Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyQumish wrote:Właśnie ten stres najgorszy. Nawet jak sobie wmawiam dobre myśli to i tak przychodzą chwile załamki.
Dla uspokojenia nerwów pójdę raczej na te testy
Aż normalnie przejrzałam wątek o hypoplastycznej kości nosowej i tam piszr dużo dziewczyn u których byla niewidoczna lub hipoplastyczna i robiły dalsza diagnostyke i mają zdrowe dzieci. Także jeśli inne parametry są ok to ta kość nie jest mocnym markerem. Wychodzi ze u niektórych dzieci jej nieiwdac dobrze lib widac później lub mają małe plaskie noskiA to też zależy od sprzetu i umiejętności lekarza bo jeden nie widzi a inny widzi a nawet zmierzy. Także głowa do góry, u nas wszystkie dzieciaczki będą zdrowe:)
Qumish, Ania241188 lubią tę wiadomość
-
Lavendova wrote:Aż normalnie przejrzałam wątek o hypoplastycznej kości nosowej i tam piszr dużo dziewczyn u których byla niewidoczna lub hipoplastyczna i robiły dalsza diagnostyke i mają zdrowe dzieci. Także jeśli inne parametry są ok to ta kość nie jest mocnym markerem. Wychodzi ze u niektórych dzieci jej nieiwdac dobrze lib widac później lub mają małe plaskie noski
A to też zależy od sprzetu i umiejętności lekarza bo jeden nie widzi a inny widzi a nawet zmierzy. Także głowa do góry, u nas wszystkie dzieciaczki będą zdrowe:)
Z drugiej strony statystyki mówiące, ze w 80%trisomii jest opóźnione kostnienie kości nosowej, a tylko u 0,5-1% zdrowych dzieci to się zdarza. ..jeszcze mi lekarz dziś opowiadał o tzw. ,zdrowych przypadkach ZD': czyli trisomia jest ale bez widocznych innych wad w anatomii. -
Napewno będzie dobrze. Czasem lekarze nastrasza i jest niepotrzebnie tyle stresu a się okazuje , że jest ok. Np mi w ciąży z małą na pierwszym usg ginekolog zmierzyła fhr i powiedziała, że jest za wolne bicie serca i mam się nastawić na najgorsze. Wyszłam zalamana z gabinetu. Się naplakalam i tak stresowalam do nastepnej wizyty(tydzien). Poszłam wtedy już do innej ginekolog i sie okazało ze jest ok i jak opowiedzialam o tej wolnej akcji serca to powiedziała ze na tamten tydzien to bylo ok i nie potrzebnie mnie nastraszyla. Także naprwno będzie dobrze:)
-
squirrel wrote:Wczoraj dostałam informację od lekarza, że są już moje wyniki NIFTY i że wszystko prawidłowo
DZIEWCZYNKA
Dzisiaj dostałam na e-mail dokument z badania.
Faktycznie jeśli chodzi o badane wady genetyczne to nie ma żądnych nieprawidłowości, ale w Uwagach do badania na samym końcu mam napisane, że zwraca uwagę niska frakcja płodowa - 3.60%.
Czytałam, że w 13 tygodniu DNA dziecka w mojej krwi powinno być ok. 10% a u mnie tylko 3,60%..
Z drugiej strony lekarz nic się do tego nie odniósł więc to chyba nic strasznego? Ktoś miał podobnie jak robił testy z wolnego DNA płodu?a na którego masz termin porodu?
Zaczynamy 17tcWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 07:36
-
Leticia wrote:Wiecie, że wyjściowe ryzyko dla z ZD dla mojego wieku (mam 30 i pół, więc nie wiem czy liczyli dla 30 czy dla 31) to aż 1:608???
Przyznam, że mnie to zszokowało!
Dla wieku 26 lat wcale nie jest dużo mniejsze, bo aż 1:893, jak zobaczyłam to się zestresowałam. Pappa akurat u mnie skorygowała na 1:13135
Również gratuluję udanych wizyt, i trzymam kciuki za te którym coś poszło nie do końca wzorowo, na pewno będzie dobrze
Przy okazji witam się w nowym tygodniu6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Też pochwalę się zdjęciem naszego szkraba
Bo wczoraj to tak na szybko wszystko
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bda84687811d.jpg
Płci nawet lekarz nie chciał sprawdzić bo to wróżenie z fusów na tym etapie. Wszystkie pomiary bardzo dobre. Małe świetnie współpracowało, najbardziej śmieszy mnie jak lekarz zaczepiał sondą żeby się przesunęło i tak ładnie się kręciło, ciekawe ile razy dziennie ja je tak przestawiam....Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 07:53
ingelita, chabasse, Leticia, Anuleczek, niedograna, marcela123, Gypsy lubią tę wiadomość
-
Hej
witam sie w kolejnym tygodniu
w mojej apce pisze, ze od tego tygodnia co wrazliwsze moga zaczac wyczuwac delikatne smyrniecia dzidziusia
Gratuluje udanych wizyt wczoraj.
Trzymam kciuki za dalsza diagnostyke, zeby wszysyko wyszlo dobrze.
No i wszystkiego najlepszegi z okazji swieta Zakochanych :-*Existenz, Anuleczek lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Muszę napisać że detektor bardzo mnie uspokaja zwłaszcza w chorobie. Jak dziecko nie rusza się to tętno ok 130 jak rusza do do 150 .
Imbir i kisiel cuda działają. Wprawdzie głos dziś straciłam, Głowa mniej boli Ale dreszcze goraczka suchy męczący kaszel odszedł.10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Hej dziewczyny, ja również w temacie prenatalnych. Wczoraj miałam. Lekarza zaniepokoiło tętno płodu 175, powiedział że może to być nic, ale może to świadczyć o jakiś wadach, dlatego czekamy na wyniki z krwi. Czy któraś z Was ma jakąś wiedzę od swojego lekarza co do takiego tętna ??
Dodam że wymiotuje od 6 tygodni codziennie, zatem jestem pewnie odwodniona, nie wiem czy to ma wpływ .
polkosia lubi tę wiadomość
wrzesień 2018 - córcia6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
nick nieaktualnyPaulina ja byłam w 12+5 i tętno bylo 169 i lekarz nic nie mówił ze za wysoko a to jest naprawdę specjalista od prenatalnych z certyfikatem.
Odwodnienie ma wpływ na tętno, musisz koniecznie więcej pić conajmniej 2lWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 10:09