Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie będę robiła testów pappa... po pierwsze wysoka cena, a po drugie i tak bym nie usunęła ciąży w razie nieprawidłowości.

• NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie też te badania są bez sensu. U mojej lekarki będę 23.01 po kontynuację chorobowego,a to za wcześnie na przezierność karkową,więc albo pójdę po tyg.i znowu jej zapłacę (chodzę prywatnie) albo pójdę na pappa na NFZ i oleję wyniki krwi

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno zrobię test PAPPA, dla mnie to oczywista oczywistość. Test nie bada czy dziecko jest zdrowe czy chore, więc nie wprowadza w błąd i nie "miesza", jak to niektórzy piszą. Test określa czy jest się w grupie podwyższonego ryzyka i czy należy wykonać pogłębioną diagnostykę.

Przyznam, że zadziwia mnie argumentacja, że wyniki badań prenatalnych służą jedynie temu, żeby chory płód ewentualnie usunąć. Moim zdaniem to ogromna szansa dla takich chorych dzieci! Pamiętajcie, że nie mówimy tu tylko o upośledzeniu umysłowym, ale również o innych wadach, które trisomiom towarzyszą - np. wadom serca. Wiedząc z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, że dziecko jest chore, mamy czas się na to przygotować. I nie mówię tu tylko o emocjonalnym przepracowaniu sytuacji, choć taka akceptacja również wymaga czasu, ale przede wszystkim o zapewnieniu dziecku odpowiedniego leczenia. O znalezieniu odpowiedniego ośrodka, lekarzy, rehabilitanta. O wyborze właściwego szpitala do porodu, gdzie dziecko natychmiast może liczyć na leczenie czy operację. Czy wreszcie o operacjach w łonie matki, które w niektórych przypadkach są możliwe. Ja bałabym się, że unikając badań odbiorę dziecku szansę na lepsze życie.

O ile kontrowersje wokół aborcji są dla mnie zrozumiałe, to poddawanie w wątpliwość sensu wykonywania badań prenatalnych już nie.

d'nusia, nesssssa, Gypsy, Izolda90 lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A żeby nie było tak poważnie, to opowiem Wam hit mojego dzisiejszego dnia ;)

Ogólnie nie wymiotuję zbyt dużo, ale dziś rzyganko złapało mnie w trakcie... przewijania córy z kupy :D Postarała się, nie powiem, pewnie i bez ciąży odruch można by mieć. Ale że ciąża jest, nadwrażliwość na zapachy również, to nie mogłam czekać. Dobrze, że mąż był w domu i mógł awaryjnie przejąć Młodą na przewijaku, bo nie wiem co bym zrobiła. Narzygała sobie pod nogi? Zdjęła z przewijaka dziecko z czekoladową pupą i zostawiła je na podłodze? W obu przypadkach byłoby duuuuużo sprzątania :D

d'nusia, Iva79 lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zagwózdke :-/ zastanawiam się nad NIFTY, tylko że gdzieś wyczytałam, że DNA dziecka w krwi matki może być wykrywalne nawet po kilkudziesięciu latach. No i teraz nie wiem na ile mogę być pewna, że „wyłapią” DNA tego dziecka

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia mój dziś przed kąpielą latał bez pieluchy i narobił na podłogę :/
    Na szczęście nie zwymiotowalam, ale było blisko.

Leticia lubi tę wiadomość

• Leticia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Mam zagwózdke :-/ zastanawiam się nad NIFTY, tylko że gdzieś wyczytałam, że DNA dziecka w krwi matki może być wykrywalne nawet po kilkudziesięciu latach. No i teraz nie wiem na ile mogę być pewna, że „wyłapią” DNA tego dziecka

Też o tym kiedyś słyszałam. Ale to są podobno bardzo małe ilości, na pewno mniejsze niż dziecka, które aktualnie Cię zamieszkuje. Wydaje mi się, że to jednak mało prawdopodobne, a wręcz niemożliwe, żeby złapali próbkę, w której będzie więcej DNA starszego dziecka..

