X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe co mi chinski kalendarz powie? Kto chce sprawdzic bo ja sie nie znam

• Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    U mnie dla wieku 26 od września do grudnia powinna być dziewczynka :)

No właśnie :) powinna :)

Dziewczyny, nie myślcie, że mam bibliotekę całą o wychowaniu, czy całymi dniami się dokształcam bo tak nie jest.

Malika, Ty tylko wywołałaś temat :-) Nikt nie utożsamia z Tobą cech fanatycznych Mam :-)

I rozumiem, że brak zainteresowania Rodzica dzieckiem - jest tak samo trudnym tematem jak za duże zaangażowanie.

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    U mnie też się nie sprawdziło.

U mnie się sprawdziło ;-)

Ale ja nie wierzę w takie rzeczy w ogóle.

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czuć zbliżający się półmetek ciąży.

Ze zmartwień ciążowych przechodzimy na nowy hot topic - WYCHOWANIE :-)

Lulu83, SyHa85, alicjaaaa lubią tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej napisze o naszych znajomych:

pierwsze dziecko
    w ciąży żywienie wg podręczników itd, przytycie nie wiecej niż mówi podręcznik...
    córeczka urodzona przez cesarkę - po porodzie ona nie jadla nic!!!
    tylko pierś gotowaną na wodzie ew. parze - bez soli, przypraw, nic wiecej
    przez to pokarm miała bezwartościowy, karmiła 3 miesiące i nic z tego, mała dostała alergii, była 2 razy w szpitalu, musiała przestać karmić.
    na spacer nie wychodzą bo urodzona w listopadzie i jeszcze wózka nie kupili, bo może uda się samą spacerówkę kupić...
    nic nie dało stosowanie się do podręczników!!!
    trzeba zdać się na intuicję!!!

w ciąży trzeba jeść wszystko, żeby dziecko się przyzwyczaiło, na porodówce po porodzie są normalne posiłki - nie specjalne (ja tak miałam)

ja z córką na spacery chodziłam zawsze od 1 miesiaca życia, jak deszcz padał a miała 2,3 lata to ubierałyśmy kalosze, palta itd i szłyśmy z psem na spacer co dzień!
    potem musiałam kąpać i córkę i psa - tacy brudni, ale szczęścia co niemiara :)
    jak poszłam do pracy - Wiki miała 4 lata- to już było inaczej rano córka w przedszkolu, potem ja w pracy widziałyśmy się dopiero po 18.00 wiec zimą ciemno już nie spacerowałyśmy tyle, ale latem starałam się zawsze, moja córka malowała, rysowała, wycinała, lepiła ciasta itd teraz jak przychodzą do przedszkola nowe dzieci to widzę, że nigdy nie miały nożyczek, pędzla w ręce, nawet mi to mówią, że mama im nie pozwala tego robić w domu.

Opóźniona - super, że wyniki są ok, ja moje rozszyfrowuje właśnie :)

Friend, opóźniona, Ania bebe 88 lubią tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam się na wychowaniu nie znam ( chociaż moje wykształcenie mogłoby swiadczyć co innego ), więc posłużę się moją siostrą :)
    Ma jak wiecie 2 córcie, różnica bez tygodnia 4 lata. I powiem wam,że to co działało na starszą nie zawsze działa na młodszą, a to czego starsza nie lubiła, mała toleruje. Każde dziecko jest inne i schematy nie zawsze działają.
    Siostry młodsza w żłobku sama bierze swoją podusie i pierwsza na lezakowanie gotowa, a w domu to wołami ją trzeba zaciągac :P

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez sie na wychowaniu nie znam i mysle sobie ze nie da sie do tego przygotowac na 100% nigdy.
    chcialabym tylko zeby Gruby wyrosl na madrego, dobrego dla siebie i innych, ciekawego swiata i zycia mezczyzne i tym zamierzam sie kierowac :)

SyHa85, makota, pigułka, Aśka_gdańsk lubią tę wiadomość

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    ja tez sie na wychowaniu nie znam i mysle sobie ze nie da sie do tego przygotowac na 100% nigdy.
    chcialabym tylko zeby Gruby wyrosl na madrego, dobrego dla siebie i innych, ciekawego swiata i zycia mezczyzne i tym zamierzam sie kierowac :)

AMEN. Podpisuje sie.

