Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Nie ma żadnej szczepionki przeciwko gruźlicy dopuszczonej do użytku w austrii. W wyjątkowych przypadkach kiedy np ktoś musi jechac do kraju gdzie jest wysokie ryzyko zarażenia to wtedy tak.
To wg WHO kraje gdzie ryzyko jest poniżej 0,1 procenta nie jest zalecana te szczepienie na gruźlicę. Niemcy chyba od ponad 20 lat jej tez nie mają. Pytanie czemu polska należy do tych krajów ryzyka -
nick nieaktualny
-
Kurcze, nie wiem czy jakiś skok rozwojowy, pogoda, brak spaceru czy co... Filip zasypia na 10 minut, budzi się, uśmiechnie się do mnie, dostaje smoczka i zasypia, żeby po 10 minutach znowu to samo. Dzisiaj prawie nie gugał, dosłownie chwile tylko, chcialam go w chuste, zeby zasnął, też nie pasuje.
-
U nas nie ma żadnego siersciucha, jeszcze nie ma, ale ja planuję psiaka, najlepiej shitzu, dla mnie to pies idealny
Wstawiam mojego tygryska, jak co miesiąc robiłam mu sesyjkę. Proszę o nie cytowanie, wieczorem usunę zdjęcie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 20:33
PLPaulina, Lavendova, e_mii lubią tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Filip też dzisiaj jakiś senny. Nic tylko cycek i krótkie drzemki. Ćwiczyć nie chce w ogóle dzisiaj, jak próbowałam to darł się tak, że wymiękłam. Może to faktycznie pogoda tak działa.
Dooti rośnie Ci w domu mały modelDooti lubi tę wiadomość
-
kozalia wrote:Pumka, brakuje Ci nawiasu [ na początku, a na końcu znacznika[/IMG]
Udało się, dziękujękozalia lubi tę wiadomość
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Napiszę jeszcze raz, bo chyba nikt mnie nie przeczytał ;(
Nie było mnie z tydzień i przyznam szczerze, że wczoraj, w nocy i do tej pory Was nadrabiałam. W końcu się udało
My będziemy szczepić na meningokoki.
Mój Emil od 17do kąpieli jest nie do wytrzymania. Przy cycku szarpie się jak nie wiem. Bawić się nie chce. W łóżeczku płacz, w bujaczku płacz, na macie płacz. Na rękach lepiej, ale tylko przez góra 2 minuty (i to tylko w 1 pozycji) potem też płacz ;(
Co to może być? Dlaczego? Mamy tak od dość dawna, więc to nie skok. Nic się nie zmienia ;(
Dodatkowo odstawiłam butle z moim mlekiem w nocy, je wtedy cycka, je około 15-25 minut i idzie spać i śpi około 3 godzin, więc chyba się najada. Niestety mało przybiera. W zeszłym tygodniu przybrał w 8 dni 112 gram, teraz w 7 dni 110 gram. Pani pediatra mówi, żeby się nie martwic, że dziecko w tym wieku tyje wolniej niż wcześniej, musi przybierać minimum miesięcznie 400 gram, więc wychodzi na to, że tyle Emil powinien osiągnąć. A teraz podobno nie ma potrzeby sprawdzać co tydzień, no dzieci rosną skokowo. W jednym tygodniu np 50 gram, a w drugim np 200. W 12tygodniu + 4 dni ważył 5135 g. Urodzeniowa 2530 g, spadkowa 2420g.
Dodatkowo ćwiczymy w domu asymetrię i pod kątem obniżonego napięcia. Za tydzień konsultacja u fizjoterapeutki. Ja widzę, że pod kątem asymetrii lepiej. Młody nadal wybiera lewą stronę, ale z prawej też zaczął więcej korzystać.
