Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
ja kupiłam np majtki jednorazowe z AKUKU rozm 38, taki nosiłam przed ciążą 36/38 - a w te gacie to nawet jednej nogi nie mogę wcisnąć... więc z tymi rozmiarami to ciężko, teraz chyba kupie największy rozmiar tych jednorazówkowych majtek ...neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Ja z akuku jednorazowe gatki siateczkowe kupiłam XL i wydaja się być ok tak samo bieliznę bawełniana teraz nosze XL:) Ja zawsze nosiłam o rozmiar większe gatki bo nie znosiłam jak mi się nawet minimalnie wrzynaja w biodra, nawet jak byłam chudzinka na maxa to nosiłam M a nigdy chyba S.
Dziewczynki a od czego to zależy jak rosna nasze szkrabik???? cos wiecie na ten temat??? bo patrząc na mnie jak się odżywiam teraz a jem o wiele bardziej kalorycznie niż wcześniej a teraz moja maleńka wolniej rosnie niż wcześniej bo wtedy książkowo a teraz ciut wolniej hmmm -
Wiecie co zauważyłam, ze te moje bóle brzucha i ciagniecia sa od sprzątania i dźwigania zakupów. Boli mnie dosyć mocno dzisiaj a tak sprzątałam dzisiaj ze się zmachałam na maxa i już czułam pobolewanie a potem poszłam na zakupy i jak zwykle wyszło więcej niż zamierzałam i za ciężkie to było. Nawet nie mowie nic mojemu Miskowi bo nakrzyczy na mnie bo mówił zebym nic nie sprzątała ale ja madrzejsza jestem i zakupy tez miałam najmniejsze i najlżejsze zrobić a wyszło inaczej jak zwykle ehhhh. Jak nic nie robie tzn mowie o sprzątaniu a tylko cos ugotuje, wszystko co nie wymaga wysiłku to nic mnie nie boli, mam odpowiedz na moje bole.
-
Margaret - tez kupilam sobie w lidlu,z tym,ze jeden jest na mnie dobry teraz, a drugi juz cisnie,chociaz rozmiary kupilam dwa takie same :p szkoda,bo fajne sa
Koktajlu z borowkami zazdroszcze,bo mam same truskawki:p
z zakupami tez tak mam,staram sie nie kupowac nic cieszkiego a i tak, jak wyloze wszystko na lade przy kasie, to zamiast 1 siatki wychodze z dwoma
jak mam wiecej to wlasnie staram sie rozkaladac ciezar na dwie rece....
neme - polecasz jakies konkretne staniki mieciutkie wlasnie do spania?
Moja siostra mi poradzila,zebym sobie kupila rozmiar 42/44 bo jakies zanizone chyba sa i w takie sie wlasnie zaopatrzylam,z hartmana,ale szczerzeze mowiac nie mierzylam, kurcze,zmierze jutro zeby wiedziec na czym stoje:D
Cassie - juz sobie wyobrazam mojego biednego meza w sklepie,ktory z mina szalenca stara mi sie samodzielnie kupic stanik do karmienia
Cassie 65 lubi tę wiadomość
-
no i w ychodzi na to,ze poczekam chyba z tymi nakladkami na piersi, a laktator mozliwe ze po siostrze dostane...
dzisaj tez przyszedl do mnie aniball, wyglada spoko, ale biznes na tym robia, na pewno wyprodukowanie tego 200zl nie kosztuje :p
jeszcze za wczesnie na cwiczenia, wiec narazie odlozylam do szafki
A Wy teraz juz staracie juz cwiczyc miesnie Kegla? mi to tak jak mi sie przypomni. chocaiz ostatnio staram sie chociaz raz dziennie zrobic po 2/3 serie...choc to malo to wydaje mi sie,ze lepszy rydz niz nic.. -
Labamba ja chcialam wlasnie zaczac za 2 tyg masowanie krocza i tez sobie ten balonik zakupic ale niestetyvprzy pessarze jest to raczej niemozliwe chociaz w poniedzialek na wizycie podpytam lekarza. Dzis mala bardzo ruchliwa chyba tylko z 1h przerwy sobie zrobila a tak to kopie tam gdzie nie powinna az sie bac zaczynam ze cos nie tak jest heh
O dobrze w sumie, ze tego stanika jeszcze nie kupilam chociaz juz sie rozgladalam
Japm wlasnie mam ten z canpola sprawdzalam i dziala, oczywiście na sucho nie przy piersi
Ja zakupilam sobie zwykle bawelniane majtki z pepco, przed nosilam rozmiar m a teraz kupilam L i xl i jedna pare xxl na wszelki wypadek
Margaret mozliwe, ze To przez to. Mi zamiast boli to twardnieje brzuch. Moj tez na mnie krzyczy wiec tak samo ukrywam przed nim. On i tak nie zauwaza, ze jest dopiero posprzatane
Wam tez tak szybko dni leca?? Dopiero co wstalam rano a tu juz 17
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 16:57
JaPM, labamba lubią tę wiadomość
-
Hej piekne : )
JaPM wlasnie ja sobie kupilam ten termometr z Rossmaxa, ma bardzo dobre opinie i kosztowal tez w miare ok. Jakos nie usmiecha mi sie mierzenie tempki przez odbyt u dziecka po pierwsze boje sie krzywde zrobic, po drugie na pewno jest to mega nie wygodne i nie praktyczne skoro mozna zrobic to bez bolesnie i bez placzu
Co do nakladek to kupilam te z Aventu bo innych nie widzialam poprostu. Rozmiar S bo raczej nie spodziewam sie ze mi nagle biust urosnie Staniki za to lidlowskie wtedy co byla promocja, mam nadzieje ze sie sprawdza : )
Moniadi gratuluje wizyty, swietne wiesci : ) nosisz w sobie kawal dzieciecia !
