X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na samym początku Hani zdarzalo się w aucie krzyczec.. oo jaki stres.. szybko gdzies szukałam miejsca by zjechać.🤣🤣🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Wiem że nie na temat ale może znacie jakieś hotele, pensjonaty nad morzem z wyżywieniem i przyjazne dla małych dzieci? Szukam szukam a nic znaleźć nie moge a czasu coraz mniej...

Edytka, znajomi polecali Health Resort & Medical SPA w Jarosławcu, niestety nie pamietam w jakim wieku mieli dzieci, jak tam byli.

Dziewczyny, jak to jest z tym rozszerzaniem diety a owocami egzotycznymi? Niektóre z Was podawały już kiwi i cytrusy, a różne źródła podają, że lepiej z tym czekać, do min 8msca lub roczku. Niestety w necie też jest pełno nieaktualnych, ale wciąż powielanych informacji (np. o glutenie, ze koniecznie trzeba go podać wtedy, a wtedy), skąd czerpiecie aktualną wiedzę?

edytkaa93 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mieliśmy problem w aucie po 10 minutach. A była wyspana i najedzona :D Także nie wiem jak my pojedziemy na wakacje iles km, chyba tablet jej kupię i bajki włączę :D Wczoraj musiałam siedziec z tylu i trzymać tel z youtubem bo inaczej ona wysiada i koniec :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wiedzę od położnej, która jest cdl. ☺ i nie kazała czekać z cytrusami albo z jajkiem czy awokado..

Ale tutaj każdy powinien sam decydować, sa położne, cdl, lekarze czy ksiazki więc mozna sobie wyrobić opinie.😉😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    To u nas kolejna super noc :) jest tylko jedno ale.. skoro nie wstaje tak często co ok 2h powróciła poranna sztywność kręgosłupa. No i nie wiem co gorsze to czy niewyspanie ;)

Dziś pierwszy raz jadę dalej niż 15min z małą sama w aucie i mam lekkiego stresa. Nie samą jazda bo lubię kierować tylko ona ma takie akcje płaczu i nie wiem co zrobię jak mi się rozpłacze. Tylko się zatrzymać pozostaje bo nie wiem co innego.

Misia-Kasia, moja dostaje takich spazmów czasami, jak wracamy do domu wieczorem, tylko auto ruszy, to potrafi drzeć się dopóki nie dojedziemy. Nie pomagała nawet moja obecność obok niej z tylu. Ostatnio sama z nią wracałam i uspokoiła się jak zaczęłam jej krzyczeć kołysankę (żeby ją w ogóle usłyszała ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Wczoraj mieliśmy problem w aucie po 10 minutach. A była wyspana i najedzona :D Także nie wiem jak my pojedziemy na wakacje iles km, chyba tablet jej kupię i bajki włączę :D Wczoraj musiałam siedziec z tylu i trzymać tel z youtubem bo inaczej ona wysiada i koniec :D
    Nie da sie jechac z tylu i jednocześnie prowadzić auto🤣🤣🤣🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

Ale tutaj każdy powinien sam decydować, sa położne, cdl, lekarze czy ksiazki więc mozna sobie wyrobić opinie.😉😉
    Dzięki, Paulina :)
    Trochę się wyklucza, to co piszesz, jesli, decydujesz sama, to nie pytasz położnej czy lekarza ;P
    Ja też nie mam na myśli: „ a powiedzci mi jak mam zrobić?” tylko: skąd czerpiecie wiedzę na podstawie, której wyrabiacie własne zdanie i decydujecie. Gdybym była właśnie taką położną, to mogłabym sama decydować, ale niestety to moje pierwsze dziecko i nie mam takiej wiedzy. I po to chyba jest też to forum, żebyśmy się wzajemnie dzieliły wiedzą, a mam wrażenie że każda twoja rada kończy się zdaniem: „ale każdy powinien sam decydować” . To oczywiste, nie musisz nam tego co chwilę uświadamiać :D
    Wybacz zgryźliwość, ale mam dzisiaj naprawdę podly humor, bo moja mała od rana marudna :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Nie da sie jechac z tylu i jednocześnie prowadzić auto🤣🤣🤣🤣

