Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Twoje nie będzie, bo zgodnie z wytycznymi pierwszeństwo mają dzieci pracujących rodziców :p czyli Ci którym należy się opieka teraz Twojemu mężowi się należy o ok opłaca sobie wszystki3 składki ale jak urodzisz to już stracicie to prawo bo będziesz na macierzyńskim.
Samorządy muszę to rozpakować teraz. U nas czekamy na decyzję.. Ale słuchałam wczoraj prezydenta to coś czuję że ni3 pozwoli nic otworzyć. Tylko będzie to w ramach walki po pis podparte wielkimi słowami jak to dba o opiekunki 60+ itp a nie realiami..6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny
-
No właśnie mnie zastanawia prywatna placówka, bo jak stwierdzą ze ja HO i mąż też, to co mam płacić żeby miec miejsce a dziecko bedzie w domu? Teraz zgadzam sie na płacenie, ale pozniej? No i jak jie pojdzie do żłobka to bede szukac niani, bo dłużej nie dam rady.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAle dziwnie, to ma byc selekcja dzieci kto moze pojsc do przedszkola a kto nie? 😮 A to zgodne z konstytucja? Raczej nie. Skoro wszystkie dzieci maja miejsce to sa na rowni chyba nie? Czy nie? Takie rzeczy to tylko w pl, tu by w zyciu taka selekcja nie przeszla. Gdzie zasada rownosci? Jakas sprawiedliwosc? 🤦♀️
-
Też się zastanawiam jak to rozwiążą. Mają niby telefonicznie zbierać informacje od rodziców czy potrzebują tej opieki i w jakich godzinach. Pewnie nie wszyscy będą chcieli dzieci wysyłać teraz do żłobka czy przedszkola, ale wtedy nie powinni im opłat podnosić, bo wszystkich dzieci i tak przyjąć nie mogą chyba? Z drugiej strony jeśli mają otwierać z mniejszą ilością miejsc, pod rygorem sanitarnym więc z rosnącymi kosztami, to czy to im się będzie opłacać? My jeszcze żadnych info z przedszkola nie mamy.
Natalia, u nas z konstytucją już od dawna się nie liczą 😂 -
nick nieaktualny
-
Z tego co rozumiem obecnie to samorząd decyduje czy i na ile ograniczyć grupy, w pierwszej kolejności dostają się dzieci pracowników służby zdrowia firm mających wpływ na walkę z epidemią czyli np firmy produkującej maseczki, dalej dzieci, których rodzice pracują i nie mają opieki innej.. jeżeli dziecko nie dostanie się do żłobka/przedszkola rodzicowi nadal przysługuje opieka. Co z opłatami to już każda placówka pewnie indywidualnie..
Na razie parę miast dużych już dało decyzje że nie otworzą 6.05. Ja nadal czekam na info.
Dla mnie HO z dzieckiem żłobkowym, a nawet przedszkolnym to nie praca, sama tak 8x w tym miesiącu pracowałam i uważam to za totalny bez sens.. prawie nic nie mogę zrobić oprócz czasu drzemki.. albo kosztem takim ze mały wisi na bajkach od rana..
Miejsce to chyba zapewnione mają tylko zerówki bo są obowiązkowe, a młodsze dzieci nie muszą się dostać nigdzie przecież?
Wszystko w rękach samorządów teraz.
6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualnyA szkoly tez juz otwieraja w polsce? Jak u was z tym wirusem sytuacja chyba niezle tak patrze na statystyki to sie polska uratowala. Niemcy maja duzo i im coraz wiecej rosnie a sie jakos nie przejmuja i tez otwieraja. U nas ludzie juz wyluzowali, strach opadl juz, narazie chyba nie ma zagrozenia. Ciekawe jak na jesien czy to znowu wroci 🤦♀️
-
nick nieaktualnyMarta tylko zrizum, że jest w tym racja co mówi Natalia. Że ta selekcja tak naprawdę jest niezgodna z konstytucją. 😊
W państwowych placówkach rodzice wyrazili zgodę na przekazaniem danych. Zaś w prywatnych nie koniecznie.
I to co wprowadza rząd to jeden wielki chaos dla placówek i rodziców.
