Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
JaPM wrote:W odniesieniu do nospy, również słyszałam, że może mieć wpływ na obniżone napięcie mięśniowe, podobnie jak innne leki rozkurczowe. Mnie lekarka w pierwszym trymestrze przepisała magnez i właśnie nospe 3×dziennie i uznałam, że przecież nasz kanał rodny zwłaszcza na początku ciąży cały czas pracuje, więc no jakieś drobne skurcze, kłucia można czuć i suma sumarum nie jadłam tej nospy tylko magnez.
U mnie dzisiaj układanie podłogi w nowym mieszkaniu, łazienki na wykończeniu a w poniedziałek wjeżdża kuchnia z ikei więc obiecuję że w przyszłym tygodniu zabieram się za wyprawkę i torbę do szpitala!szarlo, sisi, JaPM lubią tę wiadomość
-
Chusy na to wygląda ze takie rozkurczowe nie sa zalecane ale od 33tc to na pewno, najwidoczniej ten okres ciąży jest najbardziej niekorzystny dla dzieciaczkow przy braniu nospy. Ja jestem pewna ze jest ok z moim malenstwej i tego się trzymam:)
Ja jeszcze nie zaczęłam pakowania, wiec nie wiem co tam będzie:)
Cholerka wkurzyłam się bo wchodzę sobie do ciuchawki i patrze co tyle babek a dzisiaj dostawa no i dupa bo z rana mogłam przyjść a tak to pare ciuszków wybrałam a liczyłam ze cos super ustrzele z tego co najbardziej mi potrzebne. Teraz będę zagladac tam bo jeszcze nie znaja daty nowej dostawy i z rana bede już przed sklepem:)
Sisi to ja piore 56,62 i kilka może 68 i to mi wyjdzie 3 prania a jakbym samo 56 to jedno byłoby na bank bo tych najmniejszych mam najmniej w sumie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 15:37
Avika lubi tę wiadomość
-
Ja mam najwiecej tych od 3 miesiecy w gore. Takich tyciusich mam z 5-6 sztuk bodziakow gdzies. Najgorzej dostac pajace w takim rozmiarze, kupilam niby dla "newborn" kilka sztuk zeby miala mala do spania ale wypralam je i wygladaja kurcze jak na polroczne dziecko conajmniej i sama juz nie wiem. Po prostu nie ma takich tyciusich albo mi sie wydaje ze sa ogromne na tle tych malych bodziakow.
Do szpitala spakuje jednego pajaca i jedno body + spodenki i tyle. U nas i tak mowia zeby brac ubranie wylacznie na wyjscie bo przy pobycie daja szpitalne ubranka. Na zla pogode na pewno sie nie bede nastawiac pewnie zwyczajowo +30 cos, takze odpuszcze sobie i kocyk. Biore otulacz i rozek i tyle. Jak dobrze pojde to sie machne w jedna mala torbe, bo pytalam juz kilka osob co zapakowac do torby tutaj. Mowia ze bez koszuli do porodu, zadnych rzeczy higienicznych, zarowno dla mnie jak i dla dziecka (poza pieluszkami) jedynie jakies reczniki, szampon, balsam do ciala, krem i te sprawy (dla siebie nie dla dzidzia). I ubranie na wyjscie + majtki jednorazowe i to wszystko.
Margaret brakuje mi takich ciuszkowych sklepow, u nas tego nie ma. Jest tylko interenetowe cos a'la allegro z rzeczami z drugiej reki. A pobuszowalabym, na pewno jest mnostwo rzeczy dla malych brzdacow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 16:46
-
Chusy ja codziennie jem truskawki a tak covtrzeci dzien robie sobie koktajl z nich i czesto tez dodaje borowki i odrobine brazowego cukru:)
Chusy lubi tę wiadomość
-
Yo!
