X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szpitalu nie robią zzo, więc problem mam z głowy :) a jechać 70km do szpitala, w którym teoretycznie miałabym taką możliwość mi się nie uśmiecha... tak to jest jak się mieszka na zadupiu :D ale nie przejmuję się tym na razie. Chociaż sama wizja porodu przeraża mnie strasznie...

Zmęczenie i bóle kręgosłupa to chyba standardowe objawy III trymestru :( mnie też towarzyszą niestety. Na kręgosłup pomagają trochę ćwiczenia, ale to jest raczej chwilowa ulga i po godzince wraca,ech...

Moja teściowa akurat jest spoko i mogłabym codziennie ja odwiedzać, ale za to gorzej z mamuską moją. Mieszkamy razem i niestety irytuje mnie jak nikt inny :( czasem zastanawiam się, czy jestem jakąś wyrodną córką, czy co... sama już nie wiem... jedno jest pewne, nie ma jak to mieszkanie osobno, bez żadnych wtracajacych się członków rodziny.

zrz6p07wwctuqa9g.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret moze te Twoje bole to nie serce tylko bardziej ucisk macicy na klatke piersiowa.

Moniadi tylko moje bole sa w odcinku piersiowym i po nocy, myślałam, ze raczej krzyz i ledzwie beda mnie bolaly. Zapytam moze trenerki od pilatses, moj gin to pewnie srednio mi pomoze. Ew.na siedząco moge spac, bo wowczas nie boli :D

Jak to sie mowi "ciasne, ale wlasne" mieszkanie/dom - cos w tym jest.

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze niektorym fajnych tesciow.. U mnie tesciowa musi sluchac swojej mamy, meza babci. Dzis tez juz przeszla sama siebie. Bylismy dzis w kinie to skomentowala znow,ze zapewne tylko ja ciezarna chodze do kina ze inne to leza i ze widocznie nie jestem taka chora gdy skarze sie na bole. Juz powiedzialam mezowi ze nie pojade do nich przez jakis czas. Jak urodze wczesniej to tez bedzie moja wina bo w kinie bylam... Dzis sie juz poplakalam przez nich a moj maz mowi zeby puszczac to mimo uszu. Macie z tym racje zeby olac ale cholera siedzi to we mnie.

No a zeby zmienic Temat, czy wy tez jak zasypiacie to lataja wam nogi na wszystkie strony? Tzn wierzgaja czy jakos tak? :-D

Labamba w sumie to nawet o tym nie myslalam.. Ale ja chyba bym chciala bez znieczulenia a z gazem rozweselajacym

atdccwa15xvoi93b.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zzo to ja pierwsze urodziłam bez i teraz też mam taki ambitny plan ;)

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Wychodzi na to ze nie jestem aż taka szalona i nie tylko ja świadomie chce zrezygnować ze znieczulenia :) bo jak widziałam jak koleżanki na mnie patrzą jak im o tym mówie to myślałam że coś ze mna nie tak, ale widzę że wszystko jak najbardziej ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 09:48

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natala ja też się nie nastawiam na zzo, tyle kobiet przed nami przetrwało bez żadnych znieczuleń, że też na pewno jesteśmy w stanie to zrobić. Wolę się też nie nastawiać, żeby się później podwójnie nie stresować kiedy mi odmówią z powodu jakichś przeciwwskazań - w mojej szkole rodzenia położne mówiły, że niestety w ponad połowie przypadków muszą odmawiać kobietom znieczulenia.

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczeta, kurcze nie wiem co sie ze mna dzieje i sama zaczybam sie nartwic bo moj Misiek juz od piatku widzi ze cos nie tak jest. Wczoraj pisalam ze brak energii itp ale mi sie chce wyc normalnie i wszystko tak mnie wkur... moj skacze kolo mnie ale to nic nie daje. Az tak hormony mi szaleja???? To boje sie co bedzie po porodzie...oby mnie ta depresja ominela ehhh

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Ladybird:) Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret.Se wrote:
    Hej dziewczeta, kurcze nie wiem co sie ze mna dzieje i sama zaczybam sie nartwic bo moj Misiek juz od piatku widzi ze cos nie tak jest. Wczoraj pisalam ze brak energii itp ale mi sie chce wyc normalnie i wszystko tak mnie wkur... moj skacze kolo mnie ale to nic nie daje. Az tak hormony mi szaleja???? To boje sie co bedzie po porodzie...oby mnie ta depresja ominela ehhh
    Spokojnie masz prawo ;) minie!
    Zrób cos dla siebie. Ruch podnosi endorfiny. Moze basen albo długi spacer.
    Złap teoche słońca i trzymaj sie.

