X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    labamba my wybraliśmy wózek taki że maluszki będą obok siebie, bo te jeden za drugim mi się nie podobają i wolę też mieć dzieci na oku a przy tym jeden za drugim to musiałabym co chwilę latać i sprawdzać co tam u tego malucha z przodu

Genshirin gratuluję 33tc :-) widzę że idziemy równo :-)

Genshirin, labamba lubią tę wiadomość

syy28iik833b36lq.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dziewczyny wejscia w 33tc:)

W tej przychodni ledwo siedzialam tak mi bylo duszno. Po tych pobraniach poszlam po chleb i ledwo wyszlam ze sklepu tak mi bylo slabo a po chwili jeszcze gorzej. Jakos udalo mi sie dotrzec do domu a to jeden przystanek tylko. Zapewne to wina pogody, niby nie jest cieplo ale duszno i dla mnie to koszmar jest ehhh a dzisiaj zadzwonili z luxa o zalozenie holtera dzisiaj i musze zaraz jechac i mysle jak mam dohechac znowu ehhh jutro nie bede miala echo serca bo holter z echem koliduje i czekam na wyznaczenie nowego terminu

Ja wizyty mam raz w miesiacu u mojego gina a ostatnia 9sierpnia bo potem on idzie na urlop i spytam sie go kiedy wraca. Rozumiem ze te czestrze wizyty to po to zeby sprawdzic czy jest ok ale moj gin nie robi zadnych poniarow mojej corci wiec jaki to sens????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 12:20

Genshirin, agula1983 lubią tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • sisi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :) Na temat badań to się w ogóle nie wypowiaam bo tutaj prawie nic nie sprawdzają. Tylko podstawowa wirusówka na poczatku, potem hemoglobina w 28 tygodniu, a badanie moczu polega na moczeniu paseczka w próbce.
    Wizyty ma się zwykle tylko dwie w 12 i 20 tygodniu, potem kilka razy położna która sprawdza ciśnienie, mocz paseczkiem i mierzy brzuch miarką (śmiech na sali).

Dziewczyny gratuluje kolejnych tygodni i potwierdzam, że im bliżej końca tym coraz bardziej się dłuży. Od 4 dni jestem w 9 miesiącu, a czuję się jakby trwał już przynajmniej 2 tygodnie.
    Pisałam wam wcześniej, że zastanawiam się czy nie mam tej cholernej cukrzycy ciążowej i mąż pożyczył od znajomego z pracy zapasowy glukometr. Wczoraj porobiłam całkiem sporo bo ugotowałam obiad, odkurzyłam i posprzatałam cały dół domu, zrobiłam pranie i pod koniec czułam się bardzo słabo, kręciło mi się w głowie, jakieś czarne kropki latały przed oczami, duszno, pocenie... myślałam, że to ciśnienie. Ale mąż wrócił z pracy o 16 30 i zmierzył mi ten cukier, a tam wynik 62, a godzinę wcześniej zjadłam loda wodnego.
    Poczytałam trochę w necie i to moje częste słabe samopoczucie jest właśnie od cukru, a kilogramy nie wiem od czego... moja mama twierdzi, że dziedziczne bo ona tez przytyła 20 kg w ciąży, a była ciągle w ruchu i się nie obżerała.

Genshirin lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły moje liście malin, zaraz zrobię sobię pierwszą herbatkę :)

19/02/2021 Anielka 2860
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi jezeli masz tak niski cukier to koniecznie wprowadz do diety duzo weglowodanow zlozonych do kazdego glownego posilku i kontroluj bo niskie sa niebezpieczne a jak czujesz ze co slabo to soju owocowego troche wypij bo szybko podnosi cukier. Powinnas tez jesc max co trzy godz zeby nie dopuscic do spadku cukru

Ja juz mam zalozonego holtera i czuhe sie jak robokop hehe pelno kabelkow i urzadzenie z boku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 15:01

sisi lubi tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret - Tak,częstsze wizyty,żeby zobaczyć czy wszystko jest ok. My na każdej wizycie mamy takie krótkie usg żeby się upewnić.

Sisi - nie znam sie niestety na tych pomiarach cukru, tylko znam normy dla krzywej cukrowej na czczo, to 62 to kiepsko jest?

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Labamba ja już miałam GBS robiony i dostałam antybiotyk ale zastanawiam się czy będziemy powtarzać badanie i czy zrobi mi resztę tych badań o których piszecie. Na razie na wizytę w 37tc zlecił mi morfologiie mocz i jakieś badania na konsultacje dla anestezjologa odnoście zzo.

