Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to sie rozszerzania doczekac nie moge
zaczynamy za jakies 3 tygodnie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Moje dziecko zadecydowało za nas obie i się samo odstawilo. Na kpi sie nie nadaję. 3 dni już było bez jakieś ściągania piersi miękkie myślę sobie ze super ze w końcu koniec tej laktacji a tu dzisiaj znowu wróciło :(Obłęd
Ja codziennie ściągam trochę jeszcze, chociaż w sumie mam miękkie już. Boję się, że jak wieczorem nie ściągnę to w nocy mi się zastój zrobi ;/ -
A moje dziecko od 3 dni wcina ziemniaka
chociaż wcina to za dużo powiedziane, memła w buzi, trochę wypluje, trochę połknie
Serio.. ja nie czytam. Pediatra powiedziała, że jak widzimy po nim, że się interesuje to stopniowo mu dawać żeby próbował. Mało ma to wspólnego z jedzeniem bo dostaje 2-3 łyżeczki i karmienie wypada tak jak zawsze. Poznaje smak, kombinuje co by tu w buzi z tym zrobić, wkłada rączki, wyjmuje nimi i wkłada znowu
Bez stresu i bez spinania się. Jutro wkroczy marchewka.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyAle jak ziemniaka całego czy pure? Gotujesz czy ze słoiczka?
Ania no właśnie chciałam zobaczyć jak długo wytrzymam bez ściągnięcia i było dobrze ale dziś rano juz mnie zaczelo nagle bolec i sciagnelam z lewego z 80 a prawy juz jakby wyciszyl sie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 20:58
-
No rozszerzenie ma polegać z tego co już czytałam na rozszerzaniu a nie zastępowaniu. Do roku mleko matki to podstawowy posiłek i w 6-7 miesiącu należałoby karmić mlekiem tak jak zawsze plus proponować 2 dodatkowe posiłki.
My jesteśmy od miesiąca na karmieniu mieszanym i u mnie się to sprawdza. W nocy z własnej wygody jest cycek. A w dzień to mamy pół na pół cycek / butelka. MM wypija mi ok 350 ml w ciągu dnia. Czasami mniej. Wreszcie też zaczęła mi lepiej przybierać, ja też mogę sobie bez problemu wszędzie wyjść, karmić butelką przy gościach itp. Ja odżyłam, ale całkiem jeszcze nie chcę małej odstawiać bo lubię tą bliskość jaką mamy z cycuchemMała już sobie do niego gada, ale jeśli ktoś chciałby łatwo odstawić to chyba jest to najlepszy moment teraz bo mi to już zaczyna szarpać za bluzkę jak chce się napić więc już dobrze kojarzy, że mama to cycek
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Muszę też spróbować z tą przerwą w ściąganiu, pierwsze był problem z rozkręceniem laktacji, teraz z wyciszeniem.
Ja dzisiaj zaczęłam marchewkę dawać, dałam trzy łyżeczki, był płacz, bo za mało. Jak widzi łyżeczkę to się trzęsie. Trafił mi się okropny żarłok -
Oj no przecież nie dam całego ziemniaka ;p
Gotuje, ścieram łyżeczka na gładko/puree troszkę dałam wody żeby lekka papka się zrobiła bo ziemniak jest dosyć miesisty. Bez soli itp.za to gotuje w skórce i obieram po ugotowaniu żeby woda smaku nie wyplukala. Nie chce słoiczków jeżeli nie muszę.
Squirel dokładnie tak dlatego nie spinam się przy tym
Mnie jak pierś boli to ściągam 150 z jednej u to nadal nie do końca jest tylko trochę więcej niż ulgaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 21:10
6cs: 08.2018 - synek
-
Czyli zaczełas od ziemniaka tak? Czy przedtem też cos juz dawałas? Jutro jade do sklepu ekologicznego, moze cos upoluje albo chociaz podpytam w jakie dni mają dostawy, bo to taki malutki sklepik, ale jedyny ze zdrową żywnością w okolicy.
Dodajecie masło do pierwszych warzywek?17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Ja zaczęłam od ziemniaka, nigdzie nie ma od czego trzeba tylko że nie od marchewki bo jest słodka.
