Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylwia, objęli Cię NFZ?
Powiem Ci, że mam koleżankę, której całą ciążę mówili, że na 99% dziecko będzie chore. Widocznie jest w tym 1%, bo dziecko zdrowe jak ryba.
Naprawdę wierzę, że będzie dobrze, wysyłam tyle ciepła ile umiemss25 lubi tę wiadomość
mama:
7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
-
Jesionka wrote:Hej dziewczyny gratuluję udanych wizyt i dobrych wieści
Ss25 wszystko będzie dobrze Dziwne ze tyle u tylu dziewczyn to samo wyszło w usg
Ciekawe jak moje wyniki z krwi wyjdą powinny być w poniedziałek
Mam pytanie ma któraś z was już stwierdzona cukrzycę w ciazy Bo ja już byłam na obciążeni z glukoza i na czczo miałam podwyższone a po godz i 2 godz w normie Teraz codziennie mierze poziomie cukru i mi raz skacze raz w normie
Ja mam cukrzycę ciążową. U mnie wyniki nie były takie złe - tak mi się wydawało. Tylko na czczo miałam podwyższone do 92, a norma jest 90 dla ciężarnych. Po godzinie i po dwóch było już ok. Ale niestety musiałam iść na konsultacje do diabetologa. Wstępnie dostałam glukometr i miałam trzymać dietę. Niestety, mimo trzymania diety bardzo restrykcyjnie, cukier cały tydzień na czczo był podwyższony, a czasami po posiłku też trochę za duży. Dostałam insulinę. Na początek jakieś śmieszne dawki, ale to nic nie zmieniło. Dopiero podwyższenie dawki trochę wyrównało ten cukier.
Nie wiem czy byłaś już u lekarza, ale jeśli nie to powinnaś iśc koniecznie. Nie ma się co bać insuliny, bo nie szkodzi. Dużo gorzej może być z nieleczoną cukrzycą i jej powikłaniami. Ja byłam na początku przerażona tym wszystkim, ale nie taki diabeł straszny. A szczerze mówiąc wiadomo jak to jest z dietą. Można ją trzymać naprawde długo, ale czasem i grzeszek się zdarzy w postaci jakiś lodów czy czegoś podobnego. Wtedy jeśli cukier za wysoki to można wziąć dodatkowo insulinę i nie bać się czy ten za wysoki cukier aby nie zaszkodzi maleństwu. Heh taka tajna brońAle póki co ja trzymam się dzielnie. Nawet gorzka herbata nie jest już taka gorzka jak na początku
Życzę powodzenia! -
Sylwia poszperałam trochę w necie i kość nosowa nie do oceny nie zawsze świadczy, że jej nie ma czasem ciężko ją zmierzyć. W Anglii w ogóle jej nie sprawdzają chyba, że na połowkowych ale tego dowiem się za miesiąc.
Awangarda wczoraj porządnie najadłam się na śniadanie i zaraz poszłam pod prysznic i zrobiło mi się tak słabo, że wołałam męża na pomoc. Ciężko było złapać oddech i czułam, że zawartość żołądka podchodzi mi do gardła.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
nick nieaktualny
-
Sylwia życzę dużo siły i samych pozytywnych myśli i wieści, musi być dobrze.
Ja też się martwię tą cytologią, teraz żałuję, że nie zrobiłam przed ciążą. Dopiero w domu sobie przypomniałam, że jak robiłam ostatnią cytologię półtora roku temu, to mi lekarka powiedziała, że mam malutką nadżerkę,ale póki co nic z nią nie trzeba robić, więc to może o to chodziło. Sama już nie wiemss25 lubi tę wiadomość
-
pestka1 wrote:Dziewczyny ile mniej więcej trzeba czekać na wyniki badań takie jak HIV, toksoplazmoza i te wszystkie przeciwciała typu różyczka? Pewnie zależy to od laboratorium. Robiłam w pierwszej ciąży ale nie pamiętam już.
