X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie powiedziała więcej na temat tego łożyska, można z takim podobno nawet przenosić ciążę ale wiąże się też z ryzykiem porodu przedwczesnego. Narazie staram się nie panikować i umawiam wizytę jeszcze do kogoś innego.

zrz6i09kmg998aky.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki:)

Avika nic nie mow o tej burzy wczorajszej bo ja jak dziecko sie boje hehe poszlam sie kapac i razem w lazience bylismy i raptem cos jebnelo a to nam wielki obraz ze sciany spadl o 2 metry w bok walnal w wiatrak i zatrzymal sie na biurku a wiatrak spadl na ziemie. Tak dziwne ze az ciezko bylo nam w to uwierzyc. Dzisiaj normalnie tornado przeszlo i tez burza ale chyba sie uspokaja wszystko a bylo tak duszno ze kilka minut bez wiatraka i bylam mokra. Teraz zrobilo sie o wiele chlodniej uffff

Ja za wyparzanie smoczkow i butele to wezme sie na poczatku sierpnia.
    Ile kupilyscie smoczkow i butelek???? Ja mam jeden smoczek ale bede drugi za chwilke kupowac i mysle ze starczy na poczatek a butelek mam od laktatora jedna 150ml z dynamicznym smoczkiem, antykolkowa 125ml i 60ml. Mysle ze na poczatek powinno wystarczyc co??? No i smoczki wymienne do butelek

Labamba gratki! Moj regal przewijakowy wydaje mi sie byc ok bo mam go na wys bioder
    Co do planu porodu to nie mam takiego i nie wiedzialam ze sie go robi hehe bo w sumie jak zaplanowac cos czego nie da sie przewidziec nawet w 1% hmm????

Sisi to daj znac jak u Ciebie z tym planem porodu

Larysa dziwne masz z tym lozyskiem a to ze maluszek tak maloburusl to wiesz przeciez ze moze byc przeklamanie bo to tylko maszyna robi pomiary.

Another kciuki kochana,niechcta szyjka wyluzuje i sie uspokoi bo musi jeszcze wytrzymac!

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Another Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika wrote:
    Witajcie :)

Another wyczuwasz ogolnie pessar? i w jakim sensie wypadl?? Ja caały czas bo wyczuwam bardzo blisko wyjscia jest i też nie wiem czy tak powinno byc czy nie ;/
    Czułam, że coś tam jest, ale mi nie przeszkadzało to w niczym. Wypadł w sensie, że zsunął się z szyjki i lekarz dał sobie spokój i już go nie mam :P

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny witam się z Wami w 36 tygodniu :) U mnie w tych ostatnich tygodniach, niestety ale ciągle pojawiają się te smaki, oczywiście głównie na łakocie.

Labamba- gratuluję wkroczenia w nowy tydzień :). W odniesieniu do tego nieszczęsnego paciorkowca, teoretycznie wiem, że zazwyczaj wszystko dobrze się kończy, ale zawsze zostaje to kilka procent, że coś pójdzie nie tak. W poniedziałek lekarz weźmie mi wymaz, i w końcu będę mieć to za sobą. W szpitalu w którym rodzę, jest szkoła rodzenia i podczas zajęć dali nam plan porodu, który wygląda jak test, tzn. są pytania i podpowiedzi a,b lub c i zaznaczasz np. czy wyrażasz zgodę na lewatywę, czy wyrażasz zgodę na obecność studentów.
    Another- trzymam kciuki i mam nadzieję, że wszystko dobrze się zakończy
    Chusy- hmmm nie pomogę, ale może po prostu to jeden z kolejnych zmian zachodzących w ciąży i sobie minie za dzień lub kilka dni.
    Larysa- z mojego punktu widzenia, tak postawioną diagnozę należy skonsultować u innego lekarza.

Ja właśnie czekam aż pralka wypierze kolejne rzeczy dla malej, za prasowanie jeszcze się nie wzięłam. Uznałam, że jak wszystko wypiorę to za jednym razem wszystko wyprasuję, w końcu to są malutkie ubranka :)
    A tak w ogóle to ja kurde nie mam butelek, chciałam kupić dopiero w 2 miesiącu, bo od 9 tygodnia chcę zacząć odciągać swoje mleko i podawać je właśnie z butli w sytuacjach awaryjnych. Hmmmm no i teraz nie wiem.

