Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam najwyższy zasiłek, ale kilka miesięcy płaciłam najwyższe składki. Teraz jeszcze nie mam L4, dopiero co skończył mi się macierzyński. Wizytę mam 30.12, ale nie nastawiam się, że mi wypisze, bo jeszcze trochę wcześnie...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyPo raz ostatni na temat podnoszenia rąk w ciąży... naprawdę nie chce mi się szukać innych źródeł bardziej medycznych, bo jestem zajęta pracą...
http://dziecisawazne.pl/13-zabobonow-o-ciazy-%E2%80%93-prawda-czy-falsz/
Ale temat nie daje mi spokoju, bo szczerze, dziwi mnie podejście do tematu dziewczyn, zwłaszcza tych, które starają się o dzieci po 10 lat, a potem... piszecie, że to wasz punkt widzenia i już... a jest to niestety niedouczenie!!! zapytajcie swojego lekarza. Czytają Was młode dziewczyny, które spojrzą i powiedzą, jak ona podnosi to mi też to nie zaszkodzi...
A zapis w kodeksie pracy, który tego zabrania, też się wziął od babki prababki... o najlepiej tej co w polu robiła do samego rozwiązania!
no ale przecież 99/100 osób przechodzących na czerwonym świetle przeżyje... więc z tym zielonym światłem to też zabobon hahahahaKlaudiaSG, justyna14, Carolline lubią tę wiadomość
-
Jej odbicie ciekawy artykuł co do podnoszenia rąk w ciąży nie byłam pewna, ale pisałam już, że w dokumentach mam zakaz wykonywania czynności, który wymagają podnoszenia rąk.
Moja szefowa zlekceważyła to (22tc), układała towar na wyższych półkach i trafiła do szpitala z okropnym bólem :/no i ma naciągnięte więzadła. Do tej pory byłam też dość luźno nastawiona do tego, ale teraz już proszę męża żeby wszystko mi ściągał z półek.jej odbicie, mi88 lubią tę wiadomość
21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
-
https://mamaginekolog.pl/racjonalne-wytlumaczenie-nieracjonalnych-zabobonow-o-ciazy-vol-2/
NIe popadajmy w paranoje. Jeśli nic sie nie dzieje, czujemy sie dobrze, z dzidzia jak najbardzie wszystko w porządku, to zyjmy normalnie. Za chwile sie połozymy do łóżka i będziemy tylko pachnieć i to własnym potem, bo przeciez mydło tez może uszkodzic zarodek, płód, dziecko. NIkt nie mówi o bieganiu w maratonie, czy wspinaczce wysokogórskiej. NIkt nawet nie mówi, żeby w jeden dzień pomyć wszystkie okna i pozawieszać wszystkie firanki. Ale w swoim tempie, bez przemeczania, bez napinki możemy robic wszystko. A moim zdaniem normalne funkcjonowanie, normalny wysiłek bardzo pomaga w ciązy i przy porodzie, gdzie naprawde i podczas ciąży i przy porodzie każdy mięśień nam sie przyda, a leżąć i pachnąć, bo przecież jestem w ciąży robimy sobie tylko krzywdę. Sobie i dziecku w jakimś tam sensie - takie jest moje NIE MEDYCZNE zdanie.
Zupełnie co innego, kiedy mamy plamienia, kiedy mamy zaroty głowy, kiedy najzwyczajniej źle się czujemy i już - ciąża to czas kiedy możemy sobie do woli pofolgowac i nie ma co zgrywać heroiny i Matki Polki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 15:49
Martula78, Lavendova, nadine24, DobrejMysli, s1985 lubią tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
NiecierpliwaOna wrote:https://mamaginekolog.pl/racjonalne-wytlumaczenie-nieracjonalnych-zabobonow-o-ciazy-vol-2/
NIe popadajmy w paranoje. Jeśli nic sie nie dzieje, czujemy sie dobrze, z dzidzia jak najbardzie wszystko w porządku, to zyjmy normalnie. Za chwile sie połozymy do łóżka i będziemy tylko pachnieć i to własnym potem, bo przeciez mydło tez może uszkodzic zarodek, płód, dziecko. NIkt nie mówi o bieganiu w maratonie, czy wspinaczce wysokogórskiej. NIkt nawet nie mówi, żeby w jeden dzień pomyć wszystkie okna i pozawieszać wszystkie firanki. Ale w swoim tempie, bez przemeczania, bez napinki możemy robic wszystko. A moim zdaniem normalne funkcjonowanie, normalny wysiłek bardzo pomaga w ciązy i przy porodzie, gdzie naprawde i podczas ciąży i przy porodzie każdy mięśień nam sie przyda, a leżąć i pachnąć, bo przecież jestem w ciąży robimy sobie tylko krzywdę. Sobie i dziecku w jakimś tam sensie - takie jest moje NIE MEDYCZNE zdanie.
