X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    1.6 przy 7cm crl

u mnie 1,4 przy 6 cm

angelika22
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    ok, mi mówił, że robimy wymaz, a widzę, ze mam w systemie: Posiew z dróg moczowo-płciowych (pochwa) tlenowo + grzyby
    Co to jest?

A cytologię miałam wcześniej i nie kazał powtarzać stąd moje pytanie :)
    Posiew tzn pobieraja wymaz i po tyg masz info czy cos sie namnozylo czy nie. I ewentualnie wizyta i leki.

Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:53

7w3d 💔
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    znacie się na prawie pracy? bo mam problem, oczywiście mój zajebisty pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za styczeń, zgodnie z umową do wczoraj powinnam miec na koncie. nie odpowiada na smsy i tel. wysłał dokumenty do zusu ze zasiłek dostane, ale zus jasno mi powiedział, że jesli do 31.12 płącił pracodawca to 33 dni naliczają się od nowa z nowym rokiem wiec on musi mi znów zapłacić. i co teraz? jutro chyba zgłosze do inspekcji pracy bo jakie mam wyjście?

Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie :)

Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.

I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:54

Australijka lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Posiew tzn pobieraja wymaz i po tyg masz info czy cos sie namnozylo czy nie. I ewentualnie wizyta i leki.

Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemno

Cytologia dobrze gr 1, więc wszystko ok. Mocz też ok.

• niedograna Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika16332 wrote:
    Drogie mamusie, my juz po prenatalnych, wszystko idealnie. Termin na sierpnia no i na 70 % Chłopak będzie :D więc prosimy o dodania :D Mam jeszcze pytanie o tętno dziecka. Jakie Wasze maluchy mają tętno? Moj ma 150 i lekarz od USG powiedział że to tak na dolne granicy. A do swojego lekarza idę 20 lutego wiec wypytam. Ale teraz jestem ciekawa. Bo z tego co czytam to to jest norma.
    Gratuluję :) a na kiedy masz termin porodu?

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Jestem po wizycie, małe ma 61mm, wg CRL 12tydz 4 dzień. NT 1,52mm. Uznaliśmy, ze nie robimy Pappa, przy takiej przeziernosci, zwłaszcza jak lekarka powiedziała, ze te ilości proga, które zażywam, mogą zawyżać wyniki Bety, więc nie chce się niepotrzebnie stresować.
    Jakie u Was było NT?
    Ja mam NT 2,0 przy CRL 5,96

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i wykrakałam, jadę sama :P:P

angelika22
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kasia, musimy się zamienić ;D
    No chyba tak 27icon_smile_0.gif

polkosia lubi tę wiadomość

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa :) U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona ;) Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.
    Uwielbiam takie naturalne sposoby, o tym akurat nie słyszałam ale na pewno wypróbuje oby nie za szybko ;-) Młody, póki co, nie choruje ale miał z dwa razy lekki katarek to od razu woda utleniona do ucha i przeszło bokiem :-D

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie :)

Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.

I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.
    Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Cytologia dobrze gr 1, więc wszystko ok. Mocz też ok.

Może zauważył gin jakąś wydzielinę.
    Albo tak po prostu robi wymaz xeby sprawdzić . :)

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa :) U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona ;) Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.

To ja tak kładę czosnek, chyba większy smierdziel ale nos odtyka od razu przy katarze

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?

Tak jest jak piszesz, ja przeszłam na l4 4 stycznia, 33 dni płaci mi chorobowe pracodawca, dopiero po tych 33 dniach powinnam dostać pieniądze od zus jednak wiem ze mogę na nie poczekać nawet kilka miesiecy, w pierwszej ciąży tak miałam właśnie. Ja od pracodawcy już dostałam wypłatę za styczeń

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

Doszukałam informacji i tak:
    Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:

4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,

Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Doszukałam informacji i tak:
    Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:

4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,

Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.
    No wlasnie, czyli mi powienien zaplacic moj zarabisty pracidawca ale to olal i probuje zrzucic na zus. Zus odrzuci i moze wtedy ten sie zreflektuje. Wiec jutro to zglaszam do inspekcji pracy bo z tego co wiem to brak znajomosci prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Naleza mi sie jeszcze odsetki za zwloke?

7w3d 💔
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziemy mieli SYNKA

lu.iza, DobrejMysli, edytkaa93, e_mii, Dooti, justyna14, pumka1990, Ithildin, d'nusia, Mili-lu, katka/85, Marta..a, myszeczka89, kozalia, Leticia, chabasse, siuLa, agania, PLPaulina, Kasiaja, Gypsy, polkosia, Eilleen, justa8902, Existenz, Anuleczek, Mili123, niedograna, Iva79, Carolline lubią tę wiadomość

angelika22
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć... :( atmosfera przez moje napięcie siada podczas takiego zbliżenia... :/

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć... :( atmosfera przez moje napięcie siada podczas takiego zbliżenia... :/
    Jesli ciaza nie jest zagrozona to nie masz cos sie martwix. Takie mysle jak najbatdziej normalne, tez czasem sie zastanawiam, ale u nas seksik regularnie i wszystko jest ok. Ciezko z seksem juz u mnie jak brzuch wielki wtedy i chec spada ale teraz to jeszcze normalnie :-) raz mi sie zdazylo ze jakies naczynko peklo i lekkie plamienie bylo ale tylko wieczorem a rano juz nic w poprzedniej ciazy to bylo. Takze ulzyj sobie i chlopu :-)

DobrejMysli, Mili123 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my po prenatalnych :) 12t 4d

Wszystko dobrze: CRL 61 mm, tętno 169, NT 1,4 także data porodu idealnie pokrywa się z TP z OM

Ale mały/mała słodko się wierciła, ssała kciuk, wystawiała język. Cudowne uczucie <3

kozalia, Dooti, d'nusia, Leticia, chabasse, katka/85, PLPaulina, Kasiaja, polkosia, pumka1990, Existenz, Anuleczek, niedograna lubią tę wiadomość

• Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:

Ja wychodzę z założenia ze teraz najlepszy czas aby odbić sobie celibat po porodzie i na czas wielkiego brzucha bo wtedy to juz ani czasu ani tym bardziej chęci nie będzie :-)

DobrejMysli, polkosia lubią tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
‹‹ 283 284 285 286 287 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