X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    1.6 przy 7cm crl

u mnie 1,4 przy 6 cm

angelika22
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    ok, mi mówił, że robimy wymaz, a widzę, ze mam w systemie: Posiew z dróg moczowo-płciowych (pochwa) tlenowo + grzyby
    Co to jest?

A cytologię miałam wcześniej i nie kazał powtarzać stąd moje pytanie :)
    Posiew tzn pobieraja wymaz i po tyg masz info czy cos sie namnozylo czy nie. I ewentualnie wizyta i leki.

Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:53

7w3d 💔
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    znacie się na prawie pracy? bo mam problem, oczywiście mój zajebisty pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za styczeń, zgodnie z umową do wczoraj powinnam miec na koncie. nie odpowiada na smsy i tel. wysłał dokumenty do zusu ze zasiłek dostane, ale zus jasno mi powiedział, że jesli do 31.12 płącił pracodawca to 33 dni naliczają się od nowa z nowym rokiem wiec on musi mi znów zapłacić. i co teraz? jutro chyba zgłosze do inspekcji pracy bo jakie mam wyjście?

Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie :)

Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.

I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:54

Australijka lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Posiew tzn pobieraja wymaz i po tyg masz info czy cos sie namnozylo czy nie. I ewentualnie wizyta i leki.

Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemno

Cytologia dobrze gr 1, więc wszystko ok. Mocz też ok.

• niedograna Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika16332 wrote:
    Drogie mamusie, my juz po prenatalnych, wszystko idealnie. Termin na sierpnia no i na 70 % Chłopak będzie :D więc prosimy o dodania :D Mam jeszcze pytanie o tętno dziecka. Jakie Wasze maluchy mają tętno? Moj ma 150 i lekarz od USG powiedział że to tak na dolne granicy. A do swojego lekarza idę 20 lutego wiec wypytam. Ale teraz jestem ciekawa. Bo z tego co czytam to to jest norma.
    Gratuluję :) a na kiedy masz termin porodu?

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Jestem po wizycie, małe ma 61mm, wg CRL 12tydz 4 dzień. NT 1,52mm. Uznaliśmy, ze nie robimy Pappa, przy takiej przeziernosci, zwłaszcza jak lekarka powiedziała, ze te ilości proga, które zażywam, mogą zawyżać wyniki Bety, więc nie chce się niepotrzebnie stresować.
    Jakie u Was było NT?
    Ja mam NT 2,0 przy CRL 5,96

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i wykrakałam, jadę sama :P:P

angelika22
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kasia, musimy się zamienić ;D
    No chyba tak 27icon_smile_0.gif

polkosia lubi tę wiadomość

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa :) U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona ;) Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.
    Uwielbiam takie naturalne sposoby, o tym akurat nie słyszałam ale na pewno wypróbuje oby nie za szybko ;-) Młody, póki co, nie choruje ale miał z dwa razy lekki katarek to od razu woda utleniona do ucha i przeszło bokiem :-D

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie :)

Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.

I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.
    Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Cytologia dobrze gr 1, więc wszystko ok. Mocz też ok.

Może zauważył gin jakąś wydzielinę.
    Albo tak po prostu robi wymaz xeby sprawdzić . :)

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa :) U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona ;) Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.

To ja tak kładę czosnek, chyba większy smierdziel ale nos odtyka od razu przy katarze

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?

Tak jest jak piszesz, ja przeszłam na l4 4 stycznia, 33 dni płaci mi chorobowe pracodawca, dopiero po tych 33 dniach powinnam dostać pieniądze od zus jednak wiem ze mogę na nie poczekać nawet kilka miesiecy, w pierwszej ciąży tak miałam właśnie. Ja od pracodawcy już dostałam wypłatę za styczeń

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

Doszukałam informacji i tak:
    Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:

4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,

Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Doszukałam informacji i tak:
    Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:

4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,

Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.
    No wlasnie, czyli mi powienien zaplacic moj zarabisty pracidawca ale to olal i probuje zrzucic na zus. Zus odrzuci i moze wtedy ten sie zreflektuje. Wiec jutro to zglaszam do inspekcji pracy bo z tego co wiem to brak znajomosci prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Naleza mi sie jeszcze odsetki za zwloke?

7w3d 💔
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziemy mieli SYNKA

lu.iza, DobrejMysli, edytkaa93, e_mii, Dooti, justyna14, pumka1990, Ithildin, d'nusia, Mili-lu, katka/85, Marta..a, myszeczka89, kozalia, Leticia, chabasse, siuLa, agania, PLPaulina, Kasiaja, Gypsy, polkosia, Eilleen, justa8902, Existenz, Anuleczek, Mili123, niedograna, Iva79, Carolline lubią tę wiadomość

angelika22
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć... :( atmosfera przez moje napięcie siada podczas takiego zbliżenia... :/

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć... :( atmosfera przez moje napięcie siada podczas takiego zbliżenia... :/
    Jesli ciaza nie jest zagrozona to nie masz cos sie martwix. Takie mysle jak najbatdziej normalne, tez czasem sie zastanawiam, ale u nas seksik regularnie i wszystko jest ok. Ciezko z seksem juz u mnie jak brzuch wielki wtedy i chec spada ale teraz to jeszcze normalnie :-) raz mi sie zdazylo ze jakies naczynko peklo i lekkie plamienie bylo ale tylko wieczorem a rano juz nic w poprzedniej ciazy to bylo. Takze ulzyj sobie i chlopu :-)

DobrejMysli, Mili123 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my po prenatalnych :) 12t 4d

Wszystko dobrze: CRL 61 mm, tętno 169, NT 1,4 także data porodu idealnie pokrywa się z TP z OM

Ale mały/mała słodko się wierciła, ssała kciuk, wystawiała język. Cudowne uczucie <3

kozalia, Dooti, d'nusia, Leticia, chabasse, katka/85, PLPaulina, Kasiaja, polkosia, pumka1990, Existenz, Anuleczek, niedograna lubią tę wiadomość

• Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:

Ja wychodzę z założenia ze teraz najlepszy czas aby odbić sobie celibat po porodzie i na czas wielkiego brzucha bo wtedy to juz ani czasu ani tym bardziej chęci nie będzie :-)

DobrejMysli, polkosia lubią tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
‹‹ 283 284 285 286 287 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