Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
DobrejMysli wrote:Ja tez dostałam wyniki badań HIV do ręki. Robiłam prywatnie teraz to badanie.
A, dziewczyny, będziecie robić test PAPPA razem z tym usg co się robi w 11-14 tygodniu?
Mi Lekarz polecał to badanie mimo braku problemów genetycznych w rodzinie.
Waham się ale chyba zrobię ten test. .
ja będę robiła, bo moja gin nie zrobi mi tym razem USG przezierności karkowe. Jestem umówiona na 30.01Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
nick nieaktualnyDobrejMysli wrote:Ja tez dostałam wyniki badań HIV do ręki. Robiłam prywatnie teraz to badanie.
A, dziewczyny, będziecie robić test PAPPA razem z tym usg co się robi w 11-14 tygodniu?
Mnie też gin wysyła na to badanie, to jest dodatkowe 150 zł do ceny badania USG... sama raczej nie jestem przekonana, ale już robiłam to w poprzedniej ciąży i teraz też pewnie zrobię...
Nie wiem na ile ważne są informacje zawarte we krwi w tym badaniu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 19:05
-
jej odbicie wrote:Mnie też gin wysyła na to badanie, to jest dodatkowe 150 zł do ceny badania USG... sama raczej nie jestem przekonana, ale już robiłam to w poprzedniej ciąży i teraz też pewnie zrobię...
Nie wiem na ile ważne są informacje zawarte we krwi w tym badaniu...
ja podchodzę baaaardzo scpetycznie do tych badań krwi. Jak USG jest dla mnie osobiście bardzo ważne, to ta krew to dla mnie zwykła statystyka. Już z racji mojego wieku 35+ bede miała podwyższone ryzyko.Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
mi88 wrote:HIV to Ci chyba nie mają prawa wydać. To powinno zgodnie z prawem iść od razu do lekarza. To dlatego, że pozytywny wynik musi zostać wydany pacjentowi przez przeszkoloną do tego osobę, która od razu wytłumaczy, co i jak. Dlatego laboratorium nie ma prawa wydawać wyników (pozytywnych czy negatywnych) w ogóle.
-
już to wcześniej pisałam - na opolszczyźnie Papp-a jest bezpłatna - maja dofinansowanie unijne. Może w innych województwach niektóre kliniki też postarały sie o takie dofinansowanieWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
DobrejMysli wrote:Ja tez dostałam wyniki badań HIV do ręki. Robiłam prywatnie teraz to badanie.
-
polkosia a kiedy ty masz wizytę? ciekawe jakie będzie tętno czy pokryje się z kalendarzem chińskim
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 19:30
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
moja koleżanka ma 2 synów. Od pierwszej ciaży marzyła o córce. Kiedy w drugiej ciąży dowiedziała się, że "znowu sie nie udało" jak to powiedziała, to przeryczała kilka dni. Jej mąż był bezradny nie wiedział jak ją uspokajać i pocieszać. Oczywiście, że kocha swoich chłopaków (tzn ja tak myślę) ale kiedy ja byłam w swojej trzeciej ciąży, to ona mi powiedziała, że chciałaby mieć trzecie dziecko, ale boi się, że to znowu będzie CHŁOPIEC, więc sie nie zdecyduje
Dla mnie to nie jest normalne podejście, ale moge sie nie znać. Albo mojej mamy koleżanka opowiadała o swoim zięciu (może to tylko wynika z relacji teściowa-zięciu), ale oni mają troje dzieci. Dwie pierwsze to córki, a trzeci syn i podobno jak sie urodził synek, to on sie upił i wokól mówił, że wreszcie może świętować urodzenie dziecka, bo te starsze, to dzieci żony. Niby wszyscy traktowali te jego słowa z przymrużeniem oka, ale ta teściowa mówi że rzeczywiście jest rónica w jego stosunku do córek i syna. Inna koleżanka z kolei ma 2 córki i od początku chcą mieć syna. Mój pierworodny jest w wieku jej pierworodnej i naszej jeszcze jednej kuzynki synka i wtedy też ona mówiła, ze to bez sensu, bo wszyscy maja synów, tylko nie ona. a jej mąż nigdy nie przewijał córek, nie kąpał, bo mówił że to dziewczynki i on ich nie chce dotykać, gdyby to był syn, to by kąpał i przewijał. NIby bawi się z dziewczynkami, ale nie przytula icj, nie bierze na kolana.
Nie wiem. CHOREWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 19:44
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
NiecierpliwaOna wrote:polkosia a kiedy ty masz wizytę? ciekawe jakie będzie tętno czy pokryje się z kalendarzem chińskim
Jutro Jednak idę do innej placówki i nie wiem czy tam jest USG. Nie w każdym gabinecie, gdzie przyjmuje mój ginekolog, jest USG. Byłam w zeszłym tygodniu i tętno było 158, także bliżej chyba do dziewczyny Z USG też wynika, że do zapłodnienia doszło jednak te kilka dni po seksie (był tylko 1x, więc dokładnie wiem co i jak), dlatego ja zaczynam myśleć, że jednak będzie babiniecKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
O, to w takim razie z tym HIV pewnie zależy od laboratorium. Gdzieś tu na forum czytałam, że jakiejś dziewczynie nie chcieli zrobić bez podania danych lekarza zlecającego, bo właśnie musiały iść do niego.
A może inne laboratoria uznają panie z labów za przeszkolone do wydawania wyników i tak to omijają
justa1509 wrote:Dzisiaj z mężem o tym rozmawialiśmy i chyba zostaniemy tylko przy USG. Test pappa określa ryzyko tylko, wiec dla mnie to nie jest informacja. W rodzinie brak chorób genetycznych.
Ale od PAPPa trzymam się z daleka, podobno przy mutacjach wychodzą częściej fałszywe wyniki, więc dziękuję.
LondyńskieSerduszko lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
hej może to głupie pytanie ale czy badanie HIV Ag/Ab (Combo) to jest to standardowe HIV, które wykonujemy w ciąży?
Pytam, bo jak robiłam w polmedzie, to pani z labolatorium powiedziała mi, ze wyniki : grupa krwi, kiła i hiv będą do odbioru osobistego, a reszta dostępna będzie na portalu pacjenta, i rzeczywiście mam dostępne badania ale HIV Ag/Ab (Combo) też mam tam dostępny, więc jestem zdziwiona, ze wrzucili to na wyniki on line...Termin porodu 5 lipiec 2019 Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
-
poliś wrote:hej może to głupie pytanie ale czy badanie HIV Ag/Ab (Combo) to jest to standardowe HIV, które wykonujemy w ciąży?
Pytam, bo jak robiłam w polmedzie, to pani z labolatorium powiedziała mi, ze wyniki : grupa krwi, kiła i hiv będą do odbioru osobistego, a reszta dostępna będzie na portalu pacjenta, i rzeczywiście mam dostępne badania ale HIV Ag/Ab (Combo) też mam tam dostępny, więc jestem zdziwiona, ze wrzucili to na wyniki on line...
To dziwne, badanie na HIV antygen\przeciwciała powinno być z odbiorem osobistym, bo to są wyjątkowo poufne informacje.
-
nick nieaktualny
-
Ja ze względu na wcześniejsze poronienia (mimo że raczej nie mają podłoża genetycznego, ale 100% pewności nie mam bo nie badaliśmy pod tym względem zarodków) dostałam skierowanie na NFZ i zamierzam skorzystać. Termin mam ustalony na 29.01Nasz cud ANTOŚ 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37