Ja poleciałam dziś do rodzinnej bo chyba znów mi się coś dzieje po tym zakichanym antybiotyku na paciorkowiec. Wyskoczyła mi kaszka na twarzy. Niewidoczna tylko do wyczucia pod ręką. Do końca antybiotyku zostały mi 4 tabletki więc lekarka podziała że mam nie siać paniki z tymi objawami hehehe i mam to zjeść do końca. Tylko wapno do tego pic i faktycznie wydaje mi się że mnie przestało swedziec. I nie mogę owocków jeść bo mogą nasilac objawy :( ciężarna w sezonie letnim bez owoców.. Dobre żarty

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi powiem ci ze mam ostatnio coraz czestsze zawroty glowy i wlasnie te mroczki o ktorych piszesz, ale u mnie z kolei cukier stoi dosc wysoko. Moze taki poprostu urok koncowki?
    Widzisz ty przypuszczasz u siebie cukrzyce ciazowa, ja z kolei obwaiam sie o to cale zatrucie. Mam wrazenie ze cala zaczelam puchnac jak balon lacznie z twarza. Budze sie ostatnio ze strasznie zapuchnietymi oczami ale nie wiem czy jest jakis zwiazek?
    Przy tym badam cisnienie czesto, ostatnio pare dni temu u pielegniarki i jest prawie ksiazkowe wiec chyba wszystko ok.

Co do badan o ktorych piszesz to musze przyznac ze w Polsce w porownaniu do reszty swiata chyba rzeczywiscie dokladnie sprawdzaja.. U nas tyle o ile. Badania, krwi i moczu raz na czas, szczepionka jakas byla, cisnienei i waga. No i usg przy kazdej wizycie. Ale np szyjki nigdy nie sprawdzaja a szkoda bo jestem mega ciekawa..

Cassie ja mam taka dziwna probke do pobrania GBS i nie mam zielonego pojecia gdzie mam to hm.. wepchnac :D Sama pobieralas probke czy u lekarza?

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy- doktorek mi pobierał. Właściwie wyglądało to dokładnie tak samo jak cytologia więc nie mam pojęcia jak miałabyś sobie to sama pobrać :D

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam juz dzisiejsze wyniki z labo i niestety znowu ta glukoza na czczo za wysoko a bylo juz tak dobrze ehhh
    Morfologia gorsza niz miesiac temu a co najlepsze ze w piatek w szpitalu robili mi morfologie i lekarka stwierdzila ze wszystko jest ok a kilka ma ponizej i powyzej normy a hemoglobina w piatek 11,3 a dzisiaj 12,2 dziwnie ze taka roznica no ale sugeruje sie tymi dzisiejszymi bo od poczatku ciazy w tym labie robie. W sumie gorzej sie odzywiam od tygodnia bo gorzej sie czuje i nie mam sily robic tego co wczesniej do jedzonka, wiec w sumie nie powinnam sie dziwic.

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy, mi dzisiaj gin pobral gbs, najpierw do przedsionka pochwy wlozyl ten wacik, a pozniej nim zakrecil przy odbycie, za 6 dni wyniki.

Nastepna wizytę mam za 5 tyg, no gin idzie na urlop, ale dal mi wszystkue skierowania i kazal ztobic w 37 tygodniu, usg, morfo, mocz, hbs i chyba toxo. Dal mi tez skierowanie na posiew moczu odnośnie leukocytow w moczu, pewnie jutro go zrobię, aby byc spokojna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 19:21

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz dokladnie info jakiego potrzebowalam! Cos takuego wlasnie moja lekarka powiedziala ale nie zrozumialam jej dokladnie. Dzieki Szarlo : )

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    labamba wrote:
    Sisi - nie znam sie niestety na tych pomiarach cukru, tylko znam normy dla krzywej cukrowej na czczo, to 62 to kiepsko jest?
    Z tego co wiem to norma na czczo jest od 75 więc 62 po lodzie troche nisko ale lepiej za niski niz za wysoki. Dzisiaj z kolei 2 razy zmierzony i już w normie ale czuję się też cały dzień super :)

labamba lubi tę wiadomość

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy póki ciśnienie w normie to chyba nie ma się czym martwić. U mnie jest ono w górnej granicy, w piatek bedę u położnej to zobaczymy. U Ciebie to puchniecie pewnie od temperatury która nie spada poniżej 35 stopni.

19/02/2021 Anielka 2860
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) u mnie od niedzieli już 35 tydzień, nie spakowałam jeszcze torby, ale pracuję nad tym. Wszyscy mi mówią, że mam niewielki brzuszek jak na ten etap, więc obawiam się że teraz będę ekspresowo rosnąć żeby nadgonić :)
    Mam do Was pytanie o rozstępy - pojawiły mi się na obu boczkach takie czerwone ślady które wyglądają jak drobne posiniaczenia, ale skóra nie została w żaden sposób naruszona z zewnątrz (jest gładka w dotyku). Czy to mogą być rozstępy? Może któraś z Was też coś takiego odnotowała. Na brzuchu na razie nie widzę żadnych zmian więc nie mam porównania.
    Pięknego dnia!

Avika, sisi, JaPM lubią tę wiadomość

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja:)

Jade wlasnie na sciagniecie holltera a pogoda nie sprzyja w ogole zebym sie ruszala z domu, zobaczymy jak bedzie dalej bo na raziw dusznosci i odrobine slabo mi bylo.

