X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie daję słodyczy ale to dlatego, że po prostu robię słodkie jedzenie codziennie jakieś i je owoce. Nie sądzę, żeby na tym etapie (i w ogóle szczerze mówiąc) było to potrzebne.
    Ja jestem przykładem, że nawyki wyrabia się od małego. Nie dostawałam chipsów, ani soków owocowych i tego nie lubię. Ale niestety bez słodyczy nie potrafię żyć, więc chowam się po kątach ;p

Co do mówienia, to u nas pies to jest - ma :D
    Baba, papa, nie wiadomka. Czasem mówi da/daj. Niam niam, a na kota niau niau :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze to moja ma już chyba bogaty zasób słownictwa. Ze zrozumieniem Mama, tata, baba, chce, tak, nie, tam, po imieniu Ala na coreczke siostry, titi - na cycki jak chce. Ze zwierzatek to poproszona nasladuje psa - hau hau - kotka - miau - owca -bee, krowa - mmmmmm, lew - ryczy , kurka - koko, kaczka - ka ka. Umie liczyć do trzech 😂 ja mówię raz dwa a ona Tsyyy. Śpiewa też tę piosenkę z reklamy- mam plan wykonam go sam. To ona zaczyna ,, mam plan,, I ogolnie to mam wrazenie ze rozumie wszystko co się do niej mówi. 🙂 Ma garnuszki to gotuje w nich a potem karmi pluszaki. Pokazuje na sobie i na innych oczy uszy nos buzie wlosy, zeby. Wie gdzie sama na cycusie. Po fakcie informuje o siku i kupie - fuuuuuuu 🙂

Ale ostatnie 3 tygodnie ze spaniem jest koszmar. Od okolo 3 w nocy przewraca sie z boku na bok i poplakuje. Czasami chce wstawac juz o 5 rano. Jest masakra ledo zyjemy.

A wczoraj tak mi upadla ze podbila sobie oko. 😢 dzisiaj ogromny siniak i opuchlizna 🙁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2019, 20:27

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie uważam, że wszystko to nawyki i taka ogromna chęć rodziców.

U mnie w domu rodzinnym słodyczy od zawsze było pełno, nawet paczki dla dzieci na święta były kiedyś - pełne czekolady i innych tego typu rzeczy.

A ja nigdy nie lubiłam słodyczy. Teraz fanką też nie jestem. 😊

Więc moim zdaniem to jakieś takie wewnętrzne uczucie jest. I chyba średnio mamy na wszystko wpływ. A tym bardziej gdy pójdą do szkoły. ☺️

U Mnie w domu nie za bardzo jest słodkie. Jak gdzieś tam Hania miała okazję coś skubnac od starszych to np 7vlatka dała jej lubisia. I całą podłogę w kuchni tym umazała. 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    O kurcze to moja ma już chyba bogaty zasób słownictwa. Ze zrozumieniem Mama, tata, baba, chce, tak, nie, tam, po imieniu Ala na coreczke siostry, titi - na cycki jak chce. Ze zwierzatek to poproszona nasladuje psa - hau hau - kotka - miau - owca -bee, krowa - mmmmmm, lew - ryczy , kurka - koko, kaczka - ka ka. Umie liczyć do trzech 😂 ja mówię raz dwa a ona Tsyyy. Śpiewa też tę piosenkę z reklamy- mam plan wykonam go sam. To ona zaczyna ,, mam plan,, I ogolnie to mam wrazenie ze rozumie wszystko co się do niej mówi. 🙂 Ma garnuszki to gotuje w nich a potem karmi pluszaki. Pokazuje na sobie i na innych oczy uszy nos buzie wlosy, zeby. Wie gdzie sama na cycusie. Po fakcie informuje o siku i kupie - fuuuuuuu 🙂

Ale ostatnie 3 tygodnie ze spaniem jest koszmar. Od okolo 3 w nocy przewraca sie z boku na bok i poplakuje. Czasami chce wstawac juz o 5 rano. Jest masakra ledo zyjemy.

A wczoraj tak mi upadla ze podbila sobie oko. 😢 dzisiaj ogromny siniak i opuchlizna 🙁
    Dzieci do 18 Msc potrafią około 50 słów.
    I to praktycznie wszystkie.

Ale rodzice często nie wyłapuja tego po prostu jako mowa. ☺️ Oczekują odrazu pięknych słów. 😊😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2019, 20:44

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip mówi tylko mama, koko, probuje kukuryku, hau hau, na jedzenie mlaska i tyle z jego mowy.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dzieci do 18 Msc potrafią około 50 słów.
    I to praktycznie wszystkie.

