Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam stały zestaw na śniadanie tj ciemne pieczywo z białym lub żółtym serem, do tego obowiązkowo pomidor, zielony ogórek , czasami rzodkiewki i szczypiorek. Z owoców to arbuza grejpfrut pomarańcza jabłko staram się też codziennie zjeść marchewkę i robie często sok z buraka żeby właśnie krewka dobra była :p i na tym tak szczerze moje zdrowe odżywianie się konczy :p obiad jem jak przed ciążą czyli różnie ale nie brakuje schabowych spaghetti itd jem tez ryby ale ryż i makaron tylko brązowe. Fakt nie jem fastfoodów i pije praktycznie tylko wodę, zero kolorowych i gazowanych napojów. Ostatnio mam ochotę na słodkie wiec sobie pozwalam trochę a i jeszcze pije maslanke i kefiry.ale hemoglobine mam w miarę ok to chyba przez tego buraka.neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Cassie dzieki za przypomnienie, bo oczywiscie o tym nie pomyslalam, a wiem ze pokrzywa ma wl.sciagajace wode. Wlasnie mi sie sok z niej skonczyl moze dlatego spuchlam lekko . Dzisiaj dzisiaj nie spuchlam. Instruktorka od cwiczen przypimniala mi tez aby ruszac stopami jak sie lezy zginac i prostowac, krazyc nimi tez pomaga, jak sie stoi tez mozna krazyc stopami jak w podstawowce na wf przy rozgdzewce ☺.
Ladybird, to normalne ze hemoglobina spada w ciazy, w III trym.to najbardziej, sok z pokrzywy podnosi poziom hemoglobinym, ja lykam tardyferon (na recepte) co 2 dzien, moj lekarz dmucha na zimne, bo lekko zaczela mi spadac. Ja ostatnio mialam 11, norma dla od 12, ale dla czlowieka nie bedacego w ciazy .
Edit:
Neme, burak to dobry pomysl musze zrobic sobie sok, moze jutro, tylko abym nie zapomnialaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2017, 22:07
neme lubi tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
Szarlo mnie te stopy tez tylko przy zasypianiu męczą. Wczoraj w desperacji nalałam wody do termoforu i wrzuciłam na dwie godziny do zamrażarki, połozyłam w nogach jak szłam spać i było dużo lepiej. Dzisiaj też już się chłodzi.
Kurczę z tym praniem, to ja wyprałam normalnie w 40 stopniach bez dodatkowego płukania ale w proszku nonbio dla niemowlaków. Mam nadzieję, że moje dziecko nie dostanie żadnej wysypki bo nie widzi mi się pranie i prasowanie tego wszystkiego od początku...
Jem w sumie jak przed ciążą, może mniej fasfoodów ale jak mam mega chęć na kebaba czy mc donalda to sobie nie odmówię. Co mnie gubi, to podjadanie na wieczór i noc i chyba z tego względu przybrałam tyle na wadze. Codzień sobie obiecuje, że obiad zjemy przed 15, a zanim się zbiore do jest 17 30, później jakieś ciasteczka lub lody i na noc pomarańczka, gruszeczka, arbuzik...szarlo lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
ja raczej szczególnej diety też nie trzymam..hemoglobinę, też mam bez szału. Ostatnio miałam 11,8. W przyszłym tyg idę na morfologię dlatego zaczęłam pić tą pokrzywę jak wyczytałam właśnie, ze ma żelazo, no i na to puchnięcie też mozę się przydać
-
Moja to 11.4 hemoglobina a miałam bardzo ładna i wysoka w 10 tyg kiedy miałam badanie.
Ja biorę witaminy "ciążowe " , dha , do tego metylowa formę kwasu foliowego i b12 i dodatkowo magnez.
Pije duzo świeżych soków , w 80% warzywno liściaste ,które sama robie plus zdrowe odżywianie. Jestem trochę zła.
Dostałam receptę na żelazo 2 razy 200 mg. Jutro odbiorę i zacznę łykać.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :*
-
Moja to 11.4 hemoglobina a miałam bardzo ładna i wysoka w 10 tyg kiedy miałam badanie.
Ja biorę witaminy "ciążowe " , dha , do tego metylowa formę kwasu foliowego i b12 i dodatkowo magnez.
Pije duzo świeżych soków , w 80% warzywno liściaste ,które sama robie plus zdrowe odżywianie. Jestem trochę zła.
