X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie kupie jeszcze jakas koszule na ramiaczkach cienka. Pamietam jak bylo goraco w szpitalu w lipcu. W tych zwyklych do karmienia to cala zagrzana bylam.
    Jednak na te pierwsze dni uważam ze jednak koszule najwygodniej bo na obchodzie trzeba pokazac "podwozie" no i jednak dobrze jest jak trochę luzu tam i dostęp powietrza.

Do porodu kupiłam zwykłą koszule z lumpa dlugosc troche za pupe i po porodzie do wywalenia. Bo tu trzeba miec wszystko ze sobą.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam to szczęście że w zasadzie cały czas w koszuli śpię. Spodenki mam jak gdzieś jadę, żeby tyłkiem nie świecić :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z racji tego że małe dzieci w domu mam, to koszule niedawno kupowałam i mam porównanie tych za 75 i tych tańszych i wolę zainwestować te 75 bo jednak jeśli koszula nie ma w sobie 100% bawełny to dramat potem. Kobieta po porodzie bardziej się poci, w szpitalu u mnie są sale poporodowe dwuosobowe malutkie, przy noworodki okno też raz otwarte raz nie bo przeciąg więc nie wyobrażam sobie leżeć w czymś sztucznym. Komfort zerowy. Koszulki na guziki mi się nie sprawdzają bo jak małe się drze to zanim się do cycka dostanę to się schodzi. Mam takie z z zakładkami po polach na cyckach że nie trzeba rozpinać zapinać tylko cycka wyjąć i już a jak się nie karmi to sam nie wypada :) tak obrazowo :) no i ja zawsze do szpitala biorę te miękkie staniki do karmienia żeby jak się laktacja zacznie od razu użyć maści i wkładek lakacyjnych żeby sutki oszczedzac od początku. Po za tym nie lubię plam po mleku na koszulach. No i stanik taki bez druta musi być na początek, dopiero po szpitalu zakładam takie sztywniejsze z drutem. Na początku warto zrezygnować z tych sztywniejszych żeby się zaraz gdzieś jakiś zastoj nie zrobił, bo często te staniki nie są super dopasowane i coś źle ucisnąć i dramat. A ciężko dopasować stanik do nieznanego rozmiaru cycow.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja kupiłam zwykłe gacie bawelniane najtańsze i poprostu je wyrzucilam potem bo tych siatkowych tez nie cierpie i nie bede nosic.
    Też tak robię, te siatkowe się u mnie nie sprawdzają w ogóle i zawsze prawie od razu zakładam bawełniane. Tak samo z podpaskami. Te wielkie belly poporodowe zakład.dokladnie na kawałek po porodzie a jak tylko dam radę iść do łazienki to mam już mniejsze że skrzydełkami ale też te z belly bawełniane, bo jednak tam wszystko musi oddychać także nie polecam innych, bo to sam plastik. Ale od razu komfort życia lepszy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 07:52

7w3d 💔
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam kupowac 3 koszul, bo od biedy mam 1 awaryjna z alles mama z poprzedniej ciazy.wole kupic lepsza niz najtansza bo taka tez mialam i wyrzucilam ja bo po prostuc wstydzilam sie w niej chodzic..wuec wole kupic taka w ktorej bedzie mi potem wygodnie karmic bo przez czas pologu spodenki na dupie latem to jak dla mnie slaby pomysl...A po drugie...Z koszula po porodzie nic sie nie dzieje, nie trzeba ich wyrzucac.Majciochy to inna kwestia ale ja jakos dalam rade w tych siatkowych i teraz tez je kupie.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogole wczoraj urodzila moja kolezanka tuz po tym jak skonczylysmy gadac przez telefon...Nic nie zapowiadalo tego ze 10 minut pozniej maly sie urodzi (1 dzien przed terminem).Dziewczyny zycze wam i sobie takich porodow

Kasiaja, DobrejMysli lubią tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Aaa no i mózg ciążowy daje o sobie znać, bo zapomniałam dodać chyba najważniejszego - powiedział, ze przy tych ilościach progesteronu, które zażywam (2x dupek + 1x luteina), nie mam się co obawiać o przedwczesne skurcze, więc to twardnienie to nie powinno być nic niepokojącego. Niestety szyjki przez usg mi nie zmierzył, bo to była wizyta bez usg, „zajrzał” tylko i stwierdził, ze wszystko jest spoko.
    O to dobra wiadomość ja mam 2x1 lutke do końca ciąży i skończyłam niedawno dupka 3x1

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za namiary na dr Nap. Kupiłam tam sobie. Ja zwykle śpię w t-shircie, ale jednak do karmienia i do szpitala to chyba słabo, żeby cyca dołem albo górą wydobywać, więc wolę dedykowaną.

Pytanie mam jeszcze a propos ubrania nie konkretnie na noc. Ja po szpitalach w dzień zwykle w dresach popierniczam i pytanie czy po porodzie się wbiję w dres/legginsy bez bólu?

