X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Marta a no tak teraz rozumiem co miałaś na myśli. Tak to przeczytałam że powinny sie budzić ze nawet wskazane by bylo :P Nie każde dziecko ma takie etapy.

Dla jednego częściej to co 2h innego co 3 ;p ale generalnie powinno się w nocy bdziecko samo budzić na karmienie. Za wcześnie na przesypianie po 8-9h generalnie jeżeli dzieci w nocy nie jedzą ani jeden raz to bym zgłosiła pediatrze bo może warto zbadać im cukier. Nawet na mm gdzieś to karmienie wypada koło 4-5.

W Polsce nie ma nic za darmo. A jak jest to na chwile przed wyborami tylko :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wy z tymi pediatrami to tak poważnie mówicie że nawet do siebie dzwonicie ? I to tak na nfz czy prywatnie ? Bo my to narazie tylko nfz ale wizyty tylko przy okazji szczepień a że do tej pory nie miałam konieczności prywatnie i częściej bo nic się nie dzieje co by mnie niepokoiło to i tak jakoś nie bardzo sobie wyobrażam porady na telefon. Czasem jak was poczytuję to mam wrażenie że jesteście w stałym kontakcie z pediatrami tzn jest ktoś kto na prawde zna wasze dziecko i każdą rzecz konsultujecie. Aż czuję się jak jakiś nieodpowiedzialny odludek, który z katarkiem nie poszedł do lekarza. Na usprawiedliwienie powiem ze trwal tylko 1,5 dnia i nie bylo goraczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 17:19

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodze do pediatry na nfz, mieszkam w PL. :)
    I mam konsultacje telefoniczne. Raz korzystalam. :)
    + pediatra zawsze kilka dni po szczepieniu dzwoni do Nas zapytac jak tam Hania sie czuje. :)

Mam tez przygotowany numer do pediatry prywatnego w razie choroby Hani. Z polecenia. :)

Kazda z Nas jest dorosła i chyba odpowiedzialna. I robi jak uwaza.
    Gdy mam problem z Hanią wole zapytac pediatre niz google.
    A nie mam kogo pytać co robic gdy waga nie rosnie, gdy dziecko nie chce ssac, gdy nie robi kupki, gdy są plesniawki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 17:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dawno mnie nie było, Ola i święta skutecznie zajmowały mi cały wolny czas :) moja kruszynka opanowała przekręcanie się z plecków na brzuszek :) i kilka dni temu udało jej się przepełznąć kawałek, ale teraz jakoś tego nie powtarza.
    Zaczyna tez podnosić główkę i rwie się do siadania, jak ją ciągniemy za rączki to siada zachwycona. Ale to chyba za wczesnie i ja mam opory żeby tak robić, w przeciwieństwie do babć i męża. Czy to zdrowe dla jej plecków? Czy mam jej jakoś pomagać w tym siadaniu, czy sama powinna to opanować?

Samych dobroci w Nowym Roku i mnóstwa uciech z naszych maluszków :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 17:50

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, u nas Filip od początku dobrze śpi, jako noworodek budził sie 3 razy, a teraz 2 :)
    U nas kontakt z pediatrą jest tylko na szczepieniach no i jak coś nam się nie podoba. Nie dzwonimy, nie radzimy się poza wizytami. Teraz bedzie dopiero druga wizyta ze szczepieniami, no w sumie trzecia bo rota były po drodze, jedna wizyta z powodu ulewania, no i teraz idziemy z katarem, wole żeby lekarz osłuchał.
    Kozalia, co do sadzania, nie wolno. Jak dziecko bedzie gotowe to samo usiądzie. Nie można sadzać za ręce, podpierać poduszkami, itp.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam konsultacji tel z pediatra. Zawsze by mi powiedziała ze mam po prostu przyjść z dzieckiem i już. Jak może cokolwiek poradzić nie widząc dziecka? Leki tutaj też mają być podawane tylko te wypisane przez lekarza, inne to na własną odpowiedzialność. Nie ma leków prywatnie dla niemowląt. Nie sprzedadzą nawet czopka z paracetamolem bo jest na recepte.

Ale ja nie biegnę z każdą pierdola do lekarza. Nie biegne na własną odpowiedzialność bo tez mam swoje doświadczenie w tym temacie. Z poważnym problemem zdrowotnym jadę do szpitala, bo z całym szacunkiem ale pediatrzy mają dość ograniczone pojęcie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W PL raczej zaden szpital nie przyjmie dziecka bo ma afty, plesniawki, czy rzadko robi kupe. :O od tego jest pediatra..

A też sa sprawy, że nie trzeba leków a poradę, czy kontrola wagi, jakies pytania...:D :D

Tez inaczej reaguje matka pierwszego dziecka, a inaczej matka 2, 3 czy nawet 5 dziecka. :)

Dla mnie brak kupki to juz była katastrofa. A dla innej mamy nie bedzie. Czasami trzeba troche wyrozumiałości dla innych. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 20:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Justa, tak właśnie podejrzewałam z tym siadaniem.

