Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Marta..a wrote:ok, mi mówił, że robimy wymaz, a widzę, ze mam w systemie: Posiew z dróg moczowo-płciowych (pochwa) tlenowo + grzyby
Co to jest?
A cytologię miałam wcześniej i nie kazał powtarzać stąd moje pytanie
Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemnoWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:53
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:znacie się na prawie pracy? bo mam problem, oczywiście mój zajebisty pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za styczeń, zgodnie z umową do wczoraj powinnam miec na koncie. nie odpowiada na smsy i tel. wysłał dokumenty do zusu ze zasiłek dostane, ale zus jasno mi powiedział, że jesli do 31.12 płącił pracodawca to 33 dni naliczają się od nowa z nowym rokiem wiec on musi mi znów zapłacić. i co teraz? jutro chyba zgłosze do inspekcji pracy bo jakie mam wyjście?
Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie
Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.
I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 17:54
Australijka lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
justyna14 wrote:Posiew tzn pobieraja wymaz i po tyg masz info czy cos sie namnozylo czy nie. I ewentualnie wizyta i leki.
Edit. A cytologia jak ci wyszla? Bo moze nie wzorowa stad posiew, zeby nie dawac lekow w ciemno
Cytologia dobrze gr 1, więc wszystko ok. Mocz też ok.6cs: 08.2018 - synek
-
monika16332 wrote:Drogie mamusie, my juz po prenatalnych, wszystko idealnie. Termin na sierpnia no i na 70 % Chłopak będzie
więc prosimy o dodania
Mam jeszcze pytanie o tętno dziecka. Jakie Wasze maluchy mają tętno? Moj ma 150 i lekarz od USG powiedział że to tak na dolne granicy. A do swojego lekarza idę 20 lutego wiec wypytam. Ale teraz jestem ciekawa. Bo z tego co czytam to to jest norma.
a na kiedy masz termin porodu?
-
kozalia wrote:Jestem po wizycie, małe ma 61mm, wg CRL 12tydz 4 dzień. NT 1,52mm. Uznaliśmy, ze nie robimy Pappa, przy takiej przeziernosci, zwłaszcza jak lekarka powiedziała, ze te ilości proga, które zażywam, mogą zawyżać wyniki Bety, więc nie chce się niepotrzebnie stresować.
Jakie u Was było NT?[/url]
-
polkosia wrote:Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa
U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona
Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.
Młody, póki co, nie choruje ale miał z dwa razy lekki katarek to od razu woda utleniona do ucha i przeszło bokiem
polkosia lubi tę wiadomość
[/url]
-
Marta..a wrote:Jeżeli miałaś ciągłość zwolnienia, a Twój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników to ma rację, zasiłek płaci zus. Jeżeli ma powyżej 20 pracowników to jest dużym płatnikiem i płaci w imieniu zusu. Jeżeli miałaś przerwę na 1 dzień to to co powiedział Ci zus jest prawdą, bo pierwsze 33 dni to wynagrodzenie chorobowe, a później zasiłek, natomiast jeżeli nie miałaś przerwy to masz w dalszym ciągu zasiłek i tu patrz wyzej, czy to duży płatnik, czy nie
Tak czy inaczej, nawet jeżeli jest małym płatnikiem to powinien przesłać Twoje zwolnienie do zusu wraz z wnioskiem z-3 przez niego wypełnionym, a na którego podstawie zus będzie i dalej płacił.
I tu mamy problem.. bo zus z reguły bardzo odwleka tą pierwszą wypłatę bo coś im się tam nie zgadza zawsze.7w3d 💔 -
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Ziemniaki mogą być surowe, ale i gotowane (posiekane z cebulą). Aromat może nie jest sprzyjający zbliżeniom, ale to naprawdę działa
U nas nieraz cebula jest zapobiegawczo na noc rozkrojona
Klementyna dzięki temu przez pierwsze dwa lata życia w ogóle nie chorowała.
To ja tak kładę czosnek, chyba większy smierdziel ale nos odtyka od razu przy katarzepolkosia lubi tę wiadomość
-
justyna14 wrote:Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?
Tak jest jak piszesz, ja przeszłam na l4 4 stycznia, 33 dni płaci mi chorobowe pracodawca, dopiero po tych 33 dniach powinnam dostać pieniądze od zus jednak wiem ze mogę na nie poczekać nawet kilka miesiecy, w pierwszej ciąży tak miałam właśnie. Ja od pracodawcy już dostałam wypłatę za styczeń
-
justyna14 wrote:Tak, wszystko sie zgadza, tylko zusbtwierdzi ze jesli nie przeszlam na zasilek w 2017 roku to te 33 dni w nowym roku liczy sie od nowa i powinien mi pracodawca zaplacic a dopiero po tuch kolejnych 33 dniach zus. Wiesz cos o tym?
Doszukałam informacji i tak:
Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:
4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,
Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.justyna14 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
-
Marta..a wrote:Doszukałam informacji i tak:
Jeżeli na dzień 31.12 należało Ci się wynagrodzenie chorobowe, to od stycznia masz nowe 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Wynika to z art. 61 ustawy zasiłkowej:
4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontynuuje po dniu 31 grudnia podjętą wcześniej wypłatę zasiłku,
Bo dodatkowo zasiłek nie przysługuje jeżeli masz prawo do innego rodzaju wynagrodzenia. Więc jeżeli nie miałaś w tamtym roku więcej niż 33 dni zwolnienia to pracodawca powinien teraz płacić.7w3d 💔 -
Będziemy mieli SYNKA
lu.iza, DobrejMysli, edytkaa93, e_mii, Dooti, justyna14, pumka1990, Ithildin, d'nusia, Mili-lu, katka/85, Marta..a, myszeczka89, kozalia, Leticia, chabasse, siuLa, agania, PLPaulina, Kasiaja, Gypsy, polkosia, Eilleen, justa8902, Existenz, Anuleczek, Mili123, niedograna, Iva79, Carolline lubią tę wiadomość
angelika22 -
Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć...
atmosfera przez moje napięcie siada podczas takiego zbliżenia...
-
DobrejMysli wrote:Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć...
raz mi sie zdazylo ze jakies naczynko peklo i lekkie plamienie bylo ale tylko wieczorem a rano juz nic w poprzedniej ciazy to bylo. Takze ulzyj sobie i chlopu
DobrejMysli, Mili123 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyI my po prenatalnych
12t 4d
Wszystko dobrze: CRL 61 mm, tętno 169, NT 1,4 także data porodu idealnie pokrywa się z TP z OM
Ale mały/mała słodko się wierciła, ssała kciuk, wystawiała język. Cudowne uczuciekozalia, Dooti, d'nusia, Leticia, chabasse, katka/85, PLPaulina, Kasiaja, polkosia, pumka1990, Existenz, Anuleczek, niedograna lubią tę wiadomość
-
DobrejMysli wrote:Kochane, czy Wy też macie, tak jak ja, obawy podczas zbliżeń, że coś się tam może uszkodzić (czop) czy zadziać niedobrego ? Od czasu kiedy jestem w ciąży unikam 'przytulanek' z obawy że może coś się naruszyć...
Ja wychodzę z założenia ze teraz najlepszy czas aby odbić sobie celibat po porodzie i na czas wielkiego brzucha bo wtedy to juz ani czasu ani tym bardziej chęci nie będzieDobrejMysli, polkosia lubią tę wiadomość