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W domu nie sypiam w koszulach, też mi się nie podobają, ale po cesarce schylać się żeby założyć spodenki jakoś mi się nie widzi. Majtki miałam wielorazowe canpol, używałam jak jednorazowe, mi było wygodnie :) A podkładów używałam też canpolu, lepszy kształt mają.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Zuuziia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na twardnienie i napinanie brzucha moja gin zaleciła 2x dziennie magnez, a jak nie pomoże to dodatkowo luteina dopochwowa. Na szczęście szyjka jest ok.
    W czwartek nasz szkrab ważył 750g, kawał chłopa haha. :)
    Kochane znajdę gdzieś listę wyprawkowa taka osobna do szpitala i dla malucha ?
    Przez tą moja obronę trochę mnie tu nie było i teraz ciężko wszystko prześledzić.
    A pomału zaczynam wszystko kompletować.

kozalia lubi tę wiadomość

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• e_mii Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie spacerówek :) My na trudny teren bierzemy wózek biegowy baby jogger. Daje radę nawet po polu, nad morzem czy w lasach. Ale malutki to on nie jest :) Na zwykłe spacery na przyszłe wakacje też pewnie kupię już jakąś spacerówkę, np. baby jogger city mini.

PLPaulina lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam sobie 3 koszule na allegro i przyszły spoko w składzie sama bawełna, a że były tanie (do30zł) to jest ona cieniutka, więc nie powinnam się gotować w nich ;) no i gładkie bez żadnych miśków i innych pierdół dziecinnych na dorosłych ciuchach.

Możecie mnie uświadomić? Podpaska wiem jak działa.. a podkład poporodowy działa jak giga podpaska?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bawalniane majtki lepsze od siatkowych napewno, moze sprobuje tym sposobem, ale nie wiem czy mi po cc pozwola. Na wyjscie to juz normalnie zakladam swoje stringi :D i jakies luzniejsze w pasie spodnie zeby blizny nie draznic. W pologu to juz w ogole normalne ciuchy, po cc przez pierwsze 2 tyg uwazac na blizne i tyle

U mnie calkiem nowy szpital teraz mysle czy aby tam klimy nie bedzie, mam nadzieje ze nie bo to durny pomysl przy noworodkach :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 09:47

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.wymagajace.pl/wp-content/uploads/2016/08/WYPRAWKA-LISTA.pdf

do kiedy można latać samolotem? Tak mi się marzy weekend jakiś w Hiszpanii, Włoszech czy gdzieś <3

LondyńskieSerduszko, jej odbicie, Patti_MG lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    http://www.wymagajace.pl/wp-content/uploads/2016/08/WYPRAWKA-LISTA.pdf

do kiedy można latać samolotem? Tak mi się marzy weekend jakiś w Hiszpanii, Włoszech czy gdzieś <3

Własnie najlepiej teraz :) II trym :) a doo nie wiem chyba do 7? zobacz u mamyginekolog na blogu jest post :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:11

nesssssa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda linia ma swoje warunki. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ja z racji tego że małe dzieci w domu mam, to koszule niedawno kupowałam i mam porównanie tych za 75 i tych tańszych i wolę zainwestować te 75 bo jednak jeśli koszula nie ma w sobie 100% bawełny to dramat potem. Kobieta po porodzie bardziej się poci, w szpitalu u mnie są sale poporodowe dwuosobowe malutkie, przy noworodki okno też raz otwarte raz nie bo przeciąg więc nie wyobrażam sobie leżeć w czymś sztucznym. Komfort zerowy. Koszulki na guziki mi się nie sprawdzają bo jak małe się drze to zanim się do cycka dostanę to się schodzi. Mam takie z z zakładkami po polach na cyckach że nie trzeba rozpinać zapinać tylko cycka wyjąć i już a jak się nie karmi to sam nie wypada :) tak obrazowo :).
    Justyna, to ze coś jest tańsze niż 75, nie oznacza ze jest z poliestru ;) kupiłam za mniej niż 30zl, 100% bawełna i to produkt polski, a nie jakaś chińszczyzna. I dostęp do cyca tez wygodny, bez zapinania. Na codzień nie śpię w koszulach, ale na czas produ i tuż przed wole koszule, będą wygodniejsze.

Muszę wreszcie sięgnąć po ten magnez, bo w nocy często tez mam stan przedskurczowy łydek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 10:15

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LondyńskieSerduszko wrote:
    Własnie najlepiej teraz :) II trym :) a doo nie wiem chyba do 7? zobacz u mamyginekolog na blogu jest post :*

Dzięki poczytałam :) teoretycznie do 30 tc, ale trzeba brać pod uwagę linie lotnicze.
    Ja to w maju jeśli już jakiś bilecik bym capnęła. Ze względu na partnera możemy tylko piątek-poniedziałek, ale widzę że Neapol z Wrocka idealnie się wpisuje terminem :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:

Muszę wreszcie sięgnąć po ten magnez, bo w nocy często tez mam stan przedskurczowy łydek.

ja chyba za mało łykam, mam dokładnie to samo. Jak się przeciągam to jestem pół sekundy przed skurczem. Ale w nocy chyba je mam tylko się nie budzę, bo mnie zajebiście rano łydki bolą.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cytrynian magnezu sobie kupcie, super sie wchlania i nie daje (mi przynajmniej) efektu przeczyszczenia. Podobno tez dziala dobrze na szyjke wiec bierzcie!
    A jakie bierzecie dha? Jade do pl za 2 tyg corka musi do dentysty a ona tylko z gazem sobie da zrobić masakra! :( To bym sobie jakies kupiła, z alg może cos polecicie?

kozalia lubi tę wiadomość

‹‹ 652 653 654 655 656 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