X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2017, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret- ja do mojej to już czasem mówię, że jest niegrzeczna, tak potrafi szaleć i naciagac skórę, że aż muszę brać głębsze wdechy i się na maksa prostować. Boszeee cóż to będzie za temperament, ciekawe czy ta ruchliwość jej zostanie; bo gdzieś tak wyczytałam. I tak jest dla mnie aniołkiem, pozwoliła mi całą ciążę bardzo dobrze przejść. Więc niech już pobryka te ostatnie tygodnie, ja mam obwód brzucha 96 więc też biedna nie ma jak się ruszać, a to już przecież 38 tydzień. Zobaczysz jak Twoja zrobi Ci za 3 tygodnie fale dunaju na brzuchu hehe. No według mnie też szału nie ma z tymi koszulami i szlafrokami ale coś trzeba kurna mieć.

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybieram macierzyński 100% i, 60% bo mi się to bardziej opłaci. Tylko muszę pamiętać żeby pierwsze pół roku odkładac jakas tam sumę żeby jednak przez cały rok mieć tyle samo pieniędzy. Ponieważ drugie pół roku te 60% wyjdzie mi mniej niż 1000 a Państwo teraz podobno ma obowiązek wyrównać mi to do 1000. Dlatego lepiej na tym wyjdę. A mała bym chciała dać do żłobka jak najszybciej jak będę jeszczd na macierzyńskim, żebyśmy miały obie czas żeby się ogarnąć. Ja w razie czego będę jeszcze w domu i zobaczymy jak sobie będzie radziła. No i ja też bez niej :D

Tak ja mam kota. A od tygodnia nawet 2 :D najpierw się bałam o tego dużego ale doszłam do wniosku, że dam mu mała obwachac jak wrócimy że szpitala i na pewno jakoś to będzie. Ale tydzień temu doszedł do nad drugi malutki kotek... No i o nią się bardziej martwię bo wetka co prawda poddziała, że oba właśnie będzie miała mała w nosie z tym że ona jeszcze ani na zawołanie ani na imię nie reaguje.. Nie wiem o nią się póki co bardziej martwię niż o tego starego pryka. Mieszkanie mamy małe koty są w sumie wszedobylskie.. Też śpią w łóżeczku od małej ale z tego co widzę to w nocy zmieniają miejscowe po kilka razy. Nie wiem chyba tak na prawdę wyjdzie w praniu o będziemy się martwić, kiedy mała już z nami będzie i faktycznie będzie jakiś problem.. Teraz to takie gdynianie. Tyle, że wydaje mi się że duży kot zleje dzidziusia.. A mały? Nie wiem za krótko ja znam :

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha najważniejsza rada jaka wszyscy odnośnie kotów i dziecka mi ludzie podpowiadają to żeby nie odciąć kota od bobasa. Dać mu obwachac i pooglądać dziecko, żeby mógł sobie je poznać..

0S32p2.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a która z Was ma aplikacje na tel co liczy skurcze ?? jaką polecacie?? tyle jest tego badziewia że nie wiem którą ściągnąć ;)

ja też chciałąm jakiś cieniutki szlafrok do szpitala bo mam same takie polarkowe w domu, szukałąm najtanszego ale mąż pow ze mam mieć ładny i kupił mi taki czarny cieniutki elegancki za 89zł :) w rozmiarze S :P:P więc brzucha nim nie zasłonie, ale narzucałam na siebie w szpitalu i fajnie wyglądał że zwykłą piżamką czy koszulą zwykłą ciążową :P

dzięki dziewczyny za odp, to fajnie ze jak po roku bede chciała zostać z synkiem na urlopie wychowawczym to szefowa musi się zgodzic :) pasuje.