Eee te statystyki w Polsce to ściema. Brak testów straszny. -
Natallia05 wrote:A szkoly tez juz otwieraja w polsce? Jak u was z tym wirusem sytuacja chyba niezle tak patrze na statystyki to sie polska uratowala. Niemcy maja duzo i im coraz wiecej rosnie a sie jakos nie przejmuja i tez otwieraja. U nas ludzie juz wyluzowali, strach opadl juz, narazie chyba nie ma zagrozenia. Ciekawe jak na jesien czy to znowu wroci 🤦♀️
pytanie czy naszym statystykom można ufać...
Zmieniając temat wysyłam wam przepis na placki, które dziś zmontowałam bo zabrakło mi jajek. Więc PlPaulina dla was powinny być spoko.
Zblendowalam gruszke z 3 łyżkami mąki amarantusa i 2 łyżkami mąki pszennej. Do tego łyżka budyniu waniliowego w proszku i łyżka masła z migdałów. Koniec.PLPaulina, Natallia05 lubią tę wiadomość
-
Natallia05 wrote:A szkoly tez juz otwieraja w polsce? Jak u was z tym wirusem sytuacja chyba niezle tak patrze na statystyki to sie polska uratowala. Niemcy maja duzo i im coraz wiecej rosnie a sie jakos nie przejmuja i tez otwieraja. U nas ludzie juz wyluzowali, strach opadl juz, narazie chyba nie ma zagrozenia. Ciekawe jak na jesien czy to znowu wroci 🤦♀️
Szkoły jak na razie do 24.05 zamknięte.
Tu jest fajna strona: https://koronawirus-w-polsce.pl/ jeżeli chodzi o statystyki, jest jakieś marne porównanie z innymi krajami i pod względem liczby testów i zachorowań. Szkoda, że nie ma Austrii w porównaniu nigdzie.
na https://www.worldometers.info/coronavirus/ są wszystkie kraje, no i tu w porównaniu z Austrią pomimo, ze testów zrobiliśmy więcej to w przeliczeniu na 1mln już wypadamy blado.. my 8,5tys, Austria 28tys, pod uwagę trzeba by wziąć też ze za Autrią jesteśmy z 1 przypadkiem w tyle o 1-2tygodnie, a z Niemcami to ponad miesiąc. Jkaby porównac do Niemiec to u nich największe ilości przypadków były tak przez miesiąc.. u nas miesiąc się kończy takiego ponad 300 dziennie, może zaraz zacznie spadać
Aczkolwiek to "za mało testów" to już na ten dźwięk mnie mdli normalnie.. chociażby dlatego, ze jak spojrzy się na statystyki to ten odsetek testów pozytywnych jest względnie niski i utrzymuje się w okolicach 3-4%, Polska trochę inaczej idzie niż wszystkie kraje mam wrażenie bo bardzo mamy ten pseudo szczyt rozciągnięty w czasie.
No chyba żeby przyjąć teorię spiskową której nawet Chinom by się nie wcisnęło, jak to mówi mój mąż "ojj.. dzisiaj mamy za dużo pozytywnych, te podamy jutro" albo "testujmy zdrowych żeby statystyki były ładne"6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:U mnie dziś w gminie jest zwołanie zebranie i będą decydować. 😊 Ale wiecie co jest najbardziej zabawne ? Że jako nie posiadamy gminnych placówek. To może ona wydać tylko rekomendację prywatnym placówkom i nic więcej. 🤣🤣🤣
wydaje mi się, że prywatne placówki tez muszą sie podporządkować samorządom i one mogą je zmaknąć.. widze że padła liczba 12 dzieic w grupie dzisiaj z rządu +2 w jakiś nadzwyczjanych sytuacjach6cs: 08.2018 - synek
-
A ja sobie opiekunki w.przylbicach wyobrazam...
To naprawde jie jest ani niewygodne, ani kompletnie w niczym nie przeszkadza...
Ja sama pracuje caly czas w przylbicy i nawet specjalnie nie odczuwam, ze ja mam... a yez musze przewinac, nakatmic, przebrac itp, tylko "podopieczni" triche wieksipumka1990 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyTak też słyszałam, że 12 dzieci. To u mnie dużo dzieci nie będzie podlegało odrzuceniu. 😊
I prywatne placówki oczywiście podlegają pod samorząd ale on nie może im mówić czy mają się otworzyć czy nie. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2020, 15:47