X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret, nom moge za tydzień rodzic, ale niech sobie dojrzewa jeszcze tak do 6 sierpnia. Jak chodzisz to tez bryka?

Avika moj gin na ktg wysyla jak cos sie dzieje, albo jest się po terminie, takze nie nazwsze trzeba robić wcześniej ktg.

A i dzis na usg widzieliśmy wloski, takze syn lysy się nie urodzi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 17:28

neme, sisi, labamba lubią tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • neme Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avika, ja też chcę isc od razu na te 52 tygodnie czyli rok, płatny 80%, ale powiedz mi czy jak potem bym chciałą urlop wychowawczy, to pracodawca moze ale nie musi się zgodzić?? czy jak złoże wniosek to nie ma prawa mi odmówić ??

Szarlo super ! :D to też będziecie mieć małe czupryniątko !! :) <3

Margaret, nic się nie martw, niech sobie skacze, nie jest to objaw niczego złego :) mój też ma dni że czasami to mam spokój tylko przez 20 min a tak to bryka cały czas !

szarlo lubi tę wiadomość

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin właśnie nic nie wspominał o KTG. No jedynie tyle, że jak 2h nie będę mogła naliczyć 10 ruchów to mam lecieć na szpital na KTG ale to wiadomo.. :)

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme, całkiem dlugie te włoski byly:) szczegolnie na potylicy, zapewne jeszcze urosna, ja zobacze dopiero po porodzie wiecej usg miec nie bede, naszczescie juz niewiele zostalo.

neme lubi tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme nie mogą Ci odmówić wychowawczego. To też zależy jak długo jesteś zatrudniona bo jest wymagany określony staż, żebyś mogła skorzystać z tego urlopu. Polecam stronę http://matkaprawnik.pl tu znajdziesz wszystko na ten temat :)

neme lubi tę wiadomość

• malavi Znajoma

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam już jedno ktg i teraz w środę będę miała kolejne, ale to może dlatego, że ta ciąża taka wywalczona

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez chce isc odxrazu na rok na 80% i chetnie tez dluzej ale jak nie placa nic potem to nie wiem jak to bedzie, lipa troche.

Co do ktg to jak bylam na ip po sr to byla super lekarka mloda i mam napisane w wypisie ze mam sie zglosic na ktg w 37tc wiec pojde:)

Szarlo tak nawet jak stalam to brykala ale teraz juz sie uspokoila i ciut rzedziej czuje ruchy, zmeczyla sie zapewne hehe
    Neme mysle ze wpadlabym w panike jakby te ruchy byly szybkie ale wolalam jeszcze Was dopytac:)
    Avika no moja jeszcze nie ruszala sie az tak zeby mnie cos bolalo, Laurunia to tak subtelne i delikatne ma ruchy jak prawdziwa ksiezniczka hehe

Avika lubi tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • Avika Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neme tak jak pisze Lenka, nie moga odmowic. U mnie w pracy sa na to przygotowani.
    Musze zapytac o te ktg mojego lekarza :-)

neme lubi tę wiadomość

atdccwa15xvoi93b.png
  • szarlo Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret jeszcze poczujesz bolace kopniaki, jak malej ciasno zrobi sie w brzuszku:), widocznie na dzisiaj miala zaplanowany trening 2 godzinny :), dobrze niech cwiczy, skoto ruchy sa delikatne to wydaje mi się, ze nie ma czym sie martwic.

ewe_a85 lubi tę wiadomość

f2w390bvukfyzy82.png

Aniołek 18.04.2016
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlo przeciagnal sie ten trening do 4godzin hehe pamietam jak bylam na usg polowkowym i lekarz mowi do mnie zebym sie cieszyla ze mala mnie nie kobie tak ze boli, ze sa kobiety ktore narzekaja jak dzieciatka kopia ze zwijaja sie z bolu a ja nie znam tego nadal:)

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejjj nie było mnie na wątku dłuuuugo, więc nie ma szans że nadrobię :) Zapytam może tylko czy któraś sierpniówka już urodziła czy jeszcze trzymamy ładnie terminy :D ? No i jak wasze wyprawki skompletowane :) ?
    Ja dziś byłam na wizycie młoda waży 2,5 kg wszystko szczelnie pozamykane, ktg idealne :)

sisi, Tova33, Avika lubią tę wiadomość

• Larysa Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) sierpniówka jeszcze żadna nie urodziła ale jesteśmy już coraz bliżej:). Moja wyprawka już w 100% kompletna, nic nie dokupuję już:).

