Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
KP jest przereklamowane, co ja jestem chora to mała tez. Dostała kataru i teraz się zastanawiam czy ode mnie czy przez to ze wczoraj z gołymi stopami sobie na trawie siedziała.
Odnośnie wyprawki to u nas frida to porażka i tak kupiliśmy katarek plus. No u leżaczek bujaczek ale to dostaliśmy w spadku, nigdy w nim nie chciała leżeć, płakała. Miała tylko taki tygodniowy przebłysk koło 6 miesiąca i leżała w kuchni jak coś gotowałam, później wrócił bunt.
-
nick nieaktualnyAnia ja odrobaczalam głównie albendazolem i pyrantelem, siebie tez mebendazolem. Żadnych objawów ubocznych nie było. To bezpieczne leki.
-albendazol (np. Zentel) szerokie spektrum
robaki obłe, działa na wszystkie stadia od doroslych,larwy i tez jaja
- mebendazol (np. Vermox) słabsze, na doroslych i chyba larwy
-pyrantel (zwłaszcza dzieciom, pierwszy przy owsikach)
-prazykwantel
Dobrze działają ale to już takie celowane w konkretne:
-metronidazol na pierwotniaki i gardia lamblia (tez przy kobiecej inf intymnej gardnerella)
-nitazoxanide na cryptosporidium parvum (pierwotniak wywoluje biegunki u dzieci częsty)
-niklozamid na tasiemceWiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 07:54
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEilleen wrote:Takie pytanie - którędy te robaki wychodzą? Bo to by mnie przerazalo za dużo horrorów się naoglądałam.
W kupie 😆 Zwłaszcza owsiki to się widzi w kupie i są ekhem no żywe jeszcze 🤮
Reszta siedzi w środku aż umrze sama lub zostanie zabita. W kupie można wykryc jaja lambli czy glisty ale czasami ciężko wykryc...
No i nasze dzieci za małe są na odrobaczanie, chyba że jest potwierdzenie w badaniu. Przy owsikach to zwlaszcz żłobki i przedszkola przoduja, w pl jest lek dla dzieci bez recepty Pyrantelum medana. -
My wczoraj ZOO, mala zachwycona, dea rampersiaki zuzyte, jeden smoczek zgubiony🤣
A po powrocie do domku muszla z woda na taras i chlapanko...
Jeszcze o 22 jak siedzielismy z mezem na tarasie, pokazywalo 30 stopni...
Dzis po 6 jak bylam malej zrobic mleko, to az mnie slonce w kuchni oslepilo i spuszczalam rolety, zeby sie nie nagrzalo, a teraz wstalysmy, a tu burza na calego, no ale zapowiadali, ze będzie...
Od soboty poznego popoludnia umieram na alergie, jeszcze sie zorientowalam, ze nie mam w domu nic na alergie, wiec wczorsj trzeba bylo sie przemeczyc, a dzis musze koniecznie zawitac w aptece...
Zostawiam na chwile fotke z wczoraj
][/url]
A wczorajsze slodziaki super!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 01:02
e_mii, Lavendova, 1ania1, PLPaulina, Ania241188, Existenz, misia-kasia, Kasiaja, pumka1990, chabasse lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Też mieliśmy przed wysypka zoo w planie
Ja gdybym miała swój trawnik to bym małego puściła.. A tak dookoła wszędzie zasikane przez psy
U teściów trawy nie ma tylko takie chaszcze twarde i sama bym na to nie chciała iść, u moich rodziców już nie ma trawy praktycznie bo zabudowali wszystko kostka prawie
Ma 12 lekarz.. ciekawe co powie. Ja oczywiście mam czarne myśli typu że da skierowanie do szpitala. Ale wysypka jakby zaczęła schodzić.. zaczyna od brzucha tak jak się pojawiała.
Małego w nocy brzuszek męczył.. już naszykowalam czapek przeciwbolowy aż tu nagle zassal się do butelki, napił ciepłego mleka i puściloWiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 08:49
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Boże dziewczyny dzięki za odpowiedzi odnośnie mojego pytania z mlekiem, wiecie jak to lżej jak tak napiszecie? Moja pediatra i ta alergolog to babki po 50tce, starej daty widocznie i obie gadają że mleko 2 porcje na dzień maks, i przegłodzić. Dzięki, nie będę się już przejmować jak głupek, ma czas, no !
