Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
squirrel wrote:kurcze widzę że wy tu już prawie wszystkie rozszerzacie diete
my mamy szczepienie za 2 tygodnie to przy okazji zapytam o nas
jesli chodzi o sloiczki to takie gadanie że w skladzie jest dużo niepotrzebnych rzeczy.. przecież każda z nas umie czytać i jak z wszystkim wystarczy zanim się coś kupi czytać skład. Można kupić słoiczki bez ,,dodatków,,. Jak przyjdzie sezon na warzywa i owoce ze swojego ogródka to pewnie coś ugotuję sama ale wolę ten czas poświęcić rodzinie niż stojąc w garach.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEilleen wrote:My jeszcze nie mamy zamiaru rozszerzać. Czekam do 6 miesiąca.
U Was to dopiero 17tug chyba stuknelo. Wiec faktycznie sporo czasu jeszcze do rozszerzania diety.
Niby mamy wątek "sierpniowe mamusie" - a roznice w wieku naszych maluchow na tym etapie to prawdziwa przepaść. -
PLPaulina wrote:U Was to dopiero 17tug chyba stuknelo. Wiec faktycznie sporo czasu jeszcze do rozszerzania diety.
Niby mamy wątek "sierpniowe mamusie" - a roznice w wieku naszych maluchow na tym etapie to prawdziwa przepaść.ale wiadomo że kilka wczesniakow jest, sierpień jest długi a ja w dodatku przynosiłam.
-
nick nieaktualnyA Hania gdy lezy na brzuchu. A ja zabawkę trzymam przed nią w górze to super podnosi rączki do góry i łapie.
I nie wiem czy to dobrze.. ale gdy jest w krzesełku do karmienia czy w leżaczku, w pozycji pol lezacej to hmm podnosi sie tak ze prawie siedzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 10:36
-
Paulina moja tez tak cuduje wlasnie... nawet jak ja do karmienia biore to probuje siadac mi na rekach...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Np na kolanach siedzi juz bez problemów.
Dodam : tak wiem ze dziecko nie powinno siedzieć.to tylko chwila..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRozwoju dzieci sie nie zatrzyma. Moja na kolanach tez siedzi, sama siada w lezaczku z pozycji lezacej zlapie sie bokow i hop. Nie podkladam nigdy poduszek, w krzeselku tez nie sadzam w pozycji posadzonej żeby nie wymuszac niczego. Myślę że póki same cos robią to jest ok. Tu szczuplejsze dzieci są bardziej zwinne bo jednak mają mniej ciała do dźwigania i tez są to dużo mniejsze obciążenia na stawy czy mięśnie.
-
nick nieaktualnysquirrel wrote:No ja też mam zamiar czekać do 6 miesiąca ale te osoby co już rozszerzają to chyba nikt nie czekał do skończonego 6 miesiąca
Ale ze względu na wagę i wyniki morfologii juz musielismy zacząć.
I choc planowałam inaczej. To nie bede uparcie trzymac sie planów. Czasami zycie weryfikuje nowa rzeczywistość
I tez zwróćcie uwage ze trzeba zaczac do 26tyg - a to wypada troche przed skonczonym 6msc.i tez wiekszosc pediatrow zaleca spróbować zacząć po 5msc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 12:04
-
Dziwi mnie tylko to że wszędzie tak trąbią że w pokarmie matki jest wszystko i żeby dążyć do wyłącznego karmienia mlekiem do 6 miesiąca, tylko ciekawe dlaczego tak wiele niemowląt karmionych wyłącznie poersią po 4 miesiącu ma niedobory żelaza. Dla mnie to kp to jest mocno przereklamowane. To samo z chorobami. Niby ma chronić przed chorobami ale jak dziecko ma chorować to i tak będzie.
A najabrdziej to ubolewam nad wiedzą pediatrów i położnych w zakresie rozszerzania diety i karmienia piersią.. Smutne że najczęściej matka ma bardziej aktualną wiedzę niż lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 12:08
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyMi pediatra powiedziała ze w 5msc mamy zacząć.. ja uparcie że nie, nie i tyle.
Ale standardowo zleciła morfologie, zelazo i mocz.
Wyszly niedobory zelaza, choc ja całą ciążę i kp suplementuje zelazo..
I dodała ze czesto sa niedobory wlasnie żelaza.
Dlatego zaleca rozszerzanie zacząć po 5msc powolutku.
Skonsultowalam to ze swoją dr położnictwa (cdl) i tez po wynikach kazała rozszerzać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 12:13
-
Bo u dziecka właśnie w okolicsch 4 miesiąca kończą się pokłady żelaza, które otrzymało od matki jeszcze w ciąży. Tylko że żelazo wtedy powinno się suplementować a nie rozszerzać dietę. Powiem szczerze że gdyby mojej córce wyszła anemia a pediatra kazałaby minją leczyć rozszerzaniem diety to bym zmieniła pediatrę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 12:21
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyTutaj kazdy robi juz jak uwaza.
My tez mamy suplementacje zelaza.
Moze na zalecenie o rozszerzaniu zlozyl sie tez maly przyrost.
I mam super pediatre. I nie zamierzam jej zmieniac. ♡
Wiem ze swiat sie Hani nie zawalił jak zaczelysmy 2 tyg przed czasem.
Teraz dopiero do mnie dotarło ze jest gotowa. Wcześniej miałam klapki na oczach.
Ale teraz mysle co innego. Co innego myślałam gdy Hania miała 4msc.
Wtedy rozszerzanie to była dla mnie abstrakcja..100% pewnosci ze zaczne po 6msc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 12:27