Ale rodzice często nie wyłapuja tego po prostu jako mowa. ☺️ Oczekują odrazu pięknych słów. 😊😊

Kurcze Paulina daj się trochę pocieszyć 🙂 Pamiętam jak dużo osób pisało wcześniej że ich dzieci już siedzą raczkują stoją chodzą a my ciągle w tyle.. to chociaż z mową chciałam się pochwalić że idzie super 🙂 poza tym ja w takie statystyki to nie wierzę. Jedne potrafią inne nie. A co jak co ale rodzice to chyba wyłapią wszystko. Ja tam wiem kiedy ,,ko” jest koko czyli kura a kiedy takie samo ,,ko” to jest kot 🙂 Ktoś inny nie wie o co chodzi a ja wiem. Zdań nie oczekuję 🙂U mojej siostry było ciężko z mową u dzieciaków. Synek na 3 lata dopiero mówił mama i tata. Wcześniej dosłownie nic a rozumiał wszystko. Wśród znajomych jak patrzę to było podobnie. Ogólnie znajomi komentują, że umie dużo więc cieszę się że chociaż z mową mnie problem ominie 🙂 z jedzeniem nadal tragedia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2019, 22:04

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, muszę Emilowi kupić jakieś buty na dwór... Ale w ogole się na tym nie znam :(
    Jakie polecacie jako pierwsze buty dla maluszka i to na dwór.. i na taką pogod3 albo i gorsza(bo zaraz może być znacznie gorsza :()

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumka, my kupiliśmy wczoraj takie:
    15b7ada3474b.jpg
    Nie są bardzo miękkie, ale Filip w nich dobrze chodził, a teraz to rzadko ma okazję wędrować po dworze to mu takie wystraczą :)

pumka1990 lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Wow :D moj kuma baardzo dużo ale z jego zbitek sylabowych żadne słowo nie wychodzi :D Jak o coś pyta/che itp to wyciąga rączkę i słyszę "eeee", a ostatnio leci wszędzie "kakaka", niby mamama, tatata, bababa itp. mówił ale to takim ciągiem bez konkretnego znaczenia :P Na pytania, gdzie mama, tata, babcia, dziadek, kotek, i mnóstwo innych zwierzątek, paputki, kubek itp. bez problemu pokazuje, przynosi itp. ale sam niczego nie nazywa :D ale to chyba przy 3 urodzinach fopieor można zacząc się martwić o brak mowy więc mamy duuuuużo czasu :D

Halloween ja nie obchodzę, tzn w czasach liceum/studiów był to powód do imprezy przebieranej :P a teraz kupuję cukierki i jak dzieci mają mieć frajdę to im daję ale sama bym małego nie brała bo nie widzę sensu :D cukierków i tak nie je przecież, przebierać się nie lubi to po co go męczyć :D dostał od cioci teraz czekoladki kinder i nie wiem czy mu dawać czy nie.. niby bym dała skoro dostał ale z drugiej strony po co mu pokazywać, ze coś takiego jest? Ze dwa razy zjadł trochę czekolady.. dawałyście już dzieciakom? Bo my z mężem nie jemy za bardzo słodyczy więc nie mamy ich w domu.. a jak dostaniemy to leżą w szafce schowane i wyciągamy jak mamy gości tylko.

Eillen a nie wierci się w tym łóżeczku? Bo ja też myślę, żeby mu przerobić ale się boję trochę że wydanie :D ja mam takie coś niby..
    d05975399656.jpg
    Wierci się strasznie ale jak na razie nie wypadł. Jest barierka to myślę że nie powinno nic się stać. To była jedyna opcja żeby nie spał z nami bo nasze kręgosłupy płaczą. Druga noc z rzędu ładnie przespana. Druga jeszcze lepiej bo tyle się nie budził.

A co do słodyczy to jak uważasz. Ja mam zdanie że będzie miał czas na jedzenie takich rzeczy. Ale też nie można dać się zwariować. W żłobku zdarza się że dzieci dostają np biszkopty ze średnim składem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 06:33

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel to Twoja malutka już bardzo dużo umie 🙂 u nas raczej kiepsko z mową, coś tam po swojemu nawija, ważne, że mama umie powiedzieć 😅😁

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Marta u nas tez jest duzo "eeeee" albo "yhyyy" "hmmm" i duzo innych rzeczy gada ale po swojemu. Mama mowi ale to bardziej do wszystkich, np corka starsza wraca ze szkoly Emilia biegnie i wola mamma 😀 Tata tez mowi, baba tylko jak chodzi z telefonem przy uchu do okola pokoju i "rozmawia" 🤣 Ale rozumie mam wrazenie ze wszystko, mowimy zamkin drzwi do kuchni to zamyka, chcesz mleczko to przynosi butle, mowie napij sie wody/soczku to idzie sie napic, pytam idziemy na spacerek to idzie po buty albo idzie do drzwi i robi mi papa, jak pytam chcesz cos jesc to biegnie do lodowki i szarpie za drzwi 😀 I tez duzo wkrzurza sie, obraza i wtedy stoi z taka mina i zaklada reka na reke haha