Zupełnie co innego, kiedy mamy plamienia, kiedy mamy zaroty głowy, kiedy najzwyczajniej źle się czujemy i już - ciąża to czas kiedy możemy sobie do woli pofolgowac i nie ma co zgrywać heroiny i Matki Polki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 15:57
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
Nikt nie mówił tutaj o nic nie robieniu i leżeniu i pachnieniu wydaje mi się że każda z nas ma wolny wybór. Jedna nie widzi problemu i bedzie robić wszystko, a inna będzie się martwić i stresować ciągle leżenie też jest męczące i denerwujace (niestety wiem co mówię). Jestem zdania,że jeśli kobieta miałaby potem się stresować bo wieszała firanki i martwi się że mogła zaszkodzić to niech lepiej tego nie robi. Stres jest naprawdę szkoldiwy w ciazy. Inna nie będzie miała z tym problemu i też nie widzę powodu do krytyki naprawdę nikt nie ma prawa mówić komuś co ma robić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 16:01
NiecierpliwaOna, Lavendova, jej odbicie, mi88 lubią tę wiadomość
21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
-
nick nieaktualnyjej odbicie wrote:Po raz ostatni na temat podnoszenia rąk w ciąży... naprawdę nie chce mi się szukać innych źródeł bardziej medycznych, bo jestem zajęta pracą...
http://dziecisawazne.pl/13-zabobonow-o-ciazy-%E2%80%93-prawda-czy-falsz/
Ale temat nie daje mi spokoju, bo szczerze, dziwi mnie podejście do tematu dziewczyn, zwłaszcza tych, które starają się o dzieci po 10 lat, a potem... piszecie, że to wasz punkt widzenia i już... a jest to niestety niedouczenie!!! zapytajcie swojego lekarza. Czytają Was młode dziewczyny, które spojrzą i powiedzą, jak ona podnosi to mi też to nie zaszkodzi...
A zapis w kodeksie pracy, który tego zabrania, też się wziął od babki prababki... o najlepiej tej co w polu robiła do samego rozwiązania!
no ale przecież 99/100 osób przechodzących na czerwonym świetle przeżyje... więc z tym zielonym światłem to też zabobon hahahaha
To lepiej powtarzać ze jak sie podniesie ręce w ciąży to się od razu poroni? Co za bzdura. No oczywiście można spaść wieszajac firanki nawet i bez ciąży i sie porządnie połamać. Schodząc ze schodów tez można sie poslizgnac i spasc to niech kobiety w ciąży bron boze nie używają schodow!
Trochę zdrowego rozsądku. Niektóre poronia i nic tego nie zmieni ani nie powstrzyma, a inne robią wszystko pracuja uprawiaja seks nosza starsze dzieci chodza po górach lataja samolotem i urodza zdrowe dziecko. Nie ma co siac lęków. Każdy wie jak sie czuje i sam o sobie decyduje, jak chce leżeć bo sie czuje tak źle to niech sobie leży a jak chce wieszać firanki to niech wiesza nie widze problemu. Zdrowa ciąża to nie choroba i nie musi od razu wszystkim zagrożona. -
Ja o tym podnoszeniu rak pisalam, mysle ze jak 9 msc bede miec brudne oka bo mezowi bie bedzie sie chcialo myc to przezyje a narazac dziecka nie bede. Bo dzis czuje sie dobrze a co bedzie jutro to nie wiem
Ciaza to nie choroba ale stan szczegolny.lepiej dmuchac na zimne. I nie mowie tu ze leze bo z dwojka dzieci sie nie da ale pewnycj czynnosci unikam i tyle. -
Możliwe. Na wybrzezu pada cały dzień. Piękna zima. Z nart w tym roku nici to choć śnieg tu mógłby spasc dla tych dzieci.
Przeczytałam o tym skroniowym boli.
Napięciowy ból głowy zna chyba każdy - to ten ból głowy, który pojawia się, gdy jesteś bardzo zmęczona, przepracowana, za dobrze się bawiłaś poprzedniego dnia albo, gdy wieczorem orientujesz się, że nie zjadłaś nic od śniadania, a co gorsza, o wypiciu choćby szklanki wody też zapomniałaś.