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z Maja w 36tc i 9 miesiacu! :-) jeszcze tylko 2 tygodnie i ruszamy na zdjecie pessaru :-) musze dokonczyc zakupy. W sumie to zostalo mi tylko dokupienie soli fizjologicznej. Kocyk na szydelku zrobilam teraz robimy kolejny. Dostalam z 10 wloczek od Babci wiec zrobimy jeszcze X czapeczek :-D

Neme 2 preglife jest zakladka do liczenia skurczy :-)

Mi odnosnie kotow wszystkie starsze kobiety mowia,ze nie wolno bo dziecko zadrapie i choroby dostanie. Moj Maz jest fanem kociakow, ja tez uwielbiam ale u kogos :-D

Dziewczyny, czujecie czasem takie drgniecie szybkie dzidziusia? Ciezko mi to opisac.. Jakby dostalo drgawek czy cos.. I trwa doslownie 2-3 sekundy. Od paru dni ma tak raz dziennie i troche przestraszona jestem :-o

Genshirin, ewe_a85, szarlo, sisi, neme lubią tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • malavi Znajoma

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika a może to czkawka?

Odnośnie zwolnień i urlopów to tata może jeszcze dostać do dwóch tygodni tzw. opieki na dorosłego członka rodziny. Trzrba o to poprosić w szpitalu przed wypisaniem po porodzie. Oprócz tego ma oczywiście jeszcze tacierzyński, który może wykorzystać zaraz po i wtedy mozna być razem cały miesiąc, albo później. Jak komu pasuje.

• lenka.m Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika pamiętam jak ktoś zgłaszał problem takich "drgań" jakby dziecko się trzęsło podczas live'a z mamaginekolog i ona tłumaczyła, że ruchy dziecka do nas docierają przez tyle warstw że mogą nam się wydawać takie dziwne i raczej nie należy się tym przejmować. Ale wiadomo jak będzie tam super intensywnie szalał to można sprawdzić :) może przy czymś konkretnym tak reaguje, np. jakieś intensywne dźwięki? Dziecko w brzuchu może się czasem po prostu wystraszyć, albo jak ktoś napisał może czkawka i tak dziwnie do Ciebie dociera :)

Avika lubi tę wiadomość

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 35tc i za tydzien tez zaczynam 9mc:)

Avika moja malenka tez tak ma od jakiegos czasu i czkawka to nie jest na bank. Zaniepokoilo mnie to na poczatku ale pozniej sobie mysle ze trwa to tak krotko ze raczej nie powinno byc cos niepokojacego. Jak juz to miala to potem mialam i usg i ktg, wiec moze cos im sie sni albo hmm nie wiem sama.

Co do kotow i w ogole zwierzat to przypomnialo mi sie ze na pierwszej pomocy koles mowil o tym zeby uwazac bo zwierzak moze krxywde zrobic i duzo mowil o psie co zrobic a o kocie hmm zeby uwazac i najlepiej na poczatek nie zostawiac nawet na sekunde ich samych.kot tez moze byc bardzo zlosliwy.

Avika super ze kocyki robisz:) no ja tez mam do kupienia jeszcze ciut i nie moge sie zebrac

Cholera moja waga przekroczyla juz 80 kg:( a dokladnie 80,4 ehhh czyli w tym miesiacu juz przytylam 2,6 kg masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 09:51

Avika, szarlo, Genshirin, JaPM, sisi, Chusy lubią tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no czkawke to odrozniam ale tamto to az dziwne jest. Jakby taki tik miala czy cos :-D

Margaret moze byc, ze sie cos sni ;-) zapytam i to lekarza. Jeszcze troche i rodzimy :-)

Potem wstawie zdj kocyka ale jestem bardzo zadowolona,ze zrobilam sama :-) probuje namowic Meza na jakas kolacje dzis ale ciezko mi to idzie :-P

atdccwa15xvoi93b.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak czkawka to zupelnie co innego, tak podpytaj lekarza bo ja zapominalam, tak mam ze jak sobie nie zapisze a w danej chwili czegos nie odczuwam to nie ma mowy zebym pamietala. Kiedy masz wizyte?

