Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPolkosia znowu wprowadzasz w błąd. Na życzenie to ja się na kawę z koleżanką umawiam a nie kładę sie pod nóż
Jednak moi lekarze w dwóch krajach są zdania że wskazania do cc mam. Żaden poród nie jest ani fajnym ani przyjemnym czy latwym przeżyciem ale jakos to dziecko musi wyjść z macicy
I tak straszysz dziewczyny, zolza juz tu pisała ze ma poważne lęki i ciężko znosi psychicznie ciążę a teraz musi sie jeszcze z tym rozejsciem bolesnym borykac wiec tylko dokladasz zmartwien i lękow. Każda z nas jest pod dobrą opieką lekarską i nalezy ufac lekarzowi
Tak na marginesie to jakby mnie ktoś uprzedził jak będzie wygladalo karmienie piersia i w jakim stanie będą potem moje piersi to tez bym sie nigdy nie zdecydowala. I tez mialam depresje potem. Ale jednak nie agituje przeciwko kp -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny, mi się wydaje, że depresja się pojawia głównie przez taką presję społeczeństwa, narzucanie czegoś, że powinno się robić tak, a nie inaczej... i święte przekonanie, że jedno to zło konieczne, a to drugie to czysta dobroć całego świata dana dziecku ran na zawsze...
Nie znoszę jak ktoś jest fanatykiem, nie ważne po której stronie.
Osobiście znam matki polki, sn, kp, które teraz się średnio wychowaniem przejmują... po prostu nie znoszę hipokryzji, każda sytuacja, każda kobieta, każda psychika jest inna, akceptujmy siebie, dopóki matka nie krzywdzi swojego nienarodzonego dziecka... Każda tutaj chyba kocha, chce jak najlepiej, krzywdy by nie zrobiła, a szuka wsparcia, a nie oceny....
Wyrażajmy własne zdanie, własne odczucia, a nie osąd co kto powinien zrobić, żeby nie skrzywdzić dziecka...katka/85, squirrel, misia-kasia, kozalia, Lavendova, e_mii, Leticia, edytkaa93, pumka1990, Francess, chabasse lubią tę wiadomość
-
justa1509 wrote:przezpochwowo. Jeśli lekarz bada cię co wizytę to pewnie też bada szyjkę
Hmm, od badan prenatalnych jestem badana tylko przez brzuch wiec pewnie nawet nie wiadomo jak wyglada obecnie moja szyjka ;/
Musze o tym wspomniec na połówkowym... -
Ja też się witam w połowie drogi
jeju jak super, ale mi się zaczęło teraz dłużyć na zwolnieniu
Jej odbicie z tym wyrażaniem swojej opini bez krytyki tu nie działa. Ale dyskusja o cc i sn już chyba była tak mi się wydaje? Odbiegacie już od tematu bez sensu
Ponowię pytanie jednej z osób, ma któraś taką listę wyprawową i się nią z nami podzieli?Ada2405 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
jej odbicie wrote:Dziewczyny, mi się wydaje, że depresja się pojawia głównie przez taką presję społeczeństwa, narzucanie czegoś, że powinno się robić tak, a nie inaczej... i święte przekonanie, że jedno to zło konieczne, a to drugie to czysta dobroć całego świata dana dziecku ran na zawsze...
Nie znoszę jak ktoś jest fanatykiem, nie ważne po której stronie.
Osobiście znam matki polki, sn, kp, które teraz się średnio wychowaniem przejmują... po prostu nie znoszę hipokryzji, każda sytuacja, każda kobieta, każda psychika jest inna, akceptujmy siebie, dopóki matka nie krzywdzi swojego nienarodzonego dziecka... Każda tutaj chyba kocha, chce jak najlepiej, krzywdy by nie zrobiła, a szuka wsparcia, a nie oceny....
Wyrażajmy własne zdanie, własne odczucia, a nie osąd co kto powinien zrobić, żeby nie skrzywdzić dziecka...