Jeśli chodzi o urlopy, to ja też zamierzam być w domku ten pierwszy rok (macierzyński + rodzicielski) ale później chcę już wrócić do pracy i to jak najszybciej czyli od nowego roku szkolnego:). Brakuje mi jednak tego trochę, teraz pół roku na zwolnieniu, rok na urlopach i myślę, że starczy wolnego:).

Moja mama zajmie się małym lub zapiszemy się do żłobka.
    W najgorszym wypadku nie wrócę na cały etat tylko na pół i będę się dzieliła z mamą opieką. Zobaczymy jak to będzie za rok, narazie nie ma co gdybać:).

odrobinacheci lubi tę wiadomość

zrz6i09kmg998aky.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie bedzie to takie proste bo nie ma nam kto pomoc w zajeciu sie Laurunia a moj ma prace zmianowa i ja tez,wiec masakra pogodzic to nawet zeby odebrac dziecko ze zlobka a nie mowiac zeby sie nia zajac. Dlatego najlepiej jakbym dluzej byla w domu i musimy to jakos ogarnac.

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, w takim wypadku to lepiej zostać w domku:).

zrz6i09kmg998aky.png
  • malavi Znajoma

Wysłany: 14 lipca 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super masz Larysa z mamą, my teŻ Margaret.Se nie mamy dziadków na miejscu więc jesteśmy zdani na siebie. Planuje być z młodą 9 m-cy, potem małż 3 m-ce i żłobek, ewentualnie niania, ale to tylko jeśli będzie bardzo chorowała, bo nie jestem do tego do końca przekonana.

Dzisiaj uzbroiłam fotel w aucie i materac w łóżku w folię i ręcznik, tak na wszelki. Przyszedł też wózek, więc wyprawka prawie zamknięta. Czekamy tylko na fotelik samochodowy i finito.

Nasz kocur chodzi cały spięty tyle nowych sprzętów w domu i ciągle go wyciągam z łóżeczka, najwyraźniej uznał, że to dla niego nowe posłanie ;) ma któraś z Was kota? myślałyście jak to zrobić, żeby nie zamykać dziecka w pokoju jak śpi i jednocześnie, żeby kot do niego nie wskoczył? Bo początkowo chciałam, żeby mała po kilku miechach trafiła do swojego pokoju, ale żeby drzwi sypialni i do niej były otwarte, tylko nie wiem co z tym sierściuchem.

• labamba Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret - no osobiscie uwazam, ze lepiej czuc niz nie czuc:p i moj maluch zasadzil mi juz kilka razy w zebra tak,ze swieczki zobaczylam, wiec chyba wiem co doktorek mial na mysli:p

Larysa - fajnie,ze macie opcje,ze mama moze pomoc..u nas w gre wchodzi tylko zlobek i to platny :/

Malavi - ja juz kota nie mam ( ale mialam przez 17 lat) i sama nie wiem co bym w tym przypadku zrobila :p
    moze bedzie sie kocik dogadywac z malenstwem jakos i nie bedzie strachu? a jak wolisz mimo wszystko odizolowac, to bym zamykala drzwi w dzieciecym i zamontowala cos w stylu niani - mozna sicagnac aplikacj na telefon i na noc tylko wlaczac?

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 14 lipca 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ale się dzisiaj rozpisałyście :)

Eve- ja ostatnio też mam podobne dolegliwości do twoich i zauważyłam, że są też w nocy. Dodatkowo od 2 dni częściej chodzę siusiu.

Malavi- warto spróbować PN, a masz ten komfort psychiczny, że w razie W masz asa w rękawie i możesz go wykorzystać :) Jak we wszystkim są + i - tego i tego.

Cassie- dobrze Twój doktorek powiedział :)

Co rozmawiam z kimś po porodzie to inaczej mówi. Jedna, że w życiu CC, zaś druga, że tylko CC. Jakby nie było dużo zależy na jakie położne, lekarza się trafi i jak nas przeprowadzą przez to. No ale damy przecież radę.

