Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Lavendova wrote:A czemu w 5 mies to normalne ze gorzej śpią? I czemu powinny się budzić?
Taki etap rozwoju. W dzień tyle emocji, rzadziej jedzą i odreagowuja w nocy bo wtedy przy kp też mleko jest tresciwsze, więc nadrabiaja co nie zjadły. I to jest całkowicie normalne. A 5 miesiąc bo dociera do nich o wiele więcej bodźców niż wcześniej, same oglądają grzechotki, zabawki. Oglądają świat z pozycji na brzuszku itp. O wiele więcej mogą niż wcześniej
Dlatego jest to element prawidłowego rozwoju. Minie, trzeba przetrwać.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:To o czym Marta mówisz to regres snu, ktory przypada na 4msc.
Choć moze zdarzyc się wczesniej, później lub wcale.
Paulina po 4 miesiącu czyli w 5. Dla jasności moje dziecko jest w 5 miesiącu a Twoja Hania w 6
Wartości zawsze są orientacyjne +/- miesiąc. A "regres snu" to tak jak "kryzys laktacyjny" chyba nazwa potoczna i są związane z prawidłowym rozwojem niemowlaka.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
Ja wrócę do tych pleśniawek bo w aptece babka dała mi Aphtin, spojrzałam i patrzę kwas borowy a kojarzę że to po roku dopiero (i tak jest w ulotce). Farmaceutka natomiast stwierdziła, że lekarze właśnie to przypisują maluszkom też.
Ale dała mi jakiś dentosept dla dzieci na ząbkowanie, afty i wszystko inne. Rumianek też w użyciu bo mi na wszystko pomaga ;p
Można ten aphtin czy nie? Którejś z was może lekarz to zalecał?
U nas jest taki problem ze snem, że mała rzadko kiedy dotrzymuje do 18.30
Chciałabym jakoś przetrzymać ale nie ma szans jak zacznie marudzić bo za chwilę to się przeradza w ryk.
A że ja muszę z nią leżeć żeby się nie obudziła to same rozumiecie, fakt że nadrabiam czytanie wtedy więc mam szanse wziąć udział w akcji przeczytam 56 książek w 2019 hehe
No ale ostatnio budzi się o 3/4 i turla godzinę po łóżku. Najchętniej by wstała, ale ja twardo udaję że spię albo przewijam ją wtedy. Były 4 dni kiedy musiałam bujać do zaśnięcia i ogólnie schemat się zmienia dość często.
-
nick nieaktualny
-
nesssssa wrote:Ja wrócę do tych pleśniawek bo w aptece babka dała mi Aphtin, spojrzałam i patrzę kwas borowy a kojarzę że to po roku dopiero (i tak jest w ulotce). Farmaceutka natomiast stwierdziła, że lekarze właśnie to przypisują maluszkom też.
Ale dała mi jakiś dentosept dla dzieci na ząbkowanie, afty i wszystko inne. Rumianek też w użyciu bo mi na wszystko pomaga ;p
Chciałabym jakoś przetrzymać ale nie ma szans jak zacznie marudzić bo za chwilę to się przeradza w ryk.
A że ja muszę z nią leżeć żeby się nie obudziła to same rozumiecie, fakt że nadrabiam czytanie wtedy więc mam szanse wziąć udział w akcji przeczytam 56 książek w 2019 hehe
No ale ostatnio budzi się o 3/4 i turla godzinę po łóżku. Najchętniej by wstała, ale ja twardo udaję że spię albo przewijam ją wtedy. Były 4 dni kiedy musiałam bujać do zaśnięcia i ogólnie schemat się zmienia dość często.7w3d 💔 -
Nessa mysle, ze jak powiedziala, ze mozna, to naprawde tak jest...
Espumisan itp tez ppdobno dopiero od pierwszwgo miesiaca, a jak problem z brzusskiem to i 2tyg maluszkom sie podaje
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nesssssa wrote:Ja wrócę do tych pleśniawek bo w aptece babka dała mi Aphtin, spojrzałam i patrzę kwas borowy a kojarzę że to po roku dopiero (i tak jest w ulotce). Farmaceutka natomiast stwierdziła, że lekarze właśnie to przypisują maluszkom też.
