X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bede sie o te 1000 starala bo ja jestem w KRUSie i mi tez sie nalezy. A te 1000 zl beda tez doliczac do tych 500+?

• Rudi88 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się należy nic ehhhh

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak to nic Rudi, przeciez bedziesz miala macierzynski :-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Tez bede sie o te 1000 starala bo ja jestem w KRUSie i mi tez sie nalezy. A te 1000 zl beda tez doliczac do tych 500+?
    Z tego co wiem to tak. Te 500zl noe bedzie liczone do dochodu przy skladaniu potem pitow czy do rodzinnego ale ten 1000zl to narmalnie jako dochod, tak jakbys miala macierzynski. Ale pewna nie jestem wiec warto sie dopytac w swojej gminie czy kto tam to wyplaca.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    Z tego co wiem to tak. Te 500zl noe bedzie liczone do dochodu przy skladaniu potem pitow czy do rodzinnego ale ten 1000zl to narmalnie jako dochod, tak jakbys miala macierzynski. Ale pewna nie jestem wiec warto sie dopytac w swojej gminie czy kto tam to wyplaca.
    To jak mi ten 1000 dolicza to tylko na drugie dziecko dostaniemy. Ale zawsze lepsze miec te 500 niz nic nie miec. A z tych 1000 to sie ciesze bo za Marcela urodzenie z KRUS dostalam jednorazowo 3 800 zl a tytaj dostane 12 tys.

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie zalozenie 500+ jest takie zeby zwiekszac dzietnosc wsrod ludzi, wiec dobre i na drugie dziecko. Oni nam tyle co miesiac zabieraja ze jak cokolwiek sie nalezy to trzeba korzystac. Wiadomo ze chyba nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie sie decydowal na kolejne dziecko ze wzgl na 500zl ale zawsze to moze pomoze podjac komus decyzje jak nie jest pewny czy moze sobie pozwolic.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 21 tygodniu! Tą piękną datę uczciłam jak wyrodna matka- pofarbowałam odrosty (farbą z amoniakiem oczywiście) ;). Taka mała zemsta zza wczorajsze wieczorne kopanie ;). Mąż był zdziwiony, że to małe tak rękę porządnie skopać potrafi i stwierdził, że mi nie zazdrości.
    Trzymam kciuki za wizytujące!

paola89, celia, alicjaaaa lubią tę wiadomość

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:

Jeśli staracie się na dwoje dzieci dochód biorą za 2014 r ( nie za 2015)... moja bratowa się dowiadywała...bo też stara się na dwójkę.

Ale do dochodu wlicza się wszystko męża np na wakacje, wszelakie zapomogi z pracy, 13 itp.. . I to co dostałaś w 2014 roku, trzeba złożyć w urzędzie skarbowym o wydanie zaświadczenia o dochodzie.

Byłam dziś u rodzinnej z tymi plamami na twarzy, kazała do dermatologa, a priv najwcześniej w piątek za tydzień :(
    Nie dała leków żadnych bo w ciąży jestem...a mi się skorupa na twarzy czerwona robi :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 13:18

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Jeśli staracie się na dwoje dzieci dochód biorą za 2014 r ( nie za 2015)... moja bratowa się dowiadywała...bo też stara się na dwójkę.

Ale do dochodu wlicza się wszystko męża np na wakacje, wszelakie zapomogi z pracy, 13 itp.. . I to co dostałaś w 2014 roku, trzeba złożyć w urzędzie skarbowym o wydanie zaświadczenia o dochodzie.

Byłam dziś u rodzinnej z tymi plamami na twarzy, kazała do dermatologa, a priv najwcześniej w piątek za tydzień :(
    Nie dała leków żadnych bo w ciąży jestem...a mi się skorupa na twarzy czerwona robi :/
    To o tym na pierwsze i tak mozemy zapomniec bo ty Martyna dobrze wiesz ile tych dodatkow jest w wojsku i jak to wszystko sie liczy to nie mamy szans.

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    A mi się należy nic ehhhh

Ja za "bogata" na 500+ i na becikowe nawet. Jakbym nie pracowala to bym dostawala po urodzeniu wiecej niz wypracowany macierzyński. Sprawiedliwość :-)

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego nam nawet becikowe, rodzinne nie będzie się należeć :/ ale dopytać się zawsze możesz. Nic nie tracisz, a może coś uda się...

