X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Ja narazie rano koło 8-9 daje kaszke z owocami a potem koło 12-14 obiadek czyli jakies warzywa. Właśnie, co wasze maluchy już jadły? Kiedy zaczniecie dawać mięso? I kiedy jajko?
    Idziemy normalnym trybem.
    Warzywa, zboża-> owoce-> mięso.. ;)
    Najpierw bylo pojedynczo warzywa, owoce. No tak typowo szczerze mówiąc. ;) ;)

Ogólnie nie korzystam z zegarka, no dobrze minelo 1.5 tyg to wprowadzam teraz to czy tamto. :O luz. Obserwuje moje dziecko przede wszystkim.
    Widziałam ze jedzenie pojedynczych warzyw ją nudzi to zaczęłam łączyć: ryz z marchewka, jablko z dynią, niedlugo wjedzie awokado z gruszką. :) cukinia z groszkiem byla. :) soczewica.

Mięsa jeszcze nie ogarnelismy. Bo jest tyle fajnych smaków warzyw i zbóż ze sie nie pali..

A tu cos o jajku : https://www.hafija.pl/2017/01/jajko-w-diecie-niemowlecia-konkurs.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:24

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak podałaś soczewicę i ryż?

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Jak podałaś soczewicę i ryż?
    Tzn jak?? ;)
    Ryz z marchewką to moja kuchnia. Gotowałam osobno. 1 marchewka - garnuszek.
    2 lyzki ryzu garnuszek, 4 lyzki wody do tego i gotowałam.
    - i ciach do blendowania.

Soczewica z warzywami- słoiczek holle. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka wczoraj pierwszy raz pomidorka jadla. Bardzo smakował! Widzę że blw u nas to będzie strzal w dziesiątkę. Za papkami nie przepada, zje czasem owocki czasem zupke ale nie daję codzinnie. Kaszek nie będę dawać nie lubi a ja w sumie nie widzę potrzeby. W usa Australii czy innych krajach nikt takimi rzeczami nie karmi niemowląt :P
    Zupka z mięskiem juz była u nas i lepiej weszla niz te pojedyncze warzywa. Jajko chyba już można od 6 miesiąca?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:33

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki wszystko wiem ;)
    Muszę spróbować marchewki z ryżem, bo jeszcze ryżu Filipowi nie dawałam.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chwilowo zwolniliśmy z próbowaniem bo mała miała zastój z kupka 2 dni ;) jakoś wycisnęła i znów luz w dupce :D Teraz na wyjeździe nie będę testować. Po powrocie zaczniemy z mięsem oraz dam kaszkę z glutenem bo jedziemy tylko na jaglanej.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwazam, ze kasza to bardzo wazny element w diecie zarówno niemowląt jak i dorosłych. :D

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jajko chyba od 6 albo 7 miesiąca ale tylko żółtko. Białko jakoś od 9 miesiąca dopiero. Tak czytałam.

Ja tez będę dawać kaszkę, uważam ze to lepsze niż ryż.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:37

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem rzadko ziemniaki jemy, głównie kasze i ryż. Mam nadzieję, że Filip też polubi różne rodzaje. Narazie dawałam mu tylko kukurydzianą i jaglaną, ale planuje kupić z Holle orkiszową i 3 zboża.
    Dzisiaj moja siostra zaczyna pracę, niespodziewanie się jej trafiło, muszę z Filipem jechać do nich, bo nie ma kto z jej małą zostać. Nie wiem jak to przeżyję, ;D

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można jajko od razu całe dać juz sie nie dzieli.

Ja tam nie jadam kaszek więc nie widzę powodu żeby dziecko musiało jeść. Płatki owsiane uważam ze lepszy pomysł.

No i kasza gryczana czy jaglana dla doroslych gotowana to sorry ale nie wiele to ma wspólnego z tą bezsmakowa papka dla bobasow. Ale każdy robi jak uważa :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na temat jajek wkleiłam link wczesniej:
    https://www.hafija.pl/2017/01/jajko-w-diecie-niemowlecia-konkurs.html

"Jajko można wprowadzić dziecku do jadłospisu od początku rozszerzania diety. "

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Można jajko od razu całe dać juz sie nie dzieli.

Ja tam nie jadam kaszek więc nie widzę powodu żeby dziecko musiało jeść. Płatki owsiane uważam ze lepszy pomysł.

A płatki owsiane to nie rodzaj zboża ?? Przeciez to owies!

Jak ty nie jadasz zboza to co na obiad ?? ziemniaki tylko?! :O

Zboza to wartosciowy element diety, sniadan i obiadów. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 09:49

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płatki owsiane uwielbiam na śniadanie ;)

PLPaulina jak zęby u Hani? Pokazał się już jakiś? :)
    My przez zęby nadal mamy okropne noce. Na dole mamy już 3 zęby, na górze 2 i kolejne 2 wychodzą, tempo szybkie, ale jest baaardzo ciężko...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech na dole widać ciut ciut ząbków. Male bialutkie i dalej nie chce isc.

Ale ze nadal mamy chorobę to zęby jakos poszly w zapomnienie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pisalam ze nie jadam zbóż tylko z enie jadam kaszek. Taką normalną kasze ziarnista gryczana to zjem chętnie ale też nie często raczej. Ja to w ogóle jestem dziwna bo typowych obiadów tez nie jem, jak jem to może max 2 razy w tyg jak juz mi facet ugototuje i poda to nie odmowie :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zębów u nas narazie brak ale dziasla ją bolą. Smaruje dentinoxem

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Nie pisalam ze nie jadam zbóż tylko z enie jadam kaszek. Taką normalną kasze ziarnista gryczana to zjem chętnie ale też nie często raczej. Ja to w ogóle jestem dziwna bo typowych obiadów tez nie jem, jak jem to może max 2 razy w tyg jak juz mi facet ugototuje i poda to nie odmowie :P

To moze dziecko warto nauczyć prawidłowych nawykow żywieniowych ? ;)

Mozna znaleźć musli od 6msc. Urozmaicenie a nie nudna kaszka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 10:04

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też Dentinox przynosi ulgę.
    Ja lubię gotować, ale teraz przy tych zębach to jest takie marudzenie i jęki, że jak gotuję to tylko małemu coś. W ogóle mojemu synowi włączył się ostatnio jakiś "mamizm", jak jestem obok to jest dobrze, bawi się, śmieje, wystarczy, że gdzieś wyjdę to zaraz płacz i niezadowolenie.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To moze dziecko warto nauczyć prawidłowych nawykow żywieniowych ? ;)

Mozna znaleźć musli od 6msc. Urozmaicenie a nie nudna kaszka

Ale co znaczy prawidłowe nawyki żywieniowe? Jest wiele różnych kuchni i wiele różnych stylów odżywiania. Nie każdemu to samo pasuje sama wiesz. Nie będę się do niczego zmuszać i dzieci tez nie zmuszam.

Ja mam taki mamizm od juz dobrego miesiąca i lekko trace rozum juz :D Wysikac sie nie moge bez zawodzenia z maty hahah

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 10:16

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova nie strasz, że to będzie tak długo trwało :D

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 1725 1726 1727 1728 1729 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