Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
To moja dostaje o 19 butle, potem kąpiel i śpi już o 20. Budzi się między 4-5 na butle i śpi do 7. Sporadycznie obudzi się ok 21-22 na jakieś przytulenie ale szybko zasypia.
Od poniedziałku myśle żeby jej zacząć nocne mleko rozwadniać i stopniowo zlikwidować tą pobudkę. Tak zrobiłam we wrześniu gdy jeszcze budziła się dwa razy na jedzenie. Najpierw rozwadniałam, potem dawałam wodę w butelce aż zamieniłam na bidon. Przy bidonie trochę płakała aż po 3 nocach przestała się budzić.
-
Ania241188 wrote:Do której i ile Wam śpią? U nas norma wstają 6.30 i że 3-5 razy napewno.
Wszyscy już tak dobrze śpią i tylko mój Olek tyle pobudek ma w nocy?
U nas też dużo pobudek niestety. Teraz ma katar to już w ogóle masakra, dodatkowo z dołu już prawie wyszła piątka, dzisiaj przy myciu zębów zauważyłam. Nie wiem czy przy piątkach jeszcze jakieś dolegliwości bólowe mogą się pojawić?
Czekam aż mąż będzie miał urlop i planujemy rozmowę online z doradcą snu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 20:39
-
nick nieaktualnyAnia241188 wrote:Do której i ile Wam śpią? U nas norma wstają 6.30 i że 3-5 razy napewno.
A normalnie to śpi 21 - 7. 😅
W dzień 1 Drzemka :1.5-2h😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 20:59
-
1ania1 wrote:U nas też dużo pobudek niestety. Teraz ma katar to już w ogóle masakra, dodatkowo z dołu już prawie wyszła piątka, dzisiaj przy myciu zębów zauważyłam. Nie wiem czy przy piątkach jeszcze jakieś dolegliwości bólowe mogą się pojawić?
Czekam aż mąż będzie miał urlop i planujemy rozmowę online z doradcą snu.
Ja małemu od jakiegoś czasu rozwadniam mleko. I miedzy czasie wodę pije. Nie zaśnie bez pociągniecia. Jak się obudzi np godzinę czy 2 po mleku to daje wodę.
Czekam aż te zęby wyjdą czy to przez nie tak się budzi. Żeby chociaż 4-5h przespal ciągiem...
-
PLPaulina wrote:Moja 3-4x w tygodniu ma przerwę między 3 a 5 rano. 😊
A normalnie to śpi 21 - 7. 😅
W dzień 1 Drzemka :1.5-2h😊
Dziś w dzień wyjątkowo spał prawie 2h. Tak 1h lub 1.5
-
nick nieaktualnyMoja to pojdzie dopiero do dzieci od 18 Msc. 😊
I tez wiem, ze drugiego dziecka wcześniej nie wyślę.
Teraz uważam, ze te 4h max 6h to jest wszystko co może taki maluch byc poza domem..
Ja sobie nie wyobrażam widzieć dziecko max 2h dziennie. 🤪 🤪 Ten czas tak szybko leci ze zanim sie obejrzymy to dzieciaki będą dojrzewac i mama będzie bleeeee.
Więc korzystam z tego czasu. A jest go tak duzo ze czuje sie przy okazji spełniona towarzysko. 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 21:17
-
Ania241188 wrote:Pola zabkowanie też ciężko znosila. Piątki na 2 latka wychodziły i jedynie co to przy gryzieniu miała dyskomfort a tak to najlzej je zniósła.
Ja małemu od jakiegoś czasu rozwadniam mleko. I miedzy czasie wodę pije. Nie zaśnie bez pociągniecia. Jak się obudzi np godzinę czy 2 po mleku to daje wodę.
Czekam aż te zęby wyjdą czy to przez nie tak się budzi. Żeby chociaż 4-5h przespal ciągiem...
Ja już dzisiaj małemu melisę zrobiłam, bo wymiękam przy nim w nocy. Śpi na poduszce mojej bo łatwiej mu się oddycha, może dzisiaj będzie lepiej.
Najgorsze jest to, że tak płacze przy odciąganie kataru, że później ma jeszcze większy więc z tego zrezygnowałam. -
U mnie nadal się budzi i śpi niespokojnie.. jak jest dobra noc to budzi się 3 razy jak zła to 30.. do tego bardzo popłakuje w nocy przez sen. Składam na zęby bo rośnie nam 6. Dziąsła mocno opuchnięte i czuć palcem zęby.
