X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów to u nas mąż ma to szczęście, że jak przylozy rękę to mały nie przestaje się ruszać, cieszy się zawsze że synek czuje, że to tata ;) A co do wagi to dzisiaj się wazylam i od początku 7,5 kg na plusie gdzie pierwszy pomiar w 7 tyg. Też raczej w cycki i brzuch idzie bo spodnie w roz 34 biodrowki które miałam luzniejsze nadal wchodzą. Przez ten miesiąc sporo przybralam bo prawie 3,5 kg, po świętach przez dwa tygodnie czułam ciągle napięty brzuch i jakoś tak skokowo urósł bo nagle zrobił się dobrze widoczny ;)

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli będę musiała powtórzyć badanie to pójdę w inne miejsce. Dla dobra małego się poświęcę, lekarka zdecyduje na wizycie w przyszłym tygodniu.
    Od początku mogłam się domagać pobrania z żyły,no ale mądry Polak po szkodzie :)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to na kartce zapisali wyniki? Bo nie wiem :P Glukometrem mi mierzyła właśnie na początku, a później już z żyły. Grunt, że nie są wysokie, więc może ok. Dziwne laboratorium, że nie przestrzegają zapisów jakie obowiązują.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Dziewczyny ponawiam pytanie:p brałyście heviran lub hascovir w ciąży na opryszczkę? Bo juz nie wiem co robic, pisałam wczorsj do lekarza to kazał mi brać heviran, który swoją drogą jest na receptę, i w aptece pani powiedziała mi że jest odpowiednik heviranu czyli hascovir ale że ona w ciąży by nie brała. Dodam że to moja już kolejna opryszczka, nie jest to po raz pierwszy. Nie wiem co robic, brac czy nie brac...poradzcie coś prosze

Ja nie stosowałam maści tylko plastry compeed nie ma na nich wzmianki o tym, że nie wolno ich stosować w ciąży. Mają inną substancję czynną niż maści. Wszędzie znalazłam informację, że opryszczka wtórna jest niegroźna.
    W domu miałam tylko zovirax on jest bez recepty natomiast w ulotce jest żeby w ciąży go nie stosować

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam własnie w tabletkach a zapomniałam napisac. Nie wiecie moze czy to moze sie z ust przeniesc na miejsca intymne?

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    No ja mam własnie w tabletkach a zapomniałam napisac. Nie wiecie moze czy to moze sie z ust przeniesc na miejsca intymne?

Samo się nie przeniesie :) natomiast opryszczka ma to do siebie że w czasie wykwitania jej może się przenieść, np. z usta na nos, oczy itp. dlatego nie wolno dotykać i babrać w niej. Jak smarujesz maścią to myć dokładnie ręce żeby nie zatrzeć nią właśnie np. oka. Nie całować się i nie pić z tej samej szklanki :P ale na miejsca intymne to byś musiała się postarać żeby się przeniosło, to są z tego co rozumiem zupełnie różne opryszczki.

edit. tabletek nigdy na nią nie brałam, odkąd pierwszy raz mi w aptece polecili te plasterki to tylko ich używam, nie robi się rana ani strup, nie szczypie, nie piecze ani nic takiego. Jedyne co to czuć ten plasterek jak się zaczyna odklejać i trudniej się z nim je czy pije :) ale poza tym wizualnie niektórzy go nie zauważają nawet :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 11:17

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Ale to na kartce zapisali wyniki? Bo nie wiem :P Glukometrem mi mierzyła właśnie na początku, a później już z żyły. Grunt, że nie są wysokie, więc może ok. Dziwne laboratorium, że nie przestrzegają zapisów jakie obowiązują.

Mają przygotowane kartki, gdzie jest nazwa badania z króciutkim opisem,normy obowiązujące, miejsce na zapis wyników z poszczególnych godzin no i pieczątka i podpis osoby wykonującej.
    Na czczo miałam 77, po godzinie 122, a po dwóch 119.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś wizytuję, ktoś jeszcze ze mną?

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    A ja sobie z mężem zapalanowalam w czerwcu kilkudniowy wypad nad Bałtyk i trochę mnie ich stan przestraszył, że nie dam rady :(
    Ja też planuję jechać nad morze w czerwcu, najbardziej boje się, czy wysiedzę tyle godzin w aucie. Będziemy robić dużo postojów, ale to i tak będzie pewnie męczące, bo mamy do przejechania całą Polskę.
    Leticia wrote:
    Zuzia, będzie dobrze :) Ja planuję wakacje na drugą połowę czerwca i nie biorę pod uwagę, że mogłabym nie dać rady ;) Wiem z doświadczenia, że nic mi tak w końcówce ciąży nie szkodzi jak siedzenie w domu i to jeszcze przy pięknej pogodzie.
    Poprzednio w 8 miesiącu objechaliśmy samochodem kilka krajów, na spontanie docierając do Adriatyku ;) Codziennie zwiedzaliśmy, robiłam na nogach po 15 km, dzięki czemu w nocy spałam jak dziecko. A jak wróciłam do domu to znów czułam się źle :P Jeśli nie będzie obiektywnych przesłanek, żeby siedzieć na chacie, to nie zastanawiaj się i jedźcie.