Dostałam receptę na żelazo 2 razy 200 mg. Jutro odbiorę i zacznę łykać.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :*
-
ja mam 11,0 hemoglobine i myślałam, ze to ok jak na 3 trymestr... co prawda poprzednio na wizycie miałam ciut wyższą (11,7) i lekarz mi zwracał uwage właśnie żeby zadbać bo jak mi spadnie sporo to mi doładuje żelazo w tabletkach, a to jeszcze bardziej zwiększy zaparcia... a tego nie chcę ale teraz nic nie mówił na to moje 11,0 .neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Widzę że temat hemoglobiny się pojawił. Ja też miałam niby w normie laboratoryjnej ale lekarz dorzucił mi jeszcze żelazo. Na szkole rodzenia powiedziała nam babka ostatnio że najlepiej to isc do porodu z hemoglobina na poziomie 12. Wtedy podobno lepiej się po porodzie dochodzi do siebie czy coś Nie pamiętam dokładnie po co, bo mam krótka pamięć ale wiem że ta informacja mnie zaskoczyła, bo pamietalam że normy były niższe i 11 była niby w porządku.
Ladybird:) lubi tę wiadomość
-
Ja na sniadanko wcniam owsianke z otrebami i tartym jabluszkiem i suszonymi sliwkami, potem jakis banan,albo ostatnio nektarynki sie pojawily w biedronce i lidlu i morele na obiad nic szczegolnego...unikam ryb wlasciwie i dha dodatkowego w tabletkach,bo wg mojej pani ginekolog ryby sa mega zanieczyszczone rtecia,zwlaszcza jak nie znamy zrodla polowow ( a ja sie nie znam na tym wiec odpuscilam) a dha jem tyle co w pregna plus (bo ponoc dha w tabletkach pod katem zawartosci rteci itp tez w ogole jest nie badane).
Aha i staram sie pic czesto smoothi z jarmuzu,awokadko,ogorka,cytyrny i miodku
hemoglobina 11,3 i jedyne co moja gin powiedziala na ten temat to,ze wyniki dobre:p niedlugo znow bede robic badania to zobaczymy czy cos spadlo....
wroce moze do tych buraczkow,bo ostatnio malo jadlam.
A jak robicie sok z burakow? wrzucacie takie surowe do sokowirowki, czy mieszacie z czyms jeszcze zeby byl smaczniejszy?:> -
Ja mam morfologie w normie od poczatku ciazy, nie jem jakos super (niestety slodycze wjezdzaja codziennie), ale codziennie staram sie robic duuży koktail z jakiegos zielonego lisciastego warzywa (szpinak albo natka pietruszki z polowka avocado polowka banana i cytryna) i mocno wierze w moc zielonego
A no i nie jem mięsa prawie wcaleWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2017, 11:40
-
Ja nawet nie wiem jaką mam hemoglobinę. Pobierali mi krew 4 maja ale nawet nie wiem do końca na co i wyników dowiem się dopiero 15 czerwca na następnej wizycie. Na wszelki wypadek nadal będę wcinac dużo mięsa jak Another
Another, Ladybird:) lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Witam dziewczyny :* zaglądam poinformować ze chociaż nie dane mi było zostać tu z Wami to może uda mi się być styczniowka 2018 Wam życzę bezproblemowych ostatnich miesięcy,szybkich porodów i zdrowych maluszków
Cherry_Blossom, Genshirin, Juuli, awangarda, neme, szarlo, Kasiula09, sisi, Chusy, Avika lubią tę wiadomość
-
Siper ze ładne wyniki macie. Zdrowe babki z was
Ogonie to trochę jestem zła bo myslalam bynajmniej ze jem zdrowo.
Rano owsianka(albo jaglanka) na mleku roślinnym , nasiona chia , konopii , siemie i pestki. Do tego banan i płatki migdałów.
Na drugie śniadanko jakis sok wyciskany z warzyw i lisci jarmużu , szpinaku pietruszki i rukoli. Albo jakaś surówka bądź mus awokado , jabłko , maliny , surowe cacao i garść orzechów.
Potem zawsze jem zupe domowa. Przed 16 znowu wrap z sałata i mięsem albo grilowany kurczak,albo domowa pieczen czy jajko i owoc.
Na kolacje nr 1 jem rybe albo chude miesa z kaszami różnymi,ryż czy ziemniaki i surówka i gotowane na parze warzywa.
Czesto jestem głodna oczywiście jeszcze wieczorem i jem albo wrapy albo kanapki na ciemnych chlebie do tego duzo warzyw.
W diecie mam duzo tez soczewicy , grochu albo fasoli. Robie humusy sama.
Porcje jem ogromne np. zupy potrafię 3 miski wciągnąć. ..
Trochę jestem w szoku ta moja hemoglobina.. oczywiście jem tez słodycze ale jako dodatek Hihihi
-
wroce moze do tych buraczkow,bo ostatnio malo jadlam.
A jak robicie sok z burakow? wrzucacie takie surowe do sokowirowki, czy mieszacie z czyms jeszcze zeby byl smaczniejszy?:>[/QUOTE]
Ja robie buraki , seler naciowy , jabłko , marchew i trochę ananasa i pomarancz