-
Ja tez mam zdiagnozowana cukrzyce, tez tylko na czczo mam podwyższony, dostałam glukometr i mierze, pozwalam siebie na wszystko co do tej pory jadłam, chce wychwycić co mi podnosi cukier, nie słodzę, nie jem słodkiego, jedynie ciasteczka vel vita do kawy i cukier po nich ok. Nie przekraczam 120, tylko przy dżemie 100% miałam 128. Ale ciagle w normie. Do tej pory tylko rano podniesiony, ide we wtorek do diabetologa (nie z poradni przyszpitalnej) zobaczę co on na to powie, bede sie bronić przed insulina, bo nie wyobrażam sobie tego wstrzykiwać.
Poza tym w czwartek mam prematalne, krew do pappa oddałam, a dziś sie naczytałam różnych historii i teraz mam stresa. -
Tova33 jeszcze nie byłam u lekarza narazie kazała mi mierzyć sobie cukier i na wizycie ocenimy Wizytę mam za ok 2 tyg Raz cukier mam w normie raz powyżej Wykluczam to po czym mi cukier skoczył
SS na pewno będzie dobrze U mojej znajomej tez u córki w usg nie można było zmierzyć kości nosowej a urodziła się so prostu z małym zgrabny noskiem Dobrze ze macie taka dobra opiekęss25 lubi tę wiadomość
-
Rosolina wrote:Ja tez mam zdiagnozowana cukrzyce, tez tylko na czczo mam podwyższony, dostałam glukometr i mierze, pozwalam siebie na wszystko co do tej pory jadłam, chce wychwycić co mi podnosi cukier, nie słodzę, nie jem słodkiego, jedynie ciasteczka vel vita do kawy i cukier po nich ok. Nie przekraczam 120, tylko przy dżemie 100% miałam 128. Ale ciagle w normie. Do tej pory tylko rano podniesiony, ide we wtorek do diabetologa (nie z poradni przyszpitalnej) zobaczę co on na to powie, bede sie bronić przed insulina, bo nie wyobrażam sobie tego wstrzykiwać.
Poza tym w czwartek mam prematalne, krew do pappa oddałam, a dziś sie naczytałam różnych historii i teraz mam stresa.
Nie trzeba być specjalistą by sobie to wstrzykiwać. To naprawdę bardzo proste i zupełnie nie boli. Zdecydowanie bardziej boli nakłuwanie palca do zmierzenia cukru. Będę obstawiać przy swoim, że lepiej wstrzykiwać insulinę niż narażać dziecko na skoki cukru. Przemyśl to. Niestety w ciąży nie leczą cukrzycy tabletkami -
Dziewczyny od nowego roku zmienił się prób poziomu glukozy w krwi dla kobiet w ciąży. Teraz normy wyglądają tak:
stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
Wcześniej normy były niższe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 16:41
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
nick nieaktualnyNo właśnie i to jest ciekawe... To rok temu poziom 92 był szkodlowy dla płodu na czczo a w tym już nie jest? Hmmm...
SS przede wszystkim to bardzo Cię podziwiam Najlepsze co możesz zrobić dla swojego dzieciątka to zachować spokój bo przecież ono tak bardzo tego potrzebuje. Jesteś cudowną MAMĄ!! Wszystkie powinnyśny brać z Ciebie przykład
Ja też wierzę że będzie okInfekcja na pewno zrobiła swoje no i widać masz absolutnie rewelacyjnego lekarza.
ss25 lubi tę wiadomość
-
BrumBrum wrote:No właśnie i to jest ciekawe... To rok temu poziom 92 był szkodlowy dla płodu na czczo a w tym już nie jest? Hmmm...
Wiesz, to nie o to chodzi, że wtedy był szkodliwy, a teraz nagle zrobił się bezpieczny, tylko zapewne zespół ekspertów przeanalizował nowe wyniki badań, które wskazują, że wyższe stężenia glukozy też są bezpieczne. Wcześniej nie było takiej rekomendacji i nawet jak ginekolog był na bierząco z danymi literaturowymi to sam z siebie nie mógł zignorować obowiązujących wytycznych. Zresztą tak poważnych zmian nie dokonuje się na podstawie jednego artykułu w medycznym czasopiśmie, tylko analizuje się dane epidemiologiczne z wielu lat. -
nick nieaktualny