X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś odsuwam w głowie myśli o praniu wózka i fotelika po starszej. Nie cierpię takich zajęć. Może da się to jakoś do pralni chemicznej zanieść? Mam jeszcze torbę do wózka do wyprania i też nie wiem jak się za nią zabrać, bo do pralki to tak średnio chyba można, a jak zacznę to prać ręcznie to znając życie narobię jakiś zacieków albo odbarwię tkaninę :/

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika wrote:
    isabelle ladnie przybiera :-) wazne, ze wszystko skonczylo sie dobrze. Przekroczylas magiczny 30 tc wiec trzeba byc dobrej mysli. Zobaczysz jeszcze przenosisz :-)

Dziękuję, ale bez przesady, nie przepowiadaj mi tu 42 tygodnia, tak 39 tydzień byłoby idealnie :)

Avika lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme - super,ze z Maluszkiem wszystko ok! waga naprawde zacna, ale to jest niesamowite,ze kiz za miesiac rodzisz!!!
    ja tez w 5 mcu poszlam na l4,ale pracodawca w sumie sam mnie na nie wyslal, i jeszcze nie bylo u mnie zusu..

Lenka - tak, u nas mowili,ze roznie moze byc i lepiej byc przygotowanym...

Agula- mnie akurat wszedzie w sklepach jest goraco, wiec klime uwazam za blogoslwaiwenstwo :p

Margaret - a pytalas lekarza, o brak przeciwwskazan do cwiczen?
    jesli chodzi nospe, to pamieam,ze gdzies na forum ktos opowiadal jak lekarz zasugerowal,ze mozna wczesniej urodzic biorac nospe i przepisal jakis zamiennik.
    Najwazniejsze jednak sluchaj swojego organizmu i nie przemeczaj sie!

My dzisiaj bylismy na usg III trymestru. Maluch wazy 1560 g i ma sie bardzo dobrze :) Pan doktor powiedzial, ze najwazniejsza jest data szacunkowa z I usg,gdzie wyszla nam data porodu 12 sierpnia,ale dzisiaj wyszlo podobnie bo 10 sierpnia (data z OM to 17 sierpnia, wiec pewnie bedzie gdzies po srodku ;-))

neme, Avika, sisi, szarlo, moniadi lubią tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle wielkie kciuki za donoszona ciaze!!! Pozytywne myslenie to droga do sukcesu:)

Labamba tak moj lekarz mowil ze moge cwiczyc i na bank bede ale teraz jak mam te skurcze to jakos przeczucue mi mowi zebym odpuscila. Odstawilam nospe i podaruje juz ja sobie no chyba ze bedzie mus na maxa
    Tak w ogole to cudowne wiesci i gratuluje, pieknie maluszek rosnie. Ciekawe ile juz wazy moj skarbek.

Avika tak ja wszystko piore z wozka niestety budek i parasolki nie da sie chyba zdjac zeby do pralki wrzucic.

Isabelle no ja bym nie dawala do pralni bo tam chemia Ci wypiora a ja piore wszystko w proszkach dla maluszkow. Moje materialy nie blakna i nic sie z nimi nie dzieje a wszystko wyglada teraz jak nowe:)

Szarlo tak wiem ze mozemy jesc sushi vege ale jakos ja lubie najbardziej z krewetka,lososiem i innymi morskimi stworzeniami i czekam z niecierpliwoscia na to danie juz po porodzie bo chyba surowizna przy karmieniu nie jest zakazana????

labamba lubi tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj znowu zadumana bylam, patrze na swoj brzuch widze i czuje moje malentwo ze jestem w ciazy. Mebelki stoja ciuszki wisza i cala reszta ale nadal mam mysli ze to co sie dzieje ze jestem w ciazy i juz niedlugo zobacze moj skarb...ze to na prawde sie dzieje:) moj misiek dokladnie o tym samym dzisiaj myslal w pracy i gadalismy niedawno o tym, jakie to wszystko niesamowite:)
    Byli tacy to uwazali ze nie mamy szans bo w tym wieku to sie nie rodzi pierwszego dziecka... zycie jest piekne i wszystko jest mozliwe:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 23:46

labamba, sisi, Ladybird:) lubią tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej z samego rana:) maly wlasnie obudzil mnie mocnymi kopniakami:) i od razu jestem spokojniejsza:).

Margaret.Se, neme, labamba, sisi, agula1983 lubią tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • Sand Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2017, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme ja w pierwszej ciąży miałam kontrolę, ale o dziwo wspominam ją bardzo pozytywnie. Zwykły wywiad, rutynowe pytania. W tym samym dniu jeszcze do mnie oddzwonili z informacją, że przebiegła pozytywnie i z ich strony to wszystko. Trzymam kciuki żeby u Ciebie było podobnie!

