Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dawno tu nie zaglądałam, a tu pierwsze maleństwo na świecie. Dreamy, wysłałam ci zaproszenie do przyjaciółek, chętnie służę radą i informacjami, bo miałam identyczną sytuację z córką 2,5 roku temu - też pękł pęcherz (u mnie akurat po pessarze), też wykryto e-coli, tyle, że u mnie 31 tc. Odezwij się!
U nas dobrze, będziemy mieć drugą córkę i powoli szykujemy się do podwójnego rodzicielstwa. Ciąża mija jak szalona, jednak to prawda, że mając już jedno dziecko nie ma się czasu na celebrowanie dolegliwości ciążowych, a najbardziej stresujące jest nie to, że trzeba będzie urodzić, ale jak starszak zniesie rozłąkę i jak zareaguje na młodszą siostręsisi, Margaret.Se, Genshirin, labamba lubią tę wiadomość
-
Dreamy, Bartuś walczy i to najważniejsze. Wszystkie w niego wierzymi i trzymamy kciuki&&&
Ewe nosz kurde, 400 gram to mega różnica, ten Twój lekarz pomiary musiał robić po łepkach!! Dobrze, że poszłaś do innej i się uspokoiłaś. Kilogram to już zacny wynik
Ktoś pytał o pranie, to ja dzisiaj zrobiłam 2 pralki rozmiarów 3-6 miesięcy. Wszystkie ciuszki do 3 miesięcy mam już poprane, poprasowane i poskładane w komodzie i szafie. Pieluszki, koce i pościele też już czekają.
Isabelle miło Cię widzieć, zaglądaj do nas częściej20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Avika wrote:She86 no wypisali mnie ale cos czuje ze jeszcze tam wróce. Ale też miałaś zakładany pessar? Bo mi sie wydaje, ze zle go zalozyli. Normalnie wyczuwam go palcem i to z brzega ;/
Jeśli wyczuwasz go z brzegu to może coś poszło nie tak przy zakładaniu i się przesunął? Poszłabym do swojego gina prowadzącego, żeby sprawdził, a przy okazji poprosiłabym go (jeśli nie miałaś tego w szpitalu), żeby pobrał materiał na posiew z szyjki i pochwy, bo teraz musisz o to szczególnie dbać. Pessar zakłada się na szyjkę, w zasadzie czuć go tylko chwilę po założeniu, bo to jest jednak ciało obce, ale bardzo szybko przestaje się odczuwać jego obecność, ale znacznie wzrasta ryzyko infekcji. Nie grzeb tam niepotrzebnie... Mi 3 tygodnie po założeniu pessara pękł pęcherz płodowy, prawdopodobnie właśnie z powodu niedoleczonej bakterii e-coli, która została na szyjce (miałam zapalenie ukł. moczowego chwilę wcześniej). -
ewe_a85 wrote:Oj kasa leci jak szalona, ale za to jaka przyjemność z robienia zakupów dla malucha Ja znalazłam fajną stronę na allegro z pościelą w fajnych cenach - chyba się skuszę i zamówię u tego sprzedawcy pościel, rogal do karmienia, rożek, poszewki do wózka bo ceny super. Jedną pościel już mam z ochraniaczami modułowymi (poduszki) ale cena powalająca.
Nie szalejcie z tymi pościelami, rożkami. Rodzimy w sierpniu, jeśli pogoda będzie taka jak w zeszłym roku to przydadzą się tylko lekkie pieluszki bambusowe i muślinowe do otulania (kupcie koniecznie!). W rożku noworodek się zagotuje (zazwyczaj są ocieplane!), a z kołdry skorzystacie najwcześniej na jesieni czy zimie, chociaż i tak najlepszy będzie dla takiego maluszka śpiworek. Ochraniacz z poduszek - wygląda może i zjawiskowo, ale zajmuje sporo miejsca w łóżeczku, a tak na prawdę będzie potrzebny dopiero jak maluch będzie mobilny, zacznie się kręcić i uderzać o szczebelki (może się okazać, że większy maluch ma mało miejsca w łóżeczku z takimi poduchami wokół). Na lato lepiej chyba bez ochraniacza, bo cyrkulacja powietrza będzie lepsza, po co kisić dziecko w upały dodatkowymi warstwami materiałów? Takie rady doświadczonej koleżankiszarlo, ewe_a85, labamba, Cassie 65, sisi, Margaret.Se, neme lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a pierzecie firanki,zaslony w pokoju dla maluszka juz teraz? bo ja wlasnie zakupilam zaslonki (do tej pory w tamtym pokoju wisialy tylko firanki,bo sa jeszcze rolety), ale i tak sasiady wszystko widza,wiec zdecydowalismy sie na zaslonki.