Życzę spokojnego dnia, u mnie nareszcie dzisiaj względna temperatura i da się żyć, bo wczorajszy dzień dał popalić mym dłoniom i stopom.

sisi, labamba lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jakiś 3 tygodni mam już wszystko poprasowane, poprane i czeka... ale teraz domówiłam jeszcze ciuszki z promocji w C&A i chyba szykuje się kolejne pranie :D Coś czułam, że tak będzie :)

Larysa - jak masz możliwość to sprawdź te łożysko, bo faktycznie trochę dziwne to O.o

Ja planu porodu jeszcze nie mam, zbieram się do tego i nie chce mi się :D Mam ambitny plan zrobić to do końca tygodnia, także zobaczymy :)
    z jednej strony wydaje mi się, że dużo czasu, z drugiej nigdy nie wiadomo.
    24 lipca belly mi wskazuje donoszoną ciążę :O

20.08.2017 <3
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret co do butelek to wszystko zależy od tego jak zamierzasz karmić. Ja nie kupiłam ani jednej, awaryjnie trzymam w szafie najmniejszą butelkę Aventa którą dostałam w szkole rodzenia. Smoczka też nie mam, przez pierwszy miesiąc i tak nie powinno się go stosować wg pediatrów, a później będziemy obserwować jakie są potrzeby :)

• Avika Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another kurcze to niedobrze jak tak, teraz leż dużo i sie pilnuj :) dobrze, że to już bliżej niż dalej.

Margaret hah nie no aż tak szalenie to u mnie nie bylo. Też sie boje jak cholera burzy, do tego sama w domu do 23 i tylko smsy do lubego pisalam .. Mój mąż powiedzial, ze przesadzam ale co on moze wiedziec, skoro wrócil jak już było po :D
    Butelek mam 4, jedna od laktatora, 2 antykolkowe 125ml i trzecią zwykłą kiedyś kupiłam u siebie w sklepie za 2zł bo wyprzedaż była :D A smoczków mam 4 bo ostatnio nie moglam sie powstrzymać by nie kupić kolejnych... mówiły do mnie i błagały bym je wzięła :D

JaPM gratulacje kolejnego tygodnia :)

A dziewczyny, które nie chodzą do szkoły rodzenia, same będziecie pisać plan porodu ?

Margaret.Se, JaPM lubią tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • Nalala Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) fajny plan porodu, taki do uzupełnienia w necie i stworzenia opcji do druku jest na stronie "rodzić po ludzku", ja właśnie z niego mam zamiar skorzystać :)
    http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html

Margaret.Se lubi tę wiadomość

oar8k0s3qrc0hlfg.png
    Emilka 10tc [*]
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja nie chodzilam do szkoly rodzenia, u mnie na stronie szpitala jest do pobrania plan porodu i taki wypelnilam w pierwszej ciazy. A jezeli jakas kobieta przyszla do porodu bez planu to polozne z nia uzupełnialy, bo chyba musza to miec w dokumentacji

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka no mysle ze przez pierwsze tygodnie to tylko piers będzie ale nie wiadomo cy będę musiała gdzies wyjść to wiadomo ze się przyda.

Avika no ja byłam obsrana wczoraj bo w sumie w dzień az tak bardzo burza mnie nie przeraza a w nocy na maxa i nie wiem czemu tak jest. No mój to mnie wspiera w takich burzach hehehe i się martwi ale jak jest w domu to super bo czuje się bezpieczniej, jakbym sama była to bym oszalała zapewne brrr
    Butelek masz troszkę to wystarczy na jakiś czas, ja więcej nie dokupuje na razie bo mysle ze wystarczy

Nalala dzięki za plan porodu może się przyda :)

Musze zobaczyć czy ja mam jakiś plan porodu z mojej SR bo mój kalafior nic a nic nie pamięta :D

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze na stronie mojego szpitala jest taki plan porodu i drukne go sobie ale zmodyfikuje bo chce dodac kilka opcji:)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret no aby tylko dzis nie bylo burzy bo wyjde z siebie.. To tego wszystkie swieczki zuzylam hah :-D ja wlasnie kupilam te antykolkowe na promocji w super pharm 50% taniej zaplacilam ale to z dawno z 3 miechy temu bylo.

W stronie szpitala gdzie ja mam rodzic niestety nie ma niczego wiec chyba sie przejade przy okazji i tez dopytam

atdccwa15xvoi93b.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 4 butelki, były w zestawie. Planuje karmić piersią ale lepiej być przygotowanym. Smoczków mam 2.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Nie bardzo mam jak nadrobić posty wstecz, więc mam nadzieję, że u wszystkie się zdrowo kulacie i pochłania was szykowanie wyprawki, a nie np. szpitalne życie :)

U nas dobrze, wczoraj córcia miała 2035 gr, więc kolejny próg osiągnięty, chociaż waga nie jest jakaś szałowa jak na 35 tydz.. Szyjka się lekko skróciła, nadal przyjmuję luteinę i witaminy. Ja natomiast z każdym dniem czuję się ciężej, mam twardnienia brzucha i jakieś różne bóle - zegar tyka:)

Z technicznych spraw to prawie wszystko mamy gotowe - jeszcze pozostały jakieś 2-3 prania z kocykami, pieluszkami i resztą ubranek, mąż musi mi jeszcze powiesić dwie półki i zamontować lampkę nad łóżeczkiem.

