X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekałam na tą ciążę prawie 10 lat, przeszłam wiele operacji i było coraz gorzej i szczerze powiedziawszy nie wierzyłam, że w końcu mi się uda ale nie zamierzałam się poddawać. Żebyście widziały zdziwienie na mojej twarzy po zrobieniu testu... Uważam się za najwieksza szcześciare na świecie i za każdym razem jak marudzę, że coś mnie boli albo mi nie wygodnie to przypominam sobie co czułam jeszcze rok temu i mi przechodzi ;)

ewe_a85, szarlo, Margaret.Se, Avika, JaPM, neme, Chusy lubią tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi chyba wiem co czułaś przez te wszystkie lata ;) jak ja sobie przypomnę dzień w którym zrobiłam test i ten strach, że będę miała powtórkę z rozrywki to aż mam ciarki, bałam się cieszyć wtedy i boję się nadal, ale ten strach o swojego malucha pewnie nigdy nie minie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 15:21

Avika, sisi lubią tę wiadomość

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Labamba ja już łykalam od 32tc ten woesiolek ale stwierdziłam że na wyjazd się wstrzymam, żeby nie kusić losu o właściwie od jutra znów zaczynam po jednej dziennie a od 35tc będę brała 2 plus może jedna dowcipnie. Muszę zobaczyć dokładnie w notatkach jak położna że śr mówiła. A liście malin już sobie może popijać :)

Ja miałam kilka razy szyjke mierzona przez usg to jeszcze jak prywatne chodziłam. Teraz jak chodzę na NFZ to tylko paluchami mi mierzy. Mówi że twarda i zamknięta i musi wystarczyć :D teraz w środę mam wizytę to też poproszę żeby zmierzył chodzby ręcznie bo przecież tyle się nachodzilam na tym wywczasie i najezdzilam pociągami i busami, że lepiej żeby to sprawdził :)
    Ja mam jakiś miękki stanu z hm do karmienia i nie wiem, czy tam nie jest coś z numeracja pokitrane bo mój rozmiar to 75B teraz w sumie 80B a ten lajbik z hm mam 80C bo taki dostałam i jest taki na STYK i to tak całkiem na styk :D
    Ja nie zamrażam bo nie mam co :D będę myśleć jak pod koniec mi się coś w tych cycach pojawi. Ale byłoby fajnie coś zamrozić mieć od razu można poswiwtowac narodziny dziecka winem np hehehe dzidziuś ma co jeść a później już normalne. Oczywiste taki żarcik ale to by były jaja :D

szarlo lubi tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme dzięki za miłe słowa:). A lekarz genetyk u którego byłam nazywa się Lech Dudarewicz, dużo na jego temat jest w internecie. To stronka jego gabinetu:

http://www.prenatus.pl/

Labamba też widziałam włoski maluszka ostatnio :). Wszystko wydaje mi się przez to jeszcze bardziej realne:).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 15:38

labamba, JaPM lubią tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • Genshirin Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja z SR mam coś takiego:
    1.Wiesiołek - zalecamy od 37 tyg. ciąży 3x po 2 kapsułki
    2 herbata z liści malin-dostępna w aptece -sama w sobie nie wywołuje skurczy ale ma właściwości wzmacniające mięsień macicy-przez co poród będzie sprawniejszy;)
    3. daktyle -(http://www.tatento.pl/a/1168/rodzice/wychowanie/ciaza/daktyle-jako-naturalny-sposob-indukcji-porodu)
    Nie do końca wiadomo na czym polega ich fenomen. Wiadomo powszechnie, że daktyle są skarbnicą zdrowia: zawierają szereg witamin i mikroelementów. Naukowcy nie do końca odkryli w jaki sposób koreluje to z porodem. Niemniej jednak pracownicy z Jordan University of Science and Technology odkryli silny związek pomiędzy jedzeniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu.
    Badania wykazały, że kobiety, które w ostatnim miesiącu ciąży (począwszy od 36 tygodnia) codziennie spożywały 4-7 daktyli dziennie:

-miały znacząco krótszy poród
    -ich szyjki macicy były bardziej miękkie i rozwarcie szybciej postępowało
    -dużo rzadziej potrzebowały indukcji
    -dużo rzadziej miały komplikacje po porodzie, krwotoki.
    Podobnie jak wszystkie inne wspomniane łagodne metody indukcji, daktyle oczywiście mogą, ale nie muszą zadziałać. Biorąc jednak pod uwagę powyższe wyniki badań i ogólnie ich fantastyczne właściwości warto zaryzykować. Można tylko zyskać!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 18:21

szarlo, Margaret.Se, Avika, JaPM, sisi, Nalala lubią tę wiadomość

• Avika Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ho :-) U mnie juz po burzy sloneczko swieci

Sisi jestes szczesciara :-) ja po 2 latach staran myslalam, ze sie nie uda a Ty czekalas az 10, to wielkie szczescie!
    Ja pamietam jak zrobilam test (jak co miesiac) i negatywny. Potem jak sprzatalam w pokoju i wyrzucajac ja do kosza po 2h zobaczylam kreske, az sie poplakalam :-)

Gratulacje wizyt i wskoczenia w kolejne tygodnie! Coraz blizej :-)

Mi szyjke sprawdzali dowcipnie, teraz przy pessarze przez brzuch sprawdza tylko czy trzyma.