Margaret.Se lubi tę wiadomość

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po weekendzie i w 30tc :-)

Margaret mam nadzieję że to chwilowy spadek formy i za chwilę podładujesz akumulatory i będziesz mieć lepsze samopoczucie, polecam spacerek jak pogoda ładna. Będzie dobrze :-)

Mi czasami też zapiera dech, ale wiem że powiązane to jest z napinaniem się brzucha bo wyraźnie czuje twardy brzuch od dołu po same piersi, ja czuję kopniaki od dołu po same żebra i żołądek bo u mnie maluch jeden jest po lewej stronie na dole, a drugi trochę wyżej po prawej.

Co do porodu i znieczulenia to ja mam mieć cc przy ciąży bliźniaczej, więc nie nastawiam się na sn, ale jakbym miała rodzić sn to chciałabym znieczulenie bo jak przypomnę sobie moje bóle @ i to że bez tabletek mdlałam to nie wiem jakbym zniosła poród bez zzo. Oczywiście wychodzę z założenia że każdy ma prawo wyboru co do znieczulenia i powinno to zostać uszanowane.

W sobotę byliśmy z mężem na zakupach i mam już praktycznie skompletowaną wyprawkę tylko jeszcze czekam na obiecany wózek i łóżeczko jeszcze jedno muszę zamówić bo jedno już poskładane i mogę zamykać listę wyprawkową :-)

labamba, szarlo, Margaret.Se lubią tę wiadomość

syy28iik833b36lq.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy - wlasnie tak sie nad tym zastanawiam! dzwonilam przed chwila do innego szpitala i tak mowia,ze bez problemu podaja, maja anastezjologow dostepnych non stop i w ogole to u nich to w 85% porodów jest podawane znieczuelnie:p
    Jedynie trzeba sobie zaplacic za indywidualna sale do rodzenia,ale koszt nie jest duzy,bo 150 zl wiec chyba przezyje:p

Nalala - fajnie miec w otoczeniu osoby, ktore pozytywnie opowiadaja o bolu porodowym. Troche mnie to w gruncie rzeczy pokrzepilo :D

Szarlo - ja tez czesto budze sie po nocy z bolem kregoslupa no i dretwieja mi rece od spania na boku... ale nie mam na to metody:/ jesli chodzi o klatke piersiowoa to przed ciaza tak mialam, od zlej pozycji chyba.
    Silne babki jestescie :) troche zazdroszcze,tej postawy :D

Genshirin - świete slowa - pewnie gdybym zyla w epokach naszych mam, gdzie nie bylo mozliwosci znieczulenia mnie by to nie obeszlo, ale fakt,ze nie chca udostepnic czegos z czego normalnie gdzie indziej mozna skorzystac bardzo mnie rozzloscil!

Moniadi - to normalna kolej rzeczy, ze czesto denerwuja nas osoby, z ktorymi najczesciej przebywamy! W macie jakies perspektywy na przeprowadzke, czy raczej nie? Tez szacun, za ten szpital :p ja bym chyba gnala te 70km:p

Avika - nie mam tak, ale slyszalam, ze w ciazy takie sa wlasnie objawy zesepolu niespokojnych nog...pocztaj sobie o tym cos wiecej :)

Cherry - wiem, ze kazda z nas odczuje ten bol inaczej, ale gdybys miala go do czegos porownac, to do czego?

Margaret - to minie! ja przez cala ciaze mialam 2 takie napady gniewu,ze masakra...

Agula - super! ja jeszcze polowy rzeczy nie mam i to przy 1 dzidziusiu :p

Ja dzis wzielam sie za zalatwianie spraw, ktore mega dlugo odwlekalam :p Wisialam na telefonie i dzwonilam po gosciach od przegladow piecykow gazowych, regulacji okien, faceta, ktory nam kuchnie montowal (bo jedna szafka cargo sie nam rozwalila) i jestem zadowolona, bo mam to juz z glowy. Ehh czasem dobrze sie wziac za takie rzeczy od razu :)

Chusy, szarlo, Avika, Margaret.Se lubią tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Larysa Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) My w weekend składaliśmy łóżeczko dla małego i szykowaliśmy pokoik:). Wyszło fajnie, pod oknem ustawiliśmy moje białe duże biurko i będzie ono służyło jako przewijak. Cieszę się, że już coraz więcej porobione, pozostaje mi dokupić kilka rzeczy kosmetycznych w czerwcu, a lipiec chcę mieć już wolny, tzn. tylko odpoczywać i czekać na maluszka:).

Chusy, szarlo, Margaret.Se, labamba lubią tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Ja miałam wczoraj dzień lenia, cały dzień w łóżku i jakiś dołek mnie złapał, ewidentnie hormony. Napady złości tez czasem mi się zdarzają i mój już wie, że nalezy zejść mi z drogi i dac kilkanaście minut na ochłonięcie bo inaczej rozniosłabym chałupę ;)
    Syndrom niespokojnych nóg chyba też mam, może nie tyle, że lataja co jest mi w nie strasznie gorąco i nie pozwala mi to usnąć bo ciągle szukam nimi chłodnej powierzchni w łóżku. Od kiedy nie ma upałów jest trochę lepiej.