Ja przez całą ciążę wzięłam pół nospy. Na samym początku w 5tc bo mi położna doradziła ale nie mam pojęcia po co ;p
Magnezu też biorę ze 2 tabletki raz na 2 tyg jak mnie w nocy skurcz w łydce chwyci
Na wizycie wczoraj spoko ale bez szału. Nie miałam usg. Wiem tylko, ze szyjka długa i zamknięta więc spoko. Za tydzień w weekend mam wyjazd nad morze (590km) pociągiem 9h. Miałam nadzieję, ze lekarz mi KATEGORYCZNIE zabroni ale niestety powiedział, ze mam zielone światło Ale i tak nie pojadę. Formuła całej imprezy mi trochę nie odpowiada bo to pańieński. O 8 rano mamy być na miejscu a zakwaterowanie dopiero o 16. No i co ja mam niby robić? Na drugi dzień ta sama sytuacja..Poza tym szczerze wolałabym jechać gdzieś z mężem spędzić czas a na dwa wyjazdy mnie nie stać i chyba kopsniemy się na szybko w góry na parę dni oczywiscie też pciągiem bo prawka nie mamyAvika, sisi lubią tę wiadomość
-
hej ho
Gratulacje udanych wizyt
Chusy śliczna komoda! Do torby spakowałam same 50/56 i jeden czy dwa pajacyki na 62 na 62
Sisi ale ubranka na wyjście również spakowałaś czy juz osobno dowiozą Ci ? Bo sie zastanawiam czy dopakować czy zostawić gotową torbe żeby mąż dowiózł
Witaj JaPM
Margaret Ja miałam około 5 prań na początku, potem jak byłam pare razy w lumpeksie to jeszcze doszły 2 prania, wczoraj zrobiłam ostatnie (mam nadzieje) i jutro prasuje Tyle, że ja prałam już do rozmiaru 74, chociaż na 68 i 74 mam mało
Mi w szpitalu kazali brać nospe 3 razy dziennie i tą forte mocniejszą, tydzien pozniej mialam wizyte u swojego lekarza i kazał odstawić i nie brać jeśli nie twardnieje mi brzuch bo to bez sensu ;/ troche sie wystraszyłam i mam nadzieje, ze malej nic nie bedzie
Odnoście ciucholandów byłam dwa dni temu w dwóch i musze sie pochwalić
Za każde ubranko dałam 1zł
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aee60349338e.jpg
A tu nasza wymarzona karoca
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd331fec1875.jpg
ewe_a85, Cassie 65, Nalala, sisi, moniadi, Margaret.Se, JaPM, szarlo, Chusy lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
robiłam dzisiaj badanie moczu i wyszło mi:
Weryfikacja mikroskopowa osadu moczu Nabłonki płaskie: d.liczne wpw Leukocyty: 1-2 wpw
Po za tym wszystko w normie. Lekarza mam we wtorek mogę spokojnie czekać? Czy coś powinnam z tym robić? -
Gratuluję udanych wizyt
Avika ciuszki bardzo fajne, wózek ekstra. A co do ciuszków na wyjście to będzie właśnie body i pajac cienki albo polarowy w zależności od pogody, no i kocyk.
Gensirin wydaje mi się, że jest ok. Pamiętam coś z moich badań jak byłam w PL i chyba były podobne wyniki ale ręki nie dam sobie uciąć.Genshirin lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Hej dziewczyny
Ale się żeście rozpisały
Przede wszystkim gratuluję udanych wizyt fajnie, że rosną ładnie te nasze dzieciaczki
JaPM witamy w naszym gronie
Avika, świetne te ciuszki i pomyśleć, że za tak śmieszne pieniądze można obkupić bobasa...
Chusy, fajne masz te mebelki my na razie nie urządzamy młodemu pokoiku, i tak na razie będzie z nami w sypialni, więc stwierdziliśmy, że za rok, dwa urządzimy mu pokoik jak należy. Ale fajnie się patrzy na takie kąciki maluszków
Co do wyprawki, to właśnie dziś na sr dowiedziałam się, że mój szpital zapewnia też wszystko, więc potrzebne są tylko rzeczy na wyjście dla maluszka no i jakieś kosmetyki dla mamy, ręcznik, klapki, itp. Nawet koszule do porodu zapewniają, więc myślę, że spokojnie w jedną torbę się zapakuje. No i właśnie planuję jutro się za to zabrać, ale nie wiadomo, co z tego wyjdzie. W ogóle to zwiedzałyśmy dziś porodówkę i powiem Wam, że jestem przerażona tym wszystkim. A tu niestety czas porodu coraz bliżej. Mam nadzieję, że z czasem się oswoję jakoś z tą myślą i będzie coraz lepiej, a nie coraz gorzej.
