Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Punka, na szybko poczytałam i znalazłam takie coś:
„W pierwszym trymestrze, między 5. a 10. tygodniem życia pierwotne pętle jelitowe płodu pozostają poza jamą brzuszną. Jest to element prawidłowego rozwoju. W 11 tygodniu życia płodowego jelita wstępują do brzucha, a fałdy brzuszne zamykają się wytwarzając ścianę przednią brzucha. Zaburzenie tego procesu przez nieznane czynniki doprowadza do stanów, w których jelita pozostają poza jamą brzuszną do końca rozwoju wewnątrzmacicznego.”
Może to jakaś pochopna diagnoza. Dziecko na tym etapie ma ledwie ile? 5 cm? No i jesteś w 10 tc, widocznie jeszcze nie wstąpiły do brzucha te jelitka. Nie martw się na zapas i spokojnie czekaj do prenatalnego, ewentualnie idź do innego lekarza na konsultację i USG.lu.iza lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Punka, na szybko poczytałam i znalazłam takie coś:
„W pierwszym trymestrze, między 5. a 10. tygodniem życia pierwotne pętle jelitowe płodu pozostają poza jamą brzuszną. Jest to element prawidłowego rozwoju. W 11 tygodniu życia płodowego jelita wstępują do brzucha, a fałdy brzuszne zamykają się wytwarzając ścianę przednią brzucha. Zaburzenie tego procesu przez nieznane czynniki doprowadza do stanów, w których jelita pozostają poza jamą brzuszną do końca rozwoju wewnątrzmacicznego.”
Może to jakaś pochopna diagnoza. Dziecko na tym etapie ma ledwie ile? 5 cm? No i jesteś w 10 tc, widocznie jeszcze nie wstąpiły do brzucha te jelitka. Nie martw się na zapas i spokojnie czekaj do prenatalnego, ewentualnie idź do innego lekarza na konsultację i USG.
Lekarz mi powiedział, że to może być fizjologiczne i do 12 tygodnia powinno wrócić na miejsce. Jest na to 90 % szans... Kazał mi się na tą chwilę w ogóle nie martwić. Ale jak nie wróci... Tyle o tym piszą w internecie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 17:01
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Dziewczyny ja jestem po kolejnej wizycie, maluch ma prawie 5 cm co odpowiada 11t5d a u mnie dzisiaj 10t6d. Wyskoczył trochę do przodu z wielkością :)trochę się zdenerwowałam no okazało się, że moja gin nie robi badań prenatalnych i dostałam od niej tylko skierowanie. Oczywiście udało mi się zapisać do faceta, gdzie zawsze chodziłam do kobiet i jedyny wolny termin to na 19 lutego. Myślałam, że uda się szybciej to zrobić. Zastanawiam się czy nie iść prywatnie do swojej gin do której chodziłam wcześniej. A tak poza tym to wracam powoli do żywych po ponad miesiącu wymiotowania
Leticia, Dooti, katka/85, d'nusia, Marta..a, PLPaulina, chabasse, niedograna lubią tę wiadomość
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualnyDziewczynki ja po wizycie! Dzidzia ma całe 2,60cm
termin na 3.09 ale jeśli pozwolicie to zostanę tu jedną nogą z Wami
prenatalne na 01.03
Leticia, katka/85, Dooti, DobrejMysli, d'nusia, Marta..a, Existenz, PLPaulina, polkosia, Zozza, Patti_MG, Gypsy, chabasse, niedograna lubią tę wiadomość
-
Pumka nie martw się
lekarz aż za wiele Ci powiedział, tak samo mógł podać inne niedoskonałości maleństwa, które niedługo będą prawidłowe. Może idź do innego lekarza i zapytaj o opinię. O tym, że dziecko ma cześć wnętrza brzucha poza nim słyszałam, bo gdzie w tym maleństwie ma się to mieścić? Przepuklinę widziałam że diagnozują koło 20 tygodnia albo i później. Teraz to normalne
rodzinny powiedział, że z tymi wynikami moczu nie ma co robić, jak będą jakieś objawy to wtedy będziemy działać. Teraz czekam do ginekologa zapytać o ten mocz -
Cześć ja już też po wizycie ale łatwo nie było.. Miałam na 15:00, ale byłam wcześniej więc lekarz przyjął mnie o 14:40 a badanie zakończył 16:00 !!! przez cały ten czas badał i męczył mnie i maluszka bo miał beznadziejną, siedzącą pozycję i nie mógł nic zbadać.. Kazał iść mi na korytarz poskakać ale to nic nie dało więc się męczyliśmy
w końcu się udało po około 50 minutach badania i wszystko ok
ciąża młodsza o 2 dni, CRL 59,2mm więc dzidziuś nie duży, przezierność karkowa 1,4 mm, kość nosowa piękna, FHR 163ud/min... A więc kamień z serca
