X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Leticia, masz rację. Ja z Tysią miałam owulację w 21 dniu cyklu, a OM standardowo zakłada 14 dc. A z Matyldą wyszła mi owulacja w 40 dc!
    Ja obstawiam, ze moje bedzie lipcowe, bi syn dwa tyg orzed terminem z om, corka 1,5 tyg przed terminem z om. Wiec obstawiam termin realny porodu na koniec lipca :-)

Ada2405, polkosia lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teraz jak i w poprzedniej ciazy termin z OM pokrywał sie z tym z USG wiec mam wielka nadzieje na porod w lipcu. Synek urodził sie równo tydzień przed terminem i oby tym razem dzidzia nie kazała na siebie zbyt długo czekać :-)

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też liczę, że będzie ciut wcześniej. Pierwszy poród w 38tc, drugi w w 39tc ;-)

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 14:45

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Norwegii date porodu koryguje sie po USG polowkowym, podobno jest najbardziej wiarygodne, mi w poprzedniej ciazy wyszla dokladnie ta sama data z om i usg a i tak mala dwa tygodnie pozniej sie urodzila.
    Co do jedzenia i gotowania, uff jak dobrze widziec, ze nie jestem sama z tym brakiem weny i smaku, normalnie wybranie czegoss na obiad to dla mnie meczarnia. Odrzuca mnie od praktycznie wszystkiego a mdlosci nie mam i praktycznie nie mialam, wiec takie dziwne to dla mnie.
    Co do ogrodu to nie dosc, ze mam 2 lewe rece do tego to nienawidze grzebac w ziemii, mojemu zapowiedzialam jak kupowalismy dom, ze sam bedzie sie z tym uzeral, bo ja nie mam zamiaru. Jak dla mnie rownie dobry bylby porzadny sztuczny trawnik i pare roslin w doniczkach na tarasie do wymiany jak sie ususza :D

Leticia lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin miesiączki jest bez znaczenia ponieważ miałam owulację bardzo późno i ten termin nijak się ma do czasu trwania mojej ciąży. Gdybym liczyła termin z OM to byłabym już w 17 tygodniu, a jestem w 15, bo chodziłam na monitoring i wiem dokładnie kiedy była owulacja. Z tego powodu nie powiem nikomu, że jestem w 17 tygodniu ciąży bo to nie jest prawda.

O dacie z terminu ostatniej miesiączki dawno zapomniałam.

W karcie ciąży termin porodu również mam z USG. Od daty z USG dzieciątko książkowo przyrastało i również na badaniach prenatalnych w 12 tygodniu odpowiadało swojej wielkości co do tygodnia i dnia ciąży. Wiadomo, że w II trymestrze już każde dziecko rośnie w swoim tempie ale dla mnie nie ma innej daty niż ta z USG.

Jak owulacja jest później niż w 3 tygodniu cyklu to wiek ciąży liczy się nie od pierwszego dnia cyklu tylko cofasz się 2 tygodnie od owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 13:20

mi88 lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 13:16

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Też liczę, że będzie ciut wcześniej. Pierwszy poród w 38tc, drugi w w 39tc ;-)

ja tez po ciouchu licze na to, ze termin porodu będzie ciut wczesniej niż wynika to z OM wiec wole na razie przyjmowac wersję z USG :D

Kasiaja lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od początku się zastanawiam jak to jest, że dzidzia większa niz z om. Prowadziłam wykres, więc raczej wiem kiedy była owulacja, 13-14dc, a bąbel na pierwszyszm usg w 6tc był 4 dni starszy, na prenatalnym już tydzień. W pierwszej ciąży terminy z usg zawsze pokrywały się z OM, a mała urodziła się 3 dni wcześniej, w walentynki:) Taką datę sobie wybrała:) I dzisiaj świętujemy 3 urodzinki.

chabasse, Ania241188, Kasiaja, Iva79, pumka1990, siuLa, Anuleczek lubią tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wychodzi 3 dni różnicy, albo szybciej rośnie, albo owulacja była inaczej. Jak się urodzi to będę wiedziała jaki mam termin :D
    Kawa na ból głowy troszkę pomogła! :)
    Ale non stop jestem głodna.... choćbym chciała to nie dam rady obchodzić dzisiejszego postu

Carolline lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córa zaczęła załatwiać się na na sedes :) Poważny człowiek!
    Tak mi się marzy, że może uda się ją odpieluchować do sierpnia...

Kasiaja, pumka1990, Gypsy, Carolline lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:

No to brawo. Moja niestety nie chce ani na nocnik ani na sedes.

U mnie termin usg pokrywa sie z OM. W poprzedniej też tak bylo. A urodziła się równo tydzień po terminie.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:

Do sierpnia napewno, latem to najłatwiej nauczyc bo mogą latać bez pieluchy.

Ktoś tu przestrzega w ogóle tego postu? Ja się tan nigdy nie przejmuje i nie praktykuję. Jeszcze mi tego brakuje żeby jakaś sekta religijna mówiła kiedy i co mogę jeść a kiedy nie :D

Anuleczek, Carolline lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieję ze przed 10 sierpnia nie wyznacza mi terminu bo mam zamiar dopiero 3 wrócić z urlopu :) Już sie zastanawiam jak przełoże wizyte w szpitalu akurat na 30 wypadlo. Co z nie będą mieli wyjścia będą musieli przełożyć.

• akita12 Nowa

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Ktoś tu przestrzega w ogóle tego postu? Ja się tan nigdy nie przejmuje i nie praktykuję. Jeszcze mi tego brakuje żeby jakaś sekta religijna mówiła kiedy i co mogę jeść a kiedy nie :D

a dziecko zamierzacie ochrzcić w tej sekcie?

poliś lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Jestem osoba wierząca i zawsze przestrzegam, ale teraz w ciąż nie jestem w stanie. Albo raczej ja jestem, ale to maleństwo już nie koniecznie :) co godzinę woła jeść! dla mnie to akurat nie jest sekta, tylko wiara. A przestrzeganie postu (lub nie) jest kwestią wiary i sumienia.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn powiem tak, ilościowo nie przestrzegam bo muszę zjeść, ale mięsa nie jem dziś.

mi88 lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem wierząca i staram się przestrzegać :) ciągle burczy mi w brzuchu więc staram się jeść mminimalne porcje co jakiś czas :)

angelika22
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży post i tak nie obowiązuje ;) Tak jak dzieci i chorych, bo my to w sumie dwa w jednym ;)

Mili123 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cha cha ja to jestem dobra. Zanim padły odpowiedzi zastanawiam się co lavendowa ma na myśli i chyba post pomyliła i wpisała nie tu gdzie trzeba. Nawet wróciłam do 3 stron wcz3sniej choć śledzę na bieżąco

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
‹‹ 322 323 324 325 326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