-
Marta..a wrote:Ja też się witam w połowie drogi
jeju jak super, ale mi się zaczęło teraz dłużyć na zwolnieniu
Jej odbicie z tym wyrażaniem swojej opini bez krytyki tu nie działa. Ale dyskusja o cc i sn już chyba była tak mi się wydaje? Odbiegacie już od tematu bez sensu
Ponowię pytanie jednej z osób, ma któraś taką listę wyprawową i się nią z nami podzieli?
-
Lista z majówek:
LISTA WYPRAWKOWA:
Body z krótkim 5
Body z długim 5
Śpioszki/piżamki 5
Spodenki 5
Czapeczka 2
Łapki niedrapki 2
Skarpetki 5
Kombinezon 1
Pieluchy tetrowe 10
Wanienka 1
Przewijak 1
Termometr 1
Ręcznik z kapturkiem 2
Nożyczki do paznokci 1
Waciki 1
Balsam/oliwka 1
Krem do pupki 1
Krem do buzi 1
Pieluchy 1
Materac 1
Kołderka/poduszka 1
Pościel 2
Prześcieradło 2
Smoczek 1
Laktator 1
Butelka 1
Pojemniki do pokarmu 3
Kocyk 2
Chusta 1
Fotelik 1
Wózek 1
Monitor oddechu 1
Rożek/becik 1
Łóżeczko 1
Koszula do karmienia 2
Podkłady 5
Katarek 1
HIGIENA
Pieluszki
- Tetrowe 15 szt
// u nas bardzo się przydały, potem dokupiłam nawet więcej - łącznie miałam ok 30 szt, moja córka z powodu Frejki dużo ulewała i przez pierwsze 4 mce szła pieluszka na każde karmienie //
- Flanelowe 3 szt
// używałam np. u lekarza czy pod główkę do wózka //
- Jednorazowe rozm. 1 2-5 kg
// (zużyłam ok. 100 szt jakby ktoś się zastanawiał jaką ilość kupić, dziecko urodzone z wagą 4kg) //
Produkty higieniczne
- Duże prostokątne płatki kosmetyczne do przemywania pupy
- Gaziki do przemywania oczu 5x5 100 szt
// w sumie nie przydały się, wygodniej myło mi się buzię dużymi płatkami kosmetycznymi //
- Patyczki z ogranicznikiem
- KATAREK do odciągania nosa
//dla mnie must have!//
- Podkłady higieniczne do przewijania (SENI 60x60)
// bardzo się przydały, zabierałam zawsze ze sobą na wyjścia, uratowały mi nie raz łóżko czy kanapę przed zabrudzeniem //
- Cążki i nożyczki do paznokci
// u nas do dziś sprawdzają się nożyczki //
- Szczotka do włosów z miękkim włosiem
// mało używana, ale nie jest to droga rzecz, więc można kupić //
- Nakładka na palec do masażu dziąseł
//chyba nawet jej nie użyłam //
- Chusteczki nawilżane
// polecam analizy z bloga srokao, próbowałam różne, pokochałam Babydream Calendula z Rossmanna, nie chcę już innych //
Środki do pielęgnacji
- Gaziki nasączone spirytusem do pępka lub fiolet
- Octenisept
// nie sprawdził się, nie kupię tym razem //
- Sól fizjologiczna do oczu i noska
- Woda morska w sprayu
Kosmetyki
- Żel do kąpieli Babydream
- Do pielęgnacji pupy: linomag maść i linomag a+e
- Krem na odparzenia z cynkiem: Babydream
- Krem ochronny na zimę – Nivea na każdą pogodę
Przybory do kąpieli
- Wanienka
- Myjka
// zbędny zakup, nie używałam, myłam ręką //
- Termometr do wody
- Okrycie kąpielowe duże 2szt
AKCESORIA
- Smoczek symetryczny 2szt
- Butelki (anti-colic Tommee Tippee, 1x mała, 1x duża)
- Termoopakowanie Tommee Tippee
// tu od razu zaznaczę - byłam nastawiona na kp, ale z opcją odciągnięcia pokarmu i podania z butelki przez tatę czy zabrania ze sobą na wyjście - wolałam mieć butelki niż potem szukać po sklepach w razie potrzeby - zwłaszcza, że przez allegro wyszły połowę taniej niż stacjonarnie //
- Kocyki (1 cieńszy, 1 grubszy)
- Termometr (elektoniczny pod paszkę oraz bezdotykowy - oba Microlife)
DLA MAMY
- Koszule do karmienia (2 szt z krótkim rękawem, 1szt z długim)
- Szlafrok
- Klapki do szpitala
- Podkłady poporodowe Canpol (3 opakowania)
- Majtki siateczkowe wielorazowe Canpol (1 opakowanie)
- Podkłady higieniczne (SENI 90x60)
- Wkładki laktacyjne
- Tantum Rosa
// jak wyżej - mój must have! //
- Maltan na bordawkiMarta..a, LondyńskieSerduszko lubią tę wiadomość
-
A gdzie ja kogoś osądziłam? Mam wrażenie, że niektórzy tutaj nie umieją czytać ze zrozumieniem. Lavendova jak zwykle musiała dołożyć swoje trzy grosze, bo co? Bo ja uczulam na konsultację z innym lekarzem? Ja nikomu niczego nie narzuciłam, dałam tylko do zastanowienia swój komentarz, bo miałam i cięcie i sn i w obu ciążach problem ze spojeniem.
