X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KP jest przereklamowane, co ja jestem chora to mała tez. Dostała kataru i teraz się zastanawiam czy ode mnie czy przez to ze wczoraj z gołymi stopami sobie na trawie siedziała.

Odnośnie wyprawki to u nas frida to porażka i tak kupiliśmy katarek plus. No u leżaczek bujaczek ale to dostaliśmy w spadku, nigdy w nim nie chciała leżeć, płakała. Miała tylko taki tygodniowy przebłysk koło 6 miesiąca i leżała w kuchni jak coś gotowałam, później wrócił bunt.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania ja odrobaczalam głównie albendazolem i pyrantelem, siebie tez mebendazolem. Żadnych objawów ubocznych nie było. To bezpieczne leki.

-albendazol (np. Zentel) szerokie spektrum
    robaki obłe, działa na wszystkie stadia od doroslych,larwy i tez jaja

- mebendazol (np. Vermox) słabsze, na doroslych i chyba larwy

-pyrantel (zwłaszcza dzieciom, pierwszy przy owsikach)

-prazykwantel

Dobrze działają ale to już takie celowane w konkretne:

-metronidazol na pierwotniaki i gardia lamblia (tez przy kobiecej inf intymnej gardnerella)

-nitazoxanide na cryptosporidium parvum (pierwotniak wywoluje biegunki u dzieci częsty)

-niklozamid na tasiemce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 07:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ma juz być ciepło 28 stopni. Wreszcie.

To kp to jest bardzo przereklamowane. Moja Emilia miała jeden tylko raz katar do tej pory. Ja to już ze 4 🤦‍♀️

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie pytanie - którędy te robaki wychodzą? Bo to by mnie przerazalo :-D za dużo horrorów się naoglądałam.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Takie pytanie - którędy te robaki wychodzą? Bo to by mnie przerazalo :-D za dużo horrorów się naoglądałam.

W kupie 😆 Zwłaszcza owsiki to się widzi w kupie i są ekhem no żywe jeszcze 🤮
    Reszta siedzi w środku aż umrze sama lub zostanie zabita. W kupie można wykryc jaja lambli czy glisty ale czasami ciężko wykryc...

No i nasze dzieci za małe są na odrobaczanie, chyba że jest potwierdzenie w badaniu. Przy owsikach to zwlaszcz żłobki i przedszkola przoduja, w pl jest lek dla dzieci bez recepty Pyrantelum medana.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam Poli rok temu badanie na pasożyty. 3 kupy w krótkim odstępie trzeba zanieść a jeszcze to nie gwarantuje że wynik będzie prawidłowy.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj ZOO, mala zachwycona, dea rampersiaki zuzyte, jeden smoczek zgubiony🤣
    A po powrocie do domku muszla z woda na taras i chlapanko...
    Jeszcze o 22 jak siedzielismy z mezem na tarasie, pokazywalo 30 stopni...

Dzis po 6 jak bylam malej zrobic mleko, to az mnie slonce w kuchni oslepilo i spuszczalam rolety, zeby sie nie nagrzalo, a teraz wstalysmy, a tu burza na calego, no ale zapowiadali, ze będzie...

Od soboty poznego popoludnia umieram na alergie, jeszcze sie zorientowalam, ze nie mam w domu nic na alergie, wiec wczorsj trzeba bylo sie przemeczyc, a dzis musze koniecznie zawitac w aptece...

Zostawiam na chwile fotke z wczoraj

][/url]

A wczorajsze slodziaki super!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 01:02

e_mii, Lavendova, 1ania1, PLPaulina, Ania241188, Existenz, misia-kasia, Kasiaja, pumka1990, chabasse lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mieliśmy przed wysypka zoo w planie :D
    Ja gdybym miała swój trawnik to bym małego puściła.. A tak dookoła wszędzie zasikane przez psy :(
    U teściów trawy nie ma tylko takie chaszcze twarde i sama bym na to nie chciała iść, u moich rodziców już nie ma trawy praktycznie bo zabudowali wszystko kostka prawie :(

Ma 12 lekarz.. ciekawe co powie. Ja oczywiście mam czarne myśli typu że da skierowanie do szpitala. Ale wysypka jakby zaczęła schodzić.. zaczyna od brzucha tak jak się pojawiała.
    Małego w nocy brzuszek męczył.. już naszykowalam czapek przeciwbolowy aż tu nagle zassal się do butelki, napił ciepłego mleka i puścilo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 08:49

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziewczyny dzięki za odpowiedzi odnośnie mojego pytania z mlekiem, wiecie jak to lżej jak tak napiszecie? Moja pediatra i ta alergolog to babki po 50tce, starej daty widocznie i obie gadają że mleko 2 porcje na dzień maks, i przegłodzić. Dzięki, nie będę się już przejmować jak głupek, ma czas, no ! ;)
    To samo co u was jogurt, tubke zje - także widać takie typy też są ;)

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, kciuki za wizyte!