Musze je tez skrocic troche,myslicie, ze jak sama wezme igle i nitke to bedzie to bardzo paskudnie wygladac, czy lepiej gdzies oddac?
Mam w sumie teraz duzo czasu na takie szycie :p
-
A ja się właśnie zastanawiam rolety czy firany/zasłony??? Nie mogę się zdecydować, mąż powiedział, że kupi to i to i będzie z głowy
Co do zdolności krawieckich to ja się nie podjełam skracania zasłon w salonie i zapłaciliśmy kupę kasy krawcowej, ale co z tego jak mądra ja wrzuciłam je później do prania w zawysokiej temperaturze i skróciły się jeszcze dodatkowe kilka centymetrów Ot takie perypetie nowej pani domu...
Poza tym witam się z wami w 31 tygodniu ciąży i mam tą oficjalną 3-kę z przodu, ostatnia prosta przedemną! Za tydzień zaczynam 8 miesiąc i zabieram się powoli za pakowanie torby do szpitalaGenshirin, szarlo, ewe_a85, neme lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
ewe_a85 wrote:Isabelle masz pewnie rację ale tak czy siak pościel w końcu będzie potrzebna. Co do rożka to ja bym go nawet nie kupiła bo wolę zamiast niego jakiś otulacz itp. ale z tego co się orientunę to w szpitalach wymagają mieć rożek
Wymagają nawet przy 30-stopniowych upałach? Nie sądzę
-
labamba wrote:
Musze je tez skrocic troche,myslicie, ze jak sama wezme igle i nitke to bedzie to bardzo paskudnie wygladac, czy lepiej gdzies oddac?
Mam w sumie teraz duzo czasu na takie szycie :p
Są takie taśmy, wtedy tylko obcinasz zasłonę, podwijasz z tą taśmą i zaprasowujesz żelazkiem. Kiedyś w ikea kupiłam coś takiego, ale myślę, że w zwykłej pasmanterii też będą wiedzieć, o co chodzi. No i tak jak dziewczyny radzą, koniecznie upierz raz czy dwa razy przed obcięciem, jeśli to naturalne materiały to na bank się skurczy w praniu, nawet w 30 stopniach.
-
neme wrote:a w ogóle dziewczyny zastrzykowe, od 2 dni robie zastrzyki w udo ... starsznie sie bałam, myslalam ze ból bedzie okropny, ale nie jest źle ! a Wy jak z heparna ??
Ja biorę od początku .. na udach nje mam zbyt jak sie wbijać. Ale ostatnio przeniosłam sie na pośladki
-
Sisi pamietam jak pisalas o goracych i tanczacych stopach w nocy, pociesze Cie bo ja tez tak mam, ale tylko przy zasypianiu, przed ciaza spalam w welnianych skarpetkach, a teraz przydalyby sie chlodzace. Narazie nic specjalnie z nimi nie robie jedynie wystawiam za koldre☺.
No i zaczely mi puchnac stopy i dolne partie lydek, jak dlugo pochodze w upaly, u mnie 26 stopni od kilku dni.
Mam za soba jedno pranie i prasowanie, jeszcze 2 prania i 3 prasowania. Korzystam z pogody. Polecam na plamki mydelko dr beckmann, no i oczywiscie naturalny wybielacz slonce. Piore w proszku, plucze w occie i jeszcze raz plucze, pewnie przy dziecku juz mi sie odechce kolejnego plukania.
Nam na szkole rodzenia polecali pieluszki bambusowe do otulania, takie duze, swietnie sie sprawdzaja latem, albo inne duze pieluszki ew.naturalne kocyki nie musi byc rozek, a jak jest to bez usztywniacza, aby dziecku bylo wygodnie lezec. Jak dla rozek za cieply na lato skysze sie na pieluszke bambusowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2017, 16:01
Aniołek 18.04.2016 -
Ladybird:) wrote:Hej. W jakim celu masz zastrzyki ?
Ja rozka nie kupuje bo za ciepło myślę , mam dostać od kuzynki wiec w razie co to będzie w pogotowiu ale ja się nastawilam na otulacze, mam muslinowe z motherhood a właśnie na ich stronie są promocje bo czyszczą magazyny wiec warto zajrzeć. Do mnie dziś pieluszki tetrowe i flanelowe przyszły, kocyk bawełniany i otulacze
sisi lubi tę wiadomość
neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr