X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy ale emocje nam tutaj zafundowałaś :) Byłam pewna, że dzisiaj usłyszymy o pięknym pulchnym bobasku. Także trzymam dalej kciuki aby te skurcze za mocno Cię nie bolały jednak jeśli to jeszcze nie to.

Neme ale jaja z tą wagą małego. Szkoda, że moja nie chce lekko schudnąć, chociaż teraz przy cc to już nie ma znaczenia. Zwróciłaś uwagę jak oni mierzą te wody? Bo wczoraj się przyglądałam i ona mierzyła w 4 rogach i w dwóch było około 14-15 afi, w trzecim 22, a w czwartym właśnie 29 i to mam wpisane w kartę. Myślałam, że powinno wyciagać się jakąś średnią...
    Od wczoraj mam mocne bóle okresowe i ciśnienie w kroczu, aż wzięłam na noc magnez. Teraz pewnie jak chcę poczekac to młoda się pcha na druga stronę, takie to życie przewrotne jest ;)
    Idę się zbierać na ostatnia wizytę z położną. Miłego dnia dziewczyny :)

Chusy lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po usg, synek wazy 2940g +-430, czyli jest taki przeciętny nie za duży nie za maly wg.lekarza. generalnie jest tak ciasno w brzuszku, ze ciezko bylo pomiary wykonac.
    Pytalam o to ukaszenie osy, powiedzial, ze jak nie mam problemów z oddychaniem to nie ma czym sie martwic, a opuchlizna zejdzie, naeaxie psikam sobue płynem z zyworodki i woda termalna, to mniej swedzi.

Margaret, masz płatnego urlopu macierzynsko/rodzicielskieho rok, albo 80% Twojej pensji przez rok, albo 100% przez pol roku i 60% kolejne pol. Pozniej możesz pojsc na wychowawczy bezplatny. No i po roku trzeba urlop wypoczynkowy zalegly idebrac :), co najmniej miesiac.
    Polecam: http://lilma.pl/prawo/jestem-w-ciazy-i-pracuje-na-umowe-o-prace/

Mi lekarz proponował zwolnienie nawet do 17 sierpnia, a termin z OM mam na 10 sierpnia, ale to dopiero po 31 lipca, bo teraz mam do 31 lipca zwolnienie. Tez ciekawi mnie ten temat, jak to jest czy jak się urodzi na zwolnieniu to od razu przechodzi due na macierzyński, zapytam lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 11:43

Ladybird:), Margaret.Se, Chusy, Genshirin, sisi lubią tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • neme Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Neme ale jaja z tą wagą małego. Szkoda, że moja nie chce lekko schudnąć, chociaż teraz przy cc to już nie ma znaczenia. Zwróciłaś uwagę jak oni mierzą te wody? Bo wczoraj się przyglądałam i ona mierzyła w 4 rogach i w dwóch było około 14-15 afi, w trzecim 22, a w czwartym właśnie 29 i to mam wpisane w kartę. Myślałam, że powinno wyciagać się jakąś średnią...

lekarz mi pow, że wody mierzy się w czterech punktach tzw zbiorniczkach, czyli własnie te 4 strony brzucha, tam mierzą ile centymetrów w każdym "zbiorniczku" jest tej wody i sumują to (ten zbiorniczek to nic innego jak przestrzen między ścianą macicy a dzieckiem). ja zawsze miałam na górze brzucha najwięcej po lewej stronie bo około 14 cm wolnej przestrzeni w macicy wypełnionej tylko wodą i tam właśnie czułam ból i drętwienie i napieranie i w ogóle...
    wydaje mi sie się ze jak jest wielowodzie to chyba ta ilosc wód zaburza trochę obraz i pomiar dziecka, bo jak u mnie sie w maju zaczęło to wielowodzie to wtedy też wszczęli taki alarm że dziecko tak rośnie i niby przybierało casami nawet po 700 gram w dwa tygodnie, aż do teraz ilosc wód się utrzymywała bardzo wysoko, wczoraj sie okazało że ilosc wód spadła i nagle dziecko też jest lzejsze ...... więc tak na mój rozum - ale lekarzem nie jestem :P - moze mieć jedno z drugim coś wspólnego ....

a wczoraj mi też lekarz pow , że ZUS już trzeci raz wzywa go o moją dokumentację , 3 raz mnie kontrolują ..... masakra ..... o ch*j im chodzi :/

sisi lubi tę wiadomość

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika wrote:
    Neme kiedy klada Cie na oddzial?

25 lipca rano mam sie pojawic na oddziale :) :) lekarz mi mówił że pierworódki zazwyczaj mają tendencję do przenoszenia ciąży, ale ze u mnie taka macica była obciążona przez wielowodzie i inne takie to może się zadziać właśnie przed terminem no i pow ze postaramy się jakoś przyśpieszyc żebym nie przenosiła ciąży, masaż szyjki i inne takie (co słyszałam ze do zbyt przyjemnych nie należy ..... ale trudno, ufam lekarzowi :P )
    poza tym, małż wraca 21/22 lipca, biorę go w obroty na seksy, piłka w ruch, daktyle i ananasy i odprawie jakieś modły, polatam po schodach i moze sie zacznie :P oby :P mam ciśnienie bo małż znowu wyjeżdza 11 sierpnia więc chce zeby z małym pobył jak najwięcej :)

ej, a w ogóle, mój lekarz podczas badania się podśmiechiwał, bo mówi ze synek ma taką bujną czupryne.... że aż loki prawie..... :P ja byłam łysa jak sie urodziłam :P wiec pewnie po tatusiu bedzie, albo po mojej siostrze bo ona też podobno mega owłosiona sie urodziłą :P
    dał mi nawet zdjęcie tych kłaczków :P
    już się nie mogę doczekać mojego małego czupryniątka !! :):) <3 <3 <3

Margaret.Se, agula1983, ewe_a85, Chusy, Avika, Cassie 65, labamba, Genshirin, sisi, moniadi lubią tę wiadomość

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • malavi Znajoma

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme ja się podobno urodziłam taka owłosiona, że sie pół szpitala zleciało, ale o naszej małej lekarz nic nie mówił, żeby mała bujną czuptynę

Genshirin tak instrukcja porodu to jest coś, ale mi się marzy instrukcja obsługi noworodka. Zastanawiam sie jak to będzie jak już wrócimy do domu i zostaniemy sami. Moja mama mówi, że nigdy nie zapomni tego uczucia.

Avika tak, zdecydowałam się na poród naturalny, ale jak cokolwiek będzie szło nie tak, to mam krzyczeć o cesarkę, zobaczymy jak to wyjdzie

Avika, neme, labamba lubią tę wiadomość

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme dziwne ze tak Cie kontrolują a może ta twoja szefowa jak namieszała ze teraz sa tego skutki hmmm
    Kurcze jak wam zazdroszczę tych ustalonych terminow:) musi to być niesamowite uczucie ze wiesz kiedy zobaczysz swoje maleństwo:)

Szarlo dzięki za linka musze ogarnąć ten temat sobie. W ogóle to w tym roku tez będę musiała odebrać urlop wypoczynkowy a może kaske dadza i to bym wolała hehehhe

neme lubi tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy ja też byłam pewna, że dzisiaj usłyszymy info o bobasku po drugiej stronie brzuszka, ale widocznie jeszcze nie ten czas. Trzymam kciuki aby te skurcze przepowiadajace za mocno Ci nie dokuczały. A co do IP to lepiej być czujnym i jak to mówi mój lekarz lepiej pojechać o 1 raz za dużo niż siedzieć i się zamartwiać czy wszystko ok.
    Moja koleżanka rodziła 3 dziecko i też niby się wygłupiła bo pojechała na IP bo wody jej się sączyły, lekarz ją odesłał i powiedział że to nie wody tylko się pewnie trochę posikała a nie czuła i też mówiła że na debila wyszła. Okazało się że wieczorem wróciła ze skurczami i pełnym rozwarciem to inny lekarz z pretensjami co tak późno jak już główka wychodzi...i bądź tu mądry.

Sisi- ale super :) już za tydzien będziesz tuliła swoją księżniczkę o ile nie zechce wyjść wcześniej :-)

Neme - dobre wiadomości !!! dobrze że ilość wód sie zmniejszyła :D
    Też za chwilę powitasz swojego maluszka :-)
    Ten Zus coś za bardzo się do Ciebie przyczepił, ciekawe o co chodzi.

lababmba gratuluję udanej wizyty :-) mały już ładnie waży :-)
    i super że GBS ujemny

szarlo synek ładnie już waży, fajnie że wszystko w porządku :-)
    Na ukąszenia sprawdza się u mnie soda oczyszczona z odrobiną wody (taka papka) może będziesz chciała wypróbować bo zmniejsza ból i swędzenie ;-)

szarlo, labamba, sisi lubią tę wiadomość

syy28iik833b36lq.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret ale w tym roku chyba nie obierzesz urlopu. Dopiero po porodzie będziesz musiała wybrać za ten rok i za większość przyszłego roku. Ja pamiętam, że moja bratowa urodziła 26.11 to jak jej kazali zaległy urlop powybierać to dopiero jakoś w lutym szła do pracy. Bo jeszcze duzo wolnego bo święta itd.. ;p

neme aż jestem ciekawa tego zusu. Faktyczne coś ta Twoja szefowa musiała za dużo namotlać i teraz się czepiają. I podoba mi się odprawianie modłów :D :D

neme, Margaret.Se lubią tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedzę ze większość z was ma gbs ujemny, super bo to jednak spokój psychiczny ze mozna dluzej w domu zostac. Mi lekarz powiedzial ze pobierze gbs na kolejnej wizycie czyli 3.08 i cos czuje ze nie zdarze odebrac wyniku.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka - no wlasnie ja chcialabm uniknac wnioskowania o urlop wczesniej, musi to byc jakos inaczej chyba rozegrany...tylko jak ?:D

Margaret - ja wlasnie wczoraj wypelnialam dokumenty do pracy, tak zeby potem sie tym nie przejmowac ;-) Tak jak Szarlo pisala urlop macierzynski moze trwac max 20 tyg plus potem rodzicielski max 32 tyg. ja sie deklaruje ze biore od razu te 52 tygodnie, wiec przez ten czas bede dostawac 80 % wynagrodzenia. Jakbys chciala na pol roku tylko a potem wrocic do pracy to dostaniesz 100 % ;-)

Szarlo - no to pieknie :) bardzo dobre wiesci :)

Neme - ale masz historie z tym ZUSem :/ a dzwonili do Ciebie osobiscie,albo pytali o cos?
    Ale macie napiety harmonogram:D to rzeczywiscie trzymamy mocno kciuki,zeby Mąż z Tobą mógł być jak najdłuzej :D nie boisz sie ze potem tak szybko sama zostaniesz?

Malavi - dokladnie czegos takiego terasz szukam po internecie,ale znalezc nie moge hehe...mozna znalezc pojedyncze tematy,ale kurcze,zeby tak kompleksowo to nigdzie nie ma :p
    A tak a propos bardzo polecam ksiazke Jezyk niemowlat Tracy Hogg, troszke sie tam rzeczy mozna dowiedziec :)

Juuli - tak to jest z tymi lekarzami! ja mialam pobrany przed 35 tc (a nieby sie od 35tc pobiera) a Ty mozesz z kolei na wynik nie zdazyc.... nie ma lekko!

szarlo lubi tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Larysa Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) melduję się po wizycie:). Maluch waży już 3300:)! Lekarka powiedziała, żebym ubranek 56 wogóle nie kupowała:). Wody w normie tzn. tak samo jak 2 tyg. temu AFI=19cm więc się nie stresujemy, łożysko na przedniej ścianie 3 stopnia, ale powiedziała, że jeszcze nie jest tragiczne więc do tego 7.08.2017 powinnam wytrzymać. Szyjka taka jak była, zamknięta.
    Mam się pokazać dopiero 31.07 (do tego dnia dostałam zwolnienie). A teraz co tydzień mam się meldować na KTG.

Także same dobre wieści:).

Genshirin, agula1983, labamba, Nalala, Chusy, ewe_a85, sisi, szarlo, Avika, moniadi lubią tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larysa super wieści:) maluszek rosnie jak na drodzach heheh

Cassie no zobaczymy jak to u mnie będzie w firmie, nigdzie mi się nie spieszy przecież:)

Labamba no ja na bank cały rok biore bo nie wyobrażam sobie mojego maleństwa wcześniej zostawić i dac do złobka. Zobaczymy jak się nam wszystko ułoży, ale chcemy kredyt wziąć na nasz nowy spory kacik i chyba powinnam po roku wrócic do pracy ale jakos nie widzimy oboje tego. Mam nadzieje ze samo jakos się tak ułoży ze nie będę musiała wracac i będę z Laurunia na maxa

Szukam w necie dla siebie koszuli nocnej i szlafroka i tyle mi to zajmuje ze masakra, wybredna jestem i mało mi się co podoba ehhhh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 15:16

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larysa - no to rosnie jak na drozdzach :D:D gratulacje udanej wizyty i dobrych wiesci :)

Margaret - ja wlasnie dlatego planuje w druga ciaze zajsc,tak zeby po roku nie trzeba bylo wracac do pracy...zobaczymy co los przyniesie ;-)

Wlasnie robie OSTATNIE pranie dzidziusiowe i nie moge az w to uwierzyc :p
    teraz piora sie wlasnie zimowe spiworki itp mam nadzieje,ze wszystko ladnie powysycha i wystarczy potem schowac tylko do szafy :)

A jesli chodzi o te ubranka do szpitala - to sie je trzyma przy sobie, czy oddaje komus? bo jak trzyma sie przy sobie dzidziusia itp to chyba samemu sie robie wszystkie te zabiegi pielegnacyjne, typu przewijanie, ubieranie ...czy sie myle ? juz sama nie wiem :p bo np u mnie na dniach otwartych w szpitalu mowili,ze kapia dzieci przy rodzicach, ale o przewijaniu nic nie mowili :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 15:12

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazlam naprawde fajne info na temat skurczy : )

--- > http://280dni.com/skurcze/

BArdzo dokladnie wyjasnione wreszcie : )

Avika lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neme wrote:
    lekarz mi pow, że wody mierzy się w czterech punktach tzw zbiorniczkach, czyli własnie te 4 strony brzucha, tam mierzą ile centymetrów w każdym "zbiorniczku" jest tej wody i sumują to (ten zbiorniczek to nic innego jak przestrzen między ścianą macicy a dzieckiem). ja zawsze miałam na górze brzucha najwięcej po lewej stronie bo około 14 cm wolnej przestrzeni w macicy wypełnionej tylko wodą i tam właśnie czułam ból i drętwienie i napieranie i w ogóle...
    wydaje mi sie się ze jak jest wielowodzie to chyba ta ilosc wód zaburza trochę obraz i pomiar dziecka, bo jak u mnie sie w maju zaczęło to wielowodzie to wtedy też wszczęli taki alarm że dziecko tak rośnie i niby przybierało casami nawet po 700 gram w dwa tygodnie, aż do teraz ilosc wód się utrzymywała bardzo wysoko, wczoraj sie okazało że ilosc wód spadła i nagle dziecko też jest lzejsze ...... więc tak na mój rozum - ale lekarzem nie jestem :P - moze mieć jedno z drugim coś wspólnego ....

a wczoraj mi też lekarz pow , że ZUS już trzeci raz wzywa go o moją dokumentację , 3 raz mnie kontrolują ..... masakra ..... o ch*j im chodzi :/
    W tych centymetrach to wychodziło coś 7-8 ale zaraz skupiłam się na afi żeby później tych wyników nie pokręcić. U mnie było najwięcej między jedną ścianą, a brzuszkiem Helenki. Polski lekarz mówił, że dzieki dużej ilości wód tak dobrze widać dzieciaczka. Mam nadzieję, że ta teoria, że dużo wód powoduje, że dziecko wydaje się większe sprawdzi się.

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo gratuluję udanej wizyty i waga ładna :)

Larysa, wow, 3300, będzie chłop jak dąb. A ta cesarka już pewna?

19/02/2021 Anielka 2860
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na 100% :) wiec jestem spokojna:).

ewe_a85, sisi lubią tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula dzieki za rade, moze ta papkę na noc zrobię.

Labamba urlop dopiero po wykorzystanym macierzynsko/ridziciekskim skumuluje się i będzie go sporo, nie przepada i nie da sie za niewykorzystany dostać pieniędzy ale tego na 100% nie jestem pewna. Pamietajcie tez, ze sa 2 dni w roku wolnego na dziecko, my ich nie bedziemy mogły wykorzystać, bo bedziemy na macierzyńskim, ale tatusiowie beda mogli, nie kumuluja sie, wiec trzeba wykorzystać do konca danego roku no i tatusiowie maja urlop ojcowski 14 dni i 2 dni okolicznościowego urlopu z tytulu urodzenia dziecka, wszystko dotyczy umowy o prace.

Larysa ladna waga maluszka :)

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo piekna waga synusia:) za tydzień już możesz na spokojnie rodzic:)

Tak piszecie ile waza wasze skarby a jak tak mysle ile moje słoneczko przybrało ale jeszcze do 28-go kupa czasu...

Kurcze moja Laurunia tak od ponad dwóch godzin bryka, cały czas brzuch mi faluje i nie wiem czy się martwic bo tak długo bez przerwy nie szalała nigdy, zawsze jakas tam przerwa była. fakt nie jest to intensywne i mocne a delikatne ale cały czas hmm

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, tez musze przygotować sobie te wnioski i dokumenty zeby potem mieć spokój :) Ja ide od razu na wszystko, macierzynski, rodzicielski i wychowawczy. Potem może kolejny dzidziuś a jeśli nie to rezygnacja z pracy. Gdybym wróciła to dzidziusia bym widziała przez 10h i to jeszcze kiedy by spał :P

Margaret masz małą imprezowiczke w takim razie :) Moja też spokojna a od jakiegoś tygodnia nie ma godziny, by nie dawała znać o sobie. Czasem boli ale to dobry bol ;)
    Też jestem ciekawa ile waży bo od ostatnio w 31-32 tygodniu mialam usg ;/

neme to tylko przygotować grzebyk i szczotke :) ale masz super :)

Larysa gratulacje, ale ładnie rośnie :) No właśnie, czy każda z was będzie miała robione KTG? I od którego tygodnia ? Mój lekarz nawet o tym nie wspomnial

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 17:08

neme lubi tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