Paulina, mialam pisac i zapomnialam... u nas na dobe 4-6 butli, fakt, ze w wiekszosci wypite z nich po 100-130ml no ale jednak...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Boże dziewczyny dzięki za odpowiedzi odnośnie mojego pytania z mlekiem, wiecie jak to lżej jak tak napiszecie? Moja pediatra i ta alergolog to babki po 50tce, starej daty widocznie i obie gadają że mleko 2 porcje na dzień maks, i przegłodzić. Dzięki, nie będę się już przejmować jak głupek, ma czas, no ! ;)
    To samo co u was jogurt, tubke zje - także widać takie typy też są ;)
    Może zaproponuj tym lekarkom przegłodzenie. Może im się przyda ;-) jak można w ogóle proponować coś takiego.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 porcje to tyle co nic! To malutkie dzieci... Najgorzej że komu mamy ufać jak nie lekarzom...
    Cały czas mam żal do siebie że położnej nie wrzuciłam z mieszkania, gdybym się jej posluchała to laktacja by padła, a ja bym miała bardzo silną anemię.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzeba matką wynalazków :D muszę zamówić nakolanniki, no ale weekend, czas wysyłki... No trwa to troszkę, więc wzięłam niepotrzebne skarpetki, rozcięłam na palcach i mam :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f03898000d97.jpg

PLPaulina, Lavendova, e_mii, Ania241188, Existenz, misia-kasia, edytkaa93, Kasiaja, pumka1990, chabasse lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te rady czasami to są śmieszne. 🤦🏻‍♀️ Ale najgorzej że to lekarze, do których człowiek ma zaufanie.

Bo jak ostatnio tesciowa6z koleżanką udzielały mi rad odnośnie kp. To skomentowałam złośliwie i cisza.

Ale też było coś w stylu że jak w dzień 5-6x cycek. Mniej dawać. Kilka dni będzie głodna. A potem zrozumie że jest 3x i będzie więcej jadla🤦🏻‍♀️ i że w nocy to "herbatkę" dawać a nie pierś 🤦🏻‍♀️

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak potrzebuje to dawać. Córka przestała jeść w nocy gdy miała ponad 2 lata. A pediatra mi mówił że jak ma 9 miesięcy to już nie dawać. Ehe. Jak spróbowałam i podziękowałam za taką radę

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta a próbowałaś przez weekend kąpiel w Kali? Ponoć pomaga na takie wykwity wirusowe jak np na tę bostonska.. 🤔🤔

A my dziś pediatra na 13, kontrola z tym katarem. 😊

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa dzięki za patent że skarpetka i 😀 Filip nie chce mi raczkować bez spodni i płacze. Dzisiaj zamawiam nakolanniki.

U nas położna kazała mi małego dokarmiać mm przez co nabawiłam się zapalenia, a później stwierdziła, żebym poszła do lekarza po receptę na bromergon. Takie wsparcie miałam z jej strony. Oczywiście babski koło 60.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Jak potrzebuje to dawać. Córka przestała jeść w nocy gdy miała ponad 2 lata. A pediatra mi mówił że jak ma 9 miesięcy to już nie dawać. Ehe. Jak spróbowałam i podziękowałam za taką radę

U nas też pediatra się dziwi, że daje dalej małemu w nocy mleko 🤦‍♀️ bo on nie potrzebuje na pewno, bo dużo waży i tak go nauczyłam. Jednym uchem weszło, drugim wyszło.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie daję mleka w nocy bo ona śpi i sie nie domaga. A jak ja ze swojej nadgorliwosci zrobilam o 12 w nocy to wypila 2 łyki. Dlatego jak chce to mnie obudzi a jak nie to śpimy.

A rada ze jak będzie głodne to zje to sie nie odnosi to dzieci wybrednych tylko do zarlokow i raczej dorosłych. Im mniej dziecko je tym mniej czyje głód, tym bardziej słabnie odwadnia sie dostaje anemii. Ale spoko. Rada na poziomid jak schudnąć? Przestać jeść. 😆

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe dokładnie. 😊 Ale niektórzy nieświadomi posłuchają takich rad.. Bo przecież dla większości to autorytety je mówią, pediatrzy, położne czy mamusie które kilkoro dzieci wychowaly. 😄

Hania jest wybredna i niejadek. Jak jej nie zaproponuje jedzenia to mogło by dla niej nie istnieć. 😄

Ja zawsze teściowej mówię, że to że wychowała jedno dziecko nie czyni z niej eksperta. Że coś co działało na jej syna nie musi działać na wszystkie dzieci na świecie.
    Ale ona jest tak uparta i zarozumiała że czasami to szlag mnie na tę babe bierze.. 😠

Edit. Na ten mój brzuch ibuprofen nie zadziałał. 😲😥 Hmm udało mi się zasnąć po nim. To w sumie dobrze. Ale się obudziłam i bolało.
    Hmm. Czyżby okres chciał mnie nawiedzic po raz pierwszy? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 10:20

‹‹ 2054 2055 2056 2057 2058 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