X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziele. Internet źródło wiedzy! Można znaleźć tony bzdur, ale coś konkretnego to już ciężko... Szukałam przelicznika IU/l na MoM i nie ma, no nie ma. Nie mam pojęcia czym się sugerują przeliczając to.
    W każdym razie u mnie:
    wolne BHCG wyszło 24,13 IU/l
    białko PAPP-A 0,83 IU/l
    I zero jakichkolwiek więcej informacji na wyniku.
    Więc wpisałam pod laboratorium w telefonie w gogle jakie są normy tych wyników i wyskoczyło mi tylko, że: jak jest podwyższona Beta a obniżone białko to duże ryzyko zespołu Downa (beta powyżej 2,5 mom, białko poniżej 0.5 mom). No i u mnie od razu łzy w oczach bo jeśli w jednostce IU/l jest taka aż różnica między wynikami to na 100% jest coś nie tak. Całą drogę płakałam i oczywiście milion myśli na minutę. Przychodzę do domu, szukam tego przelicznika i NIE MA. No kurwa! W internecie znajdę miliardy nieprzydatnych informacji, ale jak coś potrzebne to nie ma... W końcu drogą dedukcji i porównywania wyników moich z wynikami kobiet, które podały swoje wyniki w obu jednostkach (już po przeliczeniu) doszłam do wyniku Bety w MoM, który równa się u mnie 0. 651 MoM, co bardzo dalekie jest od przerażającego 2.5 MoM! Ale nie ma opcji przeliczenia samemu białka Pappa, bo z tego co spisałam (chyba z 50 różnych wyników) wychodzi na to, że wpływ na ten przelicznik ma waga matki, konkretny dzień ciąży przy pobraniu próbki krwi (bo wzrasta poziom z rozwojem płodu) i tysiąc innych czynników zewnętrznych.

A wyraźnie piszą na wyniku: UWAGA WYNIK NIEKOMPLETNY! Integralną częścią testy podwójnego stanowi interpretacja kliniczna testu z oceną dobrostanu płodu".

Ale wytłumacz cokolwiek kobiecie w ciąży... Czekam do czwartku do USG. Już mi lepiej jak się okazało, że ta wolna BHCG nie jest tragiczna. Ufff. Sorry, że się tak rozpisałam, ale takiego stresu nie przeżyłam chyba nigdy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 15:58

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heheh uśmiałam się ale pewnie zrobię dokładnie tak samo z moimi :-) dlatego co chwilę zastanawiam się czy ta pappe robić,czy nie zostawić samego USG....

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja olalam wiekszosc testow tego typu z tego wzgledu ze nie ma to zadnego wplywu w tym momencie. Dziecko urodze tak czy siak, a przynajmniej nie dostane swira heh

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem po wizycie malenstwo pieknie rosnie, serducho stuka 170uderzen:-D według usg 8tyg

Chusy, Lexi150, BrumBrum, Samsaramsa, Asiulka83, sisi, Dreamy, Kira_ lubią tę wiadomość

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie prenatalne 16.02

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam wyniki z prenatalnego w zupełnie innej formie. Najpierw jest usg i po usg dostałam wyniki z oszacowanym ryzykiem uwzględniającym statystyki i w ten sam dzień jest pobierana krew. Po kilku dniach dostałam podobny opis z oszacowanym ryzykiem poprawionym o wyniki PAPPA. Także nie musiałam snuć domysłów i wszystko było czarno na białym.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wiadomosci Juuli : )

Juuli lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another dlatego takie wyniki powinny trafiać prosto do lekarza ;) Nie stresuj się tylko czekaj cierpliwie!

Ja też przeżyłam najwiekszy stres życia. Moje dziecko przysunęło krzesło do blatu kuchennego i wchodząc na blat z krzesła zleciało. Uderzył się bardzo mocno w głowę, ma zdartą sķóre i aż mu włosy wypadły. Pojechałam do pediatry ale zero oznak jakichkolwiek wstrząsnienia mózgu czy innych neurologicznych. To było wczoraj i do dzisiaj jest ok ale całą noc nie zmrużyłan oka tylko pilnowałam czy oddycha

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie byłam tak przerażona a trochę w życiu przeszłam... Ehhh... Kaskader mój.

• llallka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Podczytuję Was od samego początku, wcześniej nie miałam odwagi się "ujawnić" bo strasznie bałam się, że będę musiała się z wami żegnać jak to już raz się przytrafiło. Dziś miałam kolejną wizytę (przyspieszoną o parę dni bo znowu panikowałam)- to mój 10t0d. Bąbel ładnie rośnie serducho wali 170/min. Ja jestem z Gdańska a termin porodu mam wyznaczony na 10 sierpnia.