Margaret co do tej nospy to są mniej i bardziej potwierdzone informacje dotyczące tego, że nospa obniża napięcie mięśniowe u dzieci. Pod kątem logopedycznym były nawet badania.
    Generalnie ja spotkałam się z tym, że sporo lekarzy odradza branie jej, zwłaszcza w dużych ilościach, więc pewnie o to chodziło z tą wiotkością, w końcu jest to lek rozkurczowy.

Za wszystkie wizyty trzymam mocno kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 06:41

neme, Margaret.Se lubią tę wiadomość

zi133e3k1t3kde1o.png
    82do3e5ewekxghto.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny :)

Ja dzis obudzilam sie jakos dziwnie z nowa energia, jakby mi ktos bateryjki naladowal, chociaz wcale wczesniej nie czulam sie jak flak :p

Obym tylko nie wykorzystala tego na siedzenie caly dzien przed komputerem :p:p

Jakie plany na dzisiaj? :)

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim. Przyznaję, że od jakiegoś czasu Was podczytuje i dopiero teraz odważyłam się dołączyć do Was. Co prawda jesteśmy już bliżej końca, jednak mam nadzieję, że po naszych rozwiązaniach forum dalej będzie aktywne i będzie grupą wsparcia. Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego dnia.

sisi, szarlo, Chusy, Nalala, Avika lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:)

Sand dzieki za info co do nospy, odstawilam ja i jak na razie zero boli, no z wyjatkiem subtelnych miesiaczkowych wczoraj. Bede brala tylko jak bedzie to na prawde konieczne.

Labamba to super ze masz przyplyw energii i ja tez drugi dzien czuje sie lepiej i chce mi sie cos robic:)

Dzisiaj przejde do ciuchawki podpytac o termin dostawy nowej:) i do apteki zakupic cos na infekcje bo cholera znowu czuje pieczenie delikatne ehhh. Lekarz polecil mi Mucovagin i mam nadzieje ze to pomoze bo w skadzie ma glownie kwas hiularonowy.
    Na 17:30 do szkoly rodzenia na ostatnie zajecia a potem na kolacyjke:) ale dzisiaj bez lodow;)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Labamba gratuluję udanej wizyty. Waga idealna jak na ten tydzień :)

Co do nospy to też widziałam kilka artykułów, że obniża napięcie mięśniowe i nazwali to nawet jakimś syndromem ponospowym. Ale czasami jak ma się bardzo silne skurcze to trzeba reagować, chociaż ja uważam, że lepiej najpierw siegnąć po magnez, a później po nospę. Brałam jej sporo przez pierwsze 2 tygodnie po transferze, później sporadycznie, a ostatnią chyba pod koniec pierwszego trymestru. Od tamtej pory magnez spokojnie daje radę. Poza tym na tym etapie ciąży napięcia i lekkie bóle brzucha są normalnością, macica ćwiczy i przygotowuje się do porodu.

Spakowałam wczoraj w końcu dwie torby do szpitala, jedną dla mnie, drugą dla malucha i są wypchane po brzegi, a jeszcze kilku pierdół mi brakuje. Pakowałam przy mężu także jakby co, to wie gdzie czego szukać i co jest co ;)

JaPm witamy! :)

szarlo, JaPM, neme lubią tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret nie wiem czy mozna surowizne przy kp, ale jeśli w ciazy nie jje się jej ze wzgledu na ew.zakażenie sie np. salmonella lub czyms pobnym to może przy kp tez powinno sie unikac surowizn (przy ew.zakazeniu leki moga byc nie wdkazane przy kp), zapytaj na szkole rodzenia polozna ona piwinna wiedziec.

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj JaPm! Lepiej pozno niz wcale :D

Dziewczyny chwale sie (A CO! :D) wczoraj kupilam mebelki, wanienke, kosmetyki dla malej i przewijak takze juz blizej konca wyprawki niz dalej : ) Wyglada to tak:

1270_dl_photo_19269.jpg

To ze stronki sklepu - moja komoda jest cala biala lacznie z koszyczkam i biale lozeczko do kompletu.

Ale jestem szczesliwa :D:D:D!!!