To samo co u was jogurt, tubke zje - także widać takie typy też są
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Marta, kciuki za wizyte!
Paulina, mialam pisac i zapomnialam... u nas na dobe 4-6 butli, fakt, ze w wiekszosci wypite z nich po 100-130ml no ale jednak...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Paulinaaa wrote:Boże dziewczyny dzięki za odpowiedzi odnośnie mojego pytania z mlekiem, wiecie jak to lżej jak tak napiszecie? Moja pediatra i ta alergolog to babki po 50tce, starej daty widocznie i obie gadają że mleko 2 porcje na dzień maks, i przegłodzić. Dzięki, nie będę się już przejmować jak głupek, ma czas, no !
To samo co u was jogurt, tubke zje - także widać takie typy też są
-
Potrzeba matką wynalazków muszę zamówić nakolanniki, no ale weekend, czas wysyłki... No trwa to troszkę, więc wzięłam niepotrzebne skarpetki, rozcięłam na palcach i mam
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f03898000d97.jpgPLPaulina, Lavendova, e_mii, Ania241188, Existenz, misia-kasia, edytkaa93, Kasiaja, pumka1990, chabasse lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTe rady czasami to są śmieszne. 🤦🏻♀️ Ale najgorzej że to lekarze, do których człowiek ma zaufanie.
Bo jak ostatnio tesciowa6z koleżanką udzielały mi rad odnośnie kp. To skomentowałam złośliwie i cisza.
Ale też było coś w stylu że jak w dzień 5-6x cycek. Mniej dawać. Kilka dni będzie głodna. A potem zrozumie że jest 3x i będzie więcej jadla🤦🏻♀️ i że w nocy to "herbatkę" dawać a nie pierś 🤦🏻♀️ -
nick nieaktualny
-
Justa dzięki za patent że skarpetka i 😀 Filip nie chce mi raczkować bez spodni i płacze. Dzisiaj zamawiam nakolanniki.
U nas położna kazała mi małego dokarmiać mm przez co nabawiłam się zapalenia, a później stwierdziła, żebym poszła do lekarza po receptę na bromergon. Takie wsparcie miałam z jej strony. Oczywiście babski koło 60. -
Ania241188 wrote:Jak potrzebuje to dawać. Córka przestała jeść w nocy gdy miała ponad 2 lata. A pediatra mi mówił że jak ma 9 miesięcy to już nie dawać. Ehe. Jak spróbowałam i podziękowałam za taką radę
U nas też pediatra się dziwi, że daje dalej małemu w nocy mleko 🤦♀️ bo on nie potrzebuje na pewno, bo dużo waży i tak go nauczyłam. Jednym uchem weszło, drugim wyszło. -
nick nieaktualnyJa już nie daję mleka w nocy bo ona śpi i sie nie domaga. A jak ja ze swojej nadgorliwosci zrobilam o 12 w nocy to wypila 2 łyki. Dlatego jak chce to mnie obudzi a jak nie to śpimy.
A rada ze jak będzie głodne to zje to sie nie odnosi to dzieci wybrednych tylko do zarlokow i raczej dorosłych. Im mniej dziecko je tym mniej czyje głód, tym bardziej słabnie odwadnia sie dostaje anemii. Ale spoko. Rada na poziomid jak schudnąć? Przestać jeść. 😆 -
nick nieaktualnyHehe dokładnie. 😊 Ale niektórzy nieświadomi posłuchają takich rad.. Bo przecież dla większości to autorytety je mówią, pediatrzy, położne czy mamusie które kilkoro dzieci wychowaly. 😄
Hania jest wybredna i niejadek. Jak jej nie zaproponuje jedzenia to mogło by dla niej nie istnieć. 😄
Ja zawsze teściowej mówię, że to że wychowała jedno dziecko nie czyni z niej eksperta. Że coś co działało na jej syna nie musi działać na wszystkie dzieci na świecie.
Ale ona jest tak uparta i zarozumiała że czasami to szlag mnie na tę babe bierze.. 😠
Edit. Na ten mój brzuch ibuprofen nie zadziałał. 😲😥 Hmm udało mi się zasnąć po nim. To w sumie dobrze. Ale się obudziłam i bolało.
Hmm. Czyżby okres chciał mnie nawiedzic po raz pierwszy? 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 10:20