Avika lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc brzuszki : ) strasznie nie w humorach jestescie :D usmiechnijcie dzioby juz nie dlugo :D
    ja tez mam lenia i jeszcze tak mi stopy spuchly ze zadnego buta juz nie moge ubrac. Wczoraj na zakupach bylam w adidasach bez sznurowek takze niezla wiocha :D a i tak mialak problem z ubraniem. I nic nie pomaga, ani moczenie w wodzie z sola ani trzymanie w gorze a i po nocy opuchlizna nie ustepuje. Ale tylko stop reszta w porzadku.

Labamba no to pewnie ze wyloz te 150 a miej komfort psychiczny ze bedziesz rodzila w spokoju i bezbolesnie (lub prawie :p)

Kurcze dziewczyny tak patrze na was i ciagle posty ze to kupione to poskladane a ja ciagle w miejscu -.- czekamy do wyplaty heh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 13:26

labamba lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Ladybird:) Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy twardnieją wam brzuchy i czy macie bóle jak na okres czasem ? Jak czesto i od kiedy ?

nzjddqk3wbhzbfw7.png

74706vgcl13ff8i6.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladybird:) wrote:
    Dziewczyny czy twardnieją wam brzuchy i czy macie bóle jak na okres czasem ? Jak czesto i od kiedy ?

Mniej więcej od 20 tygodnia co najmniej raz dziennie mam twardnienia brzucha (skurcze macicy), biorę z tej okazji magnez i jest lepiej, lekarz też kazał doraźnie wtedy brać nospę (ale takie skurcze są fizjologiczne). Bólu jak na okres nie odczuwam.

• Laurka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szarlo wrote:
    Doskwiera mi giga bol plecow w odcinku piersiowym po nocy, czy ma ktoras z Was taki problem? Ew.jakieś rady jak sobie z tym radzić? Spie na boku raz na jednym raz na drugim, czasami na plecach. Nad ranem to juz ulezec nie moge z bolu, jak wstane bol mija zupelnie. Jak robie sobie drzemki to nie mam takiego problemu, a potrafię drzenac 2h na jednym boku. Zasypiam o 22 wstaje na siku 2-3 razy i rano spac nie moge bo plecy bolą, wiec wstaje o 7 czasami wczesniej.

Szarlo nie widze, zeby Ci ktos konkretnie odpowiedzial. Sprawdz prosze czy jak przycisniesz na prawo od mostka pod piersia to Cie boli.

szarlo lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • neme Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej ! :)

apropo wesel, ja byłam teraz w ten weekend na weselu, 32 tc. niestety cały czas siedziałam, ani razu nie zatanczyłam (przez nakaz oszczędzania się przez wielowodzie), a muza była super i wesele ogólnie też :)
    1 lipca mamy zapro na wesele ale około 350 km od domu i nie jedziemy, już za blisko termiu i za daleko od domu, boje się ryzykować :( .

a sukienke początkowo szukałąm tez tanszą bo zal mi było kasy ale nic nie znalazłam i kupiłam w necie za 190 zł :/ ogólnie nawet fajna ale się śmiałam że poszłam na wesele w namiocie :P

no a to wesele co teraz byłam ogólnie super, ale podczas się straszna rzecz wydarzyła, jeden z gości dostał chyba wylewu czy coś, mój mąż go reanimował na zmiane z 2 innymi osobami, karetka 2 km oczywiście jechała 15 minut :/ niestety po prawie 40 minutach reanimacji (potem już przez lekarzy) ten gość zmarł :( :( okropne uczucie. tak się stresowałam, takie skurcze i ból brzucha mnie złapał ze bałam się ze ja zaraz zaczne rodzić .... ale po około godzinie mi przeszło na szczescie.

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladybird ja mam skurcze codziennie prawdopodobnie przez obciążenie macicy zadużą ilością wód, uciążliwe ale bezbolesne. normalnie nie powinny się one podobno tak czesto pojawiac, a jak się przy tym tez ból pojawia to musisz powiedziec lekarzowi swojemu o tym.

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam twardnienia brzucha ale bezbolesne tak od 18 tc. Biore magnez ale tak jak lenka pisze te skurcze sa fizjologiczne dopóki nie powoduja skracania szyjki (u mnie akurat szyjka od wystapienia skurczy za kazdym razem taka sama wiec luzik). U mnie akurat czy biore magnez czy nie to nie ma wiekszej roznicy - raz jest kilka skurczy dziennie a czasem 1-2 a czasem wcale :)

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
  • sisi Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladybird:) wrote:
    Twardnieje za każdym razem jak więcej pochodzę, a bóle okresowe zdarzyły się kilka razy, najmocniejsze w sobotę jak byliśmy w londynie, juz straszyłam męża, że będę rodzić ale przeszło. Mam wrażenie, że zaczynają się skurcze przepowiadające.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
‹‹ 733 734 735 736 737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