Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja sobie kupie jeszcze jakas koszule na ramiaczkach cienka. Pamietam jak bylo goraco w szpitalu w lipcu. W tych zwyklych do karmienia to cala zagrzana bylam.
Jednak na te pierwsze dni uważam ze jednak koszule najwygodniej bo na obchodzie trzeba pokazac "podwozie" no i jednak dobrze jest jak trochę luzu tam i dostęp powietrza.
Do porodu kupiłam zwykłą koszule z lumpa dlugosc troche za pupe i po porodzie do wywalenia. Bo tu trzeba miec wszystko ze sobą.
-
Ja z racji tego że małe dzieci w domu mam, to koszule niedawno kupowałam i mam porównanie tych za 75 i tych tańszych i wolę zainwestować te 75 bo jednak jeśli koszula nie ma w sobie 100% bawełny to dramat potem. Kobieta po porodzie bardziej się poci, w szpitalu u mnie są sale poporodowe dwuosobowe malutkie, przy noworodki okno też raz otwarte raz nie bo przeciąg więc nie wyobrażam sobie leżeć w czymś sztucznym. Komfort zerowy. Koszulki na guziki mi się nie sprawdzają bo jak małe się drze to zanim się do cycka dostanę to się schodzi. Mam takie z z zakładkami po polach na cyckach że nie trzeba rozpinać zapinać tylko cycka wyjąć i już a jak się nie karmi to sam nie wypada
tak obrazowo
no i ja zawsze do szpitala biorę te miękkie staniki do karmienia żeby jak się laktacja zacznie od razu użyć maści i wkładek lakacyjnych żeby sutki oszczedzac od początku. Po za tym nie lubię plam po mleku na koszulach. No i stanik taki bez druta musi być na początek, dopiero po szpitalu zakładam takie sztywniejsze z drutem. Na początku warto zrezygnować z tych sztywniejszych żeby się zaraz gdzieś jakiś zastoj nie zrobił, bo często te staniki nie są super dopasowane i coś źle ucisnąć i dramat. A ciężko dopasować stanik do nieznanego rozmiaru cycow.
7w3d 💔 -
Ania241188 wrote:Ja kupiłam zwykłe gacie bawelniane najtańsze i poprostu je wyrzucilam potem bo tych siatkowych tez nie cierpie i nie bede nosic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:52
7w3d 💔 -
Ja nie zamierzam kupowac 3 koszul, bo od biedy mam 1 awaryjna z alles mama z poprzedniej ciazy.wole kupic lepsza niz najtansza bo taka tez mialam i wyrzucilam ja bo po prostuc wstydzilam sie w niej chodzic..wuec wole kupic taka w ktorej bedzie mi potem wygodnie karmic bo przez czas pologu spodenki na dupie latem to jak dla mnie slaby pomysl...A po drugie...Z koszula po porodzie nic sie nie dzieje, nie trzeba ich wyrzucac.Majciochy to inna kwestia ale ja jakos dalam rade w tych siatkowych i teraz tez je kupie.
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
A tak w ogole wczoraj urodzila moja kolezanka tuz po tym jak skonczylysmy gadac przez telefon...Nic nie zapowiadalo tego ze 10 minut pozniej maly sie urodzi (1 dzien przed terminem).Dziewczyny zycze wam i sobie takich porodow
Kasiaja, DobrejMysli lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
kozalia wrote:Aaa no i mózg ciążowy daje o sobie znać, bo zapomniałam dodać chyba najważniejszego - powiedział, ze przy tych ilościach progesteronu, które zażywam (2x dupek + 1x luteina), nie mam się co obawiać o przedwczesne skurcze, więc to twardnienie to nie powinno być nic niepokojącego. Niestety szyjki przez usg mi nie zmierzył, bo to była wizyta bez usg, „zajrzał” tylko i stwierdził, ze wszystko jest spoko.10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Dzięki za namiary na dr Nap. Kupiłam tam sobie. Ja zwykle śpię w t-shircie, ale jednak do karmienia i do szpitala to chyba słabo, żeby cyca dołem albo górą wydobywać, więc wolę dedykowaną.
Pytanie mam jeszcze a propos ubrania nie konkretnie na noc. Ja po szpitalach w dzień zwykle w dresach popierniczam i pytanie czy po porodzie się wbiję w dres/legginsy bez bólu?
-
W domu nie sypiam w koszulach, też mi się nie podobają, ale po cesarce schylać się żeby założyć spodenki jakoś mi się nie widzi. Majtki miałam wielorazowe canpol, używałam jak jednorazowe, mi było wygodnie
A podkładów używałam też canpolu, lepszy kształt mają.
-
Na twardnienie i napinanie brzucha moja gin zaleciła 2x dziennie magnez, a jak nie pomoże to dodatkowo luteina dopochwowa. Na szczęście szyjka jest ok.