Widzę, że rozmawiacie o przewijakach. Ja przy drugim dziecku zrezygnowałam z przewijaka zakładanego na łóżeczko. Mieliśmy to rozwiązanie przy Ali i o ile faktycznie wygodnie było przewijać, tak przewijak po kilku miesiącach zaczął przeszkadzać, bo mała była ruchliwa, rano można było ją znaleźć pod przewijakiem. No i teraz lato, nie chcę dodatkowo osłaniać połowy łóżeczka, żeby zapewnić lepszy dostęp powietrza. Kupiliśmy najtańszy drewniany przewijak w ikei, do tego dmuchaną nakładkę i postawiliśmy go w łazience. Wyszłam z założeia, że łatwiej mi będzie w ten sposób ogarnąć nocnikowanie starszej, no i obie będą mogły np. się kąpać w tym samym czasie, bo wszystkie czynności pielęgnacyjne zamkniemy w łazience, tylko tam będziemy odkręcać grzenik w chłodne dni i wtedy w pokoju będzie przyjemna temperatura do spania. W ciągu dnia przewijać będziemy pewnie w różnych miejscach.

Ja nie kupuję żadnej butelki, a smoczek mam tylko jeden, chyba nawet go nie zabiorę do szpitala, żeby nie zaburzać odruchu ssania. Tym razem mocno wizualizuję sobie udane karmienie piersią, a zakup butelek mógłby negatywnie wpłynąć na moją psychikę i laktację. Jak będzie potrzeba to w ciągu 15 minut mąż jest w stanie kupić co trzeba.

@Another - dziwię się, że zdecydowali się u Ciebie w ogóle na zakładanie pessaru. Słyszałam, że górną granicą jest 32 tydz. Trzymam kciuki, żebyś wytrzymała jeszcze ze dwa tygodnie chociaż :) Dostałaś zastrzyk ze sterydami na rozwój płuc małego?

@Larysa - póki szyjka trzyma i nic na poród nie wskazuje to chyba nie ma powodu do stresu? Trzymaj się!

sisi lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika no dosyć już tych burz, jedna już dzisiaj była i wystarczy :)

Dzięki dziewczynka za odpowiedz dot butelek, wiem ze mi na razie wystarczy a na zaske nie ma co kupować:) pomysle jeszcze czy smoczek kupic ale mam jeden uspokajający.

Dzisiaj kupiliśmy składniki na domowe bounty i mysle ze w sobote zrobie :) dzisiaj mi slinka leciała na ptasie mleczko z milki ale nie było smietankowego i może dobrze heheh ale za to Kinder bueno zjadłam:) mniam :)

Witaj Izabelle, dziewczynki sa mniejsze najczęściej, wiec Twoja córcia jeszcze może nadgonić ale będziesz mieć łatwiejszy poród jak będzie wazy max 3kg ;)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret- ale narobiłaś mi smaka tym bounty. Ja dzisiaj to zaszalalam z łakociami, nawet się nie przyznaję ile tego było. Raffaello z kaszy jaglanej mi nie wystarczyło. Widziałam dzisiaj ulotkę z Carrefoura i ma być ksylitol przeceniony. A tak w ogóle to miałaś tą dzisiejszą noc.

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki:)

JaPM sama sobie zrobilam mega smaka jak widzialam przepis w tv i stwierdzilam ze zrobie zdrowe slodkosci a jak wyjdzie to zobaczymy.

Jestem juz po echo serca i wszystko jest super:) lekarz mial w systemie wynik z holtera i tez jest super. Co do kluc i bolu w klatce to powiedzial ze na bank jest to od kregoslupa i on chetnie juz po porodzie zobaczylby wyniki z kregoslupa szyjnego i piersiowego. Przemily starszy pan i drugi lekarz po moim prowadzacym ktory mi pogratulowal ciazy :) milo:)
    Chcialam zeby moj misiek sie wyspal bo wstaje do pracy w nocy a wraca tez pozno i spi po 4max godz. Wstal o 7 do toalety i zaczal sie martwic i ze on pojedzie ze mna to mu wybilam z glowy bo czuje sie dobrze i kazalam mu isc spac, potem znowu wstal ze sie martwi hehe polozyl sie i co chwile pisal czy siedze w metrze itp o matko mam sie z nim:) mial sie wyspac ehhhh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 09:48

JaPM, Nalala, sisi lubią tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

Margaret super że echo wyszło dobrze i wynik z holtera też dobry, ja miałam echo serca w kwietniu i holter ciśnieniowy i ekg w maju i też wyszły ok, ale wiem co to znaczy chodzić z tymi kabelkami podpiętymi a najlepiej jak miałam holter ciśnieniowy to ludzie się oglądali jak zaczął się pompować a robił pomiary co 30 minut.
    Taki mąż co się martwi to skarb i pewnie jak wrócisz będzie miał wyrzuty że jednak nie pojechał :-) mój tak zawsze później przeżywa.

Another trzymam kciuki za szyjkę, leż dużo i odpoczywaj :)

Jeśli chodzi o przewijaki to ja mam taką komodę kąpielową razem z przewijakiem, myślę że przy dwójce będzie praktyczna:
    http://allegro.pl/ceba-suzie-zestaw-komoda-wanienka-przewijak-3w1-i6045169157.html

Co do smoczków i butelek to miałam na początek 2 te najmniejsze z Aventa naturals, ale właśnie wczoraj dostałam od mojego brata paczkę z Anglii a tam taki pakiecik :O do tego przysłał 8 paczek pampersów i 12 paczek chusteczek nawilżanych :-)
    2b0a60e8d787cf02med.jpg

Margaret.Se, Chusy, szarlo, Nalala, JaPM, Avika, sisi, Another, Genshirin lubią tę wiadomość

syy28iik833b36lq.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi - super wizja z tym kredytem! my ciagle jakos mamy na 30 lat, bo zawsze gdzies tam z tylu glowy jest strach, ze roznie moze byc i po co teraz placic wiecej:p

Another - a to Ci niecierpliwy maluch! dobrze,ze reke na pulsie trzymasz! No to teraz lezenie i odpoczywanie niech bedzie Twoim glownym zajeciem :)

Larysa - dobrze,ze z dzidziusiem wszystko w porzadku! nie mam pojecia jak szybko moze zestarzec sie lozysko, u mnie na ostatniej wizycie tez bylo I stopnia,ale teraz to juz nie wiem... Te zlecone dodatkowe badania to chyba dzieki temu,ze masz jakiegos fajnego lekarza, co zna sie na rzeczy, bo moja lekarka nic o czyms takim nie wspominala...

Margaret - ja kurcze nie mam ani jednej butelki :p mam nadzieje, ze mąż nie bedzie musial na chybcika do sklepu po nie leciec:p

Super,ze wyniki dobre! przynajmniej juz sie martwic nie bedziesz!

U nas w szpitalu chca plan porodu,zeby wiedziec jakie masz oczekiwania. Tzn jesli nie bedzie przeciwwskazan beda starac sie to spelnic = np czy chcesz byc nacinana czy nie, czy chcesz znieczuelnie czy nie itp :)

JaPM - powiem Ci, ze nie wiem ile masz ciuszkow,ale ja mam ich tyle,ze ciesze sie,ze jednak nie zrobilam wszystko w jednej turze, bo ciezko sie juz stoi i prasuje. Zwłaszcza w te upały :p

Isabelle- a napiszesz cos wiecej o tej wizualizacji? tak po prostu sobie myslisz o tym, w jakich pozycjach itp bedziesz karmic czy sa jakies inne sprawdzone metody?

Agula - brat Ci przeslal pol sklepu! ale super :D

JaPM, sisi, Another lubią tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula ojjj tak teraz przezywa na maxa i zmeczony znowu niewyspany ehhhh no jest cudowny ten moj Misiek ale tez musi sie facet wyspac przeciez.
    Brata masz super i takie prezenty to tylko pozazdroscic :)
    Nie wiedzialam ze jeszcze jakis holter cisnieniowy jest. Musialo to byc zabawne jak ludzie sie gapili jak pompowal sie hehe no i tak dziwnie ten zwykly wygladal jakby piersiowke pod bokiem sie mialo hahaha

Labamba z butelkami i smoczkami to nie ma problemu bo wszedzie mozna kupic. Ja ta antykolkowa kupilam na allegro jak tez inne rzeczy bralam.

Zapewne te moje omdlenie i zawroty glowy moga byc spowodowane od kregoslupa tez tak mowil laryngolog wiec cos w tym musi byc a ze przytym serce boli i wali to czlowiek sie zaczyna denerwowac i mysli ze to serce ale wazne ze sie wyjasnilo. Kregoslup zbadam po porodzie juz na spokojnie.

Pogoda dzisiaj u mnie cudowna. Slonca prawie nie ma a wiatr jest mocny i chodny idealnie dla mnie az milo przejsc sie w koncu i nie jest duszno

agula1983 lubi tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
‹‹ 765 766 767 768 769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