Dusia, ja to rozumiem, jednak mi nie chodzi o ból po operacji. Przeciwbólowe brałam tylko w szpitalu, nic mnie nie bolało, jak wyszłam do domu, to już wcale nie musiałam ich brać. Zagoiło się, jak ktoś tu napisał, jak na psie. Zero problemów, komplikacji. Powiem więcej, po sn miałam krwotok, musieli mnie łyżeczkować i skończyło się ogromną anemią. Jednak to, co przeżywam w tej ciąży po cięciu, to jest koszmar i ogromna, psychiczna obawa o siebie i dziecko. Po psn nie dolegało mi nic z tych rzeczy. Teraz zamiast spokojnie czekać do porodu, siedzę i martwię się czy blizna się nie rozejdzie, nie pęknie podczas porodu, cierpię na straszne bóle (blizna mnie rwie). Po porodzie naturalnym nie miałam tego stresu i bólu. Oczywiście, ktoś zaraz znajdzie kontrargumenty, ale ja mówię o sobie i swoich doświadczeniach i dlatego na to uczuliłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 09:52
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja też się witam po wizycie, wszystko ok. Lekarz zadowolony bo szyjka długa i ładnie trzyma, zawsze mam badaną na fotelu. Klusek prawie wszystkie wymiary ma na 21+. Połówkowe w przyszły czwartek.
Ania241188, Meneksze, Leticia, marcela123, Qumish, pumka1990 lubią tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
LISTA WYPRAWKOWA
- Wózek
- Łóżeczko
- Materac
- Przewijak na łóżeczko
- Prześcieradło z gumką x2
- Kołderka + poduszka
- Komplet pościeli x2
- Ochraniacz na łóżeczko
- Ceratka do łóżeczka
- Kocyki (2 cieńsze, 1 grubszy)
- Rożek
- Fotelik do samochodu
- Wanienka
- Ręcznik z kapturkiem
- Pieluchy tetrowe x10
- Pieluchy flanelowe x5
- Pielucha flanelowa z ceratką
- Leżaczek - bujaczek
- Elektroniczna niania
- Karuzela nad łóżeczko
KOSMETYKI
- Szampon + emulsja do kąpieli
- Oliwka pielęgnacyjna
- Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar)
- Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem)
- Pampersy (najmniejszy rozmiar np. Pampers New Born)
- Chusteczki nawilżone
- Płatki kosmetyczne (np. do przemywania buzi)
- Waciki do uszu z ogranicznikiem
- Krem do buzi
- Krem do pupy Linomag (sudocrem podobno ma kiepską konsystencję i kiepsko go usunąć)
AKCESORIA
- Wanienka
- Termometr do wody
- Termometr do ciała
- Aspirator do noska
- Nożyczki do paznokci
- Szczoteczka i grzebyk do włosków
- Laktator
- Smoczki zerówki x2
- Buteleczka ze smoczkiem
- Szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki
- Proszek lub płyn do prania ubranek (np. JELP, Dzidziuś)
RZECZY DLA MAMY DO SZPITALA
DOKUMENTY
- Dowód osobisty
- Karta ciąży
- Wyniki badań
- Grupa Krwi
ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- Duże podpaski
- Wkładki laktacyjne
- Podkłady poporodowe
- Majtki poporodowe
- 2 ręczniki mały i duży
- Papier toaletowy
- Szampon + żel do kąpieli
- Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!)
