X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Emilki nie mam gdzie eksmitowac bo wiecej pokoi nie mam 😀 Mi ona nie przeszkadza w lozku i lubie z nia spac co nie znaczy ze bede tez spala z noworodkiem i emilka bo to odpada. I nie chodzi o zadne schematy tylko jest jeszcze kwestia ulatwienia sobie samemu zycia. Bo co mozna z jednym maluchem to z dwojka nie wydaje mi sie super swietnym pomyslem. Ja mam juz mniej wiecej plan w glowie iles mozliwosci i w zaleznosci od tego jaka bedzie sytuacja bede dostosowywac. Przy czwartym dziecku mysle ze jednak sobie poradze nawet ze sprzeciwem na smoczek 🤣 Tak czy siak nie mialabym ani mozliwosci ani ochoty siedziec caly dzien z dzieckiem przy cycku podczas gdy mam jeszcze 3 dzieci, jak ktos ma czas i ochote to wiadomo niech robi jak uwaza. Ja wiem jak tym razem ma wygladac i mniej wiecej tego sie bede trzymac, nie mowcie mi ze dzieci maja wszystim rzadzic bo to dla mnie nie wchodzi w gre😀 Nie oddam starszych do adopcji bo noworodek sie pojawi 😀 Ale fakt mam obowy tym razem wieksze bo tez pierwszy raz to cos nowego bedzie, i tez sie obawiam wlasnie wlasnej niekonsekwencji. A z tym noszeniem na raczkach oj to zaluje ze ja bralam na kazde kwikniecie, bralam bo moglam i chcialam a teraz ja nosze cala ciaze nie chce a musze bo niestety ale tak sie nauczyla ze mama wezmie i sie domaga.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja do nikogo nie pilam konkretnie ;) akurat dalam taki przyklad ze spaniem nieforrunny, bi najlatwiejszy i akurat znalam taki przyklad, gdzie upor i konsekwencja przyniosly rezultaty...

Ale zamysl igolny byl taki, ze to nie jest tylko przyzwyczajenie dzieci, a nawet moze wcale nie ich przyzwyczajenie, a nasze jako rodzicow...
    My tez jestesmy tylko ludzmi i tez przyzwyczajamy sie do dobrego i jak mamy dobrze, to po co mamy sobie zmieniac na gorsze ;) wybierzemy wygode...

Ja nigdy nie ukrywalam, ze jakby Mia byla inna i mialabym spac z nia, albo nie spac wcale, to wiadomo co bym wybrala... i tez nie wiem, czy bym nie przywykla do tej wygody i nie spalaby ze mna na wieki ;) bo jakbym miala dobrze tak jak jest to po co inaczej...

Ja mysle nawet, ze i z tego powodu moj kuzyn nadal schodzi do rodzicow, mimo, ze ma cale swoje poddasze zamykane przy schodach, gdzie ma swoj "salon" sypialnie i lazienke z prysznicem, lozko wodne, wiec co luksus mega jak na nastolatka, a ciocia niby protestune ale i tak ulega... bo tak jej tez zawsze bylo wygodnie, zamiast sie pol nocy wyklucac, mogla spac ;)

U nas tez np moj maz mowi, ze moze czas przestac uzywac szumisia, bo juz nie niemowlaczek... no ale wlasnie... moja wygoda... jak mi dziecko z szumisiem lepiej zasypia i w ogole, to spi nadal z szumisiem...
    Glupi i blachy przyklad, no ale tez mozna stwierdzic, ze bedzie do 18tki z szumisiem spac🤷‍♀️ no trudno, ja te nienawidze zasypiac w ciszy...

Natalia, ja cie troche rozumiem, bo ja mimo, ze miałam pierwsze, to mialam podejscie, ze wole nie kp niz mala mialaby tylko na cycku wisiec i sobie ciumkac zamiast smoczka...
    Do dzis w sumie mam takie zdanie, wolalabym kpi albo mm niz ciagle niekonczace sie kp...
    A co dopiero jak jeszcze dzieci w domu do ogarniecia...
    No ale jak komus bardzo zalezy na ko za wszelka cene, to bedzie na to inaczej patrzyl...

A noszenie... nosilam, tulilam, ale dlugo to nie potrwalo, bo mala szybko odlubila noszenie😂
    Czesciej teraz przyjdzie i chce na raczki zeby wiecej widziec jak np cos robie, niz chciala za niemowlaka...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam przyziemne marzenie by Dziecko urodziło się bez zaburzeń ssania.
    I nie ważne co i z czego będzie jadło.
    Byle jadło. 🙏

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja to mam przyziemne marzenie by Dziecko urodziło się bez zaburzeń ssania.
    I nie ważne co i z czego będzie jadło.
    Byle jadło. 🙏

Ja mam takie zeby nie byly operacje.

Cierpliwa gdyby moja corka miala taki apartament do wlasnej dyspozycji to bysmy ja widzieli raz na miesiac 😀

A ja ci sie sprawdzilo to mamaroo? Tak jak pisalas o tej malej co spala tylko na klatce u rodzicow to mi wpadlo wlasnie mamaroo do glowy. Probowali? Nie wiem co zrobie jak mi taki numer wywinie ale tak siedziec z dzieckiem spiacym na mnie to dla mnie odpada, a moga byc takie akcje u hipotrofikow niestety :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2020, 12:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia tylko pamiętaj, że jakby u małej by były problemy z napięciem to takich lezaczkow trzeba jak ognia unikać. ☺️

Ja to tym razem chyba powalczę z tym chustowaniem.

A wiesz ile ja ten moment waży ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2020, 13:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takich rozkladanych na plasko tylko ze w takiej pozycji pod katem glowa wyzej jak tiny love 3w1 tez nie?

Chuste tez rozwazam. Tylko czy ja to ogarne z motaniem 😮 Tu jest plus ze dziecko ma ta swoja mamusie blisko a mamusia wie ze starszal nie sprawdza wlasnie wytrzymalosci oka malucha 😀

We wtorek miala 2153 g. Emilia miala dokladnie w tym samym tc 3040 g takze roznica ogromna. Moze do 2,5 kg dociagnie ale nie wiadomo 😕

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jej to nawet nie połowa mojego jak się urodził! Jaki kurczaczek malutki :)

Jaram się strasznie moja dziecko zrobiło dzisiaj wieze z klocków drewnianych :D sam z siebie poszedł i budował, mega :D poszedł 6 klocków w górę, kazdy inny i mostek i kwadrat i walec :D

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas było wzmożone napięcie i mieliśmy zakaz wszystkich lezaczkow/ bujaczkow.

Nie ma zdrowych lezaczkow. Nawet w tych na płasko jak np baby Bjorn ponoć ciężar ciała przesuwa się w dół w stronę miednicy. I ta pozycja u dzieci z zaburzeniami może być fatalna w skutkach.
    To co ćwiczysz na rehabilitacji to cały ten leżaczek psuję.

Faktycznie kruszynka. Hani kuzyn urodził się hipotrofikiem - 1800g.
    Ciąża donoszona.
    I u niego było obniżone napięcie. I też miał zakaz lezaczkow.
    A wiadomo, że to czasami ratuję życie.
    I wiem, że oni mieli cis w zasadzie hamaka.
    Śmiesznie to wyglądało.
    A długo używali, bo wiadomo hipotroficy rozwijają się wolniej. I mały usiadł sam dopiero na 9 msc.
    Ze ssaniem też miał problemy niestety. I pierś i butla to było ciężkie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2020, 09:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to tez malutki. Donoszony czyli 37 tc czy 40? Wiedza co bylo przyczyna?

Ja sie ze wszystkim juz licze. Takie maluchy jak np wczesniaki najpierw chyba ucza poc z butelki, potem z piersi. Chuda bedzie strasznie, glowka mala brzuszek chudy i tylko nogi dlugie. Boje sie takich malych bo dla mnie 3,5 kg to malutkie dziecko to gdzie jeszcze 1 kg mniej 😮

9 miesiecy na siedzenie to nie jakos pozno. Emilia usiadla sama od razu bez podparcia na 8,5 miesiaca, juz dawno raczkowala siedzenie ja nie interesowalo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 38 TC się urodził, wywoływali poród. Ale ze względu na masę ciała zakwalifikowany jest jako wcześniak.
    Złe przepływy ponoć. Ale to też mówi, że średnio z tą diagnozą. Bo na USG był zawsze malutki, malutki. A wtedy przepływy były ok🤷 więc nie wiadomo o co tak naprawdę chodziło.

Ale widać po nim, że jest taki nadal mniejszy, mniej ruchliwy. Ważne, że zdrowy i w swoim tempie wszystko robi.

Z kp walczyła długo. Średni skutek był tego załapania jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2020, 13:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, z tymi diagnozami to ciezko. U mnie tez piekne przeplywy a dziecko slabiutko rosnie. Moze ta pepowina winna nie wiadomo...

Ciezki start maja takie maluchy. Wczoraj widzialam na insta mama trojaczkow dala posta z wagami dziewczynek, to na 3 l i 4 miesiace waza 10.8, 12.2 i 12.7 kg i wzrost 93,95 i 97,5 cm. Urodzily sie jako wczesniaki. Takze to potem ma jednak wplyw na dalsze zycie, chociaz niektore dzieci wyrastaja z tego.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale 9msc siad jest w normie, mój też usiadł jak miał 9 msc ponad, tuż po tym jak sam wstał. Raczkowal 1-2dnj, wstał i po paru dniach dopiero usiadł i to jest w 100% prawidłowe :) A chwilę przed boczkiem zaczął sam chodzić, więc tu na forum wyprzedził z chidebiem te dzieci co dużo wcześniej od niego raczkowaly, ba nawet stały:D Każdy ma swoje tempo po prostu :)

A waga nie odbija się bardzo, moja kuzynka urodziła 2,5kg bliźniaki, obecnie mają już 4l i chłopiec wygląda na 1-2lata starszego, a to on ciężej przeszedł pierwszy rok życia, później niż siostra robił wszystko tak z 1-2msc, do tego musieli mu oddech monitorować bo lapal bezdechy , 3x w szpitalu z zapaleniem płuc itp. :) A jest kawał chłopa najwyższy w grupie, a siostra wszystko szybciej lapala a jest w grupie najdrobniejsza. Także spokojnie Natalia tego wcale może być nie widać później jak się urodzi malutka :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, że z tym tempem to każde dziecko ma swoje. I teraz te przedziały czasowe nie istnieją.
    Chociaz ponoć ta kolejność ma znaczenie.
    Ale to nie wiadomo jak jest naprawdę. 🤷🤷

• e_mii Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, najważniejsze żeby malutka była zdrowa, nie miała problemu przez ten żołądek, wagą bym się w ogóle nie przejmowała. Moja bratowa rodziła dzieci 2kg w terminie, taki jej urok, dziewczyny zdrowe, mądre, wyrośnięte. A kiedy dziecko siada, staje czy zaczyna mówić to bez znaczenia. Do podstawówki każde to ogarnie ;)

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas dzień rozpoczęty o godz. 2. 🤣🤣🤣 A teraz dziewczyny 'dobranoc' 🖐️

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OJEJ Paulina współczuję 🙁 znam ten ból... My też już dawno nie śpimy.

Dziewczyny czy Waszym maluchom wewnętrzne krawędzie stóp uciekają do środka? Nie wiem jak to opisać, zauważyłam coś takiego u małego, nie wiem czy to normalne na tym etapie.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jakby zaraz miał dotknąć palcami jednej stopy drugą ?

U mnie koniec spania, bo mam wizytę u lekarza.
    Tatuś z córeczką sobie śpią.

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Tak jakby zaraz miał dotknąć palcami jednej stopy drugą ?

U mnie koniec spania, bo mam wizytę u lekarza.
    Tatuś z córeczką sobie śpią.

Nie,tak jakby mu całą stopa zjeżdżała do środka, może potem uda mi się zrobić zdjęcie to Wam pokażę.
    Kciuki za wizytę 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 08:34

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koślawe stopy? Moja starsza tak miała, ale jakoś samo przeszło. Musiałam ją długo pilnować żeby w W nie siadała, a teraz widzę że młoda też sobie upodobała taką pozycję🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 08:55

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Koślawe stopy? Moja starsza tak miała, ale jakoś samo przeszło. Musiałam ją długo pilnować żeby w W nie siadała, a teraz widzę że młoda też sobie upodobała taką pozycję🤦‍♀️

Podejrzałam sobie w necie o co chodzi z tymi koślawymi stopami i to faktycznie tak wygląda jak u Filipa. Też pilnuję, żeby nie siadał w W, ale to akurat nie jest jego ulubiona pozycja więc rzadko tak siada.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 2365 2366 2367 2368 2369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