Ja jutro jadę do gina wieczorem, skóra mnie pali, czerwona, tarka... dzwoniłam do gina to kazał przyjechać i musi to zobaczyć, nagadał na moją rodzinną, że niech sobie poczyta o lekach w ciąży...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 13:37

kaarolaa lubi tę wiadomość

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Ja za "bogata" na 500+ i na becikowe nawet. Jakbym nie pracowala to bym dostawala po urodzeniu wiecej niz wypracowany macierzyński. Sprawiedliwość :-)
    ja podobnie :)

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • hella Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się muszę dowiedzieć co i jak z tymi urlopami i zasiłkami u mnie będzie. Bo umowę o pracę mam tylko do końca roku i na pewno mi jej nie przedłużą, więc nie wiem czy mi się urlop macierzyński przerwie wtedy czy tylko płatnik się zmieni.

Maja <3
    ur. 8.08.2016 godz. 19:35 - SN
    ijpbcwa1yu1ccujy.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:

To tak jak u mnie hehehe chyba, że będę udawać samotną matkę. Becikowe na szczęście dostane i ubezpieczenie z pracy swojej i mojego Ł. Ale przecież pieniądze to nie wszystko :-)

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpierdzieliłam pol merci przeprosinowegoo d męża i nic. Kajtek ani drgnie :-/ uparty za mamusią, nie ma co.

A tatus na razie wzorowy. Dzwoni pyta czy sie wyspałam, co robimy, jak sie czuje. Ciekawe ile to potrwa hehe. Mam nadzieje ze 21 dni bo tyle trzeba zeby wytworzyc nawyk :-P

kaarolaa, opóźniona, Ania_1986, celia, alicjaaaa, Betty Boop lubią tę wiadomość

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Mysle ze wiecej to nie, bo maksymalnie 1500zl przez rok (macierzynski pewnie wyjdzie w podobnej kwocie, nie wiem ile zarabiasz) a pozniej 500zl, a pracujac jednak jestes w lepszej sytuacji bo raz ze liczy sie to do lat pracy a dwa ze po roku masz gdxie wrocic i pracowac. Ja o wiele bardziej bym tak wolala niz zostac bez pracy tak jak teraz bo mialam umowe zlecenie :-(

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hella wrote:
    A ja się muszę dowiedzieć co i jak z tymi urlopami i zasiłkami u mnie będzie. Bo umowę o pracę mam tylko do końca roku i na pewno mi jej nie przedłużą, więc nie wiem czy mi się urlop macierzyński przerwie wtedy czy tylko płatnik się zmieni.

Zmieni sie płatnik. Ja mam umowe do października i tez nie bedzie przedłuzana :-P

hella lubi tę wiadomość

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hella wrote:
    Zus bedzie placil macierzynski do konca jego trwania :-)

hella lubi tę wiadomość

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z was też tak ma? Ostatnio zauważam, że serce mi szybciej bije (choć ciśnienie u gina zawsze mam idealne) i słyszę pulsowanie w prawym uchu (pewnie tętnicy szyjnej). W morfologii wyszedł trochę za niski hematokryt, erytrocyty i hemoglobina. Może to z tym związane? Poza tym czuję się ok.

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    Mysle ze wiecej to nie, bo maksymalnie 1500zl przez rok (macierzynski pewnie wyjdzie w podobnej kwocie, nie wiem ile zarabiasz) a pozniej 500zl, a pracujac jednak jestes w lepszej sytuacji bo raz ze liczy sie to do lat pracy a dwa ze po roku masz gdxie wrocic i pracowac. Ja o wiele bardziej bym tak wolala niz zostac bez pracy tak jak teraz bo mialam umowe zlecenie :-(

Macierzynski dostane ok.1600 przez rok. Pracuje od paru lat poza umowa o prace na zlecenia, dlatego mam "wysoki" dochod. Nie przekraczam sredniej krajowej. Ba- daleko mi do niej. Mezowi tez. Ale o becikowym i rodzinnym mozemy zapomniec. 500+ tez. Jak podzelisz becikowe na rok i dodasz do 1500 to wyjdzie to samo co ja dostane. A co do lat pracy kochana- to wiadomo ze na emeryturze i tak zeby w sciane :-) no i tak sie sklada, ze po macierzynskim nie mam juz pracy bo juz mi zapowiedziano ze nie przedluza ze mna umowy i zostanie mi zlecenie, ok. 600 zl/miesiac co wiadomo ze nawet o zasilek nie bede mogla sie starac :-)

Uwazam ze przepisy nie sa sprawiedliwe. Nowo narodzone dzieci powinny byc rowno traktowane. I nie zachecaja do macierzynstwa. Bynajmniej pracujacych.

‹‹ 989 990 991 992 993 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