Ja nie dawałam na razie bo jakby coś mu wyszło to bym się zastanawiała czy to wina ziemniaka czy masła czy oliwy bo ja też nam pediatra polecalakieruje się swoim instynktem i tak jak pisałam ja nie wierzę w Eko warzywa itp. Kupiliśmy z mężem po prostu bio z Lidla bo bardziej wierzę że coś jest bio z marketu który musi trzymać standardy bo go prędzej ludzie zlinczuja niż małym sklepikom które nijak nie mogą sprawdzić i zagwarantować jakości od dostawców
i też to pseudo bio to traktuje z dużym przymrużeniem oka
Nam pediatra mówiła że te wytyczne to nie są też takie że ściśle trzeba się ich trzymać teraz. Mamy dawać dziecku smakować jak widzimy że ma to sens jak uznamy że nie to poczekać. Natomiast radziła zacząć przynajmniej po skończonym 5 miesiącu a nie czekać do zakończonego 6. Bo to nie ma na celu zastąpić karmienia tylko dziecko ma poznać smak a w tym okresie jest na to najbardziej podatne. I to się pokrywa z zaleceniami who 17-26 tydzień, z tego co liczyłam skończony 6 miesiąc to 27 tydzień już. Tylko że wszyscy skupiają się na tabelce a nie czytają opisu zaleceń.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 21:56
kozalia lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
Ja tam w ogole w bio nie wierze...
Mialam kilka razy bio i z lidla i z aldika kupione, bo nie bylo jakiegos produktu nie bio z racji wykupienia i te bio np banany, czy jablka duzo dluzej lezaly i wygladaly jak plastikowe idealy, jak kupione pozniej nie bio...
A teoretycznie powinno byc odwrotnie...
Ja tam mam ziemniami od gospodarza, jajka tak samo, a reszte albo kupowac bede zwykla, czasem sloiczek (a na poczatek glownie sloiczek), niektore moze posieje u aiebie na tarasie w donicy (co roku mam jakies ziola, pomidorki cherry w donicy, raz mialam truskawe, to i marchewa moze sie uchowa...
Dynie przywoze sobie od babci jak jestem w pl, bo ona co roku ma swoje piekne hokaido...
Co do rozpoczecia rozszerzania, to my chyba zaczniemy od dyni, bo ja sama uwielbiam, pozniej moze biala marchew, ziemniak...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyMy zaczynamy od pasternaka, potem wkroczy dynia.
A dalej sie zobaczy..
Planuje gotowac sama.skład większości słoiczków mi nie odpowiada.
Kupię parę holle, tak żeby tez posmakowala.
A tak to normalnie bede kupować warzywa w Lidlu lub w warzywniaku z ktorego czesto korzystam bo mam blisko.cos na ogródku posadzimy - pobawimy sie w ogrodniczki.
I wszystko na luzie. Zobaczymy jak będzie.
Hania to cycus mamusi i ciekawe jak zareaguje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 23:46
-
My zaczęliśmy od dyni, potem marchewka, ziemniaczek i bylo wszystko super. Młody aż się trząsł jak łyżeczka się zbliżała. A jak zbyt długo czekał do płakał
Teraz dostał brokuł... I wiem, że na ten smak może nie jest jeszcze gotowy lub Mu po prostu nie smakuje. Krzywił się, a raz miał odruch wymiotny, więc na 1 łyżeczce skończył... Spróbujemy podać jeszcze raz za miesiąc
Teraz będziemy podawać jabłko. Emil to żarłok i się z tego cieszęWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:00
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
e_mii wrote:A czy któraś mama planuje 6 miesięcy wyłącznego kp?
Ja tak chciałam, ale jak ktoś wyżej napisał zobaczę jak z gotowoscia dziecka będzie. Bo cały czas bardzo patrzy na jedzenie od kilku dni. Moze sie okaze ze troche wczesniej zaczniemy.
U nas dzis był pierwszy samodzielny przewrót na brzuch jupiiiWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:25
Eilleen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny