X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie pocieszyłyście mnie z tym minky. Bo najpierw kupiłam rożek, kocyk i ten zestaw kocyk z poduszką a później zaczęłam się zastanawiać czy to jest dobry materiał.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki rozmiar tych kocykow minky bierzecie?

• converse90 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Muszę tylko znaleźć lekarza w Szczecinie, albo w Poznaniu...
    W Szczecinie polecam dr Wegrzynowskiego, jest specjalistą od badania serduszek. Przyjmuje w Hahs i vitrolive.
    My mamy łóżeczko z ikei i się sprawdza, jedyny minus,że nie można wyciągnąć szczebelka tylko od razu całą ściankę. Ja mam zamiar kupić dostawkę next to me z chicco, bo łóżeczko jeszcze używa córka a dostawka na bank sprawdzi się w nocy :) szczególnie jak jeszcze starsza będzie wpadać na nocki, to wole nie mieć malucha w środku a tak to wiem,że nikt nie spadnie na podłogę :p

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A jaki rozmiar tych kocykow minky bierzecie?
    Ja narazie wezme dwie sztuki tych 75x100 mysle ze do wozka starczy czy narazie do przykrycia w lozeczku jak chlodniej bedzie

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    converse90 wrote:
    W Szczecinie polecam dr Wegrzynowskiego, jest specjalistą od badania serduszek. Przyjmuje w Hahs i vitrolive.
    Tego lekarza polecała nam lekarz prowadząca, ale jeszcze zobaczę w Poznaniu, no mamy tam kilka spraw do załatwienia przy okazji.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A taka strona lovely dreams ktoś kojarzy? Tak widzę teraz promocja i mają ładne wzory... Juz zglupialam gdzie to zamówić pelno tego wszędzie teraz :o

• Leticia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Zdecydowałam, że jednak nie będzie kosza mojżesza. Kupimy zwykłe łóżeczko plus jakiś może bujaczek 3w1 Tiny Love.

Ktoś ma doświadczenia z firmą Drewex? Ewentualnie łóżeczka ikeowe?

I druga sprawa. Jaki materac? Na pewno nie chcę tego kokosowego.
    Lateksowy??

My mamy łóżeczko Ikea i spoko jest, bez zarzutu :) Jeśli dla drugiej będziemy kupować, to takie same.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    My mamy łóżeczko Ikea i spoko jest, bez zarzutu :) Jeśli dla drugiej będziemy kupować, to takie same.
    A materac też z ikea?

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli komuś pomoże to my mieliśmy/mamy łóżeczko Klupś i materac fiki Miki lateks-pianka.

nesssssa lubi tę wiadomość

• ASKAS3108 Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny!
    Mam pytanie do Was odnośnie L4 na urlopie wychowawczym.Byłam przekonana, że nie można z wychowawczego przejść na L4, że trzeba wrócić do pracy. Ale w święta moja bratowa, która pracuje w kadrach zdziwiła się bardzo, że jeszcze nie jestem na L4, a jestem w 6 miesiącu. Zadzwoniłam do księgowej z mojej pracy i powiedziałam, że jestem w ciąży i też była zdziwiona, że jeszcze nie jestem na L4.Pytałam czy coś muszę robić, powiedziała, że nie, bo L4 przerywa urlop wychowawczy. Poprosiłam więc mojego lekarza o L4, gotowy był mi wypisać, ale jak mu powiedziałam, że obecnie nie pracuję tylko jestem na wychowawczym, to mi powiedział, że mi L4 nie przysługuje, że on nigdy nie wypisywał na wychowawczym, zapytał jeszcze pielęgniarkę, i nie wypisał. Jak to jest, czy któraś z Was się orientuje?

• alenka89 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ogólnie pocieszyłyście mnie z tym minky. Bo najpierw kupiłam rożek, kocyk i ten zestaw kocyk z poduszką a później zaczęłam się zastanawiać czy to jest dobry materiał.

pamiętam jak byłam na praktykach na noworodkach w szpitalu i pani dr neonatolog wyciągała te kocyki i mówiła matkom żeby wzieły zwykłe prześcieradełka, bo te wypełnienia są nieprzepuszczające i dzidziusie się tylko upacają pod nimi. Ile się ona nie nagadała a wszystkie mamy miały właśnie tego typu :) sama się zastanawiam mimo wszystko, śliczne są :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 07:42

Marta..a lubi tę wiadomość

• daktylek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostałam poproszona o udostępnienie ankiet na forum. Jeśli możecie (zajmie to tylko kilka minut) - wypełnijcie ankiety o kwasie foliowym i stylu życia- dla dobra rozwoju nauki :)

https://docs.google.com/forms/d/1H0COHbNCx5uaEGfGwt_Qz5eMWrwYeJRF4t8-w7DcLIA/viewform?edit_requested=true

https://www.survio.com/survey/d/Q3I9F9N7K9O6P3Y8E

dziękuję

Mama Aniołka [*] 15.12.2015r.
    w57v3e3k7yxei1cq.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ASKAS3108 wrote:
    cześć dziewczyny!
    Mam pytanie do Was odnośnie L4 na urlopie wychowawczym.Byłam przekonana, że nie można z wychowawczego przejść na L4, że trzeba wrócić do pracy. Ale w święta moja bratowa, która pracuje w kadrach zdziwiła się bardzo, że jeszcze nie jestem na L4, a jestem w 6 miesiącu. Zadzwoniłam do księgowej z mojej pracy i powiedziałam, że jestem w ciąży i też była zdziwiona, że jeszcze nie jestem na L4.Pytałam czy coś muszę robić, powiedziała, że nie, bo L4 przerywa urlop wychowawczy. Poprosiłam więc mojego lekarza o L4, gotowy był mi wypisać, ale jak mu powiedziałam, że obecnie nie pracuję tylko jestem na wychowawczym, to mi powiedział, że mi L4 nie przysługuje, że on nigdy nie wypisywał na wychowawczym, zapytał jeszcze pielęgniarkę, i nie wypisał. Jak to jest, czy któraś z Was się orientuje?
    Po wychowawczym wracasz na jeden dzień niby do pracy i od razu składasz L4. Tak to działa. Ale umownie na ten dzien musisz wrócić.

Edit. Czyli informuje dziennik pracodawcę chyba musisz z jakimś wyprzedzeniem, że wracasz do pracy np od 1.06.18, wracasz i dajesz L4 tylko musisz dopytać księgowej czy L4 ma być od 2.06.18 czy może być już od 01.06.18 bo pewności nie mam.i musisz sprawdzić ile wcześniej masz pracodawcę poinformować o przerwaniu wychowawczego i powrocie do pracy. Zazwyczaj idzie się dogadać z pracodawcą w takich sprawach i idą na rękę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 08:28

7w3d 💔
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ASKAS3108 wrote:
    cześć dziewczyny!

Jak na moją wiedzę to l4 nie przerwie urlopu wychowawczego. Zgodnie z kodeksem pracy urlop przerywamy bez zgody pracodawcy na nasz wniosek i wtedy wracamy do pracy po 30 dniach, albo z dnia na dzień za zgodą pracodawcy.

Co więcej zgodnie z tzw. ustawą zasiłkową art. 12, zasiłek chorobowy nie przysługuje w czasie urlopu wychowawczego. Więc niejako lekarz ma rację, nie ma sensu wystawiać Ci zwolnienia.
    Musisz najpierw przerwać urlop wychowawczy, nie musisz wracać nawet na jeden dzień do pracy, np. umawiasz się, że wrócisz do pracy od 30.04 to od tego dnia bierzesz zwolnienie i masz je normalnie płatne :) Ale formalnie urlop wychowawczy musi zostać przerwany, bo jesteś zgłoszona do zus z innym tytułem ubezpieczenia w tej chwili :)

Skonsultuj to z bratową i księgową bo może one wychodzą z założenia, że pracodawca nie robi w takich przypadkach problemów :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    pamiętam jak byłam na praktykach na noworodkach w szpitalu i pani dr neonatolog wyciągała te kocyki i mówiła matkom żeby wzieły zwykłe prześcieradełka, bo te wypełnienia są nieprzepuszczające i dzidziusie się tylko upacają pod nimi. Ile się ona nie nagadała a wszystkie mamy miały właśnie tego typu :) sama się zastanawiam mimo wszystko, śliczne są :)

Chodzi Ci o wypełnienia samo w sobie, a nie czy rożek/kocyk są bawełny i minky?
    Domyślam się, że rożek skoro sztywny musi grzać mocniej to dzieciątko w środku :) ale w kocyku minky z cienkim wypełnieniem też byłoby źle?

edit. z drugiej strony nikt chyba nie będzie dziecka kocykiem przykrywał jak będzie 20-25 stopni :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 08:37

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się załatwić echo serca, jak przyjadę w poniedziałek to bez rejestracji mi zrobi. stresujące to jest strasznie... ale z tego co czytałam to ta niedomykalność jest niegroźna, tylko trzeba monitorować.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może moja koleżanka też była na takich praktykach skoro tak mnie straszyła tym "minky".. :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedomykalność zastawki? Może nie groźna na tym etapie rozwoju dziecka bo jednak sie wychodzi z założenia ze sie samo naprawi jak dziecko będzie roslo i tak chyba często jest. Natomiast czy sama niedomykalność jest taka bez znaczenia? Jest to spora wada serca, jesli nie znika a sie powiększa ciagnie za sobą inne wady w funkcjonowaniu serca i ukl krążenia. Także obserwowac a jak będą kazali operowac to operowac i nie czekać. Mam taki przypadek w rodzinie. Nie warto bagatelizowac.

• Qumish Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy dzis męczyly mnie bolesne skurcze łydek, chociaż biorę magnez od jakiegoś czasu.. co jeszcze może być powodem?

h84fwn15k5y02vr6.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie już sprawdzoną stronę z tymi zestawami minky? Ja 3 lata temu zamawialam z allegro, też za grosze, i zostało dla lalek :) Dla dziecka się nie nadawały, takie szmatki.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

‹‹ 673 674 675 676 677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