Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczeta:)
JaPM o dzieki kochana bo czesto tam robie zakupy i sprawdze ten cukier i zapewne kupie i ciacho upieke:)
Co do rozka to ja nie mam wiec nie biore hehe u nas w SR odradzali a ja sama bilam sie z myslami czy w ogole warto i odpuscilam sobie a do karmienia kupilam rogala.
Larysa wspolczuje nieprzespanej nocy. Ja nie moge narzekac bo sypiam dobrze a moja corcia tez mi dajw spac jak u JaPM. Obudzila mnie dzisiaj o 6 i pogadalam do niej i chyba zasnela albo sie uspokoila bo ja po chwili nic nie czulam i zasnelam, grzeczna moja corcia kochana
Moja tez szalala od 22 do 00 ale teraz widze ze najwiecej bryka w dzien a wieczorem jest spokojniejsza a w nocy najczesciej spi
Ladybird to wspolczuje tego zapalenia. Ja jak miewalam to faszerowalam sie duza dawka wit C i furagina ale w ciazy to nie wiem czy mozna stosowac
U mnie byla straszna ulewa przez cala noc ale i tak cieplo bylo a teraz slonce powoli wychodzi i ma byc upal ehhhh. Zaraz wezme sie za pranie budek z wozka bo nie upralam jeszcze tego poki nie jest goraco i czuje sie dobrze
Wczoraj sporo chodzilam no i duszno bylo jak dla mnie a temp tylko 23stopnie a bylam tak spuchnieta tzn nogi ze nie bylam w stanie kucnac w wannie zeby sie umyc ale kostek jakos nie mialam bardzo spuchnietych no i palce mialam bo ledwo pierscionki sciagnelam. Dzisiaj jak kucnelam to wrocilo do normy ale pierscionek zalozylam i ciasno bylo, wiec palce pozostaly nadal ciut spuchniete.JaPM lubi tę wiadomość
-
Wczoraj siedzialam na sofie i zaczelam dotykam i masowac okreznie to miejsce wokolo pepka zeby dobrze sprawdzic czy rozstepy sie zrobily a tu moja corcia poczula to i raczka przejechala haha i co chwie sie ruszala haha uczucie przecudne i bylam tak szczesliwa i dumna ze mimo bolu kregoslupa nie zmienialam pozycji hehe
labamba, Avika, JaPM lubią tę wiadomość
-
JaPM - to moze kiedys sie skusze ja nie przepadam za rafaello,ale moj małozon uwielbia
Ja też myśle o drugim dla naszego maleńśtwa, nie chce wracaćdo pracy,żęby po pół roku znowi isc na l4,wiec tak sobie marze jakby udalo sie wczesniej przed powrotem.... zobaczymy
I slodkie wcianm niestey codziennie.. Wczoraj sasiedzi ciasto z wesela przyniesli.. Rany jakie pyszne!!
Margaret - ksylitol spokojnie nawet w lidlu w dobrej cenie można kupic:)
Avika - u mnie w rodzinie męża absolutnie same dziewczynki a u nas chłopak
Ale to rzeczywiscie zaskoczenie w dniu porodu nawet sobi nie uswiadomilam,ze przeciez kiedys to ciężko było wczesniej sie dowiedziec i przygotowac
Larysa - ja tez dzis po nieprzespanej nocy.. Tyle,ze u mnie nawet nie kopniaki, ale jakiees takie dziwne ciagniecia/bol w brzuchu w momencie jak przewracam sie z boku na bok.
Dobrze,ze jutro masz wizyte, zapytaj lekarza, na pewno Cie uspokoi
Ladybird - wspolczuje! to az pol nocy Cie trzymali, zeby zapalenie pecherza zdiagnozowac? no ale dobrze,ze to nie skurcze!Margaret.Se, Avika, JaPM lubią tę wiadomość
-
Avika - nie biore rozka bo wydaje mi sie ze bedzie malej bardzo cieplo.. poza tym no nie mam go gdzie wsadzic juz, duzy jest. Biore otulacz bambusowy.