W czwartek nasz szkrab ważył 750g, kawał chłopa haha.
Kochane znajdę gdzieś listę wyprawkowa taka osobna do szpitala i dla malucha ?
Przez tą moja obronę trochę mnie tu nie było i teraz ciężko wszystko prześledzić.
A pomału zaczynam wszystko kompletować.
kozalia lubi tę wiadomość
25.07.2018 🦊
-
W temacie spacerówek
My na trudny teren bierzemy wózek biegowy baby jogger. Daje radę nawet po polu, nad morzem czy w lasach. Ale malutki to on nie jest
Na zwykłe spacery na przyszłe wakacje też pewnie kupię już jakąś spacerówkę, np. baby jogger city mini.
PLPaulina lubi tę wiadomość
-
Ja zamówiłam sobie 3 koszule na allegro i przyszły spoko w składzie sama bawełna, a że były tanie (do30zł) to jest ona cieniutka, więc nie powinnam się gotować w nich
no i gładkie bez żadnych miśków i innych pierdół dziecinnych na dorosłych ciuchach.
Możecie mnie uświadomić? Podpaska wiem jak działa.. a podkład poporodowy działa jak giga podpaska?6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyBawalniane majtki lepsze od siatkowych napewno, moze sprobuje tym sposobem, ale nie wiem czy mi po cc pozwola. Na wyjscie to juz normalnie zakladam swoje stringi
i jakies luzniejsze w pasie spodnie zeby blizny nie draznic. W pologu to juz w ogole normalne ciuchy, po cc przez pierwsze 2 tyg uwazac na blizne i tyle
U mnie calkiem nowy szpital teraz mysle czy aby tam klimy nie bedzie, mam nadzieje ze nie bo to durny pomysl przy noworodkach :oWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 09:47
-
nesssssa wrote:http://www.wymagajace.pl/wp-content/uploads/2016/08/WYPRAWKA-LISTA.pdf
do kiedy można latać samolotem? Tak mi się marzy weekend jakiś w Hiszpanii, Włoszech czy gdzieś
Własnie najlepiej terazII trym
a doo nie wiem chyba do 7? zobacz u mamyginekolog na blogu jest post :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:11
nesssssa lubi tę wiadomość
03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Ja z racji tego że małe dzieci w domu mam, to koszule niedawno kupowałam i mam porównanie tych za 75 i tych tańszych i wolę zainwestować te 75 bo jednak jeśli koszula nie ma w sobie 100% bawełny to dramat potem. Kobieta po porodzie bardziej się poci, w szpitalu u mnie są sale poporodowe dwuosobowe malutkie, przy noworodki okno też raz otwarte raz nie bo przeciąg więc nie wyobrażam sobie leżeć w czymś sztucznym. Komfort zerowy. Koszulki na guziki mi się nie sprawdzają bo jak małe się drze to zanim się do cycka dostanę to się schodzi. Mam takie z z zakładkami po polach na cyckach że nie trzeba rozpinać zapinać tylko cycka wyjąć i już a jak się nie karmi to sam nie wypada
tak obrazowo
.
kupiłam za mniej niż 30zl, 100% bawełna i to produkt polski, a nie jakaś chińszczyzna. I dostęp do cyca tez wygodny, bez zapinania. Na codzień nie śpię w koszulach, ale na czas produ i tuż przed wole koszule, będą wygodniejsze.
Muszę wreszcie sięgnąć po ten magnez, bo w nocy często tez mam stan przedskurczowy łydek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:15
-
LondyńskieSerduszko wrote:Własnie najlepiej teraz
II trym
a doo nie wiem chyba do 7? zobacz u mamyginekolog na blogu jest post :*
Dzięki poczytałamteoretycznie do 30 tc, ale trzeba brać pod uwagę linie lotnicze.
Ja to w maju jeśli już jakiś bilecik bym capnęła. Ze względu na partnera możemy tylko piątek-poniedziałek, ale widzę że Neapol z Wrocka idealnie się wpisuje terminem
-
kozalia wrote:
Muszę wreszcie sięgnąć po ten magnez, bo w nocy często tez mam stan przedskurczowy łydek.
ja chyba za mało łykam, mam dokładnie to samo. Jak się przeciągam to jestem pół sekundy przed skurczem. Ale w nocy chyba je mam tylko się nie budzę, bo mnie zajebiście rano łydki bolą.
-
nick nieaktualnyDziewczyny cytrynian magnezu sobie kupcie, super sie wchlania i nie daje (mi przynajmniej) efektu przeczyszczenia. Podobno tez dziala dobrze na szyjke wiec bierzcie!
A jakie bierzecie dha? Jade do pl za 2 tyg corka musi do dentysty a ona tylko z gazem sobie da zrobić masakra!To bym sobie jakies kupiła, z alg może cos polecicie?
kozalia lubi tę wiadomość