O tej nospie to rzeczywiście różne opinie krążą. Mi ostatnio położna mówiła nawet, że mogę wziąć sobie nospę na skurcze, a gdyby się okazało, że to już porodowe, to mówiła, że lepiej się je znosi a jakoś nie wpływają na akcję porodową, czy maluszka. I sama już nie wiem, co o tym myśleć. Jak na razie to w całej ciąży wzięłam może 2-3 razy po pół tabletki, chyba wolę unikać leków, jeśli coś nie jest naprawdę konieczne.JaPM lubi tę wiadomość
-
Witam Was ponownie w dniu dzisiejszym
Juuli- zazdroszczę +4kg, ja już +9 jednak muszę przyznać, że ostatnio ciągnie mnie do słodkiego, no i do lodów, ale dzisiaj była tylko kostka gorzkiej czekolady oraz dużo warzyw i owoców
Jeśli chodzi o ubranka dla dziecka, w szkole rodzenia należącej do szpitala powiedzieli nam, że mamy mieć tylko ubranie na wyjście. Ubranka te zostawiam przyszykowane w domu, i w zależności od pogody tatuśko weźmie jak po nas przyjedzie. Ja ubranka kupuje od rozmiaru 62, w rozmiarze 56 mam tylko 2 pary dresowych spodni, jedne cieniutkie a drugie troche grubsze gdyby było chłodno.
Prania jeszcze nie robiłam dotychczas zrobiłam segregacje ubran tzn. 62 i 68 zostawiłam a te co mam większe schowałam na górę do szafy.
Avika- świetny wózek, super kolory; no i ekstra zakupy
Ja dzisiaj się zmobilizowalam i zrobiłam zamówienie na pieluchy tetrowe, flanelowe i bambusowe oraz prześcieradła do gondoli i łóżeczka, no i wiadomo doszło pare innych drobiazgów.
Chusy- dziękuję za cenną informację, właśnie z niej skorzystałam jeszcze nie ogarniam tu wszystkiego
Życzę spokojnej i przespanej nocy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 23:45
-
Genshirin moim zdaniem mozesz spokojnie czekac do wizyty jesli chodzi o wyniki, moj lekarz powiedzialby, ze jest ok. Jeśli probka nie byla se srodkowego strumienia to taki wynik moze wyjść.
Avika niezle polowanie, w Warszawie nie widzialam tak tanich lumpow-szkoda, bo bym caly czas w nich buszowala
Aniołek 18.04.2016 -
Chusy wrote:
Lejdis jakie rozmiarowo ubranka bierzecie dla dziecka do szpitala? Jedni mowia brac 56 inni 62.. W sumie juz sama nie wiem. No i co na ten upal..? Bodziak i spodenki? Koszulka i spodenki? Pajacyk?
Oj, na pewno nie 62 jeśli wiecie, że dziecko nie będzie jakieś ogromne. Przy standardowym noworodku ok. 3-3,5 kg rozmiar 56 potrafi być za duży w pierwszych dniach, bo maluszek cały czas ma podkulone nóżki. Utopiłby się w 62 Ja to w ogóle chyba spakuję 50-tki, bo będą najlepiej leżały.szarlo lubi tę wiadomość
-
Co do tego ubranka na wyjście, jeśli będzie ciepło ja postawiłam na rampers - tylko w opcji bluzeczka i spodenki połaczone, bo pod tą nazwą można znaleźć też same spodenki. No i czapeczke cieniutką i na wszelki wypadek może pielucha bambusowa bo ostatnio u nas sillne wiatry. No chyba, że będzie chłodno to może body długi rekaw i spodnie.
Isabelle- moj partner jak się urodził miał 59 cm i ponad 4 kg, i przez to rozmiar 56 tak troszkę olałam, bo nasza córcia może pójść w jego ślady. Choć mam nadzieję, że będzie mniejsza i lżejsza 2,3kg więcej w brzuchu nie uśmiecha mi się.