Wow, Leticia podziwiam :) Mam nadzieję, że też będę się tak dobrze czuła.

Co do opryszczki, to męczyła mnie już dwa razy, za pierwszym aptekarka mnie nastraszyła, że nawet maści nie można stosować w ciąży, przy drugiej ginka powiedziała, że można, bo powierzchnia wchłaniania jest minimalna. Ale stosowałam tylko te maści, myślę że tabletki to ostateczność, bo chyba nie są obojętne dla dzidziusia. Nie ma się czego obawiać, że się samo gdzieś przeniesie, byle ręce od tego trzymać z dala ;)

A wagę mam narazie tylko +4 kg, ale gin stwierdził, że to nie jest za mało i że nie mam się czym przejmować :)

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuję jutro! Szczerze to nie mogę się doczekać, same wizyty jak to wizyty, żadna przyjemność, ale to twardnienie brzucha mnie niepokoi. Teraz siedzę w pracy i bardzo ciężko mi się oddycha :/
    Jeszcze mam takie pytanie. W zasadzie od początku ciąży mam zatkany nos, głównie w nocy, ale nie mam kataru... Czytałam gdzieś, że może to być kwestia hormonów w ciąży. Ktoś z was tak ma? Dzisiaj w nocy obudziłam się z otwartą buzią, bo nie mogłam oddychać normalnie, a zastanawiałam się, czy krople do nosa pomogą. Gdzieś to wszystko jest tak bardzo w środku... Ot taka przypadłość ciążowa :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 11:54

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Pisałam już o tym wcześniej ale może Wam umknęło.
    Mam do sprzedania bardzo fajny wozek dla blizniakow lub rok po roku tutaj szczegóły: OLX - wózek bliźniaczy lub rok po roku

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się zatyka w nocy nos a kataru nie mam. Do tego jak próbuje się wysmarkac to często leci mi krew z nosa. Bezpiecznych kropli do nosa raczej nie ma(przynajmniej ja o takich nie slyszalam), jedynie co to tylko sól fizjologiczna :)

Jakiś czas temu udało mi się dorwać na olx mega paczkę dla dziecka za darmo. Jak mąż po to pojechal to się zdziwil- Karton waży 20 kg. A na zdjęciu wyglądał tak skromnie heh. Dobrze że naszykowalam mu w zamian kawę, alkohol i coś słodkiego. Bo mimo tego, że jak ktoś oddaje to za darmo to tak głupio jechać z pustymi rękoma. I są tam ubranka dla chłopczyka od rozmiaru 56 do 68. Daleko też nie musial po nią jeździć bo tylko 3 km więc miałam farta. Jeszcze siostry koleżanka ma mi dac kilka nowych ubranek, wiec tą kwestię będę mieć z głowy.

Leticia lubi tę wiadomość

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Sierpniowa_89 Koleżanka

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na majoeke planujemy remonty eh :( i wakacje to tez na poczatku lipca ze wzgledu na szkole i komunię. Choc troche sie boje podrozy w 8 miesiacu. Ja mam badanie krzywej cukrowej za 2 tyg ale w pierwszej ciazy mialam pobierana krew normalnie i teraz co slysze to kolezanki tez normalnie maja. A odbije troche od tematu polecacie cos dobrego na rozstępy? W 1 ciazy duzo przytylam masakrycznie duuuuuuzo i mam rozstępy ale boje sie kolejnych. Co polecacie?

Sierpniowa_89
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam w nocy problem z oddychaniem, przez spanie z otwartymi ustami muszę w nocy pić wodę :) ja próbowałam sól fizjologiczną i wodę morską. Wszystko pomagało, ale na krótko. Ciężko to nazwać katarem, bo przy próbie wysmarkania się na chusteczce prawie nic nie ma.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam Efektima Mama Care, smaruje się od samego początku i jak narazie nie mam rozstępów. Zobaczymy, co będzie dalej. W Rosmannie kosztuje ok. 20 zł. i jest wydajny.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam tez w nowym tygodniu. Tez macie takie duże brzuchy ;D

Ja na opryszczke tez stosuje tylko plastry. Przynajmniej sie jej wtedy nie dotyka.

Moj to nocny marek. W nocy tez szaleje

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/29f3d1950129.jpg

vanilia120, justyna14, Lavendova, kozalia, pumka1990, marcela123, Kasiaja, DobrejMysli, Qumish, e_mii, ingelita, nesssssa, Leticia, Patti_MG, misia-kasia, Anuleczek lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nos mi się zatyka, ale myślę, że trochę to alergia a trochę ciążowa przypadłość.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    A ja dziś wizytuję, ktoś jeszcze ze mną?
    Ja jutro;)

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz z dwa tygodnie zatkany nos ale to typowo alergiczne bo ciągle kicham. Ania jaki duzy brzuszek! Ja jak ubiore coś luźniejszego to nic po mnie nie widac, mam nadzieje że jeszcze brzuszek się pokaze:) jestem przy kosci i mysle ze to dlatego, do tego mam duże cycki i brzuszek nie rzuca sie w oczy:p

Ania241188 lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • agania Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wizytuję :) zawsze to jakaś rozrywka, jak się tylko ciągle leży :D

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
‹‹ 664 665 666 667 668 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