X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zle napisałam. To nie są normy tylko jeśli któreś z tych stężeń jest w tych granicach to wtedy wysyła się ciężarna do diabetologa na dalsza diagnostykę. Czyli nadal 92 jest max na czczo. Ale zmienił się poziom po 1 h z 140 na 180 i po 2 h z 120 na 153. Namieszalam, przepraszam :(

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe ;)

• Basha Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrum wrote:
    No ja jestem naukowcem więc wiem jak to wygląda od drugiej strony a że branża farmaceutyczna jest mi niezwykle bliska to już całkiem poddaje wątpliwości takie zmiany...

Jestem z wykształcenia farmaceutką i pracuję w laboratorium w firmie farmaceutycznej i nie rozumiem co masz na myśli.

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no np o wyniki badań - ok jest publikacja w renomowanym czasopismie, ale to jak były prowadzone badania czesto zależy od tego kto finansował te badania. U nas to mniejszy problem ale na zachodzie już ogromny niestety... Dlatego ja jestem strasznie sceptyczna ;)

• awangarda Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na pizzę. Zmęczona jestem aż mi uszy paruja.
    I do tego mam takie myśli wahania nastroju dziś ,że pobeczalam się w sklepie bo nic na mnie nie pasuje.

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Was też tyle śniegu napadalo?
    Ja chcę już wiosnę!

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Kira_ Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrum, też czasami zaglądam na profil mamaginekolog :D

madlene88, u mnie pierwsze 3 miesiące minęły praktycznie bezobjawowo. Mam tu na myśli, że brak mdłości i wymiotów, bólu brzucha też nie zaobserwowałam. Jedynie byłam bardziej senna niż zwykle no i bolały mnie piersi.
    Za to teraz zaczynam czuć ciążę. ;) Dwa dni temu zjadłam placki ziemniaczane z gulaszem i było mi niedobrze. Trzeci dzień z rzędu zasypiam w środku dnia i nie mam sił się podnieść, chce mi się bekać. ;) Mam nadzieję, że to ustąpi albo ewentualnie pozostanie w takim natężeniu jak jest teraz.
    No i podobnie jak Wy - nudności, kiedy jestem głodna.

A tak w ogóle jak wygląda u Was sprawa z wagą? Przed ciążą ważyłam 57kg, dzisiaj sprawdzałam i jest 61. :O Za szybko przybieram, a biorąc pod uwagę, że Maluch waży 55g, to nie mogę tego na niego zrzucić. Na wody też nie :D
    Nie jem natomiast jak szalona, nawet powiedziałabym, że niewiele więcej niż wcześniej. Może to ten Duphaston zatrzymuje wodę w organizmie? Dawno temu w przeszłości, kiedy brałam tabletki anty, to pamiętam, że napuchłam po nich, więc mam taką tendencję do nabierania masy po hormonach :/
    Na szczęście już kończę z Dupkiem, ostatnie opakowanie i basta :)

f2w3skjonuh3887q.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another wrote:
    Zle napisałam. To nie są normy tylko jeśli któreś z tych stężeń jest w tych granicach to wtedy wysyła się ciężarna do diabetologa na dalsza diagnostykę. Czyli nadal 92 jest max na czczo. Ale zmienił się poziom po 1 h z 140 na 180 i po 2 h z 120 na 153. Namieszalam, przepraszam :(

Ech... 90 czy 92, duża to różnica nie jest, a u mnie cukier na czczo i tak zwykle wyższy więc niewiele mi to zmienia. Insulina konieczna. Tyle o ile mogę mieć wpływ na cukier po posiłku to na wynik na czczo wpływu specjalnie nie mam. Poza tym wydaje mi się, że lepiej mieć cukier nieco niższy niż być ciągle na granicy normy. Także ten...

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa w trójmieście dziś było cos na kształt wiosny- boskie słonko, zero śniegu. Jednak się nie łudzę- śnieg jeszcze nie powiedział ostatniego słowa- zawita tu chyba pojutrze :/

Kira ja byłam zadowolona jak przez pierwsze 2 miesiące waga leciała w dół- spadła do 49,5-50, zatrzymała się, a teraz powoli leci do góry. Już prawie 52. A i apetyt coraz większy. To raczej nie od tabletek- ja przyjmuję tony luteiny. Chociaż każdy organizm reaguje inaczej więc kto wie...

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira kończysz Duphaston i zaczynasz np, Luteinę czy w ogóle już nic?

