Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ania241188 wrote:Mój pierwszy okres był bardzo skąpy a myślałam że będzie obfity więc Paulina i tak może być.
U nas słowa mama, baba, mniam, ciii, kiki (czyli kici kici) da, i reszta oo swojemu. Tata nie chce mówić.
Teraz druga drzemka. Olek teraz zasypia w mig. Nawet już przy butli zasypia.
Dziś zrobiłam super placki ze szpinakiem z przepisu alaantkowe blw. Pola zjadła tyle że byłam w szoku. Olek jeden zjadł. Dla nas nic nie zostało 😅 polecam. W ogóle nie czuć tego szpinaku pomimo że go dużo tam.
Które placki zrobiłaś? Wrzuć link. Filip uwielbia placki, naleśniki, kluski i makarony. Dla niego mięso mogłoby nie istnieć, ma to chyba po mnie 😁
-
nick nieaktualnymarcela123 wrote:To my tylko byliśmy na kp a po 3 miesiącach dostałam okresu, mega mnie to zaskoczyło bo myślałam że przynajmniej 6msc spokoju będzie. A moja szwagierka ma synka 14 msc i też jeszcze karmi i okresu dalej nie ma
Po 3 Msc bym chyba była mega rozczarowana. Myślałam że 6msc to takie minimum. -
justyna14 wrote:Antoś dobrze, troche pochorował, teraz wstaje już przy wszystkim, raczkuje po całym domu, może roczek przedrepcze, a jak nie to ma czas dużo gada po swojemu mama baba am już mówi a jak u Was?
Też jestem ciekawa, kiedy Filip zrobi pierwszy krok, z dnia na dzień jest odważniejszy 😉
U nas już prawie 12!! zębów, nie wiem gdzie mu się tak spieszy. Trójki i czwórki na górze obecnie wychodzą wszystkie razem,więc maruda z niego, ale już wszystkie widać więc liczę, że to długo nie potrwa.
-
1ania1 wrote:Które placki zrobiłaś? Wrzuć link. Filip uwielbia placki, naleśniki, kluski i makarony. Dla niego mięso mogłoby nie istnieć, ma to chyba po mnie 😁
Tylko użyłam zwykłej mąki
Córka to mięsożerca, jej zawsze dawałam najpierw warzywa potem mięso bo tak by zjadła samo mięso na obiad. A mięsko zawsze zjadła. Olek jakiegoś zachwytu nie ma co do mięsa, ale lubi właśnie placki, naleśniki, omlet, też makaron. ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 19:18
-
1ania1 wrote:Też jestem ciekawa, kiedy Filip zrobi pierwszy krok, z dnia na dzień jest odważniejszy 😉
U nas już prawie 12!! zębów, nie wiem gdzie mu się tak spieszy. Trójki i czwórki na górze obecnie wychodzą wszystkie razem,więc maruda z niego, ale już wszystkie widać więc liczę, że to długo nie potrwa.