Kasiaja, polkosia lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu bardziej chodzi o to, że podczas badań usg na dobrym sprzęcie ginekolog może wykryć wiele nieprawidłowości podczas badania.
    I wtedy można pogłębiać diagnostykę. :)

A test pappa obejmuje usg i badanie krwi.

Z krwi matki określa się dwie substancje, które są markerami zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau płodu. 

Dlatego wiele osób woli jednak samo usg. Niż badanie krwi które określa prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń u dziecka. I często zdarza się że z wiekiem matki jest większe prawdopodobieństwo a tak na prawdę o chorobie dziecka to nie świadczy. :)

Ja też jestem zdania, że porządne usg wykryje dużo chorób. I to realnie a nie ich prawdopodobieństwo. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 23:54

Lavendova, NiecierpliwaOna, DobrejMysli, Iva79 lubią tę wiadomość

• NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie o to mi chodzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 23:21

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Też o tym kiedyś słyszałam. Ale to są podobno bardzo małe ilości, na pewno mniejsze niż dziecka, które aktualnie Cię zamieszkuje. Wydaje mi się, że to jednak mało prawdopodobne, a wręcz niemożliwe, żeby złapali próbkę, w której będzie więcej DNA starszego dziecka..

Dzięki Letocia :-) No w sumie, na zdrowy rozsądek, informowali by o tym, że np. w kolejnej ciąży zmniejsza się czułość testu lub coś w tym stylu.
    Szukając informacji natknęłam się na super artykuł o badaniach wolnego płodowego DNA z krwi matki, do tej pory myślałam, że jest tylko NIFTY i Harmony, a tu sześć jeszcze innych. Człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera :-D
    https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:31

• AńdźkaMańdźka Nowa

Wysłany: 5 stycznia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, może mi podpowiecie. Czy jeżeli miałam dwa lata temu robione badania na obecność przeciwciał na różyczkę, to teraz będąc w drugiej ciąży znowu powinnam je zrobić? Mam wizytę u gin w poniedziałek, a jutro jadę robić wyniki z krwi i przy okazji może warto znowu je zrobić?

• chabasse Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym robiła badania wszystkie jeszcze raz, tak jak lekarz zaleca. Z reszta tez 2 lata temu Z kawałkiem urodziłam i badania wszystkie powtarzam. Nawet grupe krwi. No ale ja robię bezpłatnie , bo na nfz ze skierowaniem.
    A z innej beczki.. Wszystkie tu piszecie o tetnach dziciaczkow ok. 150. I wydaje się być to norma. U mnie wyszło ostatnio 130. I nie wiem za bardzo czy to jesy ok. Wydaje mi się tez ze powinno być wyżej.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A z innej beczki.. Wszystkie tu piszecie o tetnach dziciaczkow ok. 150. I wydaje się być to norma. U mnie wyszło ostatnio 130. I nie wiem za bardzo czy to jesy ok. Wydaje mi się tez ze powinno być wyżej.
    Gdyby było za mało lekarz by ci o tym powiedział. ;)

Chyba poniżej 100 to coś niepokojącego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2018, 10:21

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest ktoś z Wrocławia i może polecić ginekologa na NFZ? Chodzę prywatnie, ale badania chciałabym chociaż mieć na fundusz.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Czy jest ktoś z Wrocławia i może polecić ginekologa na NFZ? Chodzę prywatnie, ale badania chciałabym chociaż mieć na fundusz.

Jeśli chodzi Ci tylko o skierowania to idź do pierwszego lepszego ;-) Twój prowadzący zadba o Was :-)

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie faktycznie z kalendarza chińskiego pierwszy wychodził synek i to się zgadza :) teraz pokazuje córkę i dokładnie takie mam przeczucia i jestem tego na tyle pewna ze już mogłabym kupować różowa wyprawkę :) chociaż wolałbym drugiego synka, mała różnica wieku wiec byliby fajnymi kumplami, wspólne imprezki, wycieczki itp :) a tak to dzieciaczki będą chodziły trochę swoimi drogami :) może podpisujemy na pierwszej stronie nasze przeczucia co do płci i zobaczymy ile się sprawdzi? Mnie w ogóle nie ma na pierwszej stronie, termin porodu mam na 18.08.2018 ;) piękna data :)
    I pytanie do dziewczyn które maja dwa porody za sobą, jak to u Was było? Drugi poród łatwiejszy? Ja pierwszy miałam wywoływany tydzień po terminie, podłogę myłam w kuchni 15 razy! I nawet żadnego skurczu nie dostałam :( w dniu przyjęcia do szpitala miałam Ok 1 cm rozwarcia, podali mi ten żel na szyjkę i od razu dostałam bolesnych skurczy... po 5 godzinach skurczy miałam 1,5 cm/2 rozwarcia... myślałam ze nigdy nie urodzę :( ostatecznie po 17h się udało