Ladybird - wspolczuje zapalenia, wiem jak to meczy. Koszmar! Jeszcze na tym etapie ciazy..
Larysa - ja juz od dwoch tygodni mam takie akcje, nie ze mala mnie kopie mocno, ale ze wstawaniem do toalety.. Minimum 5-6 razy. A to sie czlowiek wybudza za kazdym razem. Staram sie podsypiac rano i w ciagu dnia drzemkowac poki moge.
Dziewczyny jeszcze jedno pytanie o ten wymaz z GBS.. Czy wam ten patyczek wkladali do srodka w sensie do pochwy a potem do odbytu czy tylko jakos przy wejsciu? Przepraszam za obrzydliwe pytania ale ciagle nie wiem co mam z ta probka zrobic. Czy to sie wpycha jakos gleboko czy nie. Mam go przyniesc w przyszly poniedzialek lekarka mi powiedziala ze jak nie ogarniam to pielegniarek zapytac. Problem w tym ze te pielegniarki tak srednio po angielsku mowia i czasem nie ma sposobu zeby ich zrozumiec. A wiadomosci z internetu sa raczej nie jasne. Takze ktos, cos moze pomoc?
-
Dzięki dziewczyny.
Ja jestem dziwna bo ja nie mam objawow. Tylko wczoraj co mnie ten dół tak ciągnął brzucha itp a dzis jest ok
Ani mnie nie gania ani nie piecze mimo ze duzzoo pije.
A tak trzymali choć mocz Najpoerw wzięli. Ale robili mi ktg , badanie ginekologiczne z wymazem który do godziwny wraca i pokazuje Ci szanse na ile mlzna sie spodziewać porodu przedwczesnego. Jeśli negatywny to nie urodzisz na 99 czy 95% w ciagu 2 tyg napewno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 13:08
-
No ja tez. Byłam w szoku jak mówiła babka i odrazu odpaliłam net zeby sie doedukowac.
Ale cieszę sie z badania ginekologicznego bo wlasnie od 2/3 dni czułam jak mnie kopał Dzidz jakby pieczenie czy cos e szyjce i martwiło mnie to a jak widsc to było od układu moczowego .. i tak kopał bo nadal posladkowo -
Hej, został mi dokładnie miesiąc do terminu porodu, ostatnie 30 dni!!!
Avika ale zrobiłyście niespodziankę swojej mamie. Jednak cieszę się, że w tych czasach można już coś przewidzieć
Rożek mam ale do szpitala nie biorę, tylko otulacz muślinowy i kocyk bawełniany na wszelki wypadek.
Ladybird z zapaleniem nie pomogę, a na ulotce coś piszą?
Moja córka wczoraj przez 3 godziny siedziała tak nisko, że co 15 minut biegałam siusiu, wrażenie jakbym miała mega napełniony pęcherz, a tam 5 kropelek, później całe szczęście przeszło.
Kochana jest i daje mi pospać, czasem lekko zaboli jak gmera przy prawym jajniku ale mam tam sporo zrostów. Czasami żałuje, że jest takim leniuszkiem jak ogladam filmy skaczących i różnokształtnych brzuszków ale z drugiej strony skoro jest taka spokojna w środku to może tak jej zostanie po wyjściu.Avika, Margaret.Se, Chusy, JaPM lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Chusy do pochwy to tak z brzegu, ja nic nie czulam, jesli chodzi o odbyt to tylko z okolicy czyli przy dziurce nic do srodka mi lekarz nie wkladal. Pisza o przedsionku pochwy takze nie wydaje mi się, aby trzeba bylo głęboko wkladac. Posmyrac sie tym patyczkiem po pochwie i przy odbycie i powinno byc ok . Swoja drogą to dziwne ze sama masz sobie ta probke pobrac.
Ja w nocy tylko siku czesto wstaje, a tak to spie, maluch chyba tez bo go nie czuje najbardziej aktywny jest wieczorem, w dzien jak sobie siedzę tez potrafi brykac.
Ladybird, urosept mozna w ciazy ja wcinalam na początku ciąży w tabletkach, 2 tab popijasz szklanka wody chyba 2 razy dziennie.
