X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta to jest tak ze często do 3msc napięcie jest fizjologiczne. I maluchy same wyrastają.. jeśli problem nie ustępuje lub sie pogłębia to trzeba z tym coś robić ☺

My mieliśmy bobath.. teraz mamy raz w msc kontrole 😁
    Moja rwala sie do siadania mając 5msc.. potem jej na dlugo przeszło jak sie ograniczyło pewne rzeczy.

I wiadomo problem z napieciem stał sie "modny" fizjoterapeuci to napedzaja by miec prace..
    Ale to nie znaczy ze w ogole problem nie istnieje.☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 14:22

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    O matko i córko jak to 90 cm w wieku naszych? :O Marta no ale 75 cm a 90 cm to różnica a jak widzisz dzieci zwalniaja ze wzrostem bo by musialy ze 400 kg ważyć w tym tempie na 18 stke :D

Kasiaja czyżby jakies nieśmiałe myśli o kolejnym szczęściu? ;)
    No właśnie jak w wagę mogłabym uwierzyć to ten wzrost poprostu szokuje

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko uwierzyć w ten wzrost, chyba, że rodzice mają po 2 metry wzrostu :D
    Ja jestem bardzo ciekawa ile Filip waży, ale dopiero w maju pójdziemy na bilans. Jedno jest pewne--klocek z niego 😄🤣🤣

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra nie skupilam się na wzroście a na wadze :D ale spojrzałam na centyle i w aplikacji nawet skali nie ma na 14kg także ok.. coś sciema. A jakie się urodziło to dziecko?

A drzemki my mamy dwie dziennie, 3h po ustaniu rano i przerwa między nimi to 3-4h. Śpi różnie. Dzisiaj rano 40min, za to popołudniu 2h. Nawet daje radę go przełożyć do łóżeczka jak zaśnie bo ma teraz twardsze sen. A zasypia na łóżku przytulony do mnie :)

A jeszcze o tych napięciach to mi się przypomina "nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani" :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Dobra nie skupilam się na wzroście a na wadze :D ale spojrzałam na centyle i w aplikacji nawet skali nie ma na 14kg także ok.. coś sciema. A jakie się urodziło to dziecko?

A drzemki my mamy dwie dziennie, 3h po ustaniu rano i przerwa między nimi to 3-4h. Śpi różnie. Dzisiaj rano 40min, za to popołudniu 2h. Nawet daje radę go przełożyć do łóżeczka jak zaśnie bo ma teraz twardsze sen. A zasypia na łóżku przytulony do mnie :)

A jeszcze o tych napięciach to mi się przypomina "nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani" :)
    Pisała że coś prawie 5kg, coś około 4700 bodajże

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od tygodnia brak długiej drzemki, w ciągu dnia 2 drzemki po 30 minut... Wczoraj na całą dobę spał 45 minut... Za to od tego czasu przesypia całe noce bez pobudki. Śpi od (dziś np) 21.40-6.30 ciągiem. Niestety maruda jakich mało był przez ten tydzień. Dziś jak wstał o 6.30 to standardowo poszedł spać po ok 2h i uwaga... Spał... 3.5h!!! Później zmieniałam pieluchę, smarowalam dziaselka i widzę krechę i dziurkę w dziasle, a jak dotykam to kłuje, ale nic białego nie widać. Humor też dobry. Dodatkowo po 2.5 h znów poszedł spać.. ale nie wiem na ile, bo dziś odpoczywam ;) oddałam Mamie i Siostrze małego o 14 i odbieram ok 19 :) (dzięki temu w końcu Was nadrobiłam ;))
    Myślicie, że to jednak ząbek się przebił i stąd lepszy sen? Tylko pytanie jeśli tak to czemu w nocy ładnie sypiał, a w dzień nie?;)
    P.S. u nas też pierwszy siniak na policzku... Próbował wysoko trzymać się na prostych rękach i odpychać się stopami (proste nogi) - chyba ta pozycja niedźwiedzia. Tak odepchnął się stopami, że poleciał pół metra w przód... I mata się skończyła i uderzył policzkiem o podłogę. Płakał na szczęście kilka sekund, ale siniak delikatny był ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 17:15

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Kasiaja czyżby jakies nieśmiałe myśli o kolejnym szczęściu? ;)
    😅 no serce mi krzyczy, że tak! ale rozum każe się puknąć w głowę porządnie 😂 Mam takie wahania co jakiś czas 😉

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumka, moja też marudzi tylko w dzień, w nocy z nią problemów nie mam (aż boję się co to będzie dzisiaj, bo pewnie zachwale ;) ). Mamy dopiero jeden ząbek, na początku czułam taką igielkę i białą plamkę. Mąż się śmiał, że wymyślam bo nic nie widział, a jednak po paru dniach pojawiła się jedyneczka. Teraz szykuje się druga...

