X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak robiłam bete, to miałam progesteron 25 więc chyba ok, to było 3-4 dni przed dniem kiedy miałam dostać miesiączkę.
    Mam recepte na duphaston, lekarz mi dał w razie co, ale nie wiem czy mam brać, może małe plamienia są ok ? te brązowe? Jak któraś jeszcze miała to będę wdzięczna za info kiedy, w którym tyg i czy codziennie, czy jednorazowe.. bo lekko się zdenerwowałam.

U mnie dopiero 4t3 dni dlatego jeszcze się tutaj nie odzywałam za bardzo, podchodzę bardzo ostrożnie do ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 16:19

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam plamienie w pierwszej ciąży. jednodniowe wlasnie w piatym tygodniu. nic groźnego to nie było. trzeba się po prostu oszczędzać ☺ a i brałam luteine wtedy do końca 1 trymestru

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 16:40

Paulinaaa lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Izolda90 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Tu nie chodzi o to wszystko.
    Podczas operacji czy porodu nie można mieć lakieru na paznokciach ze względu ma takie cis zakladane na palec co między puls. :)

Teraz jest taki sprzęt że zwykle lakiery nie przeszkadzają pulsometrowi. Czasami jest problem z ciemnymi hybrydowymi i żelami. Najlepiej mieć zmyte do cięcia/operacji bo widać pierwsze oznaki niedotlenienia, sinieją paznokcie.

Czekamy na wieczorne wizyty. Koniecznie wstawianie foty jak będziecie miały ;)

gannsek2imer0qlf.png
    1,5 roku starań
    02.2017 II -> w 12tc info zespół Turnera-> 17tc poronienie [*]
    27.11.2017- beta 230,60 :)
    10.2017 zielone światło dla starań
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa, tu:
    https://mamaginekolog.pl/krwawienie-w-pierwszym-trymestrze-czy-oznacza-poronienie/

Plamienia się zdarzają i zwykle to nic złego. Ale dla spokoju sprawdziłabym progesteron jutro. I rozważałabym wzięcie dziś duphastonu, skoro masz - ale tu lepiej zadzwonić do lekarza, bo nie wiem, czy można tak brać i odstawiać na zawołanie, raczej nie.
    I dużo odpoczynku, poleż sobie :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam plamienia teraz w 30dc ( w ten sam dzien zrobilam test rano a wieczorem wystapily) Trwaly 2 dni i do teraz spokoj

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:06

• mi88 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A słuchajcie pytanie co do piwa karmi. Pisze bezalkoholowe ale sklad poniżej 0.5 proc alk. To jak można czy nie?
    Nie można. Ja w trakcie starań nie piłam alkoholu, a lubię piwo, więc zrobiłam wtedy małe rozpoznanie w rynku :)

Poszukaj takich naprawdę bezalkoholowych, pisze na nich 0.0 - w Polsce jest na przykład Bavaria:
    https://www.alcoholfree.co.uk/bavaria-premium-nonalcoholic-malt-330ml-bottles-p-229.html
    Na pewno da się kupić przez internet w razie czego.
    Tylko to jednak dużo węglowodanów prostych, więc też trzeba uważać, żeby insulina za bardzo nie skoczyła, tak samo, jak przy jedzeniu słodyczy :)

W wakacje piłam też wodę z chmielem - fajna, gorzka - mi właśnie tego gorzkiego smaku pasującego czasem do obiadu brakowało :)
    https://www.polskikraft.pl/piwo/nepomucen-nachmielona_2256

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie :)
    Ciąża wewnątrzmaciczna, umiejscowiona daleko od blizny po cc. W pęcherzyku widoczny maleńki zarodek, na tyle mały, że serca nie widać jeszcze. Na ten etap ciąży obraz prawidłowy :)
    A blizna po cc ładna i szeroka, ma 6.5 mm. Jak będę chciała rodzic SN, to blizna nie będzie przeszkodą.

justyna14, PLPaulina, d'nusia, Ania241188, Flowwer, niedograna, Roza86, polkosia, Dooti, jej odbicie, DobrejMysli, Carolline lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A te plamienia to w terminie miesiączki? Takie mogą sie zdarzyć ale lepiej faktycznie zapytaj gina czy masz/możesz wziąć ten duphaston. Jak takie brązowe to lepiej niż żywo czerwone.

A słuchajcie pytanie co do piwa karmi. Pisze bezalkoholowe ale sklad poniżej 0.5 proc alk. To jak można czy nie?
    Nie mozna, mozna tylko 0,00% :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:07

• mi88 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A o co chodzi z tą insuliną żeby za bardzo nie skoczyla? Jak uważać? Ja nigdy nie kontroluje a słodyczy nie jem wiec raz na jakiś czas to nie zaszkodzi raczej?

