X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie jeszcze wychowywania..
    Mam 10 letnia corke. Gdy bylam z nia w ciazy, nie czytalam ksiazek o wychowaniu, nie chodzilam do szkoly rodzenia. Zdalam sie na swoj instynkt i dobre rady mamy. Z corka spedzalam duzo czasu, w lato gdy przychodzilam z pracy chodzilysmy na place zabaw, w domu duzo razem kolorowalysmy, malowalysmy, zreszta moja corka to akurat bardzo lubi i ma zdolnosci artystyczne. W pewnym momencie, kiedy chcialam ja uczyc sadzania na nocnik a ona krzyczala i nie chciala, odpuscilam na jakis czas. Powiedzialam sobie wtedy, trudno, nic na sile, nauczy sie za jakis czas. Ozywiscie tesciowa na mnie wtedy naciskala, ze ona meza nauczyla juz skorzystania z nocniczka jak mial roczek, a moja 1,5 i jeszcze nie umie. Nie gniewalam sie na nia za to, wiedzialam ze kiedys kobiety nie mialy pampersow i dzieci szybciutko uczyly (czy chcialy czy nie) korzystania z nocnika, bo ciagle pranie i gotowanie pieluch to jednak troche udreka. No nic, kupilam wtedy dwie ksiazki tej samej autorki o zyciu niemowlaka i jak dziecko ma juz dwa latka. Ksiazki napisane na podstawie ogromnego doswiadczenia autorki i innych mam. Ksiazki napisane niesamowitym jezykiem, czytalam z zapartym tchem, mam je do dzisiaj. Podeszlam do tematu nocnika spokojnie, odczekalam, posluzylam sie kilkoma poradami z ksiazki i corka w ciagu zaledwie kilku dni nauczyla sie korzystac z nocnika.
    Rozumiem jednak kobiety, ktore czytaja mnostwo ksiazek w ciazy, chodza do szkoly rodzenia, na warsztaty dla przyszlych mam itp..niektore tego potrzebuja i calkowicie to rozumiem. Z doswiadczenia jednak wiem, ze intuicja matczyna jest najwazniejsza:)
    Pozdrawiam dziewczyny;)

SyHa85, Dominique88, oLena31 lubią tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    to dobrze, bede Ci Grubego kurierem wysylac :P

Spoko loko :) przerabiałam przebieranie z rozcinaniem body bo inaczej się nie udało biednej Lenki przebrać, bo kupa po pachy :P

amanina, Dominique88 lubią tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    niezle jestescie. ja planuje sie nie zrzygac (przepraszam, ze tak obrazowo) jak bede kupe przewijac :P takze to jest moj najbardziej ambitny plan na chwile obecna :P
    To ja podobnie... zero do czynienia z dziećmi mam, więc nie wiem na co mnie stać :). Mąż za to deklaruje, że może przewijać bez problemu ;)

amanina lubi tę wiadomość

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Ja się właśnie czaję jutro na te ręczniczki. Jak gatunkowo?
    Makota ja też planuję wielorazowe, ale w kombinacji z jednorazowymi. Niech Bóg ma nas w swojej opiece :P

Póki co są puchate i mięciutkie :) 100% bawełny.
    Wiadomo, trzeba je wyprać przed pierwszym użyciem w conajmniej 60 stopniach, żeby impregnat zszedł.
    Za 20 zł ręczniczek 80x80 jak dla mnie może być :)

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • makota Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Makota ja też planuję wielorazowe, ale w kombinacji z jednorazowymi. Niech Bóg ma nas w swojej opiece :P

A jakie jednorazowe bierzesz pod uwagę?bo ja oczywiście też planuję mieć coś awaryjnego ;) amanina z tym rzyganiem to co za różnica z jakiej pieluchy musisz tę brudną dupkę wyjąć? Ok tę musisz zostawić sobie i przepłukać a później do pralki. Ja chyba rzygać nie będę;mam już praktykę z kotami. Jak mój mikrus czasem walnie kupona do tej swojej kuweci,to się zastanawiam; koń,kot... no chyba nie mąż....a walory zapachowe to jeszcze pół godziny przy otwartym oknie czuć

Truskaweczka83 lubi tę wiadomość

relgwn15uyzm1mjb.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi podrzuć proszę tytuły tych książek

relgwn15uyzm1mjb.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam 30 lat tak nigdy pieluchy nie zmienialam :-P no ale podolamy na pewno :-) ja nie rozwazam tetry. Takze szacun :-)

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota aż tak posunięta w rozważaniach jeszcze nie jestem. Dopiero niedawno u znajomej zobaczyłam te pieluszki wielorazowe i zaczęłam się tym interesować, bo wcześniej też miałam takie pojęcie, że wielorazowe to jakaś tetra do owijania dziecka i w ogóle gdzie w XXI wieku. Dopiero mi pokazała swoje, to taki szok przeżyłam, ze to zupełnie co innego.
    SyHa ja właśnie myślałam, że wielorazowe to tylko tetra, a tu zdziwko na maxa. Część z tych pieluch wygląda jak zwykłe pampersy, tylko takie ładne, kolorowe.
    Spróbuję, a czy się uda to zobaczymy :)