Napięciowy ból głowy: przyczyny
U źródeł napięciowego bólu głowy leżą najczęściej:
stres,
głód,
odwodnienie,
brak snu,
pogoda,
używki,
długie przebywanie w jednej, niewygodnej pozycji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 17:17
10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Existenz wrote:Kogoś jeszcze boli głowa oprócz Mnie? Skronie falowo zwłaszcza przy ruszaniu się.
ja wczoraj umierałam, w ogóle jakas wypluta chodziłam. Dzisiaj wróciłam do świata zywychWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Ania1003 wrote:Ja też idę z 'unii' na badania prenatale. Potem w marcu połówkowe również się należą. Ginka mnie odesłała do Feminy w Opolu. Zapisana jestem na 12.01 do dr Ziętka którego miałam wybrać jako drugiego gina ale zostałam przy swojej gin i tylko do niej chodzę. Warto skorzystać.
Zapisałam się na 30.01, ale nie wiem jaki tam jest lekarz (idę w Nysie). Oni przyjeżdżają do Nysy w określone dni, podejrzewam, że losowo lekarz, który akurat ma dyżur, czy coś w tym stylu - nie wiem.Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
nick nieaktualnyLavendova wrote:To lepiej powtarzać ze jak sie podniesie ręce w ciąży to się od razu poroni? Co za bzdura. No oczywiście można spaść wieszajac firanki nawet i bez ciąży i sie porządnie połamać. Schodząc ze schodów tez można sie poslizgnac i spasc to niech kobiety w ciąży bron boze nie używają schodow!
Trochę zdrowego rozsądku. Niektóre poronia i nic tego nie zmieni ani nie powstrzyma, a inne robią wszystko pracuja uprawiaja seks nosza starsze dzieci chodza po górach lataja samolotem i urodza zdrowe dziecko. Nie ma co siac lęków. Każdy wie jak sie czuje i sam o sobie decyduje, jak chce leżeć bo sie czuje tak źle to niech sobie leży a jak chce wieszać firanki to niech wiesza nie widze problemu. Zdrowa ciąża to nie choroba i nie musi od razu wszystkim zagrożona.
Bzurą jest to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i tego już chyba nic nie zmieni...
Wsadziłaś mi w usta nie moje słowa "To lepiej powtarzać ze jak sie podniesie ręce w ciąży to się od razu poroni?" ale jak Ty prostego przekazu nie umiesz ogarnąć to nie ma się co dziwić, że interpretujesz jak te baby klekoty na targu, tak się rodzą plotki, coś usłyszy, resztę dośpiewa, a wypowiada się jakby wszystko rozumiała lepiej od lekarzy!
To już nawet nie jest śmieszne. Możesz sobie podnosić ręcę do góry ile razy tam chceszjustyna14 lubi tę wiadomość
-
Oj dziewczyny hormony wystarczy mała iskra. Ja do mojego się nie odzywam wkurwia mnie. Ból głowy jakby mniejszy ale nie piłam dziś i wczoraj. Za to biegunka dopadła. Jak nie urok to sraczka10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
nick nieaktualnyJa nie powiem, też zdarza mi się podnosić ręcę do góry, gdy po coś sięgam, też noszę dziecko na rękach (10 kg). Jestem na codzień sama z małą to muszę normalnie funkcjonować, ale firanek nie planuję wieszać... Dla mnie podnoszenie rąk w ciąży jest w kategorii: palenie, alkohol, i podobne, A NIE SPORT, RUCH, SEKS, ZAKUPY, CZY LATANIE SAMOLOTEM...
Więc nie ma tu żadnej przesady ani podejścia, że jesteśmy świętymi rowami, bo nie...
Co jestem na cmentarzu u taty, to mijam grób malutkiej, której mama w 6 mc ciąży postanowiła powiesić firanki... a Lavendowa cytując mameginekolog, zapomniała jeszcze przeczytać komentarzy do tegoż artykułu innych dziewczyn i ich historii.
I tak jak pisałam, 100 kobiet powiesi firanki i nic się nie stanie, a ta 1 straci dziecko... ja nie chcę być tą 1...
Wiadomo, każdy sam za siebie odpowiada i nawet jak wypijacie lampkę wina, to jest to Wasza decyzja, ale macie świadomość, że to jest złe i pewnie nie zaszkodzi - Wasz wybór, ale nie wmawiajcie innym, że to są zabobony!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 19:31
-
nick nieaktualny