-
Marta myśle, że to świetna sprawa. Na pewno nie zaszkodzi próbować 🙂 Moja znajoma praktycznie od urodzenia musiała wysadzać córkę bo była na wszystkie pieluszki uczulona nawet te wielo nie sprawdziły się u nich. Mała bardzo szybko załapała o co chodzi i sama wołała trochę po 1 urodzinach
Ja miałam taki plan z Antkiem ale brakło mi konsekwencji ale za to żłobek „odwalił” całą robotę 😉 chociaż teraz cofną się w rozwoju przez Zuzię bo zobaczył że ona w pieluszkę robi 😓 to samo ze smoczkiem on nigdy nie używał w ciągu dnia a teraz non stop z nim chodzi 🤦♀️[/url]
-
To u nas moja mama tak odpieluchowywała nas. Zawsze po spaniu na nocnik i jak widziała że szukamy kąta na kupe :p
U nas sukces z mm, koło 80g90 ml Filip wypija, dzisiaj chyba ze 140 wypił jak coś to kupię większą paczke mm i będę mu zwiększać ilość karmień. Chociaż nie za bardzo wiem jak się za to zabrac... Bo cycek łatwiejszy w obsłudze... Szczególnie rano jak chce mi się spać, więc wtedy na leżąco cyc i dosypiamy zazwyczaj :p -
No ja dzisiaj nocniczek kupiłam! Teraz jest bardzo ciepło i mała bawi sie na macie bez pampersa. Chce to wykorzystać że jak sobie siknie żeby ją sadzać, wiem że nie będzie od razu robić ale może kapnie co to jest nocniczek. I tak powolutku może sie nauczy. Mnie mama też koło roku sadzała i podobno prędko zajarzyłam o co chodzi:)17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Super że to piszecie no odpieluchowac się nie powinno przed 18 miesiącem ponoć bo wtedy dopiero rozwijają się zwieracze i wcześniejsze odpieluchowanie może się wiązać z np nietrzymaniem moczu czy zaparciami .. teraz sadzenie to puszczanie mieśni może być.. nie powinno się doprowadzić że dziecko "zaciska" na siłę i trzyma.. Ponoć
I edytka właśnie nie jak już nasika tylko sadzac np przed o po drzemce, po jedzeniu, przed i po spacerze
Edit no i rodzic robi 99% pracy bo powinien odczytać że zaraz pójdzie sik czy kupa a nie powinno się oczekiwać tej świadomości od dziecka jeszcze ;p
Gratuluję kroczkow mój to się puszcza ale jednocześnie rzuca w moja stronę ;p więc muszę szybko łapać żeby nie padł jak kłoda na podłogę ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 22:05
Ania241188, pumka1990, Existenz lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Marta, mam znajoma na wielo, ktora na dwojke od prawie poczatku maluchy "wysadzala" i bardzo szybko sie jej odpieluchowaly
Ja niedlugo tez planuje zakup nocniczka, niech jest w domu, mala sie z nim oswaja itp...
Ania, moja moglaby ztc bez miesa... zawsze zje odrobinke i reszte psu rzuca... nie przepada...
My dzis bylismy po nowy woz
Przy okazji kupilam letni cover do fotelika, ciekawe jak sie sprawdzi...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Moja córka dała się odpieluchowac dopiero na 2,5 roku. Próby wcześniej były ale nic z tego. Próbowałam na 2 lata , latem ale niestety płakała jak siadała na nocnik, wstrzymywała siku. Odpuściłam i w końcu na 2,5 roku zimą załapała szybko. Więc jak dziecko będzie gotowe to załapie szybko. 😊
-
Eilleen wrote:Gdzieś czytałam żeby za szybko nie sadzac na nocnik bo tak małe dzieci nie są gotowe. Muszą przejść etap że wiedzą o swojej potrzebie i mieć świadomość tego.
No właśnie dlatego to nie jest odpieluchowywanie tylko pozwolenie narobić nie do pieluchy, bez spiny bez tłumaczenia o poleciało i już to brawo ale jak nie to to nic się nie stało
To rodzić ma widzieć kiedy poleci a nie dziecko.
A ta świadomość dziecka naturalnie powinna przyjść koło 1,5 roku pomałuWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 09:08
pumka1990 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nie Paulina źle zrozumiałaś
W tej metodzie absolutnie nie wymaga się niczego od dziecka, rodzic ma reagować. A dziecko ma zyskać to że nie robi w pieluche i nie leży w sikach/kupie. To o czym Ty piszesz to już trening który bazuje na tym żeby dziecko trzymało i nie robiło w pieluchy.. A w tym o czym ja mówię i myślę dziewczyny to pozwolenie się wyprozniac wtedy kiedy chce ale rodzić reaguje na sygnały dziecka i umożliwia mu wyproznienie z gola pupa do wiaderka, umywalki, później nocnika
Dziecko nie może czuć żadnej presji ze na nocnik tak a w pieluche to źle.. to samo przejdzie w swiadomosc dziecka jak będzie gotowe że samo zacznie zgłaszać potrzebę ale to 1,5 roku 2 latka najwcześniejWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 09:50