Niektóre z Was kojarzę z innych wątków (ivf, aniołkowe mamy)- tym bardziej się cieszę, że mogę się z Wami przywitać po fioletowej stronie :)

Lexi150, Gaduaaa, sisi, Chusy, Asiulka83, Dreamy, Kira_, Luca lubią tę wiadomość

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another więc tak na prawdę to te badania takie nie do końca są fajne.. no bo nic Ci nie wniosły tak na prawdę a zapłaciłaś ile? z usg z 500zł będzie ??

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Witajcie dziewczyny. Podczytuję Was od samego początku, wcześniej nie miałam odwagi się "ujawnić" bo strasznie bałam się, że będę musiała się z wami żegnać jak to już raz się przytrafiło. Dziś miałam kolejną wizytę (przyspieszoną o parę dni bo znowu panikowałam)- to mój 10t0d. Bąbel ładnie rośnie serducho wali 170/min. Ja jestem z Gdańska a termin porodu mam wyznaczony na 10 sierpnia.

Niektóre z Was kojarzę z innych wątków (ivf, aniołkowe mamy)- tym bardziej się cieszę, że mogę się z Wami przywitać po fioletowej stronie :)
    Miło Ciebie tu witać :)
    rozgość się na stałe oczywiście :)

llallka lubi tę wiadomość

• Another Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    Another więc tak na prawdę to te badania takie nie do końca są fajne.. no bo nic Ci nie wniosły tak na prawdę a zapłaciłaś ile? z usg z 500zł będzie ??
    USG będę mieć dopiero w czwartek przyszły i dopiero wtedy wynik będzie pełny. Narazie 146 zł za krew.

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another uff jaka ulga :)

Lallka witaj, rozgość się no i gratuluję. Ile ma Twój maluszek? Masz może zdjęcie? :)

llallka lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w którym tygodniu robicie prenatalne? ja mam wizyte 23.01, będę w 10t 5d i właśnie się zastanawiam czy zrobimi mi zwykłe usg czy prenatalne...

Another ja tak świrowałam jak zobaczyłam podwyższone leukocyty, neutrofile itd ale dostałam maila od lekarza, że wszystko ok tylko mam bakterie w moczu i żebym się zgłosiła po receptę i WSZYSTKIE WYNIKI OMAWIAMY RAZEM U NIEGO W GABINECIE ;)

Samsaramsa dziś zjadłam rosół bo mi mąż przyniósł ale nie kupujemy makaronu tylko on robi razowy i chyba za ciężki dla mnie, blee..

• MavisDracula Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrum wrote:
    Nigdy nie byłam tak przerażona a trochę w życiu przeszłam... Ehhh... Kaskader mój.

Ja przeżyłam chwile grozy jak synu miał 10 miesięcy. Siedziałam z nim na kanapie, obok mnie mama, szwagierka. I w pewnym momencie moje dziecko wyrwało do przodu i spadło głową uderzając o podłogę. Uwierzycie że nie miał nawet guza? Oczywiście u pediatry byłam w trymiga. Dziecku nic nie było ale co ja wtedy przeżyłam to moje... Chwila nieuwagi i dziecko na ziemi.

Piotr 29.08.2015r.
    Dominika 31.08.2017r.

Mam Was- mam wszystko.

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    w którym tygodniu robicie prenatalne? ja mam wizyte 23.01, będę w 10t 5d i właśnie się zastanawiam czy zrobimi mi zwykłe usg czy prenatalne...

Another ja tak świrowałam jak zobaczyłam podwyższone leukocyty, neutrofile itd ale dostałam maila od lekarza, że wszystko ok tylko mam bakterie w moczu i żebym się zgłosiła po receptę i WSZYSTKIE WYNIKI OMAWIAMY RAZEM U NIEGO W GABINECIE ;)

Samsaramsa dziś zjadłam rosół bo mi mąż przyniósł ale nie kupujemy makaronu tylko on robi razowy i chyba za ciężki dla mnie, blee..
    u mnie będzie 12tc+2 dni

• Chusy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie jak was czytam to zawal na miejscu :D

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MavisDracula wrote:
    Ja przeżyłam chwile grozy jak synu miał 10 miesięcy. Siedziałam z nim na kanapie, obok mnie mama, szwagierka. I w pewnym momencie moje dziecko wyrwało do przodu i spadło głową uderzając o podłogę. Uwierzycie że nie miał nawet guza? Oczywiście u pediatry byłam w trymiga. Dziecku nic nie było ale co ja wtedy przeżyłam to moje... Chwila nieuwagi i dziecko na ziemi.
    zdarza się hihi też mamy takie przygody na swoim koncie :)

• llallka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz powiedział mi, że na następnej wizycie zrobi mi prenatalne- to będzie 12t5d. Chciałam wynegocjować wizytę wcześniej, ale on mi powiedział, że wtedy będzie jeszcze za wcześnie na prenatalne.

A co do wyników to też spanikowałam- bo jakieś bakterie w moczu i tsh podwyższone. Lekarz uspokoił, że to nic, że nie ma się czym martwić. Moje interpretacje wyników z dr. googlem zawsze źle się dla mnie kończą...

nzjdyx8dfh9ywefg.png
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