Ja rozka nie biore tylko taki cienki kocyk i otulacz mysle, ze bedzie cieplo wrazie w cos sie dowiezie.Chusy, Avika lubią tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
Dzieki ogromne Szarlo! : ) Wiem, ze dziwne. Denerwuje mnie jak mam cos z tych rzeczy zrobic sama a nuz cos tam zle ogarne i co :<
Gratki Sisi : ))) Wczoraj lezalam w nocy i wlasnie myslalam o tym ze porod coraz blizej i spanikowalam lekko. Niby blisko a daleko. Niby daleko, a jednak blisko
Poza tym myslalam tez o tym jak sie nasze zycie zmieni po tym jak sie mala urodzi.. Heh co to bedzie.
Oczywiscie zdarzyla mi sie akcja w supermarkecie. Babka musiala wyjsc siku a ze bylam najblizej to sie pyta czy moge przypilnowac jej malej, noworodka. Mowie ze pewnie (co innego mam powiedziec ) no to poszla. Mala spala, przyszedl jej braciszek (z 4 letni) i zaczal ja smyrac, oczywiscie sie obudzila i rozdarla wnieboglosy. No to ja oczywiscie w stresie cala, probuje ja tam uspokoic, chusiam wozkiem, macham rekami i takie rzeczy, ale wiadomo nic nie skutkuje. Na rece nie odwazylam sie jej wziasc wiec tak stoje przy tym wozku jak sierota i czekam az kobita sie wreszcie zjawi.. Oczywiscie wiadomo 100 mysli na sekunde ("nawet sobie nie umiesz z placzacym dzieckiem poradzic" i tego typu) bardzo mi to otuchy dodalo, slowo daje..
Pytanko, ma juz ktoras z was skurcze ale te jakby okresowe? U mnie sie pojawiaja baaaaaardzo rzadko, za to twardnienie brzucha co chwile.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 15:34
szarlo, sisi lubią tę wiadomość
-
Cześć Ale dziś mamy leniwy dzien a tu jeszcze sprzątanie przed nami. Dobrze, że mąż w pracy to troche spokoju mam A z lenistwa dziś przyrządzimy sobie fasolke szparagową i do tego sałatka z sosem czosnkowym mniam, w koncu to co lubie
Ladybirs współczuje ;/ zatrzymali Cie na noc, czy od razu puścili ?
Margaret u mnie też powoli puchną nogi i palce. Szczerze mowiac, przeraża mnie fakt, ze jeszcze troche a nie bede mogla założyć butów i bede popylać tylko w kapciach
Sisi gratulacje już coraz bliżej niż dalej
Chusy mnie czasem dopada mocny ból, skurcz przez który nie moge sie nawet ruszyć. Biore nospe i przechodzi od razu, brzuch przy tym nie twardnieje. Lekarz kiedyś powiedzial, ze taka moja natura i jak boli to brać a jak nie przestanie to ip. Na szczęście zawsze nospa dziala. Brzuch też mam wrażenie, ze często mi twardnieje ale to wtedy kiedy jestem w pozycji stojącej wiec nie wiem czy tak powinno byc czy nie ;/
Heh no to mialaś nie lada wyzwanie w sklepie. Swoje dziecko to inaczej niż obce. Ja dzidziusia szwagierki balam sie na rece wziac, jak zostalam z nim sama na 10 minut to zaczał płakać i cała w stresie bylam. A przy swoim to inaczej, od razu bedzie wiadomo co przy nim zrobic Bynajmniej nastawiam sie na to -
Dzięki Labamba to mam duzy wwybór gdzie kupic ten cukier:)
Ladybird kurcze pierwsze słysze o takim badaniu, co można stwierdzić ze kobieta urodzi w ciazgu 2 tyg, to powinno być w takim razie zawsze robione od 36tc albo w zagrożonej ciąży.
Sisi 30dni!! jejka to już bliżej niż dalej i tak na prawde to możesz w każdej chwili urodzić
Ja mam takie samo uczucie jak Ty, ze Laurunia siedzi strasznie nisko bo czuje ogromna ciezkosc na samym dole brzucha i ide siku a tak kropelki. Hmm czyzby to był objaw ze niedługo się rodzi czy jak????