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam odnośnie pierwszej ciąży bo miałam wtedy jakieś silne przeczucie że chłopak mi rośnie pod sercem, ale kalendarz pokazuje że miała być dziewczynka. Teraz czuję, że dziewczynka, a pokazuje mi chłopca :P no ciekawa jestem co to będzie.
    Dziewczyny, zastanawiamy się nad kupnem detektora tętna płodu. Używała któraś z was? Macie jakieś doświadczenie i możecie powiedzieć czy to dobry zakup czy raczej pieniądze wyrzucone w błoto?

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    U mnie faktycznie z kalendarza chińskiego pierwszy wychodził synek i to się zgadza :) teraz pokazuje córkę i dokładnie takie mam przeczucia i jestem tego na tyle pewna ze już mogłabym kupować różowa wyprawkę :) chociaż wolałbym drugiego synka, mała różnica wieku wiec byliby fajnymi kumplami, wspólne imprezki, wycieczki itp :) a tak to dzieciaczki będą chodziły trochę swoimi drogami :) może podpisujemy na pierwszej stronie nasze przeczucia co do płci i zobaczymy ile się sprawdzi? Mnie w ogóle nie ma na pierwszej stronie, termin porodu mam na 18.08.2018 ;) piękna data :)
    I pytanie do dziewczyn które maja dwa porody za sobą, jak to u Was było? Drugi poród łatwiejszy? Ja pierwszy miałam wywoływany tydzień po terminie, podłogę myłam w kuchni 15 razy! I nawet żadnego skurczu nie dostałam :( w dniu przyjęcia do szpitala miałam Ok 1 cm rozwarcia, podali mi ten żel na szyjkę i od razu dostałam bolesnych skurczy... po 5 godzinach skurczy miałam 1,5 cm/2 rozwarcia... myślałam ze nigdy nie urodzę :( ostatecznie po 17h się udało

Mam dwa porody za sobą i oba miałam „znośne” mimo że pierwszego syna rodziłam 14 lat temu mając 20 lat, z perspektywy czasu uważam, że więcej panikowałam :-D drugi poród, rok temu, choć bardzo szybki ( niecałe 3 godziny od pierwszych mocniejszych skurczy, bo tych tzw. „jak przy okresie” nie liczę ;-) )wydaje mi się bardziej bolesny, ale to pewnie przez tyłozgiecie macicy i okropne bóle krzyżowe :-S
    Mamy termin na ten sam dzień ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2018, 13:58

lu.iza lubi tę wiadomość

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Sprawdziłam odnośnie pierwszej ciąży bo miałam wtedy jakieś silne przeczucie że chłopak mi rośnie pod sercem, ale kalendarz pokazuje że miała być dziewczynka. Teraz czuję, że dziewczynka, a pokazuje mi chłopca :P no ciekawa jestem co to będzie.
    Dziewczyny, zastanawiamy się nad kupnem detektora tętna płodu. Używała któraś z was? Macie jakieś doświadczenie i możecie powiedzieć czy to dobry zakup czy raczej pieniądze wyrzucone w błoto?

Ja też o tym myślałam. Ale wśród koleżanek zrobiłam rozeznanie. I opinie są podzielone.
    Te Na "nie" twierdza że czasami z płaczem biegły do lekarza bo coś źle usłyszały. To lekarz musiał je uspokajac. Że tętno u płodu zmienia się w ciągu dnia i to nic niepokojącego. :)

Ja nie kupuję. Zaufam ruchom maleństwa. :D

‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