Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
NiecierpliwaOna wrote:dziewczyny, a czy Wy sie orientujecie jak wyglądaja kontrole z ZUS w ciązy na L4 leżącym?
Mam własna działalnośc i boję sie, że mnie skontolują. Tzn ogólnie siedze w domu, ale po Nowym Roku będe musiała dzieci zaprowadzać do przedszkola i boję sie że własnie wtedy mnie nawiedzą - a tu L4-1. Chyba ich nie będzie interesował, że poszłam po dziecko
oo, tez sie chetnie dowiem jak wygląda sprawa takich kontroli... -
PLPaulina wrote:Kobiety które korzystają z usług NFZ i nie skończyły 35 lat nie mają refundacji. Muszą płacić.
-
NiecierpliwaOna wrote:dziewczyny, a czy Wy sie orientujecie jak wyglądaja kontrole z ZUS w ciązy na L4 leżącym?
Mam własna działalnośc i boję sie, że mnie skontolują. Tzn ogólnie siedze w domu, ale po Nowym Roku będe musiała dzieci zaprowadzać do przedszkola i boję sie że własnie wtedy mnie nawiedzą - a tu L4-1. Chyba ich nie będzie interesował, że poszłam po dziecko
Współczuję lekarza! Jak mógł Ci takie wypisać. Aż tak zagrożoną masz ciążę? W tym przypadku nie ruszałabym się nigdzie, bo możesz stracić zasiłek, niestety. Najlepiej poproś o zmianę na chodzące. Możesz wyjść tylko wtedy, kiedy masz podkładkę, że masz wizytę u lekarza.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja mówię o tych niżej opisanych usg (są za free i jest przezierność karkowa mierzona), badania genetyczne jak już pisałam, owszem są odpłatne poniżej 35 r.ż. i nie obowiąkowe.
2. USG w ciąży - ocena rozwoju ciąży
2.1. USG w ciąży - 11.-14. tydzień ciąży
USG w ciąży wykonuje się najczęściej sondą dopochwową. Pozwala ono określić:
liczbę pęcherzyków ciążowych, kosmówek i owodni w jamie macicy – czyli, czy ciąża jest pojedyncza, czy mnoga (bliźniacza, trojacza…) oraz ewentualnie, z jakiego typu ciążą mnogą mamy do czynienia;
czynność serca płodu – czy jest obecna i jaka jest jej częstość;
długość ciemieniowo-siedzeniową (CRL) – odległość od czubka główki do końca tułowia dziecka; pomiar ten umożliwia obliczenie wieku ciążowego i tym samym ustalenie przewidywanego terminu porodu (jest to bardzo istotne uzupełnienie informacji o terminie ostatniej miesiączki);
wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD) – odległość między dwoma ciemiączkami;
ogólną budowę anatomiczną narządów wewnętrznych (czaszki, powłok brzusznych, żołądka, pęcherza moczowego);
lokalizację i czynność serca, kręgosłup, kończyny;
przezierność karkową (NT) i kość nosową (NB) – parametry te pozwalają wstępnie ocenić ryzyko zespołu Downa.
2.2. USG w ciąży - 18.-22. tydzień ciąży
USG w ciąży wykonujemy już sondą przezbrzuszną. Jest ono bardzo istotne, pozwala bowiem dokładnie ocenić anatomię nienarodzonego dziecka i wykryć (a najczęściej wykluczyć!) wiele wad. Oceniane parametry to:
wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD) – czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia,
obwód główki (HC),
obwód brzuszka (AC),
długość kości udowej (FL),
budowa czaszki, mózgowia, twarzy, kręgosłupa, klatki piersiowej, serca, jamy brzusznej (żołądka, jelit), pęcherza moczowego, nerek, kończyn,
pępowina (czy liczba naczyń jest prawidłowa),
położenie łożyska (czy nie mamy do czynienia z łożyskiem przodującym),
płeć dziecka (badający ocenia ją zawsze, jednak rodzice, jeśli sobie tego nie życzą, nie muszą się o niej dowiadywać).