Ja chodze 3 razy siku w nocy, chyba do momentu az wszystko wysikam hehehhe
Do szpitala tez biore pieluszke muslinowa i cienki kocyk bawełniany
Chusy nie przejmuj się swoja reakcja na noworodka bo ja zapewne tez bym tak postąpiła, czyli nie wiedzac co zrobić a mysle ze ta bezradność to bardziej to ze głupio cos zrobić czy wziąć na rece bo to obce dziecko i jeszcze taka mamuska będzie mieć pretensje, stad sa dziwne obawy co zrobić i tyle.
Avika no na takie upały to nie ma problemu żeby chodzic w klapkach sobie i sa tego plusy ze mamy teraz lato, w sumie mogłybyśmy tez puchnac w zime
Ja ostatnio około 9 rano miewam bóle miesiączkowe z ciagnieciem i czasami w ciągu dnia jak dzisiaj ze musiałam się połozyc i przechodzi. Brzuch tez mi twardnieje ale z tego co wiem ze to normalne, jeżeli się położymy i nie przechodzi to napinanie to podobno zle, tak mi mówiła pielegniarka co mi robiła ekg -
Dziewczynki a jakie przewijaki kupiłyscie, takie sztywne czy miekkie? Ja jeszcze nie kupiłam a się zastanawiam czy taki miekki to w ogóle wygodny i funkcjonalny jest do przewijania
-
Margaret to nie daje Ci gwarancji ze urodzisz ale jeśli jest pozytywny to można dać wczesniej sterydy np albo antybiotyk na gbs czy cos bądź lek który moze powstrzymać poród na dłużej a jeśli jest nagatyeny to 95-99% ze nie zagraża ci przez najbliższe dwa tyg.
Ja o tym nie wiedziałam. Moze to nowość bo jak byłam wczesniej w ciążach nie robili mi tego jak trafiałam z czymkolwiek -
Chusy ja takie skurcze, bóle jak na miesiączkę mam od dłuższego czasu praktycznie co dzień, tak samo brzuch w pewnym momencie robi się mocno twardy i nie wiem czy to mały się tak napina czy to jest spowodowane jakimiś skurczami - a twardnieje kilka razy dziennie zależy od mojej aktywności
w nocy wstaję zazwyczaj po 3 razy ale dziś to miałam kumulacje bo już nawet nie pamiętam ile razy byłam w wc hyhy
Mój synuś jest dość mocno aktywny co mnie bardzo cieszy - martwiłabym się gdyby tam za cicho siedział od początku upatrzył sobie moją prawą stronę i czasami mam wrażenie, że mój jajnik służy mu za grzechotkę, kopniaki są czasami mocno bolesne
Stopy mi puchną w tych upałach.
Margaret ja kupiłam przewijak na łóżeczko i jest sztywny tzn. od spodu stabilny a góra pół na pół, ale i tak będę na to jeszcze coś kładła -
To link po pl
http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/porod-przedwczesny-a-badania-nad-fibronektyna/18164
http://www.diagnostykalaboratoryjna.eu/journal/DL_2_2014;_173-175.pdf
I podstawowy po ang
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fetal_fibronectinWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 19:07
-
Ja z doświadczenia uważam ze przewijaki na łóżeczko bynajmniej te co ja mam sa niewygodne. Albo mój wzrost 166 cm mnie do tego wniosku popycha. W sensie ze moze za niska jestem.
Ja kupiłam taki przenośny miękki. Mogę go kłaść wszędzie i przy każdym dziecku byłam najbardziej zadowolona -
Ewe ja mam regał do przewijania i tam miejsca około 70x75 ale gdzies mi się obiło o uszy ze te miękkie nie sa praktyczne i teraz nie wiem sama
Ladybird ja byłam już wiele razy na IP i ani razu mi nie robili cos takiego, wiec może tylko u Ciebie w tym szpitalu? hmm ...