Avika mi dni wcale szybko nie leca wlasnie Wstaje wczesnie rano z mezem i tak mi sie troche dluzy czas. Dobrze ze lubie gry komputerowe przynajmniej mnie to jakos zajmuje zamiast myslenie na co by tu jeszcze pieniadze wydac hah
Labamba zupelnie nie pamietam ani o cwiczeniu Kegla ani o masazu krocza.. Raczej sobie odpuszcze zbyt leniwa na to jestem Poza tym juz tam kiedys pisalam ze raczej nie wierze zeby mi to mialo pomoc w razie gdybym miala peknac.
Margaret dobrze ze moj do pracy chodzi bo tez by mi sie oberwalo Bo ja nie moge wytrzymac jak mam podloge brudna, albo pranie nie ogarniete wiec trzeba czasem ta miske z praniem dzwignac i tak jakos wychodzi ze mi sie nie chce czekac az malz wroci do domu i wieczorem sie tym zajmowac..
W ogole to czytalam wczoraj horror porodowy jednej czerwcowki.. heh nie wiem czy czytac te opowiesci porodowe czy nie.. w koncu coraz blizej moj wlasny. Chociaz musze przyznac ze jeszcze zachowuje zimna krew (mimo ze zostalso 48 dni!)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 18:34
JaPM, moniadi lubią tę wiadomość
-
ja mam tylko te staniki z lidla i w sumie polecam, wygodne są i tanie mam jeden zupełnie miękki i w tym będę spała, a dwa mam z drucikami, a niestety puszapów już nie było rozmiaru, może jeszcze rzucą na sklep to sie przyczaje o 8 rano jak bedzie promka :P
ja miesnie kegla cwicze tez rzadko, jak mi sie przypomni a masaz krocza miałam robic od 32 tyg ale jak sie dowiedzialam ze raczej bede miala cc to odpusciłam ...
Margaret ciężko powiedziec od czego zalezy wzrost naszych maluszków... mój był raczej w normie cały czas a teraz jak przypakowal to aż szok , ale u mnie w sumie to przez wielowodzie (ze tyle wód i takie warunki i nadprodukcja lozyska), pewnie analogicznie jak jest małowodzie to dzieci rosna wolniej itd
ale Ty się absolutnie niczym nie przejmuj, z córeczką jest na pewno wszystko ok!!neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Chusy- idziemy podobnie, mnie zostało 50 dni. Z wlasnego doświadczenia odradzam czytanie historii porodowych, jak czytałam byłam bardzo przerażona wizją porodu. Teraz staram się pozytywnie myśleć.Każdą kobieta jest inna i każdy poród jest inny. Tak sobie myślę i piszę ale jak idę siusiu w nocy i pomyśle, że kiedyś mogę wstać i zacznie się poród, to ogarnia mnie lęk. Brrrr o jejku. A co do termometru jeszcze to zauważyłam, że nie jest to taka znana firma a ma bardzo dobre wyniki jeśli chodzi o stałość pomiaru. Mam nadzieję, że dokonalysmy dobrego wyboru.
-
Kochane spieszę dodać info o mojej wczorajszej wizycie na usg III trymestru:). Jestem taka szczęśliwa i uspokojona, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Zacznę od tego, że wczoraj był 30 tydzień i 1 dzień. Wymiary dzieciątka to:
BPD- 90 mm, co odpowiada 36tyg. i 3 dn.
HC- 316 mm, co odpowiada 35tyg. i 4 dn.
AC- 286 mm, co odpowiada 32tyg. i 4 dn.
FL- 62 mm, co odpowiada 31tyg. i 6 dn.
Lekarz powiedział, że dziecko nie ma cech makrosomii, ani nie jest to spowodowane cukrzycą (miałam idealne wyniki testu glukozy), poprostu taka jego uroda i będzie duże:).