Od poniedziałku mamy nosidło, ale jestem zadowolona. Jak mała marudzi i nie chce zasnąć w łóżeczku to biorę ją w nosidło, sprzątam sobie kuchnie a ona zasypia i bez problemu daje się odłożyć. Na zakupach też nam się sprawdziło. Nawet tatusiowi się spodobało :)

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    😅 no serce mi krzyczy, że tak! ale rozum każe się puknąć w głowę porządnie 😂 Mam takie wahania co jakiś czas 😉

A to takie ja też mam non stop 😂 W sumie to na 100 proc nie jestem jeszcze pewna 😂

Mój szwagier ma 2 metry, matka jego dziecka 190 a syn jest duży ale bez przesady :D Nie takie rozmiary ponad wszelka skale, jakoś nie wierzę w te 90 cm...

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dzisiaj przechodzi sam siebie, buczy nawet na rękach, dałam mu w końcu czopek przeciwbolowy bo nie wiem co jest. Obstawiam zęby bo tak mnie gryzie, ale w sumie ciągle wszystko zrzucam na zęby a ich dalej brak.
    Ciekawe która pierwsza bedzie w ciąży z forum 🙂

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tych fizjoterapeutów to ja należę do takich dwóch grup na facebooku i te wątki które tam się mnożą .. typu moje dziecko zgięło 2 razy mały palec czy to dobrze ? Moje dziecko czasem rusza tylko jedną ręką czy to w porządku ? Albo moje dziecko rusza się na brzuszku do tyłu czy to korygować ? Odpowiedź zawsze ta sama - warto skonsultować z fizjoterapetą. No kurde.. albo ja jestem jakąś kompletną ignorantką ale mam wrażenie że niektórzy to w ogóle nie dadzą się swobodnie tym swoim dzieciom rozwijać i akbo wszedzie widza problem, albo chca cos przyspieszac slbo stopowac. Paranoja z tą fizjoterapią.

Kasiaja, Lavendova, chabasse lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A to takie ja też mam non stop 😂 W sumie to na 100 proc nie jestem jeszcze pewna 😂

Mój szwagier ma 2 metry, matka jego dziecka 190 a syn jest duży ale bez przesady :D Nie takie rozmiary ponad wszelka skale, jakoś nie wierzę w te 90 cm...
    Hehe ja w głowie mam też pragnienie trzeciego ale się nie zdecyduje. Nie lubię ciąży o porodzie nie wspomnę no i te noce i już napewno bym nie była kpi. Jak by nie wyszło kp to od razu mm

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki to był długi dzień... Mała z tego wszystkiego dzisiaj w ogole nie mogła zasnąć! Od 9.30 jak zaczęła ryczeć tak ryczała, uspokajała sie tylko na chwile jak np postałam z nią w lustrze albo dałam pilot do zabawy. Próby usypiania- koszmar. W końcu o 12.15 zapakowałam ją do auta i wkońcu po dwóch kilometrach zasnęła! I tak sobie jezdziłam z nią, zwiedzałam wieś, i ryczałam, z jednej strony że w końcu śpi a z drugiej jaka daremna jestem. Ale potem mąż wrócił z pracy, próbowaliśmy ją przenieść z auta do domu ale znów był ryk. Potem na spacerze sie w końcu jakoś uspokoiła... No i o dziwo teraz po kąpieli wypiła mleko i śpi! Od razu zasnęła, a tak sie bałam że będzie powtórka. Boże, jaka cisza.... Najgorsze jest to że widziałam że dziecko sie męczy a już sama nie wiedziałam jak jej pomóc, dobrze że z tym autem zadziałało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 19:44

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edytka ważne że sobie poradziłas, nie myśl że nie dałaś rady bo dałaś, znalazłaś sposób żeby pomóc dziecku zasnąć :)
    Jutro na pewno będzie łatwiej :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj korzystałam z auta wielokrotnie jak Hania miala 3msc😁👍 super sprawa.