Lenka ja tez cos takuego zauwazylam w okolo pepka i tez wiele razy macam ale nie czuje zadnych wkleslosci. Brzuszek nadal mam 104w pasie ale czuje roznice jak tydzien temu, spora ciezkosc na dole brzucha i zapewne moja corcia wiecej wazy. Ta waga ze szpitala mniejsza sie nie sugeruje bo robila pomiary hmm przedstawila sie jako lekarka ale uczyla sie wszystkiego a druga lekarka mowila jej wszystko, wiec na bank zle zmierzyla bo wiem ze Laurunia jest ciezsza od wczesniejszego usg.

Dzisiaj sie zwazylam i jestem zalamana bo w tym miesiacu mam juz 4,9kg!!! Fakt jem o wiele wiecej slodyczy moze nie ogrom no ale jem i od piatku po szpitalu codziennie, wczoraj tez nie moglam sobie odmowic ehhhh musze calkowicie odstawic slodycze tylko jak mam to zrobic???? Dzisiaj mam diabetologa i na bank mnie opieprzy :)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Lenka- gratuluję wkroczenia w nowy tydzień. Co do śladów o ktorych piszesz niestety nie pomogę Ci, jeszcze nie pojawiły mi się rozstępy i nie wiem jak one początkowo sie objawiają. Może się okazać, że ten zgrabniutki brzuszek będzie towarzyszył Ci do końca, nie ma reguły. W 35 tyg dziecko może mieć już nawet do 50 cm (z zaznaczeniem, że literatura różnie podaje) więc do porodu urośnie średnio jeszcze 4-6 cm więc na brzuszko nie odbije się to za bardzo, tyle tylko, że gromadzi tłuszczyk. Ale musimy pamiętać, że nawilżanie to podstawa.

Ja wczoraj odebrałam szlafrok i koszule zamówione na allegro. Jestem zadowolona bo rozmiary prawie trafione, mogłam wziąć koszule jednak w rozmiarze S ale w tych M nie wyglądam zaś jak w worku więc nie jest źle. Ciesze się, że mam już ten zakup za soba, teraz tylko przepierka i do walichy.

Margaret- może dietetyczne wypieki. Ja też mam parcie na słodkie i zrobiłam sobie rafaello z kaszy jaglanej, żeby coś mieć pod ręką jak mnie weźmie, bo ostatnio to sobie poluzowałam.Chociaż na weekend chcę zrobić ciasto z rabarbarem.

Życzę Wam spokojnego dnia w zdrowiu i dobrym samopoczuciu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 10:46

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

O matko ile mam do nadrobienia a tylko weekend mnie nie było huh :D

Gratulacje wkroczenia w nowy tydzien dziewczyny :) U mnie też już o jeden wyżej.
    Miałam a weekend urodziny chrzeniaka, do tego dowiedzialam sie, że moja siostra jest w ciąży! :) ciesze sie bardzo bedzie tylko pół roku różnicy między dzieciaczkami :)
    No i bede miała komu oddać ciażowe ubrania, ona ma ze mna dobrze :D
    Ciesze sie bo udało mi sie nie przytyć nic (wg mojej wagi) w tym tygodniu a wręcz nawet mam jakies 0,5 kg mniej.

Agula ja mam właśnie za tydzien dostać skierowanie na wszystkie bardania 3 trymestru ale jakie konkretnie to sie dowiem juz na wizycie ale powiedzial, ze bedzie tego duzo.

Ja mam wizyty co 2 tygodnie a co 4 tyg mam usg. Ale w maju przez cały miesiąc byłam u lekarza jakieś 6-7 razy i na kazdym mialam usg przez skróconą szyjke tak wiec chyba jestem rekordzistką, nie licząc 2 wizyt w szpitalu gdzie tez mialam usg :D

Szaro to na następnej wizycie bedziesz juz w ciąży donoszonej :o

Lenka Ja na piersiach miałam na początku krótkie czerwone kreski (nie było wgłębinia) i potem niestety zrobiły się wklęsłe i dłuższe. Niestety rozstępy. Teraz też mam takie coś na boczkach, i na udach troszke. staram sie nawilżać bardzo często ale niestety krem tu raczej juz nie pomoze :(

Margaret jak sie czujesz?

sisi, JaPM, labamba lubią tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, roztępy na piersiach, udach i pośladkach mam od dawna ale brzuszek jeszcze ocalały, chociaż też mi się wydaje, że taki jakby sinaczek zrobił mi się na jednym boczku. Namiętnie się smaruję i mam nadzieję dotrwać do porodu.

Margaret pytanie do Ciebie, mąż zmierzył mi dzisiaj cukier o 5 rano jak wychodzł do pracy i wyszło 97 więc trochę za dużo ale do 3 w sumie nie spałam (bezsenność, RLS i zgaga w jednym) i o tej 3 piłam kilka łyków mleka i ssałam renni. Mogło mieć to wpływ na wynik?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 12:36

19/02/2021 Anielka 2860
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi ja dzisiaj też ponownie walczyłam ze zgagą w nocy:(.

zrz6i09kmg998aky.png
‹‹ 761 762 763 764 765 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