Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCccierpliwa wrote:U nas z zenskim tez byl duzo wiekszy problem jak zaszlam w pierwsza ciaze ta potoniona bo meskie juz przed slubem bylo oczywiste... ale na szczsscie wtedy juz wymyslilismy zenskie wiec na teraz oba byly gotowe
Zostaje Mia? Chyba ze wyrosnie jej ogonek hihi -
Lavendova tak
u nas juz od przeszlo 3 lat nie ma mowy o innym imieniu
ja w sumie myslalam na poczatku Mia czy Lea ale maz byl na Mie jednoglosny...
Wlasnie nad tym ogonkiem sie zastanawiam haha... mam usg w srode i czwartek mam nadzieje ze bedzie ostateczne potwierdzenie braku ogonka lub wyrosniecia
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, trafiam do Was od czasu do czasu, glownie ze zmartwieniami
licze, że i tym razem ktoras będzie miala podobne doswiadczenia. Bylam ostatnio ma wizycie w 17t0d wg OM, ale mała zawsze byla 2-3dni mlodsza wiec ciaza zostala oceniona na 16t4d. No i zaczely sie pomiary glowki, brzuszka, kosci udowej. Wszystko bylo albo na styk albo troche wieksze ( wiem ze rozbieżności nawet 2tygodniowe sa normalne i to mnie nie martwi) tylko kosc udowa zostala oceniona 15t5d a wiec 6dni do tylu. Czy ktorejs z Was sie to przytrafilo? Lekarz powiedzial ze to normalne, ale ja juz sie naczytalam zlych rzeczy i sie martwie. Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia.
-
Udało mi sie nadrobić wasze wpisy z przed świat i dowiedziałam sie mnóstwo cennych informacji na temat fotelika samochodowego
oraz jedna z Was wspominała o warsztatach bezpieczny maluch. Rowniez sie zapisałam ale w Warszawie. Poza tym widziałam liczne badania połówkowe z dobrymi wiadomościami
gratuluje wszystkim! Miło sie czyta takie wiadomości. Jedna z Was wspominała o wyjeździe w święta gdzieś do ciepłych krajów, myśle nad tym od początku ciąży i tez mnie bardzo ciągnie żeby gdzieś poleciec. Lekarz nie widzi przeciwwskazań ale sama mam mieszane odczucia o lataniu w ciąży. A jakie Wy macie zdanie?
-
krasnalowa wrote:Hej dziewczyny, trafiam do Was od czasu do czasu, glownie ze zmartwieniami
licze, że i tym razem ktoras będzie miala podobne doswiadczenia. Bylam ostatnio ma wizycie w 17t0d wg OM, ale mała zawsze byla 2-3dni mlodsza wiec ciaza zostala oceniona na 16t4d. No i zaczely sie pomiary glowki, brzuszka, kosci udowej. Wszystko bylo albo na styk albo troche wieksze ( wiem ze rozbieżności nawet 2tygodniowe sa normalne i to mnie nie martwi) tylko kosc udowa zostala oceniona 15t5d a wiec 6dni do tylu. Czy ktorejs z Was sie to przytrafilo? Lekarz powiedzial ze to normalne, ale ja juz sie naczytalam zlych rzeczy i sie martwie. Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia.
Existenz, d'nusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagania wrote:Krasnalowa - u mnie chyba o tydzien za krótkawa kość udowa, jakoś nie zwróciłam na to wielkiej uwagi. Wszystko jest w normie.
-
U mnie na połówkowych te wymiary też nie odpowidają tygodniowi ciąży tylko pokazują ciążę młodszą. Któryś wymiar też mam młodszy o 6 dni, ale nie pamiętam który. Lekarz mówił że to normalne więc się nie przejmuję wcale.
Krasnalowa pora wyluzować i zacząć cieszyć się ciążą ! Ja jestem mega szczęśliwa odkąd udało mi się osiągnąć ten stan. Najważniejsze to przestać czytać głupoty w internecie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2018, 09:07
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnysquirrel wrote:U mnie na połówkowych te wymiary też nie odpowidają tygodniowi ciąży tylko pokazują ciążę młodszą. Któryś wymiar też mam młodszy o 6 dni, ale nie pamiętam który. Lekarz mówił że to normalne więc się nie przejmuję wcale.
Krasnalowa pora wyluzować i zacząć cieszyć się ciążą ! Ja jestem mega szczęśliwa odkąd udało mi się osiągnąć ten stan. Najważniejsze to przestać czytać głupoty w internecie.niestety
-
nick nieaktualnyJa staram się ufać lekarzowi.
Skoro gin mi mówi, że jest ok tzn że tak jest.
A mała jest bardzo aktywna więc często ją czuje i to mnie uspokaja. Hania ma że sobą budzik tam w brzuchu i codziennie o 5 rano tańczy..
Trzeba się cieszyć ciążą. Bo ciągły stres nie działa dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2018, 09:21
-
Ja też już wyluzowałam i przestałam myśleć. A przynajmniej próbuje. Mam jedynie lekki stres przed każdą wizytą a tak na co dzień to nie myślę. Czekam cierpliwie na ruchy bo jak na razie to nic nie czuję aż takiego a już tym bardziej nic takiego jak wy opisujecie typu kopanie, tanczenie itp.