Labamba- super, że wizyta wypadła dobrze i wszystko OK; no i wynik ujemny :)

Co do L4 sama się zastanawiam jak to w praktyce wygląda, bo ostatnią wizytę mam 24 lipca a termin porodu na 3; no i ciekawe co lekarz zrobi 24. Nie chcę tracić dni z urlopu macierzyńskiego przed porodem!

Chusy- jakiego debila! Ja myślę, że jeszcze nie jedna z nas będzie mieć fałszywy alarm i wróci ze szpitala. Tyle tylko, że po co mamy ryzykować, lepiej jechać i sprawdzić, niż później pluć sobie w brodę, tym bardziej, że miałaś kurna regularne skurcze i tak często.

Szarlo, Larysa- super, że na wizycie wszystko dobrze :)

Neme- rzeczywiście dziwna sprawa z tym ZUSem, chociaż w sumie przecież to ZUS! Jak dobrze, że Twój lekarz wyszedł z taką inicjatywą i super, że wszystko dobrze. Pracodawca nie może Ci odmówić, dajesz od razu wniosek na to i na to.

Avika- mój lekarz właśnie też nie wspomniał o ktg

Margret- ojjj ile ja się napociłam aby kupić szlafrok i koszule, trzymam zatem kciuki. Moja mała też strasznie bryka, a od 20 do 24 to nie ma godziny przerwy. Wszystko chyba wypycha- ręce, nogi, pupę, brzuch, to n prawo to na lewo. Wczoraj z tatuśkiem się nawet siłowała. I niestety teraz bardzo często sprawia mi to ból.

Margaret, Malavi- my też jednych dziadków mamy daleko; a to już 2 pary rak mniej do pomocy, ja też od razu idę na 52 tygodnie.

Malavi ja mam kota, ale ten to wózek sobie ubzdurał; co prawda stoi on w zamkniętym pokoju ale mam tam suszarkę z praniem i już pare razy zaczaił się tam niezauważony i chyba pokochał gondolę, sierściuch jeden, a później weź to czyść. My mamy łóżeczko i komodę małej u nas w sypialni; drzwi do tego pokoju zamykamy i kot nie ma tam wstępu, chyba, że w nim jesteśmy to sobie na parapecie tylko leży. Zaś w dzień będziemy małą mieć w salonie, tak aby ją mieć na oku- taki jest plan a rzeczywistość jak coś to zweryfikuje :)

szarlo lubi tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malavi my mamy babcie jedna na miejscu bo moi rodzice od dawna nie zyja ale pracuje, zreszta po pracy i tak by raczej nie pomogla nam a pradziadkowie sa na miejscu w okresie zimnym ale czy pomoga to nie wiem bo zadne z nich sie nie pali zeby teraz nam w czymkolwiek pomoc a ja bedzie pozniej to zobaczymy.

Cassie ma kota to jej pytaj:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 21:29

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • malavi Znajoma

Wysłany: 14 lipca 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Labamba- ja myślę, że sie dogadają, może nawet za bardzo. Kot jest mega kocany i mądry i lubi dzieci, tylko jest wielki i waży 7,5 kg i boję się, że niechcący nawet może coś zrobić, nie wiem np. wskoczy jej do łóżeczka ona i ułoży sie obok a ona nie będzie miała jak oddychać, może panikuję :)w sumie elektroniczna niania to jest opcja.

JaPM - pewnie ostatecznie zrobimy tak samo i wyekspediujemy ją dopiero jak już będzie większa i będzie się swobodnie obracać

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaPM ja myslalam ze szybko zalatwie szlafrok i koszule a tu mam problem ze hej. Fakt znowu jestem niezdecydowana na maxa. Podoba mi sie jeden ale uwazam ze teraz zbedny mi jest elegancki a bardziej zwykly po trzebuje a te zwykle takie nijakie sa tak samo z koszulami i wezvtu nie zwariuj hehe juz sobie wyobrazam te zapasy z tatusiem hehe moja to wlasnie wypycha mi ale raczej dupke i brzuszek bo nozki czy raczki to czuje bardzo delikatnie i to mnie troche martwi. Czuje z boku po prawej stronie nozki moze ze trxy razy w tyg smyrniecie tylko a raczki na dole i tezctak malo hmmm raz tylko widzialam wyraznie raczki jej hmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 22:48

17u9io4p2dm1eqy5.png
‹‹ 790 791 792 793 794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