Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
My z mężem jesteśmy śpiochami, przed dziećmi do 11 potrafiliśmy spać, a młoda o 6-7 wstaje... Starsza w jej wieku też o tej porze wstawała, około 2 latek jej się zmieniło i teraz od 21 do 8-9 śpi.
Współczuje tych zarwanych nocek, bardzo ciężko byłoby mi później funkcjonować w dzień. -
U nas noc też kiepska, kręcił się strasznie, przekrecal, kopal mnie przy tym i pobudka 7.30. Mały zazwyczaj wstaje koło 8, gdzieś o 9 śniadanie kanapka lub jajecznica, później drzemka 1,5 h przed 11, jakaś zupa na obiad, później drugie danie gdzieś o 16 i na drugą drzemke też 1,5h koło 19 jakieś naleśniki albo placki bananowe i przed spaniem koło 21 kaszka na mm i w nocy cycek 2 razy. Kurcze tak się teraz zastanawiam czy nie za mało mleka pije bo tylko w nocy i ta kaszka na mm, ale zjada ładnie wszystkie porcje i nie chce mu już dawać w dzień cycka bo chce go odstawićAniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Ja jestem załamana jedzeniem mojej małej. Teraz jak choruje i boli ją gardło to nawet mleka nie chce pić Kaszkę wciskam jej przez sen, mam cały czas butle przy sobie i tak jej podaje po 20-30 ml O stałych pokarmach nie ma teraz mowy. Już nawet słodki budyń dziewczynom ugotowałam, myślałam że jest delikatny to zje, a ona po 2 łyżeczkach się rozpłakała. Lepiej jest tylko po podaniu ibuprofenu, ale przecież nie mogę jej tego 5 razy dziennie dawać przed posiłkami.
-
nick nieaktualnyKasiaja, a kiedy wracasz do pracy? Masz jakieś rady na czas adaptacji dziecia w żłobku? Ile godzin dziennie na początku Zuzia będzie w żłobku? Ja wracam do roboty we wrześniu i już nie śpię po nocach myśląc jak z tym żłobkiem będzie wszystko wyglądało 🙄
-
kozalia wrote:Kasiaja, a kiedy wracasz do pracy? Masz jakieś rady na czas adaptacji dziecia w żłobku? Ile godzin dziennie na początku Zuzia będzie w żłobku? Ja wracam do roboty we wrześniu i już nie śpię po nocach myśląc jak z tym żłobkiem będzie wszystko wyglądało 🙄
Ja mam to samo a najgorzej się boję chorowania...
Basen sie spodobał oprocz końcówki kiedy juz sie znudziła i była głodna jak wilk.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2019, 12:51
-
EMI współczuję.
Mi szkołę z nockami dała już Pola. Dopiero teraz jak na 3 lata śpi ok.
A i tak spała ciut lepiej niż Olek.
Organizm mój już się przyzwyczaił trochę do tego braku snu.
Ale nie powiem marze o przespanej nocy.
Olek dospał do 8 a o 12 już marudził bo spać mu się chciało. Trochę przeciagnelam żeby poszedł później spać bo do wieczora nie wiem jak wytrzyma żeby poszedł spać chociaż o 19. Ech
Olek teraz znowu nic nie chce jeść oprócz mleka. Tylko jogurt. Kiedy ja mam go nauczyć jeść inne rzeczy jak ciągle ząbkuje i nie chce jeść nic innego. Jak już zaczyna sam jeść to za chwilę kolejne zęby i skończyło się jedzenie 😟
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2019, 12:56
-
nick nieaktualnyMoja teraz tez tylko mleko a juz tak ladnie jadla. Wczoraj tez juz mialam zalamanie nerwowe z tych emocji wszystkich. Dzisiaj juz na spokojnie, nie chce to nie daje nic to nie da wciskanie. Jak im wyjda te zabki to beda jesc. To jeszcze maluchy sa, i zle zadne nie wyglada takze spokojnie.
Emi wazne zeby wode pila chociaz.
A moja na zlosc dzisiaj nie chce zasnac na pierwsza drzemke nawet na spacerze. Hehe wszystko zeby popsuc plan😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2019, 13:35
-
kozalia wrote:Kasiaja, a kiedy wracasz do pracy? Masz jakieś rady na czas adaptacji dziecia w żłobku? Ile godzin dziennie na początku Zuzia będzie w żłobku? Ja wracam do roboty we wrześniu i już nie śpię po nocach myśląc jak z tym żłobkiem będzie wszystko wyglądało 🙄
Ja żłobka się nie obawiam bo jestem zadowolona z tego jak Antek sobie poradził i jaką wielką radość mu sprawia chodzenie tam i liczę, że Zuzka też tak entuzjastycznie podejdzie do sprawy 😉 Gorzej z tymi dojazdami bo ja do pracy mam 50 km w jedną stronę i to odwożenie dzieci w dwa miejsca mnie przeraża gdy z rana każda minuta na wagę złota. Ale taki stan będzie przez pół roku tylko, później idzie do brata 😉
[/url]
-
Ja już myślałam że pozabijam wszystkich.. jestem mega zmęczona dzisiaj.. do tego byliśmy na basenie i młody przed domem się w aucie obudził. Jakimś cudem zasnął jak dałam mu mleko A już mi się ryczec chciało. Za to dawał nury do wody aż miło cała głowę pod wodę
Mój pije mleko do spania na noc, w nocy i na drzemkę. Dzisiaj 2x dostał bo przed basenem trochę i teraz mu dałam żeby go uśpić.