No ale ostatnio budzi się o 3/4 i turla godzinę po łóżku. Najchętniej by wstała, ale ja twardo udaję że spię albo przewijam ją wtedy. Były 4 dni kiedy musiałam bujać do zaśnięcia i ogólnie schemat się zmienia dość często.
My też od kilku dni przetrzymujemy małego, chodził spać ok 19 i koło 5 był już wyspany, a ja nieprzytomna. Narazie udało nam się wydłużyć czas o godzinę, chce żeby chodził spać tak ok 20.30.
W ogole to chyba powoli wraca moje dziecko w dzień trzy drzemki każda po 1/1.5h. W nocy dzisiaj też już fajnie spał. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. -
To mojego karmię około 21.30 na noc i czas mu zasypia przy jedzeniu a np wczoraj jeszcze kombinowal i zasnął 22.30 i tak zazwyczaj do 8, dzisiaj do 9 śpi. W ciągu dnia zazwyczaj po 3 drzemki, rano i wieczorem około 40 minut i ta dłuższą czasami 2,5 h, ale to różnie bywa. W ciągu dnia kładę go do łóżeczka, smoczek i pieluszka i z reguły zasypia sam chociaż czasami marudzi i muszę pochylić się do niego i przytulić i się uspokoić i zasnie. Ostatnio miał jakiś kryzys z tym spaniem i na rękach go musiałam bujać chociaż to było u rodziców więc może czuł ze to nie łóżeczko w którym normalnie śpi. Za to w nocy od dłuższego czasu z nami śpi, chociaż sypial w swoim, ale tak się wiercil i mam wrażenie że się budził szybciej, że zabraliśmy go do nas.
Dziewczyny, ale spoko z tymi darmowymi lekami u nas to nic się nie dostanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 13:33
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualnyJa przy cukrzycy dostałam DARMO glukometr. Az w szoku bylam.
Hania ma drzemke gdzies okolo 17-19. I po tej drzemce max 20:30 juz sie kapiemy. Wczesniej walczyłam by nie spała. Albo wcześniej. I gorzej bylo.
Gdy poddałam sie jej rytmowi jest duzo lepiej. -
PLPaulina wrote:Ja przy cukrzycy dostałam DARMO glukometr. Az w szoku bylam.
Hania ma drzemke gdzies okolo 17-19. I po tej drzemce max 20:30 juz sie kapiemy. Wczesniej walczyłam by nie spała. Albo wcześniej. I gorzej bylo.
Gdy poddałam sie jej rytmowi jest duzo lepiej.
Tak jak insuline, paski, igly i wszystko co tylko bylo mi potrzebne...
Smialam sie w ciazy, ze leki dostaje na piekne oczy haha... bo szlam do apteki, oddawalam recepte, bralam leki, dziekowalam i wychodzilam...
Teraz tak dostaje po kazdej wizycie z mala u pediatry, jesli cos nam zapisuje
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMarta a no tak teraz rozumiem co miałaś na myśli. Tak to przeczytałam że powinny sie budzić ze nawet wskazane by bylo
Nie każde dziecko ma takie etapy.
Cierpliwa to w De lepiej niz u mnie. Teraz u nas faszysci rządzą to wszystko zabierają.
To moje dziecko wtedy robi sobie drzemke kiedy wasze idą spac na nocMuszę ją chyba wcześniej budzic rano.
-
Ja to mam śpiocha... Zasypia koło 19 na noc i śpi do 8-10, z 1-2 pobudkami na jedzenie
normalnie wysypiam się. I godzinę po wstaniu idzie spać.
I z chciałabym żeby zasypiał bez cyca... No ale jak jest głodny przed spaniem to musi mi zasnac w trakcie jedzenia. -
Moje dziecko tez spioch wyjatkowy... zazwyczaj zasypia na noc przy jedzeniu kolo 20-21 i spi do 10-11 z przerwamo na jedzenie, czasem sobie kolo 8 rano jak zje polezy i z 20 minut poguga w lozeczku pp czym zasypia... w dzien ma dwoe drzemki, jedna kolo godziny i jedna kolo 2-3h
Dzis np obudzila sie o 9:30 zjadla, cbwile pobrykala i zasnela przed 11, po czym obudzila sie przed 13
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700