Dzisiaj dokupilam deske do prasowania i jade z koksem :P

Sisi pogratulowac spakowanych toreb - ja z tym jestem w ... lesie. Nie wiem nawet jak sie zabrac za pakowanie. Po czesci dlatego ze nie mam wszystkich potrzebnych rzeczy dla siebie i dziecka jeszcze i nie chce sie pakowac "na kawalki". Ale w sumie pasowalo by... 34 tydzien tuz, tuz. Wprawdzie roznie podaja - jedne zrodla mowia zeby sie pakowac po 32, inne po 34 a jeszcze inne po 36.. Chyba odczekam do 36 mam nadzieje ze do tego czasu wszystko juz bede miala skompletowane jak nalezy.

sisi, JaPM, Margaret.Se, szarlo, Cassie 65, neme, Avika, moniadi lubią tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy, super komoda :)

zrz6i09kmg998aky.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy piękne mebelki <3

19/02/2021 Anielka 2860
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W odniesieniu do nospy, również słyszałam, że może mieć wpływ na obniżone napięcie mięśniowe, podobnie jak innne leki rozkurczowe. Mnie lekarka w pierwszym trymestrze przepisała magnez i właśnie nospe 3×dziennie i uznałam, że przecież nasz kanał rodny zwłaszcza na początku ciąży cały czas pracuje, więc no jakieś drobne skurcze, kłucia można czuć i suma sumarum nie jadłam tej nospy tylko magnez.
    Jestem pod wrażeniem waszej organizacji! Nie ukrywam, że otworzylyscie mi oczy, iż pora pakować walizkę i gratuluję tych spakowanych. Ja od paru dni układam rzeczy na stole, ktore mają trafić do walizki i dalej tego nie skończyłam.

Chusy- śliczne mebelki, też postawiłam na biel :) jednak mi łóżko mają wysłać ze sklepu dopiero 5 lipca, a zamówiłam 15 maja! Mam nadzieję, że bedzie z nim wszystko Ok.

A teraz coś o mnie:
    Dzisiaj zaczynam 33 tydzień.
    Spodziewam sie córeczki- to nasze pierwsze dziecko, więc mamy dużego stresa jak to będzie. W poniedziałek na wizycie

lenka.m, sisi, neme lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajjjj wysłałam przez przypadek.
    W poniedziałek na wizycie waga naszej pociechy to 1885.

sisi lubi tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy piekna komoda i idealnie pasuje do dziewczynki:)

Troche podczytałam opinie matek co brały nospe prawie cała ciaze i rodza zdrowe dzieci a było kilka przypadków z problemem mięśniowym ale same przyznają ze brały inne tez leki i lekarze zadnej z nich nie potwierdzili ze to przez nospe. ja nie brałam jej az tak dużo ale tez nie malutko, teraz żeby nie ryykowac więcej podaruje sobie i tyle:)

wstawiłam pierwsze pranko ciuszków ale kurcze wcale nie mam ich tak dużo bo trzy prania mi w sumie wyjda, wiec zaczełam mieć stresa czy mi to wystarczy hehehhe
    Ile prań wy miałyście???

Pije koktajl z kefiru i truskawek i od razu moje brykadełko się obudziło:* :) i zaraz ide do ciuchawki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 12:34

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny : )

Margaret - wyszlo mi 4 prania - ale samych ciuszkow, bez kocykow, recznikow, poscieli etc. A uwazam ze mam tony ciuchow :P I to jeszcze niepelne pralki wrzucalam bo pralam kolorowymi rozowe, niebieskie, biale i zolte. Takze trzy pralki to na spokojnie jest wystarczajaco : )
    Ales mi smaka teraz narobila na taki koktajl...!

JaPM - jak ci sie wysle wiadomosc przez przypadek to mozesz ja zawsze wyedytowac - masz taka opcje przy swoich postach : )
    Swoja droga rzeczywiscie dlugo musisz czekac na te mebelki! Moje maja przyjsc w przyszlym tygodniu (odliczam minutki :P)

A ja prasu, prasu...

Lejdis jakie rozmiarowo ubranka bierzecie dla dziecka do szpitala? Jedni mowia brac 56 inni 62.. W sumie juz sama nie wiem. No i co na ten upal..? Bodziak i spodenki? Koszulka i spodenki? Pajacyk?

JaPM lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret tych najmniejszych ciuszków (56) to mi z dwie pralki wyszły.

Chusy do szpitala spakowałam 3 zestawy body z krótkim i pajac rozmiar 56, oraz jeden zestaw body z krótkim i pajac rozmiar 62. Dodatkowo jeden pajac polarkowy jakby było chłodniej rozmiar coś pomiędzy 56-62. Kilka czapeczek i 3 pary skarpetek. Na wyjście mam jeszcze kocyk bawełniany, już 6 ;) dostałam od koleżanki jak pojechaliśmy na roczek jej córeczki. Acha i wziełam 3 pieluchy tetrowe, jedną bambusową i otulacz muślinowy.

Ps. Dopakowałam jeszcze jedno body na długo rękaw rozmiar 56 tak na wszelki wypadek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 13:21

19/02/2021 Anielka 2860
‹‹ 737 738 739 740 741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