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widisz. To ja nadal niedouczona :-P

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Ile miałaś lat i w jakim miesiącu doszło do zapłodnienia?
    25 lat i w listopadzie byla owulka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam sobie w kolejce. Zobaczymy o ktorej wejde.

malika89, Dominique88, SyHa85 lubią tę wiadomość

• Paulka123 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po wizycie, jestem w ogromnym szoku- bedzie DZIEWCZYNKAAAAA. Od poczatku stawialam na chlopca wiec jestem mega oszolomiona. Wszystko jest ok, na swoim miejscu. Jestem juz na l4 :-) a jeszcze rano bylam na zakupach z tesciowa i w drodze powrotnej zlapalam kapcia.... i wiecie mysle ze ta dziura w oponie to byl zwiastun.... :-) bedzie Alicja (na dzien dzisiejszy) :-) a i data porodu 31 lipca. Wiec Malika poprosze w wolnej chwili o aktualizacje pierwszej strony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 17:41

pigułka, kaarolaa, makota, amanina, malika89, opóźniona, Domi793, Kw14tuszek, Dominique88, SyHa85, Penelope30, 33Karola33, oLena31, Rybaaaa, Rudi88, alicjaaaa, Lulu83, Aśka_gdańsk, Martynka30, hella, Friend lubią tę wiadomość

Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka gratulacje ! :)

Paulka123 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Ja się właśnie czaję jutro na te ręczniczki. Jak gatunkowo?
    No wlasnie ja tez chce wiedziec jak gatunkowo bo dla Marcela tez kupowalam w biedrze i powiem ze szybko zrobily sie takie sztywne i twarde.

• Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    A jakie jednorazowe bierzesz pod uwagę?bo ja oczywiście też planuję mieć coś awaryjnego ;) amanina z tym rzyganiem to co za różnica z jakiej pieluchy musisz tę brudną dupkę wyjąć? Ok tę musisz zostawić sobie i przepłukać a później do pralki. Ja chyba rzygać nie będę;mam już praktykę z kotami. Jak mój mikrus czasem walnie kupona do tej swojej kuweci,to się zastanawiam; koń,kot... no chyba nie mąż....a walory zapachowe to jeszcze pół godziny przy otwartym oknie czuć

hahaha uśmiałam się jak nic!!!
    ja mam 2 koty, wiec to znam :)

a w przedszkolu 1/4 dzieci waliła kupy w majty, podcieranie, przebieranie, mycie pupy itd, wiec przywykłam kupy w różnym wydaniu - zahartowałam się ;)
    Niby dziecko ma umieć się samo załatwić itd, ale pupy nie podetrze, a jak to zrobi to całe majty, ręce w kupie, wiec wolałam to sama zrobić!
    nudno nie było ;)

makota, Dominique88, Friend lubią tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • blondyna5555 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    25 lat i w listopadzie byla owulka.
    Wychodzi chłopak ;)

kaarolaa lubi tę wiadomość

sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Wychodzi chłopak ;)
    Czyli sie zgadza ;)

blondyna5555 lubi tę wiadomość

• Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leb mi peka znow cisnienie wysokie ale zostaje w domu maz chcial mnie zawiesc na ip ale chce zostac w domu zapisuje wizyte mam w kwietniu zobaczymy co moj doktorek powie jak tam leze to bardziej szkodze dzidzi martwiac sie o maja mala...ja jestem raczej z tych wymagajacych matek jezeli chodzi o wychowanie bynajmniej od roku np sprzatanie zabawek walcze z moja mala chodz jest tak uparta ze wczoraj zasnela a nie posprzatala za to rano jak chciala wyjsc musiala posprzatac i poskutkowalo na pewno popelniam kupe bledow rodzicielskich wraz z mezem ale kochamy nie obdzieramy ze skory nie lejemy nie wyzywamy ale uczymy szacunku a mala i tak chwilami wchodzi nam na glowe na tyle ile sobie pozwolimy☺
    Maly kochany urwis i potrafi powiedziec to ja juz sama sie wyszczele na kosmos zeby was juz nie denerwowac.Potrafi powiedziec tez nie lubie was albo bez przyczyny powiedziec kocham cie mamusiu tatusiu dzieci to najbardziej wymagajacy pracodawcy ale co my bysmy bez nich zrobili☺

Domi793, SyHa85 lubią tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie z chinskoego wychodzi babeczka ale sprawdzalam kiedys i w rodzinie nie bardzo sie sprawdzalo :-/

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    Domi podrzuć proszę tytuły tych książek

"Jezyk niemowlat" i "Jezyk dwulatka" Tracy Hogg, Melinda Blau.

Swietne ksiazki. Polecam z calego serca:)

makota lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
‹‹ 888 889 890 891 892 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