Mi zdarza sie schizowac i wiem ze tego nie omine- tak juz mam. Ale moj M potrafi mnie sciagnac na ziemie. Kompletnie nie znam sie na dzieciach. Baaa. W rodzinie bliskiej nawet za bardzo nie ma zeby podpatrzec. Chociaz ja i tak z tych co nie lubi sluchac dobrych rad i robi po swojemu. Zobaczymy. Jestem dobrej mysli :-)

Wazne poki co zeby moje dziecko nie zniebawidzilo mnie za te turbulencje kaszlowe :-P

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:

Wazne poki co zeby moje dziecko nie zniebawidzilo mnie za te turbulencje kaszlowe :-P

albo nas juz nienawidza, albo urodza sie od razu bez choroby morskiej :P :D a nuż jakas zeglarska przyszlosc ich czeka.. :P

SyHa85 lubi tę wiadomość

• makota Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że każdy człowiek jest inny i ma różne potrzeby. Ja potrzebuję książek,szkoły rodzenia,kursów i myślę,że dopóki nie przesadza się w żadną stronę(jak to już pięknie amanina ujęła) to wszytko jest dobrze. Na pewno nie dam sobie wmówić,że przecież mam, bądź raczej powinnam mieć jak to media i społeczność powtarza jak mantrę, instykt macierzyński i powinnam wiedzieć jak opiekować się noworodkiem.Nie mam zielonego pojęcia,bo się z tym nie urodziłam, a studia z czegoś innego robiłam; ale chętnie się nauczę jak takiego malucha trzymać,kąpać,karmić. Oczywiście jeśli ktoś twierdzi,że wszystko już wie i nie potrzebuje żadnych rad to też życzę powodzenia.
    A co do planowania sposobu karmienia itp. To chyba każda z nas coś sobie założyła a dziecię zweryfikuje ;) zobaczymy czy dam radę z pieluchami wielorazowymi. Trzymajcie kciuki. Jak nie dam,to też świat się nie skończy :)

SyHa85, pigułka lubią tę wiadomość

relgwn15uyzm1mjb.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    albo nas juz nienawidza, albo urodza sie od razu bez choroby morskiej :P :D a nuż jakas zeglarska przyszlosc ich czeka.. :P

Ja juz nawet kupilam Mlodemu komplet marynarski:-D

amanina lubi tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już mi lepiej :)

Mąż kupił synkowi biedronkowe ręczniki kąpielowe :) - standardowo od jutra w ofercie :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/943f751b9bf2.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c27ac494550e.jpg

makota, amanina, pigułka, Martynka30, Dominique88, Penelope30, SyHa85, 33Karola33, alicjaaaa, klaudia12369, hella lubią tę wiadomość

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie czaję jutro na te ręczniczki. Jak gatunkowo?
    Makota ja też planuję wielorazowe, ale w kombinacji z jednorazowymi. Niech Bóg ma nas w swojej opiece :P

makota lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Ja się właśnie czaję jutro na te ręczniczki. Jak gatunkowo?
    Makota ja też planuję wielorazowe, ale w kombinacji z jednorazowymi. Niech Bóg ma nas w swojej opiece :P

niezle jestescie. ja planuje sie nie zrzygac (przepraszam, ze tak obrazowo) jak bede kupe przewijac :P takze to jest moj najbardziej ambitny plan na chwile obecna :P

pigułka, Dominique88, SyHa85, oLena31 lubią tę wiadomość

• Domi793 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Martynko
    Według chińskiego kalendarza będziesz mieć dziewczynkę ;-)
    U mnie i u mojej rodziny się sprawdził, wszystko było zgodne ;-)
    Wiec jeżeli teraz pójdziesz na wizytę i wyjdzie Ci ze będzie dziewczynka, chiński kalendarz by się sprawdził :-D

Mi sie nie sprawdzil.
    Wroze ze Martynka nosi chlopca;)

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    Mi sie nie sprawdzil.
    Wroze ze Martynka nosi chlopca;)

Zakłady ? ;) :D

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hella wrote:
    My od kilku dni oprócz Mai bierzemy pod uwagę Lidię - jak dla mnie piękne imię, ale jak dzisiaj powiedziałam mamie to się obruszyła, że nie ma ładnych zdrobnień i że już się do Mai przyzwyczaiła (mąż jej niepotrzebnie kiedyś wspomniał). W każdym razie dalej nie jest na 100% pewne jakie imię będzie o ile okaże się za tydzień, że to córka ;)
    Moja mama ma na imię Lidia. Mówią na nią Lidka lub Lila.

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    niezle jestescie. ja planuje sie nie zrzygac (przepraszam, ze tak obrazowo) jak bede kupe przewijac :P takze to jest moj najbardziej ambitny plan na chwile obecna :P

Ja pamiętam moje początki z siostrzenicą. Jak sama miałam z nią zostać to pierwsze moje pytanie do siostry: a kupa była?? Teraz to już mi kupy niestraszne :)

amanina lubi tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Ja pamiętam moje początki z siostrzenicą. Jak sama miałam z nią zostać to pierwsze moje pytanie do siostry: a kupa była?? Teraz to już mi kupy niestraszne :)

to dobrze, bede Ci Grubego kurierem wysylac :P

• blondyna5555 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Ciekawe co mi chinski kalendarz powie? Kto chce sprawdzic bo ja sie nie znam
    Ile miałaś lat i w jakim miesiącu doszło do zapłodnienia?

sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
‹‹ 887 888 889 890 891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