Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyedytkaa93 wrote:Wiem że nie na temat ale może znacie jakieś hotele, pensjonaty nad morzem z wyżywieniem i przyjazne dla małych dzieci? Szukam szukam a nic znaleźć nie moge a czasu coraz mniej...
Edytka, znajomi polecali Health Resort & Medical SPA w Jarosławcu, niestety nie pamietam w jakim wieku mieli dzieci, jak tam byli.
Dziewczyny, jak to jest z tym rozszerzaniem diety a owocami egzotycznymi? Niektóre z Was podawały już kiwi i cytrusy, a różne źródła podają, że lepiej z tym czekać, do min 8msca lub roczku. Niestety w necie też jest pełno nieaktualnych, ale wciąż powielanych informacji (np. o glutenie, ze koniecznie trzeba go podać wtedy, a wtedy), skąd czerpiecie aktualną wiedzę?edytkaa93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWczoraj mieliśmy problem w aucie po 10 minutach. A była wyspana i najedzona
Także nie wiem jak my pojedziemy na wakacje iles km, chyba tablet jej kupię i bajki włączę
Wczoraj musiałam siedziec z tylu i trzymać tel z youtubem bo inaczej ona wysiada i koniec
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymisia-kasia wrote:To u nas kolejna super noc
jest tylko jedno ale.. skoro nie wstaje tak często co ok 2h powróciła poranna sztywność kręgosłupa. No i nie wiem co gorsze to czy niewyspanie
Dziś pierwszy raz jadę dalej niż 15min z małą sama w aucie i mam lekkiego stresa. Nie samą jazda bo lubię kierować tylko ona ma takie akcje płaczu i nie wiem co zrobię jak mi się rozpłacze. Tylko się zatrzymać pozostaje bo nie wiem co innego.
Misia-Kasia, moja dostaje takich spazmów czasami, jak wracamy do domu wieczorem, tylko auto ruszy, to potrafi drzeć się dopóki nie dojedziemy. Nie pomagała nawet moja obecność obok niej z tylu. Ostatnio sama z nią wracałam i uspokoiła się jak zaczęłam jej krzyczeć kołysankę (żeby ją w ogóle usłyszała -
nick nieaktualnyLavendova wrote:Wczoraj mieliśmy problem w aucie po 10 minutach. A była wyspana i najedzona
Także nie wiem jak my pojedziemy na wakacje iles km, chyba tablet jej kupię i bajki włączę
Wczoraj musiałam siedziec z tylu i trzymać tel z youtubem bo inaczej ona wysiada i koniec
-
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:
Ale tutaj każdy powinien sam decydować, sa położne, cdl, lekarze czy ksiazki więc mozna sobie wyrobić opinie.😉😉
Trochę się wyklucza, to co piszesz, jesli, decydujesz sama, to nie pytasz położnej czy lekarza ;P
Ja też nie mam na myśli: „ a powiedzci mi jak mam zrobić?” tylko: skąd czerpiecie wiedzę na podstawie, której wyrabiacie własne zdanie i decydujecie. Gdybym była właśnie taką położną, to mogłabym sama decydować, ale niestety to moje pierwsze dziecko i nie mam takiej wiedzy. I po to chyba jest też to forum, żebyśmy się wzajemnie dzieliły wiedzą, a mam wrażenie że każda twoja rada kończy się zdaniem: „ale każdy powinien sam decydować” . To oczywiste, nie musisz nam tego co chwilę uświadamiać