No rodzimy zaraz hehe a ja to chyba ostatnia bede hehe

Super pochwal sie swoim dzielem:)

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika zazdraszczam, ze takie cuda potrafisz robić, ja chyba nie mam cierpliwosci no i nie potrafię zbytnio.

Co do kotów to chyba najważniejsze, aby zwierze nie czulo się odrzucone, takze pomimo, ze bedzie nowy członek rodziny zwierzakowi trzeba poswiecac tyke samo uwagi, wiec moze warto teraz ograniczyc kontakty, bo później może byc ciezko i zwierze nie zrozumie czemu teraz pancia nue zajmuje sie nim tak jak wcześniej. Generalnie to mysle, ze i tak Wasze koty beda spaly z dzieckiem, bedzie mu przynajmniej ciepło :). A teraz nie interesuja sie brzuchem?, gdzies w sieci czytalam artykul, gdzie kot bardzo chętnie lezakowal na brzuchu ciezarnej, aprzed ciaza tego nie robil.

JaPM kontrastowe ksiazeczki sa fajne pomysle o nich, ja mam zamiar zrobić cos takiego: http://www.bielemorele.pl/munari-karuzelka-montessori/

Avika, JaPM lubią tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://matkatylkojedna.pl/kot-dziecko-w-domu-nie-bojcie-sie/ tu trochę o kotach i noworodku, moze sie przyda.

Dzisiaj reke po ukaszeniu osy mam mniej opuchnieta i nie jest juz czerwona, tylko swedzi trochę. Jest szansa, ze do jutra bedzie juz zupelnie dobrze.

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnia to chyba ja bede:) z ostatniego usg termin wyszedl mi na 31.08, chociaz z OM mam na 18.08, juz sama nie wiem kiedy mam sie spodziewać:p. Ciagle mi sie wydaje ze urodze na poczatku sierpnia.
    Kupowalyscie moze juz podgrzewacze do mleka? Bo zastanawiam sie nad kupnem, ale nie wiem jaka firme wybrac.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret w poniedzialek mam na szczescie :-) no no czasem ostatni sa pierwszymi, jeszcze mozemy przenosic :-D

Margaret.Se lubi tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tych ostatnich to nas tu kilka jest ;) ja mam dopiero na 21.08 :/
    Juuli z tego co wiem to liczy się termin z pierwszego usg prenatalnego więc nie patrzałabym na ten termin 31.08
    Ja jeszcze nie kupiłam podgrzewacza na pewno kupie tylko musi być z opcją podłączenia w samochodzie :D

Kiepsko mi sie dzień zaczął :/ w ogóle od kilku dni chodzę jakaś podminowana i zmęczona ( tylko czym ) nic nie robieniem chyba :)
    Miłej soboty :)
    Ja zmykam zaraz na budowe powkurzać męża i może coś im tam posprzątać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 11:18

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo mój stary siersciuch od początku nie przejawial w ogóle zainteresowani ciąża i brzuchem. Za to ta mała jak sobie ja położę na brzuchu tak śpi (o ile nie zjedzie z niego jak ze zjerzdzalni :D) ale ona jeszcze nic a nic nie kuma. A weterynarka też nam mówiła, że będziemy musieli Kewinowi (stary kot) poświęcać tyle samo czasu co teraz. Na szczęście on nie lubi naszego czasu więc spoko :D i też myślę, że nie uniknie tego, że koty będą spaly z małą. Niestety średnio mam możliwość odseparowac koty o dzidzi. Nic zobaczymy jak to będzie i będziemy kombinował :) wierzę, że będzie dobrze i wszyscy się dogadamy :)

0S32p2.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Wracając do naszych sierściuchów słyszałam, że przed pojawieniem się dzidziusia warto już wprowadzać zakazy tak aby później kotek nie miał traumy. Dodatkowo warto dać tatusiowi np. pieluchę tetrową jak będziemy w szpitalu aby zapoznał się z zapachem. No i koniecznie po powrocie do domy przywitać się z nim czule i dać mu poznać dziecko. No i później po prostu zwracać na niego uwagę. Kot mojej koleżanki huśtał łapką córke na huśtawce/bujaku :) Mój kocur ma w nosie mój brzuch, hehhe