U mnie piersi urosly z 75B do 80D ale juz powoli chyba bede musiala kupic wiekszy :-/ a i jeszcze znalazlam dzis pierwsze 3 rozstepy na udach!

sisi lubi tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bardzo cieszę, że jestem na L4, bo nie wyobrażam sobie, że znalazłabym czas na przeglądanie internetu i kupowanie całej wyprawki pracując.

sisi jak ten czas szybko leci :O wydawałoby się, że pod koniec się wlecze, a wydaje mi się, że jest wręcz przeciwnie. I ciągle mi się wydaje, że jeszcze tyle do zrobienia :D

Nalala mojego też nie ma, szkoda, że wcześniej nie wyczaiłyśmy :) chyba, że w stacjonarnym jeszcze coś by sie znalazło...

Genshirin dzięki za informacje!

szarlo, Genshirin, sisi lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też słyszałam o tych daktulach! Położna nam kazała po 1-2 dziennie jeść od początku ciąży ale mi się podoba tym zapomniałem :(

JaPM lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie, Genshirin - dzieki za info! musze sie zaopatrzyc, a o tych daktylach to nowosc dla mnie, na pewno wyprobuje :)

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Neme- Zawsze właśnie pisałam z telefonu i faktycznie używałam buziek, i z tego co pamiętam w 2 przypadkach rzeczywiście tekst był tylko do buźki, dziękuję za cenną informację. Teraz piszę z komputera i mam nadzieję, że nareszcie to co napiszę zostanie wysłane.

Sisi- gratuluję Ci bardzo 35 tygodnia, i oczywiście udanej wizyty, to już prawie finał. Pomimo faktu, że ta końcówka potrafi dać w kość, myślę, że powinnyśmy teraz cieszyć się każdym dniem, robić pamiątkowe zdjęcia, bo to ostatki tej naszej drogi, i tego pięknego czasu kiedy nosimy w sobie nowe życie.

Sisi, Larysa- cudownie, że miałyście już okazję zobaczyć włoski maluszków, zapewne to cudowny widok

Genshirin- dziękuję za cenne wskazówki. Ja daktyle dodaję zawsze do jogurtu naturalnego ale to jest 1 daktyl na jeden dzień, więc zupełnie nie ta proporcja, a teraz jak są owoce sezonowe to nawet popijam te daktyle

Ja również mam w planach odciągać mleko, dlatego zakupiłam już laktator i pojemniczki ale dopiero po porodzie. Nie wiem czy wcześniejsze odciąganie nie zaburzy laktacji. U mnie to w ogóle dziwna sprawa bo piersi mało mi urosły, ja nawet nie wiem czy mam w nich mleko. przez całą ciążę nie zauważyłam ani jednej kropelki.

Chciałam Was jeszcze zapytać czym masować krocze oprócz olejka z wiesiolka, bo ze szkoły rodzenia tylko wiesiołek zapamiętałam i chyba oliwę z oliwek.
    Czy któraś z Was decyduje się na żel Natalis przy porodzie naturalnym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 20:55

neme, sisi lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaPM krocze można jeszcze masować np olejem ze słodkich migdałów (nierafinowany tłoczony na zimno) :)

Mi też strasznie szybko leci teraz ta ciąża ... Chusy mam tak samo jak Ty ze kurcze nie do końca chyba do mnie dotarla ta cała ciążowa sytuacja a tu zaraz rodzic Trzeba ... :p jej :p

O daktylach nie wiedziałam , musze ogarnąć i zacząć jeść :)

JaPM lubi tę wiadomość

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja też sie chętnie dowiem czym masować krocze...taka zwykła oliwa z oliwek?

A żel natalis przy porodzie SN na co wplywa?

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• labamba Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze te daktyle to suszone mogą być?:>

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• sisi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zakupię te daktyle, a właśnie mają być świeże czy suszone ok?

Chciałam dzisiaj obadać sobie szyjke macicy i pierwszy raz nie mogę jej dosięgnąć, a taka byłam ciekawa czy nadal jest twarda i zamknięta.

19/02/2021 Anielka 2860
  • All4love Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi, przynajmniej wiesz, że jest długa :D

20.08.2017 <3
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaPM wrote:
    Cześć dziewczyny
    Chciałam Was jeszcze zapytać czym masować krocze oprócz olejka z wiesiolka, bo ze szkoły rodzenia tylko wiesiołek zapamiętałam i chyba oliwę z oliwek.
    Czy któraś z Was decyduje się na żel Natalis przy porodzie naturalnym?