Położenie główkowe, postawa 1.
Ilość płynu owodniowego - prawidłowa, MPV-6.9
Łożysko na ścianie tylnej, nie przoduje, bez cech oddzielania, 1stopień wg Grannuma. Ruchy płodu- widoczne. FHR miarowe- 140/min.
Lekarz zmierzył mi jeszcze szyjkę, powiedział że pięknie trzyma, jest zamknięta, nadal 37mm.
Najbardziej ucieszyłam się , że wszystkie przepływy w serduszku są już ok, na połówkowych wyszła niewielka fala zwrotna i kazał to obserwować, a teraz maluch ma serce jak dzwon:). Nie ma fali zwrotnej:). Jestem w niebie:).
Lekarz jak zwykle bardzo kompetentny, wszystko cierpliwie nam tłumaczył, przełączył na 3D, dostaliśmy płytkę z nagraniem badania. Niestety nie mozna u niego prowadzić ciąży, jest jednym z najlepszych w Polsce specjalistą genetyki klinicznej i mamy to szczęście że mieszkamy w Łodzi i mamy do niego 20 min samochodem. Ludzie przyjeżdżają do niego z całej Polski.
Powiedział, że główka maluszka jest nisko, rozczuliło mnie, że mały ma już włoski:). Dostałam zdjęcie buźki, gdzie płakał. Pewnie czuł to naciskanie głowicy i nie było mu miło . Lekarz stwierdził, ze za 4 tygodnie, w połowie lipca gdyby się urodził to praktycznie tak jakby był już donoszony wcześniej. Obstawił poród nawet na koniec lipca/początek sierpnia.
Powiedzieliśmy, że planujemy cesarkę z powodu moich wskazań okulistycznych, stwierdził, że to nawet lepiej przy mojej bardzo szczupłej budowie ciała.
Waga w 30tyg. i 1 dn. - 2100gr, dwa tygodnie temu było 1500gr, więc przybył 600gr. Eutrofia ok. 80-85 centyla ale w normie .
Jestem z tych wieści przeszczęśliwa, pozostaje mi dokupić ostatnie rzeczy apteczne, wziąć się za pakowanie torby i czekać na maleństwo .
Po tym badaniu zauważyłam duże podobieństwo do siebie małego : kształt ust, górnej wargi identyczny jak u mnie (mały klon), nosek za to lekko zadarty jak po tacie:). Jest taki śliczny już teraz, jak będzie z nami to miłość zaleje nas jeszcze mocniej .
Tak pozytywnie z rana:) miłego dzionka dziewczynki, zapowiada się super pogoda, więc lecę szykować się na małą wycieczkę nad wodę z mężem.
Buziaki kochane .
A tu ja tydzień temu:
http://static.pokazywarka.pl/y/b/o/b20b841203aaac7ec7a824e5e809df63_orig.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 08:33
Avika, JaPM, szarlo, Nalala, Chusy, Margaret.Se, labamba, Cassie 65, moniadi, neme, sisi lubią tę wiadomość
-
Hej laseczki:)
Miałam wczoraj fatalny dzień, a raczej popołudnie bo zle się czułam dwa razy wymiotowałam brzuch mnie bolał strasznie i ciagneło mi w pachwinie. ledwo zjadłam kolacje i poszłam spac. W ogóle to mam wielki kryzys z zastrzykami tak do trzech dni, nie wiem dlaczego strasznie mnie teraz boli jak wstrzykuje sobie to i jestem ciekawa czy u tych co tez się kłuja tez tak maja ale nie wiem czy ich już nie ma żeby mi odpowiedzieć. Musze się spytac w lipcu mojego lekarza dlaczego teraz tak boli i raczej mój Misiek będzie musiała zacząć mi zastrzyki robic jak tylko będzie mogł bo w brzuch to już zostało minimalnie miejsca na zastrzyki a w uda czy ramiona to ja nie biore się za to.
Neme jak na razie tylko mysle o tej wadze mojej maleńkiej i zaczne się martwic jak zobaczę ile przybrała na kolejnej wizycie 21-go czerwca czyli zaraz już. Sama jestem ciekawa od czego jest to zależne bo ani nie mam za dużo ani za mało wód płodowych, wiec u mnie to nie dotyczny
Larysa Gratki i super ze dzieciatko rosnie zdrowo i fajnie ze szybciej możesz urodzić brzuszek maluki masz a bynajmniej tak mi się wydaje w tej kiecce i na tym zdjęciu:) -
Margaret- po pierwsze to Ty zacznij się oszczędzać!! To co kiedyś była banalne do zrobienia teraz jest dużym wyzwaniem dla organizmu. Wiem, że chciałoby się zrobić to czy tamto ale to już są dla nas ostatnie tygodnie! Niestety ale teraz trzeba uważać dosłownie na wszystko. Ja zauważyłam, że przenosząc wiadro z wodą czuje jakbym miała nagle tonę kamieni w brzuchu. Co do wagi to ona nie jest do końca wyznacznikiem zdrowia dziecka, ja byłam przenoszona aż 2 tygodnie a wazylam tylko 3400, a są dzieci co tyle ważą 2 tygodnie przed terminem. Głowa do góry, zobaczysz, że wszystko będzie dobrze.