Wybacz zgryźliwość, ale mam dzisiaj naprawdę podly humor, bo moja mała od rana marudna -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKozalia ja już dałam truskawki, maliny, kiwi. W musach jest brzoskwinia, neltaryna, morela. Ja się tam specjalnie tymi "zaleceniami" nie przejmuje, bo one co chwilę sie zmieniaja, każdy lekarz ma jakieś swoje własne a juz w ogóle co kraj to obyczaj. Czytam czasem w necie jak mam jakąś niejasna sytuację a tak to na wyczucie. Co się tez takiego może stać jak zje tego cytrusa? Najwyżej dostanie alergii albo jakis akcji brzuszkowych. Alergie to może tez na marchewke miec a jak sie nie poda to się nie dowie
Co inne tez dziecko zdrowe bez alergii stwierdzonych, bez azs itd a co innego wrażliwiec. Pewnie z wrażliwcem bardziej ostrożnie.Kasiaja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykozalia wrote:Dzięki, Paulina
Trochę się wyklucza, to co piszesz, jesli, decydujesz sama, to nie pytasz położnej czy lekarza ;P
Ja też nie mam na myśli: „ a powiedzci mi jak mam zrobić?” tylko: skąd czerpiecie wiedzę na podstawie, której wyrabiacie własne zdanie i decydujecie. Gdybym była właśnie taką położną, to mogłabym sama decydować, ale niestety to moje pierwsze dziecko i nie mam takiej wiedzy. I po to chyba jest też to forum, żebyśmy się wzajemnie dzieliły wiedzą, a mam wrażenie że każda twoja rada kończy się zdaniem: „ale każdy powinien sam decydować” . To oczywiste, nie musisz nam tego co chwilę uświadamiać
Wybacz zgryźliwość, ale mam dzisiaj naprawdę podly humor, bo moja mała od rana marudna
Każda z Nas robi inaczej. I tutaj temat rozszerzania diety, jej początków to juz dawno byl. ☺
Moja za kilka dni konczy 8msc wiec to triche pozno by bylo zaczac sie intetesowac co podać dziecku do jedzenia.😉
Wiec Ja temat rozszerzania i interesowanie sie tym zaczęłam wczesniej, duzo wczesniej. Czerpałam wiedzę z różnych źródeł i zlepilam to w całość. Stąd wyrobiłam sobie własne zdanie/poglądy!
Dlatego fajnie sie samemu zakręcić w tym temacie i wyrobić własną opinie.☺☺
Bo kazda z Nas robi co innego, kazdy kraj, kazdy lekarz, cdl, polozna tez co innego - wiec nie ma idealnej recepty na wszystko.
Trzeba sie po prostu interesować tematem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 10:52
-
nick nieaktualnyEh, a Ty znowu wyskakujesz z tym moralizatorskim tonem.
Wyobraź sobie, ze nie zaczęłam się tym tematem interesować teraz, ale już dawno temu i do tej pory docieram do sprzecznych źródeł, dlatego postanowiłam zapytać w kolejnym źródle, jakim jest to forum. A to że pytam was o zdanie, nie znaczy że będę traktować je jako ostateczną wyrocznie, po prostu chcę poznać poglądy innych mam.