2.3. USG w ciąży - 28.- 32. tydzień ciąży
USG w ciąży również wykonujemy sondą przezbrzuszną. Oceniamy w nim te same parametry, co w badaniu drugiego trymestru, a także:
ilość płynu owodniowego (tzw. AFI – indeks płynu owodniowego),
położenie oraz stopień dojrzałości łożyska.
Pomiary te umożliwiają ocenę warunków, w jakich rozwija się płód. Anatomia dziecka jest trudniejsza do oceny niż w badaniu ok. 20. tygodnia, gdyż jest ono już dość duże.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 12:40
-
NiecierpliwaOna przy działalności dwa lata temu kontrolowali bardzo, zwłaszcza z leżącym L4. Jak pisze Polkosia, nawet do sklepu nie masz prawa się ruszyć tak naprawdę. Lepiej, jeśli możesz, to kolejne L4 wymuś normalne albo zmień lekarz jeśli ten nie będzie chciał Ci iść na ręke. W przypadku umów o prace tak nie kontrolują, ale działalności bardzo.
polkosia lubi tę wiadomość
-
właśnie ciąża nie jest zagrożona. Mam L4 ze wzgl na samopoczucie, zmęczenie itd. Ona powiedziała, ze w tak wczesnej ciązy nie może mi wpisać 2. Nie wiem czy to tylko sciema. Bo z 2 mogę spokojnie wyjśc po dzieci, czy na spacer, nie musze przebywać w domu prawda? nie mam na myśli wakacji nad morzem, czy zakupów w galerii. Nawet gdyby zechcieli mnie nawiedzić, to mogę się wytłumaczyć, że lekarz zalecił mi spacery, a tak... kurde no
Przecież to, że śpię 20 godz/dobe, czy wymiotuje co 40 min, albo nie moge się skupic na projekcie, bo głowa mi napinkala jak po zderzeniu z młotkiem nie oznacza, że mam leżec plackiem, a niestety takie L4 to oznaczaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 12:45
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
NiecierpliwaOna wrote:właśnie ciąża nie jest zagrożona. Mam L4 ze wzgl na samopoczucie, zmęczenie itd. Ona powiedziała, ze w tak wczesnej ciązy nie może mi wpisać 2. Nie wiem czy to tylko sciema. Bo z 2 mogę spokojnie wyjśc po dzieci, czy na spacer, nie musze przebywać w domu prawda? nie mam na myśli wakacji nad morzem, czy zakupów w galerii. Nawet gdyby zechcieli mnie nawiedzić, to mogę się wytłumaczyć, że lekarz zalecił mi spacery, a tak... kurde no
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 12:46
-
nick nieaktualnyNie każde usg jest usg prenatalnym. Te 3 które oferuje NFZ w polsce tak samo są oferowane również w innych państwach na ubezpieczenie i nie są to usg prenatalne, bo te może tylko wykonać specjalista z międzynarodową licencją. A więc to są dwie zupełnie inne kwestie.
Z tego co ja pamiętam to chyba tylko pierwsze i ostatnie usg mialam normalne, każde pomiędzy bylo prenatalne w połączeniu z 3d/4d.mi88, justyna14, PLPaulina, edwarda20 lubią tę wiadomość
-
czyli do 23.01 stres a potem zobaczymy.
A czy podczas takiej kontoli ich interesuje dlaczego mam L4? No np mam chodzące, więc muszę się jakos wytłumaczyć dlaczego mimo, że moge chodzić to nie mogę pracować?
Jak ma leżące i przyjda a ja będę w domu, to spoko. Mam leżeć, to leże, ciąża zagrożona od razu przychodzi na myśl.
A tak swoja drogą, to skoro mam leżec, to jak mam im otworzyć wiem, wiem - nie przejdzieWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
nick nieaktualnygosia.kak wrote:Tez się zastanawiam nad testem pappa, ale poki co, czeka mnie pierwsze usg dopochwowe, żeby zobaczyc czy wszytko ok i czy może widac juz serduszko Robiłyscie juz takie badanie? W którym tygodniu wykonałyście takie pierwsze usg?
