X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też mamoza, bawi się do momentu aż mnie zobaczy, jak coś robię w kuchni 8 tylko stukne czymś to z prędkością światła jest przy mnie i jeczy żeby na ręce go wziąść. W wózku też się trochę awanturuje, najlepiej jak go wyjme i na rączki, wtedy jest tak zadowolony, że aż pieje z zachwytu 😅
    Jak go ostatnio pochwalilam że zaczął pić z bidonu tak dzisiaj memla ta slomke i ani razu nie pociągnął, woda i woda z sokiem z truskawek w trzech różnych butelkach plus kubek doidy i ma wszystko gdzieś, łyżeczka muszę mu dawać. No co za dziecko😫

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie wczoraj dzwoniła kierowniczka a propo ewentualnego powrotu do pracy od września. Umowę miałam do 9 czerwca. Oczywiście tylko cały etat, innej opcji nie ma. Podziękowałam bo wątpię że byśmy pogodzili z mężem grafiki, obydwoje byśmy pracowali po 12 h dzienne i musielibyśmy się wymieniać poszczególnymi dniami.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wymuszanie to już od dawna na tapecie, jak na coś mu nie pozwolę czy powiem nie to awantura na całego, wygina się i płacz.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie chyba pierwszy okres przy kp zawita..
    Na razie tylko plamie. Zobaczymy czy się rozkręci🤔

Edit. Hania miała dziś 2 drzemki. 🥳 Łącznie 3h. 👏👏👏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 19:01

Paulinaaa lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina u nas żłobek bierze już półroczne dzieci, ale niestety jesteśmy na liście rezerwowej... Jak nie zapomnę to jutro bede dzwonić i pytać o sytuacje.
    Filip wypił 90ml mm :) na razie daje mu raz dziennie.
    I idą kolejne zęby... Na dole chyba, jest tak , że bawi się, a nagle zaczyna boleć i wtedy marudzenie, płacz i szukanie gryzaków.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam jestem bardzo za instytucja żłobka/przedszkola 😊 Najstarszy chodził od 3 rż, Antek od 18 mż i jestem pod ogromnym wrażeniem jego rozwoju i chodzi bardzo chętnie. Zuzka pójdzie pół roku szybciej od brata ale ja już tego tak nie przeżywam 😅 już wiem, że dzieciom tam się krzywda nie dzieje, a stwierdzenia typu „dziecko powinno być przy matce do Xx wieku” do mnie nie przemawiają. Ja tam wolę wysłać do żłobka, a po pracy poświecić im 100% uwagi. Teraz jak jestem w domu zdarza mi się ich „olewać” 😅 chce mieć trochę przestrzeni dla siebie np przez pracę zawodową, a później z utęsknieniem z nimi czas spędzać 😊

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irena sama dzis zrobila 3 kroki do mnie. Trzymala sie stolu puscila i podeszla.drugi raz to w zyciu przechodze i wzrusza tak samo

Kasiaja, PLPaulina, Paulinaaa, 1ania1, kozalia, edytkaa93, marcela123, Ania241188, chabasse, Eilleen, pumka1990, e_mii lubią tę wiadomość

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo 👏👏👏

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżizas właśnie zakończyły się u nas poszukiwania 11 letniej dziewczynki. Po szkole dzisiaj nie wróciła do domu, niestety .... 😭 Jestem w ogromnym szoku bo tu spokojna okolica. Mam nadzieje, że dorwą tego zwyrola‼️

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy robi jak uważa, w dużych miastach to i noworodki pewnie do żłobka przyjmą. 😅😅

Ja też chcę wrócić do życia zawodowego ale nie kosztem dziecka.
    Może ktoś uzna to za chore, ale 10h pobytu dziecka w żłobku sobie nie wyobrażam..

Jestem za instytucja żłobka i przedszkola ale z głową.. ☺️ I też nie oceniam decyzji innych..
    Np Moja kierowniczka wróciła po 3msc do pracy i była szczęśliwa. I syn żyje. 😏

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o PLPaulina, to mam nadzieję że to u Ciebie okres, to starania wtedy będą miały zielone światło :D :D Ja dostałam okres, więc I cykl się nie udał, a okres spóźnił mi się o 4 dni, więc miałam nadzieję :D:D

Oj tak u nas też okres mamowania na całego, wisi na mnie cały dzień, i tak od ponad tygodnia jakoś

Wymusza też, dym robi jak czegoś nie dam, i to też zaczęło się z tydzień temu, wcześniej nie było takich akcji :D

Dziś byłyśmy pierwszy raz na takich zajęciach rytmicznych, ale fajnie, córka zachwyconaaaaaaaaaa

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała dzisiaj pierwszy raz od kilku dni spokojnie zasnęła wieczorem. Ale ulga. Ale cały dzień płaczliwy.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Każdy robi jak uważa, w dużych miastach to i noworodki pewnie do żłobka przyjmą. 😅😅

Ja też chcę wrócić do życia zawodowego ale nie kosztem dziecka.
    Może ktoś uzna to za chore, ale 10h pobytu dziecka w żłobku sobie nie wyobrażam..