My slodyczy tez jemy bardzo malo ale starsze corki jedza wiec mloda juz miala okazje i czekolade, i jakies chrupki slone, i paluszki i jakies wafelki ciasteczka a nawet juz lizaka tez jej daly i co mnie cieszy ze jej to nie smakuje i wywala. Takze tu dziecko ma swoj smak. Niestety nie zje zadnego ciastka, nawet buleczki maslanej. Nie lubi slodkiego. Nawet budyniu. Ale warzyw tez nie lubi niestety🤣
    Olek też miał okazję próbowac np paluszki. Chipsów już nie dam. Kupiłam warzywne i wczoraj dałam mu pierwszy raz. Tak się zakrztusil że się wystraszyłam. Jak zamawiamy pizze to szarpie za karton. Nie jest lekko :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja czas na mówienie. A w statystyki nie wierzę bo to średnia z tego że jedne dzieci nic nie mówią jeszcze a inne dużo.

Paulina - szybkiego powrotu do zdrowia

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Kurcze Paulina daj się trochę pocieszyć 🙂

Hehe, no wiadomo masz się z czego cieszyć. 😊 Każda nowa umiejętność to duża radość dla mam.

squirrel lubi tę wiadomość

• squirrel Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Pumka, my kupiliśmy wczoraj takie:
    15b7ada3474b.jpg
    Nie są bardzo miękkie, ale Filip w nich dobrze chodził, a teraz to rzadko ma okazję wędrować po dworze to mu takie wystraczą :)

Też mamy takie tylko różowe. Kupiliśmy w Deichmannie. Są lekkie i mała dobrze w nich chodzi. Ogólnie z tą giętkością buta to nie można popadać w skrajność. Kupiłam jej wcześniej w dechatlonie takie buciki na rzepę jak było cieplej i przez to że w kostce były za mało usztywniane to mi strasznie przekoślawiała je. Musiałam kupić inne.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Maja czas na mówienie. A w statystyki nie wierzę bo to średnia z tego że jedne dzieci nic nie mówią jeszcze a inne dużo.

Paulina - szybkiego powrotu do zdrowia

Pewnie, że mają czas a mnie statystyki też zawsze śmieszą bo dla przykładu jeśli moja sąsiadka ma 3 dzieci a ja jedno to średnio mamy po 2 dzieci, tyle że fakt jest taki, że to nie prawda 🙂

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas zapalenie krtani 😩 muszę szybko kupić inhalator, ale zupełnie jestem nie w temacie, możecie coś polecić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie to co Ci apteka stacjonarna na biegu zaproponuje. ☺️

Wazne by rozbijal cząsteczki na jak najmniejsze. Wtedy docierają tam gdzie trzeba. ☺️

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia niestety u nas było tak jak Paulina pisze kupiliśmy to co stacjonarnie było i w sumie super jakiś nie jest ale nie kupowałam nic innego potem.

Odnośnie gadania to ja mogę powiedzieć ze jest kilka słów takich standardowych typu: mama, tata, tak, nie itd ale są tez inne słowa o których czasami się nie myśl ze to również są słowa np. tam i pokazuje palcem, bam jak wyrzuca śmieci do kosza itp. Mam koleżankę z synkiem z kwietnia i on widziałam szybciej zaczął mówić takie pojedyncze słowa a jak miał 16 miesięcy to koleżanka mówiła ze z każdym dniem nowe słowo umiał i szło jak lawina. Zatem wydaje mi się ze na święta nasze sierpniaki to będą już małe gadułki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 11:55

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my teraz przy chorobie robimy inhalacje przy bajkach.

I już wiem skąd Hania potrafi ten gest palcem "nie wolno".

Z bajki "my jesteśmy krasnoludki"

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia my mamy jakis diagnistic taki był w aptece ;p ma trzy opcje, z 3 różnymi elementami w zależności na jakie cząsteczki chcemy rozbić ale używamy tylko jednej ;p on się wydaje taki standardowy :D i chyba mniej niż 100zl kosztował.

Natalia jak mała ma zatkany nos to kup plasterki aromactiv, działają cuda przy zatkanym nosie w nocy :D

Buty to bobux mamy teraz a na zimę mam z Lidla, z założeniem że będą służyć jako ocieplenie nóg a za dużo i tak w nich nie pochodzi ;p ćwiczenie stopy i chodzenia ma w domu.. zimowe spacery to weekendy/święta dla nas.. W tygodniu zaraz o 16 będzie ciemno.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 2286 2287 2288 2289 2290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