Ja ze swoją spędzam czas od poniedziałku do czwartku ok 3-4 godz dziennie. Ale wtedy jest to taki czas na 100%. Od piątku do niedzieli jesteśmy ze sobą całą dobę ale nie jest to taki czas na maksa w skupieniu na dziecko. Często Helenka się bawi, ja zajmuję się czymś innym, dlatego nie dramatyzowałabym tak tego powrotu do pracy. Czas ucieka wiadomo, ale ja bym rozpaczała jakbym w ogóle dziecka nie widywała. Wliczając to, że w ciągu dnia śpi 2-3 godz to tak naprawdę nie umyka nam jakoś wiele czasu. Ja też musiałam odetchnąć. Dusiłam się w domu i powrót do pracy to była jedna z lepszych decyzji. Nie nazwałabym tego gonieniem za wykształceniem i kasą. Poza tym nie wiem dlaczego ciągle budowane jest w kobietach to poczucie winy, że jak zrobi coś dla siebie to od razu taka łatka. Dzięki temu zaczynam też nabierać chęci na kolejne dziecko.
Poza tym na przykładzie tatusiów łatwo pokazać, jak nie jest ważne przy budowaniu więzi kto więcej czasu spędza z dzieckiem. Moja szaleje za tatą a od narodzin widują się po kilka godzin dziennie tylko oprócz weekendów i urlopów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 22:02
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Natalia, no teraz to wiadomo, tez bym Tagesmutter wybrala jakbym musiala... ale planuje najwczesniej ja dac od sierpnia 2020 o ile sie dostanie, wiec jak bedzie miala juz wlasciwie 24 miesiace, takze spoko...
U ciebie inaczej, mimo, ze starsze corki, sporo starsze, to jednak sa, a moja tylko z matka wiekszosc dnia, place zabaw teraz juz opustoszale, a ona bardzo ciagnie do dzieci... na basenie jest szal, ze kilkoro dzieci, na krabbelgruppe szal, ze sa dzieci, jak jacys znajomi z dzieckiem przyjda to chodzi jak cien i wpatrzona, a zabawa wiadomo, duzo lepsza jak z mama, bo to inne szalenstwa... ja sie do basenu z pilkami ledwo mieszcze😂
Ze szkola przyznam, ze nie wiem jak obecnie jest, bo w sumie w rodzinie mam jedno dziecko szkolne i to 200km stad... on akurat zawsze kolo 13 jest w domu juz ze szkoly, czasem 12, wiec spoko... 15 lat ma, klasa nie wiem ktora, juz stracilam rachube, no ale juz wysoko...
Ania, ja to chyba lepiej nie pisze jak moja spi🙈
Spac idzie 20-21 zawsze w tych okolicach w zaleznosci od tego, o ktorej wstaje z drzemki, no i spi 8:30-10 z tym, ze ostatnie tygodnie to zawsze 9:30-10...
Na mleko budzi sie albo raz, godzina jest rozna, raz o polnocy, innym razem 3, czy 5... albo nie budzi sie wcale...
Drzemke ma jedna, w ostatnim czasie od ok 13:30-14 do 15:30-17 ale staram sie juz koko 16 zachowywac niedyskretnie, tak, zeby nie spala dlugo, bo jak wstanie o 17, to ciezko ja do 21 klasc...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Moja starsza córka poszła do przedszkola jak miała 2 lata i 4 miesiące. Wcześniej nie chciałam nawet myśleć o żadnych żłobkach itp. Czułam się dobrze z tym siedzeniem w domu. Teraz mam inne potrzeby i chcę się spełniać. Pocieszam się, że nie ilość wspólnie spędzonego czasu się liczy, a jego jakość
Gdybym była w kolejnej ciąży to nawet bym nie myślała o żłobku dla Łucji. Naturalne by dla mnie było, że będzie przy mnie do wieku przedszkolnego.
Małej wychodzą trójki, po czwórkach które przechodziła ciężko, te idą bezobjawowo, tylko myć zębów nie daje... Nie mam pojęcia jak ją do tego zachęcić. Otwiera buzie na kilka sekund i koniec. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe -
1ania1 wrote:Ja już dzisiaj małemu melisę zrobiłam, bo wymiękam przy nim w nocy. Śpi na poduszce mojej bo łatwiej mu się oddycha, może dzisiaj będzie lepiej.
Najgorsze jest to, że tak płacze przy odciąganie kataru, że później ma jeszcze większy więc z tego zrezygnowałam.