Też myślę o powrocie do pracy. Ale mam nadzieję że tam odpocznę trochę
Adaptacja u nas w żłobku jest Taka że najpierw chyba 2 dni przyprowadza się na 1,5h tylko, po śniadaniu do drzemki. Później chyba na śniadanko raz i dwa dni śniadanko + drzemka, a od następnego tygodnia już na cały dzień tak kojarzę że pani mi na szybko mówiła. Dokładnie będę wiedziała 31.07 bo mamy rozmowę i podpisanie umowy6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja wracam do pracy 14 pazdziernika. Dojazd zajmuje mi do pracy ok 1 godzinę. Nie będzie mnie w domu do 18. Ale piątki pracuję z domu więc w praca w zasadzie pn-czw. Na samą myśl o tym że mam zostawić dziecko w domu na tyle godzin mi słabo. Helenką będzie się zajmować moja mama i teściowa na zmianę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2019, 16:54
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyA ja jeszcze 6msc nie wracam do pracy.. Złobki od 18msc. 😊
I Nie wyobrażam sobie zostawić dziecko na 10h w żłobku..
Będę zmieniać pracę, żeby było bliżej. I żeby Hania była w żłobku max 6-7h. 😀
A instytucji opiekunki nie rozumiem. Bo dla mnie żłobek czy przedszkole to super rozwój dziecka. A to wszystko zabiera opiekunka.. -
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:Nie wyobrażam sobie zostawić dziecko na 10h w żłobku..
Hahaha czekałam tylko aż to napiszesz to już jest klasyk tego forum
A tak na serio to ja póki co nie wyobrażam sobie zostawiać na 8h, a nawet i na 4, aż mnie w brzuchu ściska jak o tym myśle...
-
nick nieaktualnykozalia wrote:Hahaha czekałam tylko aż to napiszesz to już jest klasyk tego forum
A tak na serio to ja póki co nie wyobrażam sobie zostawiać na 8h, a nawet i na 4, aż mnie w brzuchu ściska jak o tym myśle... -
Tutaj sie tylko dowiaduje że praktycznie roczne dzieci mogą po 2h aktywności iść spać ☺️☺️[/QUOTE]
u nas jest tak że agata wstaje ok 6.30 i idzie spać ok 8.30 ( na 1-1,5 h) , potem druga drzemka jest ok 13, godzinkę, i do 19 już zabawa. Potem papa spać
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
PLPaulina wrote:Jeśli obudzi się z pierwszej drzemki hmm o 13:30.. To o 15 idzie spać?
Ja szczerze się nie dziwie że u nas w ciągu dnia ciężko zmieścić dwie drzemki.. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Jakby Hania była aktywna 2h-2.5h. To bym musiała zrezygnować z gimnastyki, basenu... 🤪
Ja u pediatry poruszałam temat zbyt małej ilości snu.. Ale chyba też bym poruszyła temat gdyby roczne dziecko spało jak noworodek 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Przyjaciółki Córka urodziła się 11 września, więc ma prawie 10.5 miesiąca. W nocy śpi od 22-8(8.30), więc sen nocny to 10-10.5, a w dzień ma drzemki.. uwaga 3.5-5h. co za tym idzie w ciągu doby śpi nawet 15.5
Rozmawiała z pediatra i powiedział, że dziecko do roku powinno spać pomiędzy 12-16h na dobę :pEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Moja Agata jest z 1.09 i poczułam dziś PIERWSZEGO zęba haczę o niego jak dotykam dziąsło, ale jeszcze nie mogę dojrzeć
Ania241188, pumka1990, Marta..a, PLPaulina, 1ania1, misia-kasia lubią tę wiadomość
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
U nas sen nocny to 21.30(22)-6.30(7.30), czyli średnio 9h, w dzien różnie, ale pomiędzy 2.5-3.5 h snu.
Np. wstaje o 7, idzie spać o 9.30-10.30 i śpi 1.5-2.5h. później po 4-5h idzie spać na 30min-1h. I później po jakiś 3h spać. U nas aktywność przez całą dobę to przeciętnie 11-12h.Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
PLPaulina wrote:A ja jeszcze 6msc nie wracam do pracy.. Złobki od 18msc. 😊
I Nie wyobrażam sobie zostawić dziecko na 10h w żłobku..
Będę zmieniać pracę, żeby było bliżej. I żeby Hania była w żłobku max 6-7h. 😀
A instytucji opiekunki nie rozumiem. Bo dla mnie żłobek czy przedszkole to super rozwój dziecka. A to wszystko zabiera opiekunka..
Paulina a dla Ciebie to wszystko zawsze albo czarne albo biale nic pomiedzy . Kazda opcja ma swoje plusy i minusy.
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021