Dziś doznałam szoku. Młody zrobił tak pierwszy raz. Chodzi mi oto, że tak pierwszy ysoko na rękach się podparł. Czy to normalne? Dziś 12 tygodni i 6 dni. Nie cytujcie, bo będę usuwać zdjęcie za jakiś czas
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2018, 13:39
Lavendova, kozalia lubią tę wiadomość
[/link]
-
nick nieaktualnyMoja Hania tez ostatnio gorzej jada. Szarpie sutki. Kreci sie. I nie wiem co moze btc przyczyną.
Staram sie by nic podczas jedzenia ją nie rozpraszało.
Ciężko zrozumieć zachowanie tych maluchów.
A podpor na przedramionach to chyba dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 18:22
-
Jak te wasze dzieci fajnie te glowki trzymają. Ja moją jakoś mało na brzuszek kładłam i jutro ma 10 tygodni i jak podniesie glowe to widac po niej bardzo wielki wysiłek, a potem płacz...i to jeszcze czasem jej pomagam i opieram jej te glowe na brodzie bo gdy ma ją na boku to ani nie myśli sie podnieść...17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
PLPaulina wrote:Moja Hania tez ostatnio gorzej jada. Szarpie sutki. Kreci sie. I nie wiem co moze btc przyczyną.
Staram sie by nic podczas jedzenia ją nie rozpraszało.
Ciężko zrozumieć zachowanie tych maluchów.
A podpor na przedramionach to chyba dobrze.
A to ten słynny podpór? Ok, miałam takie podejrzenia, ale nie miałam pewności :p
I masz podejrzenie dlaczego gorzej jada?Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
-
misia-kasia wrote:Pumka moja Agatka mniej przybiera i lekarze mówili ze jest ok bo dalej w normie. Urodziła się ciut większa jak Emil a teraz jest mniejsza od niego. Tutaj bym się nie martwiła. A leżenia na brzuchu i trzymania głowy tylko pozazdrościć
A ile Agatka przybiera tygodniowo. Wiesz jest mniejsza, ale i młodsza. Z resztą Emil tydzień czy dwa temu też mniej ważył
Co do brzuszkq, to mój też nie lubi. Polezy 2-3 minuty i płacz, a dwa tygodnie temu też główkę marnie podnosił ;(Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
-
edytkaa93 wrote:Jak te wasze dzieci fajnie te glowki trzymają. Ja moją jakoś mało na brzuszek kładłam i jutro ma 10 tygodni i jak podniesie glowe to widac po niej bardzo wielki wysiłek, a potem płacz...i to jeszcze czasem jej pomagam i opieram jej te glowe na brodzie bo gdy ma ją na boku to ani nie myśli sie podnieść...
Twoja jest sporo młodszaa mój lepiej główkę podnosi tak od tygodnia. Natomiast na brzuszku też nie lubi leżeć ;(
[/link]
-
Spokojnie, Hania pomimo że ma wzmozone napięcie nie trzymała główki do zeszlego tygodnia.Jak załapała w zeszly weekend to teraz tylko by na brzuchu leżała. Pomimo zmęczenia to jak ja przekręce na plecy to jest ryk. A jak na brzuchu jest to spokój i dziecię szczęśliwe. A pamiętam jak się martwiłam że nie chce na brzuchu leżeć i że nie będzie raczkować
dzisiaj najlepsza pozycja w wannie to na brzuchu.
pumka1990 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHania przy wzmozonym napięciu wcześniej nieprawidłowo wysoko podnosiła główkę..
Po ćwiczeniach i nauce prawidłowego lezenia- tydzień jej sie nie podobal nowy sposob.
A teraz? Uwielbia leżeć na brzuchu. Podziwia świat, swoj pokoj.
Wiec na wszystko przychodzi odpowiedni moment.
Hmm a z tym wydziwianiem przy jedzeniu to nie wiem. Myślałam ze coś ją rozprasza. Ale to nie to.ze za duzo leci- tez nie..
-
pumka1990 wrote:A ile Agatka przybiera tygodniowo. Wiesz jest mniejsza, ale i młodsza. Z resztą Emil tydzień czy dwa temu też mniej ważył
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2018, 20:32
-
nick nieaktualny