Jeszcze nie robiłam, zaplanowane mam na wtorek to będzie 7t2d. W poprzednich ciazach zawsze robilam po 9 tyg. -
nick nieaktualnyNiecierpliwaOna wrote:czyli do 23.01 stres a potem zobaczymy.
A czy podczas takiej kontoli ich interesuje dlaczego mam L4? No np mam chodzące, więc muszę się jakos wytłumaczyć dlaczego mimo, że moge chodzić to nie mogę pracować?
Jak ma leżące i przyjda a ja będę w domu, to spoko. Mam leżeć, to leże, ciąża zagrożona od razu przychodzi na myśl.
A tak swoja drogą, to skoro mam leżec, to jak mam im otworzyć wiem, wiem - nie przejdzie
Ale rzeczywiście sprawdzają takie rzeczy? Ze im sie chce lazic po domach czy sobie ciężarna wyszla sprawdzac śmieszne -
NiecierpliwaOna wrote:czyli do 23.01 stres a potem zobaczymy.
A tak swoja drogą, to skoro mam leżec, to jak mam im otworzyć wiem, wiem - nie przejdzie
Możesz próbować lub wpuszczać kit, że spałaś i nie słyszałaś, ale przy DG to lepiej nie ryzykować za dużo. O nic nie pytają, proszą o dokument czy kartę ciąży i w zasadzie to jest tylko sprawdzenie czy na pewno nie pracujesz.
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Lavendova wrote:Nie każde usg jest usg prenatalnym. Te 3 które oferuje NFZ w polsce tak samo są oferowane również w innych państwach na ubezpieczenie i nie są to usg prenatalne, bo te może tylko wykonać specjalista z międzynarodową licencją. A więc to są dwie zupełnie inne kwestie.
Z tego co ja pamiętam to chyba tylko pierwsze i ostatnie usg mialam normalne, każde pomiędzy bylo prenatalne w połączeniu z 3d/4d. -
polkosia wrote:Możesz próbować lub wpuszczać kit, że spałaś i nie słyszałaś, ale przy DG to lepiej nie ryzykować za dużo. O nic nie pytają, proszą o dokument czy kartę ciąży i w zasadzie to jest tylko sprawdzenie czy na pewno nie pracujesz.
-
Lavendova wrote:Ale rzeczywiście sprawdzają takie rzeczy? Ze im sie chce lazic po domach czy sobie ciężarna wyszla sprawdzac śmieszne
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem od 2015 na L4 naprzemiennie z macierzyńskim i nie miałam ani jednej kontroli, ale po 1. firma już istnieje od wielu lat, a po 2. nasz ZUS jest dość łagodny w tych sprawach... Ale na grupach nieraz jak czytam, to robią mega kłopoty.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia, a teraz też masz L4? L4-2? No właśnie ja teraz taką mam ciągłość i dlatego sie boję, że sie doczepią. DG mam od 2012 i nie dostaję najwyższego zasiłku, ale od maja 2015 do maja 2016 byłam na macierzyńskim, potem od września 2016 do listopada 2017 chorobowe i macierzyńskie i teraz od grudnia znowu chorobowe. Więc myślę, że mogą się mna zainteresować. Niby jak ciążą, to ciążą - nie mogę tego symulować. Tylko ta 1 mnie wkurza, że mogą mnie pozbawić zasiłku, bo po dziecko poszłam.
Kiedyś zakładały dziewczyny firme i za miesiąc juz mogły iść na macierzyńskie, albo po chyba 3 mies.na L4 (nie jestem pewna) i miałay ok 6000 zł zasiłku chorobowego, zatrudniały sie u rodziny, przyjaciół z najwyższymi zarobkami, żeby miec wysokie zasiłki. Teraz nawet jak założy przed porodem, to wypłącaja średnią z ostatnich 12 mies., więc sie to nie opłaca.
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019