X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio np. dostałam w prezencie pajacyka od znajomych i akurat przyszła ta koleżanka która od 9 miesięcy jest Mamą i przy tych znajomych od których dostałam prezent powiedziała "Nie będziesz go zakładać dziecku bo ma zapięcia tylko na ramionach - jest zły i niewygodny".

Wydaje mi się, że zareagowałam odpowiednio (powiedziała, że nie wszystko co się sprawdziło / nie sprawdziło u niej będzie miało ten sam efekt u innych) - ale niesmak i tak pozostał.

8p3ogov3mui4evm6.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika to teraz ja jestem wyrodna matka do kwadratu, bo jak brzydka pogoda to mi się też dupska z domu nie chce ruszyć na spacer z małą. No i nie dokształcam się i nie dokształcałam się chyba nigdy - idę na żywioł ;) :D

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:
    Friend ale mnie rozbawiło to z tymi półgodzinnymi zmianami :D :D no chyba muszę o tym mężowi powiedzieć ;)

Bo to jest śmieszne i tragiczne zarazem. Wydaje mi się, że dużo kobiet wręcz boi się zdać na instynkt. I starają się nadrobić go czytaniem i innymi rzeczami - co sprawia, że są za bardzo "mechaniczne".

oLena31, amanina, SyHa85, Domi793 lubią tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Ostatnio np. dostałam w prezencie pajacyka od znajomych i akurat przyszła ta koleżanka która od 9 miesięcy jest Mamą i przy tych znajomych od których dostałam prezent powiedziała "Nie będziesz go zakładać dziecku bo ma zapięcia tylko na ramionach - jest zły i niewygodny".

Wydaje mi się, że zareagowałam odpowiednio (powiedziała, że nie wszystko co się sprawdziło / nie sprawdziło u niej będzie miało ten sam efekt u innych) - ale niesmak i tak pozostał.

i tak jestes grzeczna, ja bym powiedziala np "no popatrz, a Ty wygladasz zdzirowato w tej bluzce a i tak ja nosisz", no albo cos podobnego, zaleznie od sytuacji :P

pigułka, malika89, Friend, kaarolaa, oLena31, Lulu83, SyHa85, makota, Domi793 lubią tę wiadomość

• malika89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:
    Malika to teraz ja jestem wyrodna matka do kwadratu, bo jak brzydka pogoda to mi się też dupska z domu nie chce ruszyć na spacer z małą. No i nie dokształcam się i nie dokształcałam się chyba nigdy - idę na żywioł ;) :D
    Przecież wiadomo, że jak pogody nie ma to lepiej nie ryzykować :)
    A dokształcasz się chociażby tutaj :)

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie dziewczyny jeśli którąś urażę, ale ja mam zawsze taki chichot wewnętrzny jak słyszę, jak to kobitki mówią jak to będą: usypiać, karmić, wyparzać, prasować, dawać do jedzenia tylko to co zdrowe, nie puszczać bajek, itp. :D A potem życie weryfikuje te wszystkie górnolotne plany i wszystkie robimy to po swojemu :D

pigułka, Friend, Domi793, Ninka0111, Dagmara, Rybaaaa lubią tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika po prostu szkoda nerwów na takich ludzi. Po obserwacji trzeba po prostu wyciągnąć wnioski dla siebie, żeby nie popełniać błędów innych. Świata nie uzdrowimy.
    Poza tym trzeba pamiętać, że teoria teorią, a życie wszystko zweryfikuje.
    Friend doskonale Cię rozumiem. Na szczęście nie mam takich matek-fanatyczek wokół siebie :P Większość moich znajomych zawsze mówi, że zobaczysz sama, co akurat u Ciebie się sprawdzi no i oczywiście mają rację, bo tak jak każdy z nas jest inny i lubi inne rzeczy tak i dzieci są różne. Ja ogólnie staram się nie oceniać metod wychowawczych innych ludzi, ewentualnie potem z mężem dyskutujemy w domu, co nam się podoba w czyjejś metodzie, a co nie i opracowujemy optymalną strategię dla małej :P

Friend, malika89 lubią tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malika89 wrote:
    Przecież wiadomo, że jak pogody nie ma to lepiej nie ryzykować :)
    A dokształcasz się chociażby tutaj :)

haha chyba nie o ryzyko choroby chodziło Olence - tylko o brak chęci. Jesteśmy tylko ludźmi - bez przesady :-) Są gorsze i lepsze dni.