Po drugie to nie jest początek rozszerzania diety, bo już trwa ładne kilka tygodni, a po trzecie tu co chwilę wraca jakiś temat, nie oczekuj że każda będzie pamiętac, wszystko, co bylo napisane 3 msce temuWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:01
chabasse lubi tę wiadomość
-
Kozalia, mi bardzo dobry pediatra (jeszcze przy starszej córce) powiedział, że nie ma najmniejszego znaczenia co i kiedy podamy. Jak dziecko ma mieć alergie to i tak ją dostanie. Bez różnicy czy dasz cytrusa w 6 czy 8 miesiącu. I tego się trzymam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:04
Kasiaja, kozalia lubią tę wiadomość
-
Kozalia, ja uważam tak samo jak Lavendova 🙂 przecież dzieć nie umrze od zjedzenia czegoś za wcześnie ( no chyba, że 🍄 ale tu nie ma znaczenia wiek bo i starego zmiecie ) Przy pierwszym dziecku dla człowieka to wszystko nowe i zdrowie oraz życie najważniejszej istoty w rękach rodzica ale bez obaw, te małe istotki są silniejsze niż nam się wydaje 😉 Śmiało podawaj co uważasz za słuszne (lekkostrawne i bez tony przypraw) i obserwuj, w 99,9% będzie wszystko dobrze 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:06
kozalia, chabasse lubią tę wiadomość
[/url]
-
kozalia wrote:Misia-Kasia, moja dostaje takich spazmów czasami, jak wracamy do domu wieczorem, tylko auto ruszy, to potrafi drzeć się dopóki nie dojedziemy. Nie pomagała nawet moja obecność obok niej z tylu. Ostatnio sama z nią wracałam i uspokoiła się jak zaczęłam jej krzyczeć kołysankę (żeby ją w ogóle usłyszała
Piosenka trwa ok 2min, jazda 40min wiec tylko 20 piosenek i jesteśmy
kozalia lubi tę wiadomość
-
Kozalia, ja duzo czytam, pytalam tez pediatry o zdanie, no i w de masz sloiczki z dodatkiem kiwi od 4 miesiaca, z pomarancza od 6 miesiaca itp
Co do jazdy samochodem, to bywa, ze mala zaczyna sie drzec i jest histeria, bo smoczek sie zgubil a chce spac czy cos w ten desen...
No coz, wylaczam sluch i daje jej czas na uspokojenie sie... zazwyczaj po 5-10 minutach sie wycisza, a pozniej zasypia bez smoka...
W wiekszosci przypadkow jezdze z nia sama bo maz w pracy, wiec musi sobie sama z tylu radzickozalia, pumka1990 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
Ja pisałem kiedyś że bym dziecku wszystko dała a tu dupa bo mi się trafił alergik
już na starcie zaatakowała go głupia marchewka i tak się bujamy..
Ja słucham lekarza najwięcej który jednak mówi że ze spokojem wszystko próbować to co je się w domu ale w naszym przypadku bardzo ostrożnie. I w sumie ja się opieram na tym co jest w składzie słoiczków jako pierwsze bo one są dla wszystkich więc najbardziej przebrane produktowo i najubozsze w różności. Sama nie jem teraz cytrusów więc specjalnie nie kupuje. Teraz w domu mam banany i jabłka i to są dla nas podstawowe owoce. Awokado sama kupiłam ze 3x bo nie używam na codzień więc też mu nie dawałamtruskawki jem jak jest sezon i są do kupienia na każdym rogu, tak samo wiśnie czy maliny, więc czekamy na swiezynki
oczywiście coś tam innego jadł jakaś morele, brzoskwinie itp co się trafiła w słoiczku ale takie do rączki świeże to nie.
A co do jazdy autem to ja sama kilka razy jechałam ale mój jak trochę marudzi to wystarczy że śpiewam jadą misie i jest okto na trasach do 30-40min dalej sama nie jadę. Ale mój kuzyn miał egzemplarz którego fotelik parzyl i jeździli tylko nocami na początku jak chcieli do rodziny gdzieś dalej
kozalia lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja to 1,5h trase samotna zaliczylam juz jak mala miala 6tyg, bo trzeba bylo jechac do hematologa...
Na basen tez mamy 30min drogi...
Ale ona malo kiedy odstawia dramat w samochodzie, lubi jezdzic... dramat jest tylko jesli jej cieplo, albo jest mega zmęczona wtedy potrafi krzyczec
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
A ja już chętnie bym dała mu wszystko byle coś chciał spróbować... Mam cichą nadzieję że jak wyjdą zęby to i chęć jedzenia wróci.
Moja córka tak się darła w samochodzie że nigdzie nie mogliśmy jechać bo u niej płacz za każdym razem kończył się wymiotami. Tak miała do w 2 lat. Płacz ze stresu wywoływał od razu wymioty.
Dopiero jak się przesiadla na fotelik przodem ( tak wiem bezpieczniej tyłem,) się skończyły płacze w aucie. Wózkiem też nie mogła jechać tyłem do kierunku jazdy tylko przodem.