Niestety płeć jeszcze nie znana - przez to słabe ułozenie nic nie było widać...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 17:46
Anuleczek, Leticia, katka/85, Dooti, DobrejMysli, d'nusia, Marta..a, PLPaulina, polkosia, Gypsy, chabasse, niedograna lubią tę wiadomość
Termin porodu 5 lipiec 2019Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
-
Wydaje mi sie,ze lekarz nie powinien aż tak szczegółowo informować o stanie dzidziusia bo tak jak pisały dziewczyny przepukliny można potwierdzić dopiero po 20 tygodniu ciazy . Na prenatalnych napewno będzie juz wszystko dobrze
polkosia lubi tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Pumka nie martw się
lekarz aż za wiele Ci powiedział, tak samo mógł podać inne niedoskonałości maleństwa, które niedługo będą prawidłowe. Może idź do innego lekarza i zapytaj o opinię. O tym, że dziecko ma cześć wnętrza brzucha poza nim słyszałam, bo gdzie w tym maleństwie ma się to mieścić? Przepuklinę widziałam że diagnozują koło 20 tygodnia albo i później. Teraz to normalne
rodzinny powiedział, że z tymi wynikami moczu nie ma co robić, jak będą jakieś objawy to wtedy będziemy działać. Teraz czekam do ginekologa zapytać o ten mocz
Przepuklina pepowinowa fizjologiczna powinna się wchłonąć do 12, góra 13 tygodnia.pozniej są to już nieprawidłowościEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
pumka1990 wrote:Przepuklina pepowinowa fizjologiczna powinna się wchłonąć do 12, góra 13 tygodnia.pozniej są to już nieprawidłowości
Ja już tez po wizycie, dzidziuś ma 4 cm, serduszko bije...tylko się przestraszyłam bo się nie ruszało na co lekarz mi powiedział ze pewnie śpi...No trochę mnie to zmartwiło- dziecko na tym etapie z reguły jest bardzo ruchliwe.No ale w końcu dzidzia się poruszyła a mi kamień spadł z serca:) Termin zgodny z O.M czyli 24.08.Dzidzius nadrobił 4 dni od ostatniej wizyty:)
Leticia, katka/85, Dooti, PLPaulina, Gypsy, chabasse lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
Zosia_wop wrote:Hej. Po wczorajszej wizycie u nas wszystko ok, jedyne co powstał niewiadomo z czego krwiak ehhh
Za 2,5 tyg prenatalne, ale juz teraz dr mogl sprawdzić przeziernosc, mimo ze sam mówił ze powinno sie od 11tc, ale zmierzył i jest ok 0,6mm
Na mdłości i wymioty przepisał Torecan? Ktos stosował? Ulotka mnie przeraziła, nie wiem czy to brac, czy sie przemęczyć
Dziewczyny ja brałam Torecan, ale w trakcie chemioterapii !!
Wydaje mi się z tego co pamiętam, że to dość silny lek i nie wiem szczerze mówiąc czy bym zaryzykowała.
Już chyba lepsza wydaje się wycieczka do szpitala na nawodnienie.
-
PLPaulina wrote:Ja wizytuje w poniedziałek. I chyba zaczynam myśleć o l4.
Czuje że nie żyje. Wracam z pracy jem i śpię. Mąż tylko na kąpiel mnie budzi.
A w pracy czuje że mój mózg działa tylko w kilku procentach..
Ja mam to samo, teraz miałam 3 dni urlopu, dziś wróciłam do pracy i dętka. Dociagnę jeszcze do kolejnej wizyty a potem idę na l4.Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Powiem wam, że ja też już ledwie zipię... Dojazd do pracy to minimum godzina w jedną stronę, w robocie dużo się dzieje, a po powrocie nie ma szans na odpoczynek - stęsknione dziecko czeka
Jeszcze tak do godz. 13-14 to jakoś ciągnę, ale potem chce mi się spać, rzygać i znowu spać
-
nick nieaktualnyI ja po wizycie, Polis u mnie jak u Ciebie, dzidziuś się zaparł i było ciężko cokolwiek zmierzyć, a o płci nie wspomnę. Leżałam głową w dół nawet
Poza tym wszystko ok 69mm crl, kość nosowa jest, przezierność 1,5, serduszko 165Dooti, Marta..a, Existenz, PLPaulina, katka/85, Zozza, Gypsy, polkosia, DobrejMysli, chabasse, niedograna lubią tę wiadomość
-
HEJ dziewczyny, dzisiaj dostałam wynik badań genetycznych - to była/jest dziewczynka
niby częsty sex - co drugi dzień, dzień przed owulaca i dzień po owulacji a jednak wygrał ten ciężki i słaby plemniczek z X a nie Y. Szkoda, że na tak krótkochabasse lubi tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia24.01.2018
[*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019