Haha wiem :D Ale nie wiem co wtedy, nie zawsze też można szybko zjechac :O

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia ja już dałam truskawki, maliny, kiwi. W musach jest brzoskwinia, neltaryna, morela. Ja się tam specjalnie tymi "zaleceniami" nie przejmuje, bo one co chwilę sie zmieniaja, każdy lekarz ma jakieś swoje własne a juz w ogóle co kraj to obyczaj. Czytam czasem w necie jak mam jakąś niejasna sytuację a tak to na wyczucie. Co się tez takiego może stać jak zje tego cytrusa? Najwyżej dostanie alergii albo jakis akcji brzuszkowych. Alergie to może tez na marchewke miec a jak sie nie poda to się nie dowie :P

Co inne tez dziecko zdrowe bez alergii stwierdzonych, bez azs itd a co innego wrażliwiec. Pewnie z wrażliwcem bardziej ostrożnie.

Kasiaja lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dzięki, Paulina :)
    Trochę się wyklucza, to co piszesz, jesli, decydujesz sama, to nie pytasz położnej czy lekarza ;P
    Ja też nie mam na myśli: „ a powiedzci mi jak mam zrobić?” tylko: skąd czerpiecie wiedzę na podstawie, której wyrabiacie własne zdanie i decydujecie. Gdybym była właśnie taką położną, to mogłabym sama decydować, ale niestety to moje pierwsze dziecko i nie mam takiej wiedzy. I po to chyba jest też to forum, żebyśmy się wzajemnie dzieliły wiedzą, a mam wrażenie że każda twoja rada kończy się zdaniem: „ale każdy powinien sam decydować” . To oczywiste, nie musisz nam tego co chwilę uświadamiać :D
    Wybacz zgryźliwość, ale mam dzisiaj naprawdę podly humor, bo moja mała od rana marudna :(
    Po prostu nie chce nikomu narzucać swoich poglądów.😉
    Każda z Nas robi inaczej. I tutaj temat rozszerzania diety, jej początków to juz dawno byl. ☺

Moja za kilka dni konczy 8msc wiec to triche pozno by bylo zaczac sie intetesowac co podać dziecku do jedzenia.😉

Wiec Ja temat rozszerzania i interesowanie sie tym zaczęłam wczesniej, duzo wczesniej. Czerpałam wiedzę z różnych źródeł i zlepilam to w całość. Stąd wyrobiłam sobie własne zdanie/poglądy!

Dlatego fajnie sie samemu zakręcić w tym temacie i wyrobić własną opinie.☺☺
    Bo kazda z Nas robi co innego, kazdy kraj, kazdy lekarz, cdl, polozna tez co innego - wiec nie ma idealnej recepty na wszystko.
    Trzeba sie po prostu interesować tematem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 10:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh, a Ty znowu wyskakujesz z tym moralizatorskim tonem.
    Wyobraź sobie, ze nie zaczęłam się tym tematem interesować teraz, ale już dawno temu i do tej pory docieram do sprzecznych źródeł, dlatego postanowiłam zapytać w kolejnym źródle, jakim jest to forum. A to że pytam was o zdanie, nie znaczy że będę traktować je jako ostateczną wyrocznie, po prostu chcę poznać poglądy innych mam.

Po drugie to nie jest początek rozszerzania diety, bo już trwa ładne kilka tygodni, a po trzecie tu co chwilę wraca jakiś temat, nie oczekuj że każda będzie pamiętac, wszystko, co bylo napisane 3 msce temu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:01

chabasse lubi tę wiadomość

• e_mii Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia, mi bardzo dobry pediatra (jeszcze przy starszej córce) powiedział, że nie ma najmniejszego znaczenia co i kiedy podamy. Jak dziecko ma mieć alergie to i tak ją dostanie. Bez różnicy czy dasz cytrusa w 6 czy 8 miesiącu. I tego się trzymam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:04

Kasiaja, kozalia lubią tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia, ja uważam tak samo jak Lavendova 🙂 przecież dzieć nie umrze od zjedzenia czegoś za wcześnie ( no chyba, że 🍄 ale tu nie ma znaczenia wiek bo i starego zmiecie ) Przy pierwszym dziecku dla człowieka to wszystko nowe i zdrowie oraz życie najważniejszej istoty w rękach rodzica ale bez obaw, te małe istotki są silniejsze niż nam się wydaje 😉 Śmiało podawaj co uważasz za słuszne (lekkostrawne i bez tony przypraw) i obserwuj, w 99,9% będzie wszystko dobrze 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:06