Ja dzisiaj z ciekawości stanęłam na wagę i pokazuje tyle samo ile przed ciążą więc narazie nie tyję. Ciekawe kiedy zacznę :D

20.08.2017 <3
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova33 wrote:
    Nie trzeba być specjalistą by sobie to wstrzykiwać. To naprawdę bardzo proste i zupełnie nie boli. Zdecydowanie bardziej boli nakłuwanie palca do zmierzenia cukru. Będę obstawiać przy swoim, że lepiej wstrzykiwać insulinę niż narażać dziecko na skoki cukru. Przemyśl to. Niestety w ciąży nie leczą cukrzycy tabletkami :-(

Jesli jakimś sposobem uda mi sie obniżyć cukier na czczo, to wole to niz zastrzyki, nawet przy zwichniętej nodze sama ich nie robiłam, bo nie dałam rady. Najwyżej do tej pory miałam 94 na czczo.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova33 wrote:
    Ech... 90 czy 92, duża to różnica nie jest, a u mnie cukier na czczo i tak zwykle wyższy więc niewiele mi to zmienia. Insulina konieczna. Tyle o ile mogę mieć wpływ na cukier po posiłku to na wynik na czczo wpływu specjalnie nie mam. Poza tym wydaje mi się, że lepiej mieć cukier nieco niższy niż być ciągle na granicy normy. Także ten...

Te normy to chyba przy obciążeniu, bo jak sie mierzy glukometrem, to norma po 1h sie tylko zmieniła ze120 do 140.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już chcę wiosnę chociaż wizja lata z brzuchem mnie przeraża;)

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Kira_ Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All, nic więcej nie będę brała. Wcześniej i to dość długo jadłam 2x2 Dupka, zaczęłam smarkać krwią a to jest między innymi sprawka pogesteronu ;) Teraz zeszłam z dawki i jestem na 2x1 i po wyjedzeniu opakowania koniec :) Teraz i tak progesteron jest już syntetyzowany przez łożysko, a nie ciałko żółte jak na początku.
    Dam szansę organizmowi :)

f2w3skjonuh3887q.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wystarczy na obiad dołożyć do mięsa i surówki jednego ziemniaka i już po godzinie mam 120 zamiast 90. Tak samo zwykły makaron i białe pieczywo. To niesprawiedliwe, bo mój facet zje 12 kromek chleba z żółtym serem i popije butelką pepsi i nie będzie miał więcej niż 90 :|

Ja się boję zejść z lutki, a biorę 4x100mg na dobę. Ciekawe czy teraz na wizycie gin nie będzie kazał odstawić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 19:59

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie mam nadzieję na zmniejszenie dawek, bo biorę i dupka i luteine

Kurcze, jakiś stres mam przed jutrzejszą wizyta

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • All4love Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się boję przestać brać luteinę, mimo, że biorę tylko 1x100g. Zobaczymy ile czasu będę musiała ją przyjmować.
    Z czego wiem to dużo kobiet bierze do 36. tygodnia ciąży.

Cherry, chciałabym Ci powiedzieć, żebyś się nie stresowała, ale ja już mam stracha przed sobotnią wizytą więc po prostu trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo już dzisiaj! :D

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • itakasia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Słoneczka :)

ja mam deficyt słońca na 1000% i powiem wam, że z wiekiem odczuwa się to coraz bardziej :/
    Ss
    jestem myślami z tobą, twoja postawa budzi we mnie wielki szacunek, trzymam kciuki za dobre wieści z pappa i z dalszych badań.

dziewczyny z cukrzycą - trzymam kciuki, żeby po ciąży zniknęła!

dziś zrobiłam eklerki z kremem śmietankowym i karmelem, dzieci wcinały z radością (z myślą o nich zrobiłam bo Agatka ma dziś imieniny:) ), przy okazji załapali się moi rodzice i ciocia :)

we wtorek moja mama zabiera dzieci na babski shopping (tradycja w każde wakacje i ferie:)) a we wtorek teściowa zabiera najmłodszą do siebie, juppi :)

ss25, Tova33 lubią tę wiadomość

010iflw1wxwjhaqq.png
  • Kira_ Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też brałam chwilę Luteinę i Dupka, ale Luteinę odrzuciłam sama już dawno :P Nastomiast nie miałam na tyle odwagi, by zejść sama z Dupka i wspólnie z gin postanowiłyśmy, że Dupka porzucimy w 16 tygodniu. Tak będzie już dużo bezpieczniej ;)

Nie bójcie się odstawiać leków ;) Jeżeli organizm wciąż będzie niedomagał, to da Wam znać sam, np. szyjka się obniży albo pojawi się jakieś chwilowe plamienie. No ale bankowo nie będzie tak, że odstawicie i nagle coś złego się stanie ;) Obserwujcie ciało i pamiętajcie, że im mniej leków w siebie wciskamy, tym lepiej.

f2w3skjonuh3887q.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam lutkę 2*100 mg i już wiem że będzie do 36 tc tak jak poprzednio.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
‹‹ 375 376 377 378 379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