-
JaPM wiem kochana ze musze bardziej się oszczedzac ale fakt, ze nie sprzątam często tylko w ostateczności jak już nie mogę patrzeć na bajzel heheh wiec jakos strasznie nie szaleje ale fakt ze jak nie robi nic fizycznie to nie boli mnie brzuch, wiec cos w tym jest i jakos tez do cwiczen mi daleko bo to tez wysiłek i sama nie wiem czy sobie podarować.
Co do miesni kegla to nastawiam sobie alarm codziennie i tylko raz dziennie robie a miałam w planach przestawiać alarm żeby trzy razy dziennie no ale dobrze ze w ogóle robie:)
Ja tez nie czytam nic o zadnych porodach bo uważam ze każdy jest inny i kazda kobieta przechodzi inaczej, a czytanie i stresowanie to tylko szkody może przynieść, wiec odpuszczam sobie:)labamba, JaPM lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny!
Ja dzis witam sie w 32 tygodniu i tym samym 8 mieisacu!!!
Avika - moj maluch tez wcxoraj bardzo aktywny,ale dzisiaj spokjny:) rzeczywiscie przy pessarze to moze nie byc najlepszy pomysl..
Chusy- ja osobiscie horrory porodowe staram sie omijac szerokim lukiem:P
Larysa - super wiesci! Maluszek calkiem juz klusia musi byc
Margaret - współczuje samopoczucia! oby szybko przeszlo:*
Margaret.Se, Genshirin, sisi lubią tę wiadomość
-
Tak Labamba dzięki już dzisiaj lepiej się czuje i od razu humorek lepszy:)
Super ze już 32tc i już 8miesiac ehhh czas leci ale dobrze:)
Miałam w planach całkowita dekoracje pokoiki dla Lauruni na lipiec a nawet sierpień bo wiadomo kasa potrzebna ale dzisiaj miałam wizje dodatków i co zrobić jak musze je zrealizowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 19:28
labamba lubi tę wiadomość
-
Margaret musisz zwolnic ja Glupia bylam bo lekarz ok 25 bodajze tc powiedzial, ze szyjka mi sie rozwiera i mam sie oszczedzac. A ja co?? Jak Glupia szalalam jeszcze bardziej nie mialam ani jednego dnia spokoju i po 2 tygodniach okazalo sie ze rozwarcie ma dlugosc 17mm po tym od razu wzielam to do siebie a z pessarem jestem o wiele spolojniejsza i staram sie duzo lezec chociaz czasem sie nie da. Maz niech pracuje a my leniuszkujmy
Jak ja do lidla obejrzec stanik poszlam ok godziny 10 to juz nie bylo ani jednego
Larysa swietne wiesci! Tylko mi sie zdj nie wyswietla
Dzis ochrzanilam meza za to, ze nie mam zadnej kiecki dobrej. Tak on dostal ochrzan
Labamba witamy w 8 miesiacu, u mnie jeszcze 2 dni i 8labamba lubi tę wiadomość
-
Elo!
Neme wywczas się udaje! Wczoraj byliśmy na wycieczce w Żywcu i jak już siedzieliśmy na przystanku i mieliśmy wracać do domu wyczytałam że na stadionie miejskim ma być charytatywny mecz Błaszczyk i przyjaciele kontra kabareciarze. A że lubimy piłkę nożną grzech byłoby odpuścić. I nie żałuję bo fajna impreza. Kuba też fajny wyluzowany i nie gwiazdorzyl. Przybijal piątki z dzieciorami i rozdawał autografy. Ze znanszych był jescze Wasilewski i Jodlowiec, Łukasz Golec. A w kabaretach to cały skład skeczów męczących,paranienormalni i ten przystojniak z Młodych Panów co tak fes po slasku godoo. Uwielbiam go a jeszcze koło z reklamy fairy
Co do masażu krocza.. Próbowałam raz i fes mi to nie siedzi..bylam wtedy q 32tc więc stwierdziłam, że dołożę to na 34tc tak jak powinno się rozpocząć ten masaż no i nie wiem czy chce to robić.. Z drugiej strony tak bardzo bym nie chciała peknac ani tym bardziej być cięta. Liczę, że sam wiesiołek i liście malin wystarcza. Może uskutecznie zamiast tego masażu jeszcze okład z kawy?
Larsa same dobre wieści z wizyty! To wspaniale! Tylko tak dalej.