Margaret- gratuluję wkroczenia w nowy tydzień

Szarlo- zaraz zbieram się z mamą na sklepy, ale wieczorem obadam sobie tego linka :) No i dobrze, że lepiej po tym ukąszeniu, uffff

Juuli- słyszałam, aby sugerować się terminem z 1 USG no i jak coś to też OM warto mieć na uwadze

Eve- musisz być wyrozumiała dla siebie; im bliżej końca tym większa mieszanka emocji i zmęczenie dają o sobie znać. Uważaj na tej budowie!

Avika- kocyk własnej roboty, superrrr sprawa

Neme- jeszcze właśnie nie pobrałam tej aplikacji

Cassie- czyli jednak mały dalej u Was :)

oar8skjo88hrjtqh.png
  • malavi Znajoma

Wysłany: 15 lipca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś

Margaret.Se – na pewno nie zostawimy jej samej z kotem, bo jak by nie był kochany i grzeczny to zawsze zwierzę, więc trzeba mieć ograniczone zaufanie

Avika- ja uszyłam mojej kocyki/ kołderki taki z bawełny, z bawełny i polaru minky i najgrubszy z bawełny i minky z wypełnieniem z owaty, już taki cieplutki. Miałam dalsze plany szyciowe, ale mi maszyna się zbuntowała. Szydełkować niestety nie umiem a można zrobić śliczne rzeczy.

Szarlo –dzięki za link. Też czytałam, że trzeba uważać, żeby nie był zazdrosny a jest pieszczoch więc będzie wyzwanie. Nie zauważyłam, żeby jakoś się bardziej interesował. Trochę się ociera i po kociemu daje łówkę i to jest bardzo słodkie. Za to młoda jak kot do mnie przychodzi i mruczy albo miauczy zawsze się zaczyna ruszać

ewe_a85 ja też miałam kilka dni temu takie obniżenie nastroju. Zupełnie bez powodu chodziłam zła jak osa, albo czułam niepokój. Na szczęście szybko samo minęło.
    Cassie 65 ja jestem pewna, że to się skończy wspólnym spaniem i wielką miłością, i u Was i u nas. Nie ma innej opcji.

JaPM- też o tym czytałam i taki mamy plan. Na pewno mąż weźmie pieluchę i już teraz stoją rzeczy małej, żeby się nauczył gdzie mu wolno wchodzić a gdzie nie. Dostał tez nowy drapak, żeby poczuł się doceniony. Słyszałam, że dobrze też puszczać kotu płacz noworodka z neta, żeby się przyzwyczaił, ale tego nie robiłam.

Avika, JaPM lubią tę wiadomość

• sisi Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie nie mam żadnych zwierzaków mimo, że zawsze marzyliśmy. Jeśli chodzi o koty i niebezpiecznstwo z nimi związane to jedyne co mi do głowy przychodzi to, że mógłby się położyć na twarzyczce maleństwa i je poddusić.
    Właśnie dostałam list ze szpitala z datą ostatniego usg i zapisali mnie na czwartek. Tak czułam że coś pokręcą. Telefonu nikt nie odbiera więc czeka mnie wycieczka do szpitala. Czekam aż mąż skończy myć okna i jedziemy.
    A te takie szybkie ruchy w brzuchu też czuję, takie trząchanie jakby. Kilka razy czytałam o tym na różnych forach więc to chyba normalne.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • All4love Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko rybki więc im obojętnie kto w domu :D

Avika, podobno te drgania to normalne zachowanie kształtującego się układu nerwowego dzieciaczka, więc myślę, że nie ma się czym martwić.

Margaret.Se, Avika lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
‹‹ 791 792 793 794 795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