Sama kupiłam trzy książki od kiedy jestem w ciąży - i staram się dokształcać w wolnych chwilach - między pracą, a zwykłymi potrzebami ludzkimi po pracy - ale tego czasu nie ma tak dużo.

Jedno wiem na pewno - będę świetną Mamą. Kocham to dziecko od II kresek na teście, i zrobię wiele żeby było szczęśliwe. A szczęśliwe dziecko też będzie wtedy kiedy Mama nie będzie miała uczucia, że ileś tam lat życia poświęciła tylko na edukowanie, przewijanie, usypianie, karmienie itp.

malika89, oLena31, SyHa85, Domi793, hella lubią tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • oLena31 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, ja tutaj Was bardziej towarzysko traktuję (mam nadzieję, że się nie obrazicie ;)), bo w domu tylko do męża mogę się odezwać, no i staram się skomunikować z moją córą, ale informacja zwrotna na razie tylko w 25% ;)

amanina lubi tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Bo to jest śmieszne i tragiczne zarazem. Wydaje mi się, że dużo kobiet wręcz boi się zdać na instynkt. I starają się nadrobić go czytaniem i innymi rzeczami - co sprawia, że są za bardzo "mechaniczne".
    Ja tez ani jednej książki nie przeczytalam. Do szkoly rodzenia nawet nie zdarzylam sie zapisac a dziecko wychowuje po swojemu i jak mi ktos mowi ze zle robie, ze za lekko ubieram, ze za malo daje jesc itp podobne to od razu mam cieta riposte bo ja jako matka wiem lepiej czego potrzebuje moje dziecko i skoro teraz nie chce jesc to nie jest glodny. Jak zglodnieje to sam przyjdzie. A jak jest trocheza lekko ubrany to tez nic strasznego. Chartujemy sie i tyle.

Friend, Lulu83, SyHa85, Dominique88, Domi793, niki640 lubią tę wiadomość

• 33Karola33 Przyjaciółka

Wysłany: 16 marca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Przypomnialas mi jak parę dni temu w internecie przeczytalam : Dariusz Ruchała, zakład pogrzebowy Hades.
    Jakbym miała na nazwisko Ruchała to nie wiem jakbym dała małemu na imię.
    hehe endokrynolog z Poznania tak się zwie też :D

Czekamy na drugie szczęście ♥ ♥
    f2w39jcg3kdjlap4.png
  • blondyna5555 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika
    Może źle patrzyłas, powinno się patrzeć na swój wiek i miesiąc poczęcia, czyli u mnie w zeszłym roku było 29 lat i miesiąc październik.
    A może u Ciebie faktycznie jest inaczej, podobno na 100 osób 70 się zgadza, wiec Ty pewnie jesteś w tej 30 - stce :-D

sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uwazam, ze nie ma co przeginac w zadna strone.