Wiesiolkiem w ogóle nie masujemy. Woesiolek tylko łykamy ewentualnie aplikujemy :) a najlepiej właśnie masować olejkiem migdałowym.
    Ja zamierzam korzystać z Natalisa. Chyba że jednak się zdecyduje sama albo wcisna mnie do porodu w wannie bo mamy taką wypasiona na porodowce :p jeśli nie będę w wodzie to na pewno będę chciała skorzystac chyba że rozwarcie będzie zajebiscie szybko szlo to też to oleje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2017, 00:48

JaPM lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 02:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej chyba mi się ciążowa bezsenność zaczyna ...

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love wrote:
    sisi, przynajmniej wiesz, że jest długa :D
    To jeśli nie moge jej dosięgnąć to znaczy, że jest długa?

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam spać po północy, o 2 30 pobudka na siusiu i potem kolejna o 5 30 i już nie mogłam zasnąć :( Męczył mnie głód i hiperaktywny wróbel za oknem, rozćwierkał się jakby dostał jakiegoś ataku. Od dwóch godziń gnije w łóżku i nie mogę się zabrać żeby pójść zrobić śniadanko ale mam lenia...

19/02/2021 Anielka 2860
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki:)

Witam się w 31tc:) za tydzień zaczne 8miesiac jejka jak to poważnie zaczyna brzmieć:)pozostało mi 70dni do porodu:)

Sisi ale super Twoja malenka rosnie:) jak widać nasze dzieciaczki same decydują kiedy mało a kiedy dużo rosna i nie mamy na to wpływu:)
    Gratki rozpoczęcia 35tc:)

Nawet fajne te staniki z h&m ale nie mam pojęcia jaki rozmiar byłby ok dla mnie. Jak kupowałam w lidlu to trzy w tym samym rozmiarze a każdy inaczej lezał i miał inna wielkość, jeden oddałam ten niebieski bo fatalnie lezał i był za mały całkowicie, drugi sztywny jest dobry teraz a ten miekki najładniejszy jest za duzy ciut.

Co do siary to u mnie nic się jeszcze nie pojawiło ale pamiętam jak mówiła połozna w sr to ze możemy do porodu nic nie mieć a potem się na maxa rozkreca, wiec się nie martwię niczym. Ja nadal nie mam nic a tylko laktator a pojemniki to kupie później albo w sierpni może zamowie.

Co do szyjki to mój gin to róznie mi mierzy zazwyczaj tylko przez usg ale jak byłam na IP to lekarze zawse przez usg i na samolocie. Tez nigdy nie miałam az tak razem z wymazem na bakterie jak ma Agula

Labamba kurcze mi nikt nie pokazywał włosków a nawet nie myślałam nigdy o tym bo jak teraz zerkałam na buzke to o czym można myslec jak tylko być w euforii:)

Dziewczynki jak kilka dni temu właśnie pisałam o tym ze nadal ciężko mi uwierzyć ze to się dzieje, ze mam moje wymarzone maleństwo w brzuszku i już niedługo doczekam się tej najcudowniejszej chwili. My tez długo się staraliśmy, jakby policzyć od podejścia lajtowego, które zaczęło przechodzić w stres to 4lata a nie mowiac o poronieniach ehhh ale dziewczynki mamy już za sobą to i czekamy na nasze skarbenki i to jest piękne:)

Ja tez mam w planach pic te liscie z malin ale ja dostane od babci, będą zerwane z krzaczki w ogródku tylko czy takie sa ok a może lepsze wysuszone kupi co????? wiesiołek tez sobie kupie i zapisuje się tez od 36tc na akupunkturę, bardzo dobrze podobno przygotowuje tez, jak będzie to się przekonam:) a o daktylach to nie słyszałam.
    Co to jest ten zel nalalis, czy jakos tak????

Wiecie co mi tez czas leci szybko jakos, wstaje potem śniadanko zaraz drugie, potem zaraz obiad i robi się 17-18 godzina

Sisi tez mi się wydaje ze jak szyjka jest niewyczuwalna to znaczy ze wysoko jest a to dobrze, bo jak się okres nam zblizał to mamy nisko na maxa a wysoko przy owulce była.

My dzisiaj a raczej wczoraj postanowiliśmy spac razem ale trochę się odzywczaiłam i jakos za ciasno mi było, od 12 do 3 w nocy byłam 3 razy na siku a do tego jeszcze dwa razy dodatkowo się przekrecałam i jecze przy tym bo boli mnie kręgosłup najbardziej jak leze i się przekręcam no i ciezkosc brzuszka to powoduje a mój Misiek zamiast spac to pierwsze co pyta się czy wszystko ok i czy dobrze się czuje heh a ja ze tak spij i się nie pytaj a ten no musze bo martwię się bo cie kocham ehhh rozmownik zamiast spac. No i w końcu o 3-ciej nie mogłam już zasnąć to poszedł do salonu spac i ja zasnęłam i spało mi się o wiele lepiej, co zrobic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2017, 11:02

Genshirin, sisi, labamba lubią tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
‹‹ 745 746 747 748 749 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