- pasta + szczoteczka do zębów
- Tantum rosa (do podmywania się po porodzie)
- pomadka ochronna do ust (ja miałam na porodowce aby mi usta nie popekaly)
UBRANIA
- Koszule do karmienia min.2
- Staniki do karmienia min.2
- Klapki pod prysznic + Kapcie
- Majtki bawełniane
- Szlafrok
INNE
- Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna)
- Laktator
- Sztućce + kubek
- Telefon + ładowarka
- Woda niegazowana
- batony
DLA DZIECKA DO SZPITALA
UBRANKA
- Bawełniane koszulki, pajacyki, śpiochy, body
- Czapeczka bawełniana l lub 2 + 1 grubsza
- Kombinezon lub inne wierzchnie ubranko na wyjście
- Skarpetki
- poduszka do karmienia
ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- Pampersy
- Pieluchy tetrowe + flanelowe
- Krem do pupy
- Szampon, chusteczki nawilżające, oliwka
INNE
- Kocyk
- Rożek
- Ręcznik z kapturkiem
- Szczoteczka do włoskówAnuleczek, Marta..a, PLPaulina, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
Jej odbicie, a już na pewno nie napisałam nigdzie o żadnej krzywdzie dla dziecka. Dziwnie tu jest. Nie można swojego zdania wyrazić na żaden temat, bo od razu zostaje się fanatykiem i zrównanym z ziemią. To co, przez kolejne pół roku tylko pitu pitu o wyprawce i dobrych wiadomościach? Zołza sama żaliła się na problemy ze spojeniem, a że temat jest mi znany, bo sama się z tym borykam, to dlatego rozmawiamy.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja też odebrałam wypowiedź Polkosi jako troskę żeby skonsultować tę sprawę po prostu. Ja akurat wolę psn i gdyby mi lekarz dał wskazówki do cc to skonsultowałabym to po prostu jeszcze i tyle. Jak ktoś woli cc to problem ma z głowy. Dla mnie opinie doświadczonych mam są ważne, wszystkie. A swoje zdanie wyrobię sobie i tak sama. No i chyba o to chodzi.
polkosia, pumka1990, Carolline lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:A gdzie ja kogoś osądziłam? Mam wrażenie, że niektórzy tutaj nie umieją czytać ze zrozumieniem. Lavendova jak zwykle musiała dołożyć swoje trzy grosze, bo co? Bo ja uczulam na konsultację z innym lekarzem? Ja nikomu niczego nie narzuciłam, dałam tylko do zastanowienia swój komentarz, bo miałam i cięcie i sn i w obu ciążach problem ze spojeniem.
Dusia, ja to rozumiem, jednak mi nie chodzi o ból po operacji. Przeciwbólowe brałam tylko w szpitalu, nic mnie nie bolało, jak wyszłam do domu, to już wcale nie musiałam ich brać. Zagoiło się, jak ktoś tu napisał, jak na psie. Zero problemów, komplikacji. Powiem więcej, po sn miałam krwotok, musieli mnie łyżeczkować i skończyło się ogromną anemią. Jednak to, co przeżywam w tej ciąży po cięciu, to jest koszmar i ogromna, psychiczna obawa o siebie i dziecko. Po psn nie dolegało mi nic z tych rzeczy. Teraz zamiast spokojnie czekać do porodu, siedzę i martwię się czy blizna się nie rozejdzie, nie pęknie podczas porodu, cierpię na straszne bóle (blizna mnie rwie). Po porodzie naturalnym nie miałam tego stresu i bólu. Oczywiście, ktoś zaraz znajdzie kontrargumenty, ale ja mówię o sobie i swoich doświadczeniach i dlatego na to uczuliłam.bez obrazy oczywiście bo nie o to chodzi
Leticia lubi tę wiadomość