jasne, ze sa laski ktore chca robic doktorat z macierzynstwa i psychologii dziecka i jezyka niemowlat i to jest ok tak dlugo jak nie zaczyna byc nawiedzone, natchnione i wyniesione pod niebiosa. kobiety od zarania dziejow sa matkami (taka ich do cholery natura) i nie ma sie tu co rozczulac nad swoja wielka zyciowa rola, bo od tego jest krok do bycia niebezpiecznym i popieprzonym rodzicem, ktore tak to dziecko obstawi, obchucha, rozkmini, ze zamiast wychowac na normalnego zdrowego czlowieka to zrobi z dziecka niepelnosprawnego spolecznie, uzaleznionego od relacji z matka kaktusa.
    to samo uwazam w druga strone - jak juz sie czlowiek decyduje na dziecko, to fajnie by bylo jakby sie robilo cos wiecej z tym dzieckiem niz wycieranie mu tylka z kup, tudziez usypianie, ale to zalezy tylko i wylacznie od tego jakim typem czlowieka jest dana kobieta - jak jest nudna i jej zyciem sa telenowele na polsacie, to trudno sie dziwic ze nic z dzieckiem nie robi, bo nie robi ze soba rowniez.

ja to jestem mila i delikatna co :P

kaarolaa, pigułka, oLena31, malika89, Rudi88, SyHa85, Domi793, Dominique88, Aśka_gdańsk, hella lubią tę wiadomość

• Friend Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amanina wrote:
    ja uwazam, ze nie ma co przeginac w zadna strone.

jasne, ze sa laski ktore chca robic doktorat z macierzynstwa i psychologii dziecka i jezyka niemowlat i to jest ok tak dlugo jak nie zaczyna byc nawiedzone, natchnione i wyniesione pod niebiosa. kobiety od zarania dziejow sa matkami (taka ich do cholery natura) i nie ma sie tu co rozczulac nad swoja wielka zyciowa rola, bo od tego jest krok do bycia niebezpiecznym i popieprzonym rodzicem, ktore tak to dziecko obstawi, obchucha, rozkmini, ze zamiast wychowac na normalnego zdrowego czlowieka to zrobi z dziecka niepelnosprawnego spolecznie, uzaleznionego od relacji z matka kaktusa.
    to samo uwazam w druga strone - jak juz sie czlowiek decyduje na dziecko, to fajnie by bylo jakby sie robilo cos wiecej z tym dzieckiem niz wycieranie mu tylka z kup, tudziez usypianie, ale to zalezy tylko i wylacznie od tego jakim typem czlowieka jest dana kobieta - jak jest nudna i jej zyciem sa telenowele na polsacie, to trudno sie dziwic ze nic z dzieckiem nie robi, bo nie robi ze soba rowniez.

ja to jestem mila i delikatna co :P

może mało delikatnie, ale pokazałaś swój punkt widzenia :D Mi się podoba.

amanina lubi tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amanina w 100% się zgadzam :) Wg mnie to właśnie dosyć delikatnie jak na Twoje możliwości :P

Friend, amanina lubią tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Amanina w 100% się zgadzam :) Wg mnie to właśnie dosyć delikatnie jak na Twoje możliwości :P

pracuje nad swoimi "soft skillami" :D :P

pigułka, oLena31, SyHa85 lubią tę wiadomość

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Malika
    Może źle patrzyłas, powinno się patrzeć na swój wiek i miesiąc poczęcia, czyli u mnie w zeszłym roku było 29 lat i miesiąc październik.
    A może u Ciebie faktycznie jest inaczej, podobno na 100 osób 70 się zgadza, wiec Ty pewnie jesteś w tej 30 - stce :-D
    U mnie też się nie sprawdziło.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• oLena31 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Uzależniony od relacji z matką kaktus" hahaha muszę to gdzieś wykorzystać :D

kaarolaa lubi tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wypowiedz amaniny tez podoba. Ona zawsze wie jak to wszystko ujac...

• malika89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blondyna5555 wrote:
    Malika

U mnie dla wieku 26 od września do grudnia powinna być dziewczynka :)

No właśnie :) powinna :)

Dziewczyny, nie myślcie, że mam bibliotekę całą o wychowaniu, czy całymi dniami się dokształcam bo tak nie jest.

oLena31, Friend lubią tę wiadomość

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
‹‹ 886 887 888 889 890 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