• squirrel Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tej wiedzy z internetu to też bym tak nie bagatelizowała. Jest to jednak spore źródło wiedzy której kiedyś nie było. Chyba wszędzie można znaleźć info że nawet 10 dni bez kupki jeszcze jest w porządku. U mnie raz miała taką przerwę 6 dni. Przeczytałam w necie, poradziłam się mamy i jak nie było potrzeby to nie szłam. Na samym początku też chyba jak tylko wróciliśmy ze szpitala mała zabrudziła pieluszkę krwią. Na początku to aż zbladłam ale od razu internet i dowiedziałam się że to norma i od hormonów. Chyba każda już troszę zna swoje dziecko i jak na prawdę mnie coś zaniepokoi to myślę że nie przegapię tego momentu żeby iść do lekarza.
    Ogólnie to nie jest tak że wiem wszystko i nie mam pytań ale jestem typem człowieka który nie lata ze wszystkim do lekarza i przy dziecku mi się to nie zmieniło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 21:41

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kupki nie bylo ponad 10 dnj.
    Google tylko mętlik spowodował..
    Zadzwoniłam, zapytalam. Dostałam porade, i instrukcje. I nie zamierzsm przepraszac ze sie martwilam. :D po to sa inni by pytac.

Wujek Google- spoko.. ale trzeba miec dystans do tego właśnie.

Ja sie Hani uczę kazdego dnia. Dla mnie macierzyństwo to nowość. Nie miałam wcześniej styczności z dziećmi.. :)

Kazda z Nas ma swoje poglądy co do szczepien, żłobków, basenu, kp, rozszerzania diety
    - ale chyba każda chce jak najlepiej dla swojego dziecka. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 09:20

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w 2019 roku Mamusie :-*

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lekarzy to unie na NFZ też są konsultacje telefoniczne ale tylko w konkretnych godzinach , mamy lekarz prywatnego do którego mozemy dzwonić w razie poważnych przypadków zawsze i albo przyjedzie albo otworzy gabinet żeby dziecko osłuchać. Trzeba sobie radzić.

Wujek google to duża kopalnia wiedzy ale dziecka nie zdiagnozuje. Jeśli wiesz co dolega to np pleśniawki to sobie wyszukasz co robić co dać. Ale jak nie wiesz co dolega dziecku to z neta się nie dowiesz.

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w nowym roku! Jeśli cały rok mam mieć taki jak dzisiaj, to wchodzę w to :D Filip spał całą noc, na fajerwerki tylko przekręcał głowę :) siedziałam z mężem w mieszkaniu, jedliśmy pizze, oglądaliśmy tv. Świętowaliśmy po swojemu :) i udało mi się rano laktatorem ściągnąć ponad 100 ml :)

Kasiaja, pumka1990, chabasse lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :-D
    U nas nie ma konsultacji telefonicznych na NFZ, ale nawet jeśli by były to raczej nie skorzystałabym ze względy na poziom wiedzy pracujących tam lekarzy. Ja nie wiem, czy oni faktycznie takie niedouki czy im się nie chce leczyć i lecą ze wszystkimi schematycznie. Mam dwóch pediatrów, prywatnie, którym ufam. Tylko do jednego mam 30km(znamy się już 15lat od czasów pierworodnego), a drugi przyjeżdża do domu i to do niej dwa razy dzwoniłam po poradę tzn. chciałam skonsultować coś co wiedziałam ale wolałam się upewnić ;-)
    Ja tam często korzystam z „wiedzy” Google :-) np mama ginekolog, mama lekarz rodzinny, a także porady innych mam, które miały już taki przypadek. Dobry przykład to, to forum ;-) też niejednokrotnie coś Was podpytuje, mimo, że to już trzecie moje dziecko, nigdy ta wiedza nie będzie wystarczająca :-) „Człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera”

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwego Nowego Roku :)
    My na szczęście mamy dobrą pediatrę na NFZ. Co prawda do dzieci zdrowych trzeba się zapisywać miesiąc wcześniej, ale warto:)
    Moja mała miała 3 tygodnie temu szczepienie, a na nóżce ma jeszcze wyczuwalne miejsce wkłucia, coś twardego. Zdażyło się takie coś u Waszych maluchów?

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku moje drogie!

Jak wasz Sylwester? Emilia niestety sie obudzila po północy i oglądała z nami fajerwerki. Później nie mogła zasnąć z tych emocji.

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip też się obudził o północy, bo było bardzo głośno. Dodatkowo już widzę następną jedynkę z dołu, już musiałam mu dzisiaj dać przeciwbólowy, bo go boli i marudzi na zmianę z płaczem.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby któraś była zainteresowana to polecam aplikacje Dr Widget baza leków oraz interakcje. Nie wiedziałam, że np. biorąc aspirynę spożywanie grejpfruta jest niewskazanie. W ogóle do tego owocu pokazuje 569 produktów leczniczych przy stosowaniu których nie należy go przyjmować. Pokazuje również jaką dany lek ma kategorie dla poszczególnych trymestrów. To dla tych, które planują jeszcze ciąże ;-)

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Sylwester ;-)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e9aff153d1f.jpg
    Zuzka, jak nigdy, poszła spać dopiero po 22:00 ale ładnie spała do 4 gdy to ją głód obudził, a później do 8 pociągnęła ciągiem i teraz znów śpi. Chyba odsypia te niespokojne dni ostatnio, mam nadzieje, że już jej minęło :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 11:52

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
‹‹ 1641 1642 1643 1644 1645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