kozalia, chabasse lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Misia-Kasia, moja dostaje takich spazmów czasami, jak wracamy do domu wieczorem, tylko auto ruszy, to potrafi drzeć się dopóki nie dojedziemy. Nie pomagała nawet moja obecność obok niej z tylu. Ostatnio sama z nią wracałam i uspokoiła się jak zaczęłam jej krzyczeć kołysankę (żeby ją w ogóle usłyszała ;)
    Taki mam plan włączyć jej ulubiona piosenkę i śpiewać ;) Piosenka trwa ok 2min, jazda 40min wiec tylko 20 piosenek i jesteśmy ;)

kozalia lubi tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia, ja duzo czytam, pytalam tez pediatry o zdanie, no i w de masz sloiczki z dodatkiem kiwi od 4 miesiaca, z pomarancza od 6 miesiaca itp ;)

Co do jazdy samochodem, to bywa, ze mala zaczyna sie drzec i jest histeria, bo smoczek sie zgubil a chce spac czy cos w ten desen...
    No coz, wylaczam sluch i daje jej czas na uspokojenie sie... zazwyczaj po 5-10 minutach sie wycisza, a pozniej zasypia bez smoka...
    W wiekszosci przypadkow jezdze z nia sama bo maz w pracy, wiec musi sobie sama z tylu radzic

kozalia, pumka1990 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia chyba bede udawac ze nie widze Twoich wypowiedzi. Bo jakos nie mam ochoty bys rozladowywala na mnie swoje emocje.😉
    Chcialam pomóc i niestety spotkałam sue z Twojej strony z atakiem 😧

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 11:20

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pisałem kiedyś że bym dziecku wszystko dała a tu dupa bo mi się trafił alergik :( już na starcie zaatakowała go głupia marchewka i tak się bujamy..

Ja słucham lekarza najwięcej który jednak mówi że ze spokojem wszystko próbować to co je się w domu ale w naszym przypadku bardzo ostrożnie. I w sumie ja się opieram na tym co jest w składzie słoiczków jako pierwsze bo one są dla wszystkich więc najbardziej przebrane produktowo i najubozsze w różności. Sama nie jem teraz cytrusów więc specjalnie nie kupuje. Teraz w domu mam banany i jabłka i to są dla nas podstawowe owoce. Awokado sama kupiłam ze 3x bo nie używam na codzień więc też mu nie dawałam :) truskawki jem jak jest sezon i są do kupienia na każdym rogu, tak samo wiśnie czy maliny, więc czekamy na swiezynki :) oczywiście coś tam innego jadł jakaś morele, brzoskwinie itp co się trafiła w słoiczku ale takie do rączki świeże to nie.

A co do jazdy autem to ja sama kilka razy jechałam ale mój jak trochę marudzi to wystarczy że śpiewam jadą misie i jest ok :D to na trasach do 30-40min dalej sama nie jadę. Ale mój kuzyn miał egzemplarz którego fotelik parzyl i jeździli tylko nocami na początku jak chcieli do rodziny gdzieś dalej :)

kozalia lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to 1,5h trase samotna zaliczylam juz jak mala miala 6tyg, bo trzeba bylo jechac do hematologa...
    Na basen tez mamy 30min drogi...
    Ale ona malo kiedy odstawia dramat w samochodzie, lubi jezdzic... dramat jest tylko jesli jej cieplo, albo jest mega zmęczona wtedy potrafi krzyczec

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa ta twoja Mia to jest jakiś dojrzały egzemplarz jak na 7 mies bobasa. Ogarnia sama tubki (gdzie to dwulatki maja problem) i bidona (moja wywalila) :D Nie wien jak to zrobilas ale też tak chcę :D :D :D

Moja wodę chce ze szklanki... Dziwaczka

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już chętnie bym dała mu wszystko byle coś chciał spróbować... Mam cichą nadzieję że jak wyjdą zęby to i chęć jedzenia wróci.
    Moja córka tak się darła w samochodzie że nigdzie nie mogliśmy jechać bo u niej płacz za każdym razem kończył się wymiotami. Tak miała do w 2 lat. Płacz ze stresu wywoływał od razu wymioty.
    Dopiero jak się przesiadla na fotelik przodem ( tak wiem bezpieczniej tyłem,) się skończyły płacze w aucie. Wózkiem też nie mogła jechać tyłem do kierunku jazdy tylko przodem.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 1845 1846 1847 1848 1849 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