Ostatnio mamy problem z 2 drzemkami w ciagu dnia. Problem z zaśnięciem. A jak sie uda to płytki ten sen, wybudza sie z płaczem. Trudno ją uspokoić. I nici ze snu dalej.

Nocny sen jest lepszy.. choc oczywiście zdarzają sie gorsze noce.. ale jednak ten nocny sen taki głębszy 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 22:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahah Squirrel wygralas internety z tym zgietym palcem :D :D :D

Edytka szkoda ze nie dali wam cos na znieczulenie gardła, nam dali lidokaine. Użyłam kilka razy i pomogło. Jakiś tez żel taki przy zapaleniu dziąseł lekko odkazajacy hmm albo chociażby spróbuj dentinoxem tez coś tam przeciwbólowo działa.

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 02:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Odnośnie tych fizjoterapeutów to ja należę do takich dwóch grup na facebooku i te wątki które tam się mnożą .. typu moje dziecko zgięło 2 razy mały palec czy to dobrze ? Moje dziecko czasem rusza tylko jedną ręką czy to w porządku ? Albo moje dziecko rusza się na brzuszku do tyłu czy to korygować ? Odpowiedź zawsze ta sama - warto skonsultować z fizjoterapetą. No kurde.. albo ja jestem jakąś kompletną ignorantką ale mam wrażenie że niektórzy to w ogóle nie dadzą się swobodnie tym swoim dzieciom rozwijać i akbo wszedzie widza problem, albo chca cos przyspieszac slbo stopowac. Paranoja z tą fizjoterapią.
    Właśnie też nie można przesadzać. Ze skrajności w skrajnosc.

Olek miał ewidentnie problem z napięciem. Podejrzewam że po części samo przeszło. Bp fakt że ćwiczyłam z nim ale nie tak bardzo systematycznie jak powinnam. Na szczęście trafiłam na super fizjoterapeutke której nie zależy na tym żeby zgarnąć kasę. Dawała mi ćwiczenia i początkowo chodziłam raz w miesiącu. A ostatnio już powiedziała że jest wszystko ok. Teraz do niej idę bo Olek przy raczkowaniu jedną stopę ma na zewnątrz a drugą do środka. Powiedziała że mam obserwować czy mu samo przejdzie ale jest bez zmian. Więc idę do niej żeby pokazała mi ćwiczenia na te stopę. Od początku miał z nią problem i ćwiczyłam ale widocznie problem wrócił. Powiedziała że lepiej teraz to skorygować niż jak stanie i przez to będzie skrzywienie.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 02:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na drzemki pomogło przeniesienie drzemek do łóżeczka. W bujaczku wybudzał się co chwile i wyglądało to tak często że musiałam siedzieć i ciągle go bujac a i tak spał max 20 minut. Teraz jak zaśnie w łóżeczku to śpi godzinę czasem i dwie.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 04:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez wystąpił problem z jedną stroną.. przy pelzaniu sie z niej nie odbija..😐

Ale mam nadzieję ze ćwiczenia pomogą. I zaraz na dwie strony ruszy.😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 05:03

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Jaki to był długi dzień... Mała z tego wszystkiego dzisiaj w ogole nie mogła zasnąć! Od 9.30 jak zaczęła ryczeć tak ryczała, uspokajała sie tylko na chwile jak np postałam z nią w lustrze albo dałam pilot do zabawy. Próby usypiania- koszmar. W końcu o 12.15 zapakowałam ją do auta i wkońcu po dwóch kilometrach zasnęła! I tak sobie jezdziłam z nią, zwiedzałam wieś, i ryczałam, z jednej strony że w końcu śpi a z drugiej jaka daremna jestem. Ale potem mąż wrócił z pracy, próbowaliśmy ją przenieść z auta do domu ale znów był ryk. Potem na spacerze sie w końcu jakoś uspokoiła... No i o dziwo teraz po kąpieli wypiła mleko i śpi! Od razu zasnęła, a tak sie bałam że będzie powtórka. Boże, jaka cisza.... Najgorsze jest to że widziałam że dziecko sie męczy a już sama nie wiedziałam jak jej pomóc, dobrze że z tym autem zadziałało
    Moj brat też jeździł bo syn nie mógł usnąć. Olek wczoraj na noc też nie mógł co usnal to za chwilę płacz i tak dwie godziny. Aż w końcu zasnął mi na klacie a ja razem z nim

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 1906 1907 1908 1909 1910 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