-
To u nas kąpiel po 19, butelka i do spania. Ale nie wiem o co chodzi, to wieczorne usypianie bez cycka trwa godzinę! Czasem mam takie nerwy że nie pytajcie. Muszę zawsze z nią leżeć bo ma materac na podłodze. Spadam z niego, niewygodnie mi, 9miesiac ciąży. Najczęściej kończy się tym że dam jej pierś chociaż na 2 minuty i wtedy szybciej zasypia, ale i tak według mnie dużo za długo. Budzi się zazwyczaj koło 2 i 5. Dzisiaj przespala pierwsza noc od nie wiem kiedy od 21 do 6.15 rano. Ale o takiej porze to ja nie funkcjonuje 🙈 bo się położyłam spać o 24 🙈 O 11 na drzemkę to zasypia w 2 minuty. Naprawdę nie wiem czemu wieczorem robi takie cyrki. Rzuca się w tym łóżku, drapie mnie. Ostatnio ma fazę na wciskanie swoich rąk pode mnie. Jeszcze jak mam koszulkę to spoko, ale jak pod ramie gołe to to aż boli. Zwracam jej uwagę to albo zacznie się śmiać i wychodzi z łóżka albo płacz 🤦♀️
Dziewczyny jak u Was z wagą dzieci było? Jak Mały ważył teraz 2.5kg to po trzech tygodniach ile może mieć? 3.5? Czy więcej? Agatka urodziła się w 39tyg z 3880 A teraz mam rodzić tydzień wcześniej. Żyje nadzieja że będzie ciut mniejszy i łatwiej mi będzie urodzic
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*] -
Macie może Ekotuptusie? szukam kapci dla małej bo jesteśmy póki co sami w budynku i wieje po nogach złem.
Ja pamiętam, że miałam drobnicę rodzić a dziewucha w miesiąc kilo przybrała hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 13:25
-
To u nas mamoza jest jak jesteśmy sami, a jak jeść tatuś w domu to serio nie daje mu się na krok ruszyć, do łazienki za nim, no tylko się ruszy to Mały zaraz za nim leci, jak do pracy wychodzi to on to czuję i zaraz płaczę, wczoraj ubieralismy się bo wychodzilismy na zakupy to chodził za ojcem z płaczem bo myślał że go zostawi. Z jednej strony dobrze, bo będzie mi lżej jak pojawi się drugi Maluch, ale drażni mnie to np gdzieś poza domem bo jak ma tatusia to nawet do mnie na ręce niezbyt chętnie idzie 🙂dla niego pewnie jest dziwne, że jednego dnia tata jest cały dzień a no nst od 9 do 21 go nie ma i widzą się tylko chwilę rano i przed spaniemAniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Ania241188 wrote:Do której i ile Wam śpią? U nas norma wstają 6.30 i że 3-5 razy napewno.
Emil idzie spać 21.10-21.40 i śpi do 7.50-8.50 - albo przesypia cała noc albo ma jedną pobudkę. Pobudka jest taka, że przyjdę pogłaszcze po głowie i śpi dalej, czasami o 6ohudzi się na mleko i śpi dalej. Jak idą zęby albo ma gorszy okres to wstaje 2-3 razy lub ma.przerwe w spaniu 1-2h ;( i wtedy śpi przez całą noc tylko 9h, bo nie wstaje później niż codziennie..
W dzień ma.1 drzemkę. Idzie spać po 4.5-5h od wstania i śpi 1.5-3h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 15:20
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
nick nieaktualnyedytkaa93 wrote:Ile zajęło waszym dzieciom czasu od momentu samodzielnego stania do momentu pierwszych kroczków? Moja jest taka ostrożna że tych pierwszych kroków nigdy się chyba nie doczekam:p
🤔
Wiem, że stała gdzieś w maju.
Ale kiedy bylo pierwsze wstawanie 🤦🏻♀️ zabij. Nie pamiętam.
U nas od pierwszych kroków (tak 3-4 kroki) do chodzenia to jakieś 3-4 tyg minęły.
I zaczęła chodzic tak naprawdę okolo roczku - lipiec. ☺️ I to bylo takie nagłe, ze wstała i juz cale mieszkanie było jej. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 10:15
-
edytkaa93 wrote:Ile zajęło waszym dzieciom czasu od momentu samodzielnego stania do momentu pierwszych kroczków? Moja jest taka ostrożna że tych pierwszych kroków nigdy się chyba nie doczekam:p
Od stania do samodzielnych kroków to u nas były 4 miesiące. Stała na 10,5 miesięca. Chodziła przy meblach długo. Na 14 miesięcy były pojedyncze kroki, a naprawdę zaczęła chodzić jak miała 14,5 miesiąca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 21:42
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021