-
Moja dzidzia sie dzis ulozyla w nocy po lewej stronie i dala mi tym samym jeden bok do spania bo co sie przekrecilam na lewo to pukala o 3 sie poddalam i zastyglam na prawym...
A z ruchami powiem szczerze ze od kiedy je czuje to jakos mi lepiej latwiej i spokojniej czekac od wizyty do wizyty w duzo mniejszej dawce stresu...Lavendova lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnykrasnalowa wrote:Uff, dzieki. Wlasnie szukalam kogos kto tez tak ma. Ja juz sie głupia naczytalam, ze to jest jakis marker zespołu downa- krótka kosc udowa.
Tak ale nie na tym etapie ciąży. Można ją zmierzyć ale nie jest diagnostycznie istotne, chyba dopiero po 30 tc bardziej zwracają na to uwagę. A nawet w późnej ciąży bierze sie pod uwage tez genetyke rodzicow dziecka, jesli sa niscy i drobni to nie ma co sie spodziewać wielkoludow, to samo jeśli sa np wysocy czy masywni to dziecko tez naturalnie będzie większe. Chociaż tez mam przypadek w rodzinie, szwagier 198 cm szwagieka 180 cm a synek urodzony 2600. Po kilku latach nadrobil także to wszystko jest bardzo indywiualne -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGinekolog mi mowil ze zeby to był marker to kość by musiala być dobrze ponizej 3 centyla, a i wtedy ryzyko ZD zwieksza sie moze o kilka procent. No ale i tak sie zaczelam niepokoić bo u mnie ta kosc w 7centylu, glowa w 40 a brzuch 60. Wiec tylko ta noga odbiega.
-
nick nieaktualny
-
Zolza_ wrote:Misia ja byłam w Warszawie w marcu na warsztatach. Polecam bardzo fajne. I sporo śmiechu bylo, więc nawet mój mąż zmęczony po pracy się rozerwał i nie zasnął a wręcz przeciwnie.
mam nadzieje że też wyciągnę męża. Tylko warsztaty są o 17 a on pracuje do 18, najwyżej dojedzie pózniej
Odnośnie pomiarów ja bym sie tak bardzo tym nie przejmowała skoro lekarz mówi że jest dobrze a pomiary mieszczą sie w normach bo przecież tez 5-7 dni różnicy to niewiele to chyba jest ok
Wracając do latania, któraś z Was gdzieś była albo planuje jakiś wypad? Jeśli tak to gdzie?
-
squirrel wrote:Ja już po połówkowych. Malutka zdrowiutka choć jak stwierdziła lekarka drobniutka - 405 g. Ale u mne to chyba rodzinne bo siostra też rodziła malutkie dzieci jedno i drugie 2700g urodzone w terminie.
A i dostałam niezbyt miłą reprymende, że za dużo mnie przybyło od ostatniej wizyty.. bo aż 3,5 kg więcej niż poprzednio, a co wizytę powinnam do 2 kg max.
Dzisiaj dzień pełen wrażeń - oglądanie wózków, mebelków, ubranek. Z wózkiem tak jak myślałam, wszystko zmieniło się o 180 stopni jak zobaczyliśmy to wszystko co oglądaliśmy w internecie na żywo. Od następnego tygodnia zaczynamy kompletować wyprawkę. Tyle tego do kupienia a czasu i wypłat coraz mniej.
To tak jak ja, za dużo nas przybyło
Też mam skierowanie na krzywą, mit o powiedział, żeby zrobić w tygodniu co mam wizytę, ale, że boję się iść sama bo nie wiem jak zareaguję to pójdę w sobotę przed wizytą czwartkową. To będzie 24t3d u mnie.
Tak piszecie o tych wymiarach... ja mam dwa wieki ciąży jeden na podstawie OM, a drugi na podstawie kilku wymiarów. I różnica jest 5 dni ciąża starsza niż z OM.
Mam tylko BPD / OFD bardzo nisko od średniej. Przy samym BPD jest spoko, a przy OFD nie mam skali żeby wiedzieć czy jest ok czy nie. Ale lekarka nie zwracała na to uwagi, więc jakoś też zauważyłam to dopiero później. Ale z tego co widzę to wychodzi mi 70,4%, a normę znalazłam jakąś, że jest 70-86%, więc niby faktycznie blisko.. Ale skoro lekarka nic nie mówiła to chyba nie ma co się martwić?6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnykrasnalowa wrote:Ginekolog mi mowil ze zeby to był marker to kość by musiala być dobrze ponizej 3 centyla, a i wtedy ryzyko ZD zwieksza sie moze o kilka procent. No ale i tak sie zaczelam niepokoić bo u mnie ta kosc w 7centylu, glowa w 40 a brzuch 60. Wiec tylko ta noga odbiega.
No to u mnie jest odwrotnieKość udowa mam w 90 centylu a brzuch i glowe w sredniej lub lekko poniżej. A na prenatalnych w 12 tc sie martwiłam bo głowa byla wieksza o tydzien. Nieproporcjonalnie rosną te dzieci
A na tym etapie nie można wnioskować jakie dziecko duże sie urodzi. Jeśli tata wysoki to duze szanse ze dziecko bedzie wyzsze od ciebie krasnalowa. Moja córka 12 letnia już jest wyzsza ode mnie bo ja tez niska
Zastanawiacie sie jak bedzie wyglądalo wasze dziecko bo ja trochę tak