A tak z innej beczki, podczas przecen zimowych w smyku za 5 par body z dlugim rękawem zapłaciłam 29zł, wiec wyszło 6zł za sztukę. Czekam więc na te letnie i liczę na to, że w lipcu już będą takie promocje. Tak piszę, bo może któraś z Was chce sobie jeszcze kupić. -
Cześć dziewczyny
Witam się w rozpoczętym 34 tygodniu ciąży, doczytałam dzisiaj, że dzieci urodzone w tym czasie nie nazywane są już wcześniakami tylko dziećmi przedwcześnie urodzonymi i spokojnie poradziłyby sobie po drugiej stronie brzuszka, także luzuje i czekam na finish Za 3-4 tygodnie może wychodzićAll4love, agula1983, Genshirin, Margaret.Se, lenka.m, neme, Avika, labamba, Cassie 65 lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
A dziś znalazłam stronkę z takimi oto informacjami: Co myślicie?
Obwód brzucha
„Obwód brzucha w 40 tygodniu u nieotyłej ciężarnej przy pojedynczym płodzie powinien wynosić ok. 100 cm. Obwód powyżej 100 cm może świadczyć o wielowodziu, ciąży bliźniaczej (a to odkrycie, w 40 tygodniu!) lub dużym płodzie.”
Z kolei zbyt mały obwód brzucha może świadczyć o małowodziu, małym płodzie, nieprawidłowo wyliczonym terminie zapłodnienia i porodu.
W trzecim trymestrze obwód brzucha zwiększa się o ok. 1 cm/tyg.
Prawidłowy pomiar obwodu brzucha powinien odbywać się:
– w tych samych warunkach
– na czczo
– po wypróżnieniu
– w największym obwodzie, na wysokości pępka
Źródło: http://www.forumginekologiczne.pl
Przyrost wagi:
Optymalny przyrost wagi:
– do 20 tygodnia ciąży – 5-6 kg
– do 40 tygodnia ciąży – 12-13 kg
Jeżeli nastąpił duży przyrost wagi w krótkim czasie może wynikać z obrzęków świadczących o możliwości zatrucia ciążowego.
Zbyt duży przyrost wagi zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy ciążowej.
Ciśnienie tętnicze:
Prawidłowe: 120/70
Długo utrzymujące się nadciśnienie tętnicze (pow. 140/90) może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania łożyska, ograniczenia rozwoju płodu, negatywnych konsekwencji dla nerek, wątroby, wzroku, serca i układu krążenia ciężarnej.
Nieleczone nadciśnienie(pow. 160/110) może prowadzić do stanu przedrzucawkowego.
Źródło: http://www.porady-poloznej.pl
Tętno płodu
– oceniane po 20 tygodniu ciąży
– za pomocą słuchawki Pinarda lub detektora ultradźwiękowego
– prawidłowe wartości: 120-160 uderzeń/min.
– wartości powyżej 160 uderzeń/min trwające powyżej 10 min nazywamy tachykardią (może być spowodowana zakażeniem wewnątrzmacicznym bądź chorobą infekcyjną matki)
– wartości poniżej 120 uderzeń/min nazywamy bradykardią (może świadczyć o niedotlenieniu płodu)
– KTG (kardiotokografia położnicza) w prawidłowej ciąży wykonuje się dopiero po 38 tyg., na oddziale patologii ciąży (bądź w przypadku podejrzenia przedwczesnych skurczów lub zaburzeń czynności serca płodu) po 22-24 tyg. ciąży. Zwykle badanie trwa 30 minut, ale może być przedłużone do 60 minut.
Ocena zapisu KTG (w punktowej skali wg Fishera):
– 10-8 – stan dobry płodu
– 7-5 – zagrożenie płodu, wymaga monitorowania
– 4-0 – bezpośrednie zagrożenie płodu, wskazanie do rozwiązania ciąży -
Z tą wagą w ciąży się nie zgodzę Ja już teraz przytyłam 11 kg ale z racji tego, że przed ciążą byłam baaardzo szczupła, to po mnie prawie tego nie widać i mogę przytyć nawet do 18 kg i wszystko będzie w normie. Za to osoby z nadwagą jeśli przytyją tylko 5 kg to też jest ok.
Ja posiłkuję się narazie tym wykresem
http://babyonline.pl/kalkulator-wagi-w-ciazy.html
Sisi, jak ja Ci zazdroszczę tego spokoju Ja na swój muszę jeszcze troche poczekaćWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 12:22
20.08.2017