Jestem za instytucja żłobka i przedszkola ale z głową.. ☺️ I też nie oceniam decyzji innych..
    Np Moja kierowniczka wróciła po 3msc do pracy i była szczęśliwa. I syn żyje. 😏
    Paulina, u mnie miasto 7 tysięcy mieszkańców i biorą maluszki, mają też osobne sale dla dzieci lekko chorych, żeby rodzic mógł wrócić wcześniej do pracy (tzn. Dzieci z gilem, końcówka choroby gdzie można już posłać do żłobka). No ale u nas wyjdzie max 8,5 godziny w żłobku /u niani

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PlPaulina czemu piszesz „kosztem dziecka”? Przy mojej dwójce starszych nie zauważyłam ubytku z tego powodu 😉

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    o PLPaulina, to mam nadzieję że to u Ciebie okres, to starania wtedy będą miały zielone światło :D :D Ja dostałam okres, więc I cykl się nie udał, a okres spóźnił mi się o 4 dni, więc miałam nadzieję :D

Z jednej strony cieszę się że to może być okres, na razie nie rozkręca się bardziej. Cały dzień tylko plamie. I to delikatnie..

Ale z drugiej strony jak to okres tzn że te pierwsze starania przed były nie udane. I boję się, że będzie problem z zajściem w ciążę. 😑

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    PlPaulina czemu piszesz „kosztem dziecka”? Przy mojej dwójce starszych nie zauważyłam ubytku z tego powodu 😉
    Nie sądzę że takie maleństwo potrzebuje być poza domem 10-11h.

To wyłącznie mój punkt widzenia, Dlatego swoje życie zawodowe chcę trochę dopasować do nowej roli jaką jest macierzyństwo..
    I mam na to te 6msc wychowawczego. ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 22:07

Kasiaja lubi tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że nie potrzebuje ale i też nie stanie mu się krzywda 😉
    Mi chodzi o to, że mamy które chcą bądź musza zostawić dziecko żeby nie miały mega wyrzutów, bo dzieciom nie dzieje się straszna krzywda 😉 Nie stracą na tym zdolności psychospołecznych itp 🙂 Będą się zdrowo rozwijać i będą również szczęśliwe. Najważniejsze żeby czas, który spędzą z rodzicami był w pełni dla nich

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i jeszcze proszę nie przytaczać słów „... i żyje” bo w czasie wojny też wiele dzieci na szczęście przeżyło ale jak to wpłynęło na ich dalsze żucie to pan bog wie.
    Ja znam dziecko, które do 7 rż było pod opieką matki i dziadków i,dla mnie, jego rozwój nie jest prawidłowy. Jest obecnie wycofanym nastolatkiem (14l) typu samotnik nie potrafi złapać kontaktu z rówieśnikami itp. Jest tylko rok młodszy od mojego pierworodnego, a zdolności socjologiczne to przepaść.
    Każda skrajność nie jest dobra 😉

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa to fakt, dzieci nie mogą się chować tylko że starszymi..
    Dlatego mnie osobiście instytucja babć czy niani jako codzienna opieka nie odpowiada.
    Kontakt z rówieśnikami to podstawa. ☺️☺️

Wiadomo każdy też dopasowuje pod siebie i rodzinę swój powrót do pracy. U mnie gmina zadecydowała że to minimum 18msc☺️

ale też wiem, że nie każdą rodzinę stać na żłobek za 1.5 tys - bo nie wszystkie mamy zarabiają więcej. 😑

Kasiaja lubi tę wiadomość

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Nie sądzę że takie maleństwo potrzebuje być poza domem 10-11h.

To wyłącznie mój punkt widzenia, Dlatego swoje życie zawodowe chcę trochę dopasować do nowej roli jaką jest macierzyństwo..
    I mam na to te 6msc wychowawczego. ☺️
    Gdybym mogła to też zostałabym w domu chociaż rok ale pod względem finansowym nie możemy sobie pozwolić.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
‹‹ 2086 2087 2088 2089 2090 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