A tą wode z chmielem to sama robilas?
    Chodziło mi po prostu o to, żeby nie przesadzić z cukrem, bo to nigdy nie jest zdrowe. Raz na jakiś czas jak najbardziej OK, ale z kilkoma na raz już bym się wstrzymała, bo po co obciążać organizm, który i tak już jest obciążony ciążą :)
    A tę wodę z chmielem kupiłam (podałam link), ale potem czytałam gdzieś na forum, że można samemu zrobić - po prostu trzyma się chmiel (granulat) przez kilka dni w wodzie.
    Mój mąż robił swoje piwo, więc mam nawet trochę chmielu, pewnie zrobię za jakiś czas :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:07

mi88 lubi tę wiadomość

• Iva79 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam fajna wypowiedz o mdlosciach, na dole tej stronki:
    https://www.babyboom.pl/ciaza/kalendarz_ciazy/7_tydzien.html

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Chyba bardziej o sinienie paznokci / rąk - niedotlenienie?
    Ale o to coś tez moze...

powrót włośniczkowy tzw. :)

• niedograna Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam plamienia na początku ciąży z Majką. I lekarz mi mówił, że to normalne zwłaszcza w terminie spodziewanej @

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2017, 20:59

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Levandova a gdzie mieszkasz? Jak w Niemczech to w Getränkemarkt jest duży wybór piw 0,0%. I te klasyczne i smakowe :) ja czasem mam ochotę na piwo cytrynowe i wtedy kupuje właśnie te 0,0% Np Krombacher (Ma duży wybór od zwykłych do tych z beczki). W dobrym sklepie jest cała ściana piw 0,0 :)

Co do plamien faktycznie na początku moga występować i ponoć zdarzają się czesto, ale radzę poradzić się lekarza. Plamienie może zupełnie nic nie oznaczać, ale może też oznaczać coś poważnego. Wg mnie lepiej dmuchać na zimne w takich przypadkach...

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś lekarz przy badaniu wziernikiem wypatrzył minikropelkę krwi na szyjce. Uspokajał, że takie delikatne plamienia często są wynikiem tego, że zarodek "wgryza" się w ścianę macicy, czasami natrafiając na jakieś naczynko. Naczynko oczywiście pęka i mamy krewkę ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już pi usg.. Jest pecherzyk, jest w macicy ;)zarodka i serduszka nie widać jeszcze, mam przyjść po nowym roku. Wtedy na bank coś będzie widać.
    Ja bym plamień nie ignorowała. Jeśli nadal będą występować to lepiej się przejść do lekarza. U mnie były objawem krwiaka i przez miesiąc potem musiałam lezec. Czasem faktycznie to nic nie znaczy. No ale sama tego się nie dowiesz.

nesssssa, alenka89, polkosia, justyna14, niedograna, d'nusia lubią tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Chodziło mi po prostu o to, żeby nie przesadzić z cukrem, bo to nigdy nie jest zdrowe. Raz na jakiś czas jak najbardziej OK, ale z kilkoma na raz już bym się wstrzymała, bo po co obciążać organizm, który i tak już jest obciążony ciążą :)
    A tę wodę z chmielem kupiłam (podałam link), ale potem czytałam gdzieś na forum, że można samemu zrobić - po prostu trzyma się chmiel (granulat) przez kilka dni w wodzie.
    Mój mąż robił swoje piwo, więc mam nawet trochę chmielu, pewnie zrobię za jakiś czas :)

My też robiliśmy piwo w domu, miałam nawet brać udział w konkursie piw na wiosnę, ale słabo uwarzyć i nawet nie spróbować :)
    A woda chmielona to fajna sprawa. Chmiel nie jest drogi, takie saszetki jak sprzedają wystarczają na naprawdę dużą ilość napoju :)

mi88 lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Justyna ja tez licze rozpoczete a nie akonczone i Vi tez liczyla rozpoczete dlatego pisze ze liczenie rozpoczetych tygodni tez jest prawislowe i dopuszczalne i nie ma tu co kogo poprawiac bo kazdego osobisty wybor czy liczy rozpoczete czy skonczone

Mylisz się, że nie ma znaczenia. Gdybyś urodziła 36i1 i Twoje dziecko oficjalnie byłoby wcześniakiem, zagrożone, to byś się upierała, że byłaś w 37 tygodniu? Wcześniaków traktuje się inaczej, ze względu na bezpieczeństwo. Prawidłowo jest liczyć skończone ;)

justyna14 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